28/03/2016
Επενδύσεις σε νέα καταστήματα από τις αλυσίδες ηλεκτρικών

 

Σημαντικές επενδύσεις και άνοιγμα νέων καταστημάτων, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, ετοιμάζουν για τη φετινή χρονιά οι αλυσίδες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη αγορά των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επενδύσεις, ιδίως όσον αφορά το άνοιγμα νέων ή την ανακαίνιση παλαιότερων καταστημάτων, είχαν γίνει και το 2015, με τις αλυσίδες του κλάδου να εισέρχονται επιπλέον και σε νέες κατηγορίες προϊόντων, αλλά και να ξεκινούν να προσφέρουν μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών.

Κωτσόβολος

Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις αλυσίδας ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών που επενδύει είναι ο Κωτσόβολος, η διοίκηση του οποίου δείχνει να έχει τη στήριξη της μητρικής εταιρείας, ήτοι του βρετανικού ομίλου Dixons Carphone. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Κωτσόβολος», Ανδρέας Αθανασόπουλος, οι επενδύσεις για το οικονομικό έτος που ξεκινά την 1η Μαΐου θα ανέλθουν στα 7 εκατ. ευρώ έναντι 4,5 εκατ. ευρώ που ήταν για την οικονομική χρήση που τελειώνει στις 30 Απριλίου.

Η δήλωση του κ. Αθανασόπουλου έγινε σε εκδήλωση με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέου καταστήματος της αλυσίδας στο Περιστέρι, όπου πρακτικά έγινε μετεγκατάσταση υπάρχοντος καταστήματος σε καλύτερο σημείο. Το τελευταίο οικονομικό έτος έχουν πραγματοποιηθεί δύο ακόμη μετεγκαταστάσεις (στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο Περιστέρι) σε αναβαθμισμένους χώρους και κομβικά σημεία, η Κωτσόβολος επίσης προχώρησε σε 25 ανακαινίσεις καταστημάτων και στη δημιουργία τριών νέων καταστημάτων (ένα ιδιόκτητο στην Άρτα και δύο franchise στην Κω και στον Άγιο Νικόλαο). Σημειώνεται ότι η τρέχουσα οικονομική χρονιά δείχνει να κλείνει με αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 5% με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται μάλιστα σε επίπεδα άνω των 5 εκατ. ευρώ, ενώ από την πλευρά της διοίκησης γίνεται λόγος και για διεύρυνση των μεριδίων αγοράς.

Public

Αυξημένα μερίδια αγοράς εκτιμάται ότι απέσπασε το 2015 και η Public, η οποία επίσης βελτίωσε τις οικονομικές επιδόσεις της παρουσιάζοντας, μάλιστα, για πρώτη φορά στα δέκα χρόνια λειτουργίας της, λειτουργικά κέρδη. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 22,6% φθάνοντας στα 222,5 εκατ. ευρώ με τα λειτουργικά κέρδη να ανέρχονται σε 146.285 ευρώ έναντι ζημιών 9,942 εκατ. ευρώ το 2014.

Από το 2012 η Public έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο πλάνο ανάπτυξης 39 νέων μεγάλων καταστημάτων. Ο προγραμματισμός για το 2016 περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών νέων καταστημάτων, δύο σε νησιά και περιφέρεια κι ένα στην Αττική. Μάλιστα, στις 2 Απριλίου ανοίγει το νέο κατάστημα της Public στη Μυτιλήνη, το οποίο αποτελεί επένδυση 0,5 εκατ. ευρώ και θα απασχολεί 16 εργαζόμενους.

Electronet

Το δίκτυο καταστημάτων συνεχίζει να επεκτείνει και η Electronet, η οποία στο τέλος του 2015 είχε ανακοινώσει την προσθήκη τριών νέων καταστημάτων σε Ρόδο, Αλόννησο και Κάρπαθο. Ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων της Electronet ανέρχεται πλέον στα 81, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα σημεία της αλυσίδας έχουν ιδιαίτερα μεγάλη διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα.

Καυκάς

Από τις αλυσίδες που δείχνουν να κινούνται αρκετά αθόρυβα, αλλά έχουν επεκταθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια είναι η Καυκάς, η οποία δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στον χώρο του ηλεκτρολογικού υλικού, αλλά έχει αρχίσει πλέον να επεκτείνεται και στον χώρο των προϊόντων αυτοματισμού και του «έξυπνου» σπιτιού. Η αλυσίδα πρόκειται να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ σε νέα καταστήματα, ανακαινίσεις και υποδομές και στη δημιουργία περισσότερων των 100 νέων θέσεων εργασίας μέσα στο 2016.

Μέσα στο 2015 αύξησε κατά 40 άτομα το ανθρώπινο δυναμικό της, φθάνοντας τους 694 εργαζομένους και εγκαινίασε πέντε νέα εταιρικά καταστήματα, φθάνοντας τον αριθμό τους στα 49. Οι συνολικές επενδύσεις κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς σε νέα καταστήματα και υποδομές υπερέβησαν τα 2,5 εκατ. ευρώ, αθροίζοντας τα 17 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία, κατά τη διάρκεια της οποίας η εταιρεία προσέθεσε 350 νέες θέσεις εργασίας. Το 2015 έκλεισε με αύξηση πωλήσεων κατά 11% στα 110 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το τρέχον έτος η Καυκάς ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία νέου καταστήματος στην Καρδίτσα και ταυτόχρονα, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, μεταφέρει το κατάστημα της Ρόδου σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και εγκαινιάζει νέο μεγάλο κατάστημα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Επίσης κατά τη διάρκεια της ημερίδας ανακοινώθηκε το άνοιγμα τεσσάρων νέων καταστημάτων μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο, στο Ίλιον, στη Νίκαια και στην Τρίπολη, φθάνοντας έτσι τα 55 εταιρικά καταστήματα μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Μετά από χρόνια

Καινούργια σημεία πώλησης

Μετά από αρκετά χρόνια, Πλαίσιο Computers και Media Markt ετοιμάζονται να λειτουργήσουν νέα καταστήματα, δείγμα του ενδιαφέροντος επέκτασης που υπάρχει στον κλάδο. Στην περίπτωση της «Πλαίσιο Computers» το νέο κατάστημα βρίσκεται στην περιοχή της Δάφνης, έχει εμβαδόν 2.000 τ.μ. θα είναι από τα μεγαλύτερα της γνωστής αλυσίδας και βρίσκεται στην περιοχή της Δάφνης στη λεωφόρο Ηλιουπόλεως και η επένδυση (συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος) ανέρχεται σε 2,5 εκατ. ευρώ. H κίνηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι η εταιρεία τα τελευταία χρόνια είχε αποφύγει την επέκτασή της, ακολουθώντας μία ιδιαίτερα προσεκτική πολιτική, η οποία πάντως έχει αποδώσει.

Το κατάστημα στη Δάφνη, το οποίο, μάλιστα, βρίσκεται πλησίον σταθμού μετρό, αναμένεται να κλείσει ένα «κενό» που είχε η Πλαίσιο Computers, σε μία αρκετά πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, το 2015 η Πλαίσιο Computers πέτυχε, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, να παρουσιάσει καθαρά κέρδη 6,7 εκατ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται στα 272 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 8,6% σε σχέση με το 2014. Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αντίθετα με την «Κωτσόβολος» και την Public, η Πλαίσιο Computers δεν επωφελήθηκε από το πρόγραμμα της Ψηφιακής Αλληλεγγύης, το οποίο αφορούσε κατά κύριο λόγο καταναλωτές στην περιφέρεια, όπου η αλυσίδα δεν έχει τόσο έντονη παρουσία.

Media Markt

Μία άλλη αλυσίδα που ετοιμάζεται να ανοίξει καινούργιο κατάστημα μετά από αρκετά χρόνια είναι η Media Markt. Το νέο κατάστημα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την επόμενη εβδομάδα, και βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή, στον χώρο όπου λειτουργούσε κατάστημα σούπερ μάρκετ Βερόπουλος. Είναι σχετικά κοντά σε σταθμό μετρό, διαθέτει μεγάλο πάρκινγκ, ενώ σημαντικό πλεονέκτημα θεωρείται ότι στο ίδιο κτίριο βρίσκεται και κατάστημα της Jumbo. Η Media Markt είχε αποφύγει κινήσεις επέκτασης τα τελευταία χρόνια, αλλά το πλάνο δείχνει πλέον να αλλάζει. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το 2016 να δούμε και άλλα νέα καταστήματα εντός και εκτός Αττικής, τα οποία ενδεχομένως να είναι και μικρότερα σε μέγεθος σε σχέση με αυτά που συνήθως λειτουργεί η συγκεκριμένη αλυσίδα.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90