05/03/2014
Ζωηρό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο της Αθήνας

 

Σε... «μήλον της Εριδος» αναδεικνύεται ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι ζωηρό, αν και ακόμα το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου της Αθήνας.

Εδώ και περίπου έναν χρόνο ο ΔΑΑ έχει μπει στο στόχαστρο του κινέζικου fund Shenzhen Airport και της Friedmann Pacific Asset Management, που αύριο Πέμπτη θα ανακοινώσουν επίσημα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το ενδιαφέρον τους για το αεροδρόμιο των Αθηνών. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών έχουν συναντηθεί τόσο με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Η επίσημη ανακοίνωση του ομίλου προς τον ελληνικό Τύπο προκάλεσε την παρέμβαση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, που με επιστολή της προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Eric Cheng, ευχαρίστησε μεν για το ενδιαφέρον της εταιρείας να επενδύσει στον ΔΑΑ, ωστόσο εξέφρασε την απορία του για τον λόγο της συγκεκριμένης συνέντευξης Τύπου, από τη στιγμή που το Ταμείο δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των μετοχών που έχει στον ΔΑΑ.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, «η απόφαση αυτή θα ληφθεί σε συνάρτηση με τους στόχους του ΤΑΙΠΕΔ και της χώρας, και θα πρέπει να είναι συμβατή με συγκεκριμένους όρους της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων του ΔΑΑ. Οι όροι αυτοί απαιτούν τη συμφωνία των μετόχων για κάθε πώληση ποσοστού που υπερβαίνει το 25%. Αυτή τη στιγμή η συμφωνία των μετόχων δεν υφίσταται και επομένως δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία». Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στους υπόλοιπους μετόχους του ΔΑΑ (PSP, Hochtief Airport, Όμιλος Κοπελούζου).

Την ίδια στιγμή, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την καναδική PSP, που έχει ήδη εξαγοράσει το 26,7% του μετοχικού κεφαλαίου του αεροδρομίου της Αθήνας από την Hochtief, για την αγορά του υπόλοιπου ποσοστού. Παράλληλα, η PSP βρίσκεται σε συνεννόηση με φορείς του τουρισμού, ενδεικτικό ότι θέλει να παραμείνει και να επενδύσει στη χώρα.

Οι Καναδοί επενδυτές, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους και το managment του αεροδρομίου, μιας και έχουν πλέον το δικαίωμα να προτείνουν πρόσωπο της επιλογής τους για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του αεροδρομίου, βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων του Ταμείου.

Ο διαγωνισμός για την πώληση ποσοστού μέχρι 55% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αναμένεται να βγει στον «αέρα» μέσα στους επόμενους μήνες. Η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και εκκρεμεί η συμφωνία με την PSP Investments για τους τελικούς όρους πώλησης του αεροδρομίου, ώστε να συμπεριληφθούν στην προκήρυξη.

Το Ταμείο, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας, εξετάζει το ενδεχόμενο να τεθεί προς πώλησης τόσο το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΑΑ που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ όσο και το 25% που έχει στην κατοχή του το ελληνικό δημόσιο.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90