08/04/2016
Μείωση «κόκκινων» δανείων μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

 

Η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, σημείωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, όπως αναφέρεται στον Bloomberg. Oταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα μακροπρόθεσμα εργαλεία ανάπτυξης, όπως το πρόγραμμα δανεισμού TLTRO II από την ΕΚΤ ανοίγοντας τον δρόμο προς τη ρευστότητα.

Η Τράπεζα Πειραιώς σε αυτήν την περίπτωση θα είναι σε θέση να μεταφέρει στην κανονική γραμμή χρηματοδότησης 1 δισ. ευρώ από ένα συνολικό υπόλοιπο έκτακτης χρηματοδότησης, ενώ συνολικά οι τράπεζες αναμένεται να μεταφέρουν στην κανονική γραμμή χρηματοδότησης 5 δισ. ευρώ, σημείωσε ο CFO της τράπεζας, Γ. Πουλόπουλος.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2016, με βοήθειες από τις μειωμένες προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και τον περιορισμό κόστους, υπογράμμισε ο Μιχάλης Σάλλας στο Ρόιτερ.

«Το 2016 θα έχουμε κέρδη, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που εμφανίστηκε το δ' τρίμηνο του 2015 συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο, κάτι που οδηγεί σε χαμηλότερες προβλέψεις», σημείωσε ο πρόεδρος του Ομίλου.

Ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να μειωθεί κάτω του 17% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων ως το 2018. Ο δείκτης μειώθηκε στο 39,5% το δ' τρίμηνο του 2015, από 40,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο κ. Σάλλας εκτίμησε ότι η υποχώρηση στις τιμές του real estate, που επηρέασε τις εγγυήσεις των δανείων και συνέβαλε στην εκτίναξη των προβλέψεων πέρυσι, έχει φτάσει στο τέλος της.

«Δεν βλέπω περαιτέρω πτώση τιμών στην ελληνική αγορά real estate. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι κρίσιμη και θα οδηγήσει σε βελτίωση», τόνισε.

Ωστόσο, προέβλεψε ότι η πλήρης άρση των capital controls και η επιστροφή μεγάλου μέρους των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί χρόνο.

Η Πειραιώς θα αποχωρήσει από τις δραστηριότητές της στην Κύπρο ως τα μέσα τους καλοκαιριού, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πειραιώς.

Ο κ. Σάλλας εκτίμησε πως η Τράπεζα θα αποκτήσει πολύ γρήγορα (εντός των προσεχών εβδομάδων) νέο διευθύνοντα σύμβουλο.

Για την ανάγκη ανοίγματος της ελληνικής αγοράς κόκκινων δανείων μίλησε ο πρόεδρος. Η αγορά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.

Η Τράπεζα Πειραιώς όπως αναφέρεται στο Bloomberg βρίσκεται σε συζητήσεις με 3- 4 επιχειρήσεις εξυπηρέτησης χρέους για το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της.

Τέλος, σημειώθηκε πως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης οι προοπτικές αύξησης της κερδοφορίας θα βελτιωθούν το ίδιο και οι τιμές των μετοχών.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90