04/04/2016
Προσέλκυση επενδυτών για την πώληση του ΟΛΠ

 

Η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ είναι και επίσημα γεγονός. Η σύμβαση πώλησης του ΟΛΠ στους Κινέζους της Cosco, η οποία «πολεμήθηκε» όσο καμία άλλη από στελέχη της Κουμουνδούρου αλλά και υπουργούς της ίδιας της κυβέρνησης, προεξάρχοντος του υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, αναμένεται να υπογραφεί «εν χορδαίς και οργάνω» την ερχόμενη Παρασκευή 8 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο υπό το βλέμμα του Έλληνα πρωθυπουργού. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι τυχαία. Αντίθετα, λέγεται πως είναι σκόπιμη για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο πρώτος αφορά στην τεράστια σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση αλλά και στην οικονομική συνεργασία με την Κίνα.

Οι επενδύσεις που προτίθεται και έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η Cosco για την αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού στον Πειραιά μέσα στην επόμενη δεκαετία μπορούν να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της πληγωμένης από την παρατεταμένη ύφεση ελληνικής οικονομίας αλλά και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Εξάλλου, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρα λόγω της θέσης του θεωρείται «κλειδί» για την είσοδο των κινεζικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς βρίσκεται στο θαλάσσιο διάδρομο που ενώνει τις αγορές της Ασίας με εκείνες της Ευρώπης μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Ο δεύτερος αφορά στο μήνυμα που θέλει να στείλει ο Έλληνας πρωθυπουργός στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα είναι ένας φιλικός προορισμός για τις ξένες επενδύσεις, ενόψει και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από τους Θεσμούς. Η υλοποίηση μιας τόσο σημαντικής συμφωνίας εκτιμάται ότι μπορεί να ενεργοποιήσει τα ξένα κεφάλαια να ξαναβάλουν την ελληνική αγορά στον επενδυτικό τους χάρτη. Ο αντίκτυπος από μια τέτοια είδηση εκτιμάται πως θα λειτουργήσει θετικά και θα αποδείξει ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύεις της, και εργάζεται ώστε να δημιουργηθεί ένα φιλικότερο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα.

Αλλαγή σελίδας

Ο μεγαλύτερος ωστόσο συμβολισμός από την παρουσία του πρωθυπουργού στην υπογραφή πώληση του ΟΛΠ θα είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπει οριστικά την εχθρική στάση έναντι της επιχειρηματικότητας (βλ. Eldorando). Δεν έχουν περάσει εξάλλου πολυ μήνες από τότε που κορυφαία στελέχη της, εξαπέλυαν μύδρους εναντίον των ξένων επενδύσεων και έκαναν λόγω για ακύρωση πολλών εν εξελίξει διαγωνισμών, μεταξύ των οποίων και ο ΟΛΠ. Ο τελευταίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο. Ήταν τέλη Ιανουαρίου του 2015, λίγες μόλις ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές που έφεραν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι υπουργοί Οικονομικών και Ναυτιλίας, Γ. Σταθάκης και Θ. Δρίτσας διαχώρησαν πλήρως τη θέση τους από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο Θ. Δρίτσας διαμήνυε ότι η νέα κυβέρνηση έρχεται να δικαιώσει την άποψη της πλειονότητας των πολιτών ότι ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ πρέπει να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους, προαναγγέλλοντας τον τερματισμό του διαγωνισμού πώλησης που ήταν σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ.

Την «αλλαγή πλεύσης» κατέστησε σαφή και στον Κινέζο πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος έσπευσε να συναντήσει τον υπουργό, θορυβημένος από τις δηλώσεις που έκανε όχι μόνο για την πώληση του ΟΛΠ αλλά και την αναφορά του περί επανεξέτασης της σύμβασης ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τη ΣΕΠ, θυγατρική εταιρεία της Cosco που διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά. Η ενόχληση του Πεκίνου από το ενδεχόμενο να θιγούν τα κινεζικά συμφέροντα κορυφώθηκε με την τηλεφωνική παρέμβαση του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Πλήρης αναδίπλωση...

Όλα αυτά μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Η επιθετική ρητορική υποχώρησε και οι υψηλοί τόνοι έδωσαν τη θέση τους σε μια πιο «ήπια προσέγγιση» στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Τι μεσολάβησε; Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς στο κρίσιμο Eurogroup στα μέσα Μαρτίου, όπου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης δεσμεύτηκε να στείλει στις Βρυξέλλες λίστα με μεταρρυθμίσεις στην οποία συμπεριελήφθη η πώληση του ΟΛΠ, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία.

Η πλήρης αναδίπλωση «επισημοποιήθηκε» κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην Κίνα στα τέλη Μαρτίου, όπου τονίστηκε στους Κινέζους πως η διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα ολοκληρωθεί και μάλιστα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό και όλοι ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν μια πολύ σημαντική επένδυση στη χώρα... Να σημειωθεί τέλος ότι η σύμβαση πώλησης, η οποία έρχεται μετά το πράσινο φως του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα υπογραφεί από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα και τον ομόλογό του, της China Cosco Shipping Corporation Limited Xu Liron.

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει η μεταβίβαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην Cosco, ενώ το υπόλοιπο 16% θα μεταβιβαστεί στο τέλος της πρώτης πενταετίας, μετά την ολοκλήρωση των συμφωνημένων υποχρεωτικών επενδύσεων, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Αυτές αφορούν μεταξύ άλλων, κατά προτεραιότητα την κρουαζιέρα και την ναυπηγοεπισκευή, ενώ επιπλέον επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τη δεύτερη πενταετία. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντικό ύψος επιπλέον επενδύσεων μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052 (άλλα 270 εκατ. ευρώ μεταξύ 2027 ? 2052). Στον αντίποδα, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί 23% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και 3 θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι την μεταβίβαση του 16% ενώ μετά την μεταβίβαση του 16%, το Δημόσιο παραμένει με 7% και μία θέση στο Δ.Σ.

Ο «ρόλος» του Αλέξη Τσίπρα στην πώληση του ΟΛΠ

Η πώληση του ΟΛΠ πέρασε κυριολεκτικά από «σαράντα κύματα» έως ότου φθάσει η στιγμή της υπογραφής της σύμβασης με την Cosco. Καταλυτικό ρόλο στην επίσπευση του διαγωνισμού πέραν του ΤΑΙΠΕΔ έπαιξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πολλές φορές, φαίνεται πως «πήρε πάνω του» την όλη υπόθεση, όταν τα πράγματα είχαν δυσκολέψει επικίνδυνα.

Δεν είναι κρυφό ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, όταν η ατμόσφαιρα μύριζε «μπαρούτι» και η πώληση κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις κορυφαίων υπουργών περί ακύρωσης του διαγωνισμού. Καταλυτική ήταν η συμβολή του και για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις από τους «σκληροπυρινικούς» του κόμματός του, αλλά και για να περιορισθούν οι φόβοι των τοπικών κοινωνιών της περιοχής του Πειραιά.

Λέγεται πως με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού εξαιρέθηκε από την πώληση του ΟΛΠ μεγάλη έκταση στη Δραπετσώνα, ενώ ελήφθη πρόβλεψη ώστε μέρος από το αντάλλαγμα παραχώρησης του ΟΛΠ να αποδίδεται στους τέσσερις παραλιμένιους δήμους (Πειραιά, Δραπετσώνας-Κερατσινίου, Περάματος και Σαλαμίνας) με βάση την επιβάρυνσή τους από τις λειτουργίες του λιμανιού, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν ελάμβαναν κανένα αντάλλαγμα από τη σύμβαση παραχώρησης.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90