14/04/2016
Η κρίση έβαλε «λουκέτο» στο 25% των καταστημάτων στην Αθήνα

 

Λιγοστεύουν τα «λουκέτα» των εμπορικών καταστημάτων στη χώρα, αν και παραμένουν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα.

Αυτό αναδεικνύεται από τη εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου για τις κλειστές επιχειρήσεις που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Η νέα καταγραφή έγινε τον Μάρτιο και αφορά το κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, αλλά και την Καλλιθέα, το Περιστέρι και τη Γλυφάδα.

Ειδικότερα, η αναλογία των κλειστών καταστημάτων στην εμπορική αγορά της Αθήνας μετά από την κορύφωση που σημείωσε τον Σεπτέμβριο του 2013 στο 32,3%, παρουσίασε πτωτική τάση.

Στην τωρινή καταγραφή, όχι μόνο επιβεβαιώνεται η οριακή αποκλιμάκωση που σημειώθηκε στην προηγούμενη καταγραφή (26,4% τον Σεπτέμβριο 2015) αλλά φαίνεται ότι καταγράφεται μια περαιτέρω πτωτική τάση, καθώς η αναλογία των κλειστών φτάνει σήμερα το 25,9%.

Το «εμπορικό τρίγωνο», συγκριτικά με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες, παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων με το 21,2% να είναι ανενεργές, έπειτα ακολουθεί το «Κολωνάκι» 24,9%, και οι δυο ζώνες συγκεντρώνουν μικρότερη αναλογία «λουκέτων» από το συνολικό ποσοστό κλειστών της περιοχής.

Σε χειρότερη θέση φαίνεται να βρίσκεται η ζώνη των «Εξαρχείων» με 35,1% κλειστά και η ζώνη κεντρικών οδικών αρτηριών (Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας) με 33,3%.

Σε αντίθεση με την Αθήνα στην εμπορική αγορά του Πειραιά η αύξηση των λουκέτων συνεχίστηκε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014, όπου σημείωσε το οριακό ποσοστό του 34,9%.

Στην καταγραφή του Μαρτίου 2015, ένα χρόνο πριν, στον Πειραιά εμφανίζεται σχετική υποχώρηση του ποσοστού των κλειστών επιχειρήσεων μεγαλύτερη από μία ποσοστιαία μονάδα, στο 33,5%, η οποία φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις δυο τελευταίες καταγραφές, καθώς το ποσοστό των κλειστών κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα και στην τωρινή έρευνα φτάνει το 33,7%, γεγονός που σηματοδοτεί τη σταθεροποίησή του.

Η αναλογία των κλειστών επαγγελματικών στεγών στην εμπορική αγορά στις Θεσσαλονίκης μετά από την κορύφωση που σημείωσε τον Σεπτέμβριο του 2013 παρουσίασε πτωτική τάση το επόμενο εξάμηνο και μετέπειτα σταθεροποίηση, περίπου στο 26% έως και ένα χρόνο πριν (Μάρτιος 2015). Στις δυο τελευταίες καταγραφές φαίνεται ότι η αναλογία των στεγών που παραμένουν μη αξιοποιήσιμες παρουσιάζει μια μικρή ανοδική τάση προσεγγίζοντας το 27%.

Στην Πάτρα στις προηγούμενες δυο καταγραφές η αναλογία κλειστών κυμαίνεται περίπου στο 23,5%, ενώ στην τωρινή καταγραφή φαίνεται να υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, καθώς το ποσοστό των λουκέτων διαμορφώνεται στο 22,4%.

Η εμπορική αγορά της Καλλιθέας εμφανίζει την υψηλότερη αναλογία κλειστών καταστημάτων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες έξι αγορές της Αττικής, έχοντας υπερβεί αρκετά το επικίνδυνο όριο του 40%.

Δεύτερη υψηλότερη αναλογία κλειστών επαγγελματικών στεγών διαπιστώνεται στην εμπορική αγορά του Περιστερίου. Το γενικό ποσοστό κλειστών παραμένει στο επίπεδο του 30%, ενώ στη Β ζώνη του Περιστερίου (Άγιος Ιερόθεος) το φαινόμενο των λουκέτων είναι σημαντικά εντονότερο (37,5%), προσεγγίζοντας το οριακό ποσοστό του 40%.

Αντιθέτως, οι περιοχές των βορείων προαστίων στο σύνολό τους διατηρούν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων, στο εύρος του 20%. Tο μικρότερο ποσοστό κλειστών σημειώνεται στη Γλυφάδα, μια αγορά με μεσοαστική φυσιογνωμία, που εξυπηρετεί σημαντικό τμήμα των καταναλωτών των νοτίων προαστίων.

Αντέχουν

Οι περιοχές των βορείων προαστίων στο σύνολό τους διατηρούν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά κλειστών επιχειρήσεων, στο εύρος του 20%.

Πάτρα

Στην Πάτρα φαίνεται να υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, καθώς το ποσοστό των λουκέτων διαμορφώνεται στο 22,4%.

Πρωτιά

Η εμπορική αγορά της Καλλιθέας εμφανίζει την υψηλότερη αναλογία κλειστών καταστημάτων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες έξι αγορές της Αττικής, έχοντας και υπερβεί αρκετά το επικίνδυνο όριο του 40%.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90