18/04/2016
«Ενεση» στις τράπεζες διά χειρός Μ. Ντράγκι

 

Περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση παρουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες μετά την απόφαση της ΕΚΤ η οποία στέκεται εξαιρετικά βοηθητική στους ισολογισμούς και των τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση στις ελληνικές αποτελεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την αγορά ομολόγων έκδοσης EFSF μέχρι το 30% κάθε έκδοσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να πουλήσουν σταδιακά εντός της χρονιάς έως και το 50% των ομολόγων έκδοσης EFSF, τα οποία διακρατούν, εγγράφοντας κέρδη και μειώνοντας τον αντιστοίχως τον ισολογισμό τους. Μάλιστα την πρώτη ημέρα υπογραφής της σύμβασης (προχθές) διενεργήθηκε και η σχετική δημοπρασία.

Το ύψος των ομολόγων έκδοσης EFSF που κατέχουν οι τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 37 δισ. ευρώκαι επομένως οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να πουλήσουν έως 18,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2016. Εξαιρούνται τα ομόλογα έκδοσης ESM ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την κάλυψη των αναγκών της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης (σ.σ. σε Εθνική και Πειραιώς). Η Πειραιώς έχει τη μεγαλύτερη θέση κατέχοντας ομόλογα έκδοσης EFSF αξίας 14,22 δισ. ευρώ, ενώ έχει και ομόλογα έκδοσης ESM 2,72 δισ. ευρώ που πήρε για την κάλυψη της πρόσφατης αύξησης από το ΤΧΣ (680 εκατ. για κοινές μετοχές και 2,04 δισ. για την κάλυψη των CoCos).

Ακολουθεί η Εθνική που κατέχει ομόλογα έκδοσης EFSF ύψους 9,08 δισ. και 2,68 δισ. ευρώ ομόλογα ESM. Η Eurobank κατέχει ομόλογα EFSF 10,04 δισ. και η Alpha μόλις 4,1 δισ. ευρώ.

Κερδοφόρες

Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες αναμένεται να κλείσουν φέτος κερδοφόρες αν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της συνεχιζόμενης μείωσης των καταθέσεων αλλά της συρρίκνωσης της πιστωτικής επέκτασης. Το 2016 θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή του τέλους της εγχώριας τραπεζικής κρίσης που δημιουργήθηκε από τη δημοσιονομική κρίση λόγω της οποίας επήλθε κούρεμα του κρατικού χρέους, ανεργία, αυξημένη φορολογία, «λουκέτα» επιχειρήσεων, κ.λπ.

Το αν τελικώς θα συμβεί έτσι μένει να φανεί μέχρι το τέλος του έτους.

Οι 4 συστημικές τράπεζες, μετά από σειρά ετών υπέρογκων ζημιών, εκτιμάται ότι φέτος θα περάσουν σε κερδοφορία όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι εκτιμήσεις αναλυτών που αποπνέουν την ελπίδα για ένα βελτιωμένο πολιτικό και οικονομικό κλίμα μετά την θετική, πρώτη, αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Είναι τελικώς η πορεία της ελληνικής οικονομίας που θα κρίνει αν τα επόμενα έτη οι ελληνικές τράπεζες θα εγγράψουν και νέα κέρδη στους ισολογισμούς τους.

Όπως επισημαίνει και ο ΣΕΒ για όσο διάστημα διαρκεί η αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, οι καταθέσειςδεν πρόκειται να επανέλθουν στο τραπεζικό σύστημακαι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δεν πρόκειται να αρθούν.

Με τις καταθέσεις να υπολείπονται κατά 100 δισ. περίπου των χορηγήσεων, η μείωση του χρηματοδοτικού κενού των τραπεζών, που σήμερα καλύπτεται από το Ευρωσύστημα, θα επιφέρει τη συρρίκνωση των ισολογισμών των τραπεζών μέσω της τακτοποίησης των προβληματικών δανείων που ανέρχονταισε 40%-50% περίπου του συνόλου των χορηγήσεων. Η επαναφορά στην κανονικότητα προϋποθέτει την όσο το δυνατόν ταχύτερηρύθμιση των προβληματικών δανείων,με ενίσχυση του πτωχευτικού δικαίου και του πλαισίου πλειστηριασμών και μεταβίβασης των απαιτήσεων των τραπεζών σε εταιρείες εξειδικευμένες σε ρευστοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις και αναχρηματοδοτήσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Η σταθερότητα της οικονομίας στο μεταβατικό αυτό στάδιο απαιτεί προσεκτικές κινήσεις ώστε να μετριασθούν τυχόν προβλήματα κερδοφορίας των τραπεζών και ασυνέχειας στη ρευστότητα της οικονομίας και την επιχειρηματική δραστηριότητα, καταλήγει ο ΣΕΒ.

Κατά την τρέχουσα χρήση πάντως, τα κέρδη θα εγγραφούν κυρίως επειδή οι προβλέψεις των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων υπήρξαν πολύ μειωμένες σε σχέση με το 2015. Ας σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο τμήμα των προβλέψεων κάτω από τις όποιες συνθήκες πραγματοποιήθηκε το 2015 και ας αφορούσε κόστη τα οποία υλοποιήθηκαν μέσα στο 2016 όπως οι εθελουσίες.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας πάντως είναι αυτή που θα κρίνει και το αν τα επόμενα έτη οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να γράφουν κέρδη στους ισολογισμούς τους.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών για τις τέσσερεις τράπεζες για τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς, αναφέρουν ότι θα παρουσιάσουν οριακά, μετά από προβλέψεις, κέρδη Ο κύριος λόγος που προβλέπεται να κλείσουν με κερδοφόρο ισολογισμό είναι η εγγραφή μικρότερων προβλέψεων (έναντι πιθανών ζημιών από «κόκκινα» δάνεια), σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρήση, του 2015.

Οι τέσσερις τράπεζες

Η εικόνα των 4 τραπεζών για το 2016 διαμορφώνεται σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών διαμορφώνεται ως εξής:

• Για την Alpha Bank το 2016 προβλέπεται ότι θα κλείσει με καθαρά κέρδη ύψους περίπου 280 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο της εν λόγω χρονιάς η τράπεζα θα εγγράψει προβλέψεις ύψους 950 εκατ. ευρώ, έναντι των 1,3 δισ. ευρώ που ανήλθαν το 2015.

• Για την Εθνική Τράπεζα, η φετινή χρονιά προβλέπεται να κλείσει με καθαρά κέρδη ύψους 130 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕ έγραψε στον ισολογισμό τους 2015 προβλέψεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ, ενώ για το 2016 εκτιμά ότι εγγράψει περί τα 800 εκατ. ευρώ.

• Για την Eurobank, το 2016 εκτιμάται ότι θα είναι κερδοφόρο, με καθαρά αποτελέσματα περί των 50 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των προβλέψεων για το 2015 ανήλθε σε 2,8 δισ. ευρώ, ενώ για το τρέχον έτος υπολογίζεται περί τα 800 εκατ. ευρώ.

• Για την Τράπεζα Πειραιώς, το 2016 προϋπολογίζεται ότι θα κλείσει με καθαρά κέρδη περί τα 140 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των προβλέψεων για την Πειραιώς το 2016 θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ, έναντι των 3,8 δισ. ευρώ που ανήλθε το 2016.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90