10/05/2016
Μήνυμα Σάλλα: Προχωρήστε στις μεταρρυθμίσεις για να επανέλθει η σταθερότητα και οι επενδυτές

 

Προτροπές στην κυβέρνηση να προχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, δίνει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας με δηλώσεις του στους Financial Times .

«Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης, η σταθερότητα και να φέρει πίσω τους επενδυτές. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει και να παίξει τον μεγάλο ρόλο του στην επιστροφή της ανάπτυξης», είπε ο κ. Σάλλας.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη ολοκληρώσει το δικό τους κομμάτι που σχετίζεται με το (τρίτο) πρόγραμμα (διάσωσης). Η τράπεζα Πειραιώς και οι άλλες τρεις συστημικές, τράπεζες Eurobank, Alpha bank και ΕΤΕ ανακεφαλοποιήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο αντλώντας νέα κεφάλαια ύψους 14 δις. ευρώ, πετυχαίνοντας τον στόχο.

«Ο κ. Σάλλας, ένας οικονομολόγος με γερμανική εκπαίδευση, συμμάχησε με έναν μεγάλο Έλληνα εφοπλιστή, μετατρέποντας την Τρ. Πειραιώς από ένα μικρό πιστωτικό ίδρυμα τη δεκατία του ’80, στην μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας. Η Πειραιώς προχώρησε σε περισσότερες από 12 εξαγορές, διασφαλίζοντας την θέση της ως η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας. Η στόχευση περιελάμβανε εγχώριες τράπεζες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες, θυγατρικές ξένων τραπεζών που ήθελαν να αποεπενδύσουν από την χώρα, την κρατική Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς και τα ελληνικά υποκαταστήματα των 2 κυπριακών τραπεζών που χρεοκόπησαν». γράφουν οι FT.

O κ. Σάλλας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μία σθεναρή στάση δημοσίως προκειμένου να στηρίξει τις πολιτικές που η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει με τους πιστωτές της.

Η κυβέρνηση πιέζει (προωθεί) για παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά ο πρωθυπουργός πρέπει να κάνει την πολιτική του σαφή. Πρέπει να υπάρξει και ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα, έχει δεσμευτεί να πετύχει" δήλωσε.

Ο κ. Σάλλας δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος πως η αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί ως τα μέσα του χρόνου ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο. Προβλέπει ανάπτυξη 2% για το 2017.

Επισημαίνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον τομέατων τραπεζών είναι η αύξηση των NPL's σε πάνω από 50% μετά από 6 χρόνια ύφεσης .

Μόλις η συμφωνία με τους πιστωτές ολοκληρωθεί οι τράπεζες " θα είναι ελεύθερες να ξεκαθαρίσουν τα κόκκινα δάνεια και να απελευθερώσουν πόρους στην πραγματική οικονομία" δηλώνει.

Αλλά και το ξεκαθάρισμα από μόνο του θα γίνει όχημα για την προσέλκυση επενδύσεων, προβλέπει .

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90