21/03/2016
Αυξημένη ζήτηση για ομόλογα ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων

 

Aυξημένη ζήτηση και ενδιαφέρον για πρώτη φορά μέσα στο 2016 εμφανίζουν κατά την τελευταία εβδομάδα όλες οι σειρές αξιολογημένων ελληνικών εταιρικών ομολόγων που κυκλοφορούν στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και σε OTC συναλλαγές ή και σε συναλλαγές σε ξένες πλατφόρμες εξαιτίας του προγράμματος επέκτασης του QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στα εταιρικά ομόλογα. Ούτως ή άλλως τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα και δη οι μεγάλες εκδόσεις των ΟΤΕ, Τιτάν, Coca Cola AG, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΔΕΗ και τα τραπεζικά senior bonds έχουν αξιολογηθεί (rated) από τους ξένους οίκους αξιολόγησης και έχουν μία εξαιρετική συσχέτιση ρίσκου/απόδοσης.

Πιο συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των μεγάλων εταιρικών ομολόγων και ειδικά των μη χρηματοοικονομικών ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 6% σύμφωνα με τον αντίστοιχο δείκτη που έχει σχηματίσει η Τράπεζα Πειραιώς και εάν συσχετιστούν με το ρίσκο κατάπτωσης (default) ή και το ρίσκο της χώρας (country risk) τότε αποτελούν εξαιρετικά δελεαστικές επιλογές σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα.

Ταυτόχρονα εάν συγκριθούν οι αποδόσεις τους (yields) με τις αποδόσεις αντίστοιχων ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων που κυμαίνονται για τις γερμανικές εταιρείες μεταξύ 1,5%-1,8%, στη Γαλλία μεταξύ 1,8%-2% και στις περιφερειακές χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία) από 2%-2,5%, τότε η μεσοσταθμική απόδοση των ελληνικών εταιρικών ομολόγων (πάντα σε σχέση με το ρίσκο που εσωκλείουν) της τάξης του 6% θεωρείται ως μία εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία.  Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», το ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα -σε διερευνητική φάση- μετά το 2015 ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο όταν διαφαινόταν ότι το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ε.Ε, είχε απομακρυνθεί. Το πρώιμο αγοραστικό ενδιαφέρον του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2016 ήταν κυρίως για εταιρικά ομόλογα του ΟΤΕ και προέρχονταν από την Deutsche Bank, της Coca Cola AG με αγοραστές από το Λονδίνο και για τον Τιτάν με αγοραστές funds από τη Νέα Υόρκη. Και στις τρεις περιπτώσεις υπήρχαν ως κοινά χαρακτηριστικά ότι επρόκειτο για εκδόσεις εταιρειών με υψηλή προστιθέμενη αξία (value for money), αυξημένη εξωστρέφεια, σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η αξία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων ήταν πολλαπλώς καλύτερη από το βαθμό κινδύνου που ενσωμάτωναν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Σε δεύτερη φάση, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και στις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων των διυλιστηρίων ΕΛΠΕ και Motor Oil τις επιλογές των οποίων συσχέτισαν αφ' ενός με τις αποδόσεις των συγκεκριμένων ομολόγων (ας μην ξεχνάμε ότι το 8% που πλήρωνε το εταιρικό ομόλογο των ΕΛΠΕ χαρακτηρίστηκε τεράστια επενδυτική ευκαιρία από την Goldman Sachs) και αφ' ετέρου από την πορεία των αποτελεσμάτων τους αλλά και την πορεία της τιμής του πετρελαίου.

Οι εξαγγελίες Ντράγκι ξανάφεραν στο προσκήνιο όχι μόνο την ελκυστικότητα των αξιολογημένων ελληνικών εταιρικών ομολόγων (rated) αλλά και το ενδεχόμενο έκδοσης νέων σειρών ομολόγων από ελληνικές και ξένες τράπεζες. Η πρόσφατη έκδοση νέας σειράς αξίας 600 εκατ. ευρώ από την Coca Cola (με θεματοφύλακα την Coca Cola Finance) ήταν αποτέλεσμα της ευκολίας με την οποία δανείζουν τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις οι ξένοι επενδυτές.

Πλέον έχουν ανοίξει οι δίαυλοι επικοινωνίας και (πιθανής) μελλοντικής χρηματοδότησης και για άλλους ομίλους όπως ο όμιλος Μυτιληναίου, η Frigoglass, η Folli Follie, η Viohalco, η Aegean αλλά και η Grivalia με τη Lamda Development. Το «κλειδί» για την περαιτέρω ανάκαμψη της αγοράς εταιρικών ομολόγων θα είναι βεβαίως μία θετική έκβαση της Αξιολόγησης, γεγονός που θα διευκολύνει και νέες εκδόσεις ελληνικών εταιρικών ομολόγων αλλά και περαιτέρω υποχώρηση των αποδόσεών των παλαιών εκδόσεων.

«Τονώνουν» τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων

Η μείωση των επιτοκίων και των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων λόγω QE έφερε σε δυσμενή θέση αρκετούς διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων (κυρίως επενδυτικών και ασφαλιστικών ομίλων) οι οποίοι βρέθηκαν να κυνηγούν αποδόσεις της τάξης του 3%-4% έχοντας επενδύσει σε ομόλογα με αποδόσεις της τάξης του 0,5-1%. Έτσι σταδιακά ασφαλιστικές εταιρείες κυρίως αναζητούν την ανάληψη υψηλότερου κινδύνου με τοποθετήσεις και σε διαβαθμισμένα εταιρικά ομόλογα.

Πορεία εταιρικών ομολόγων

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2015 και μέσα στα capital controls, οι συναλλαγές των ελληνικών εταιρικών ομολόγων είχαν ουσιαστικά σταματήσει. Μετά τη συμφωνία του Ιουλίου 2015, σταδιακά ξανάρχισαν να αγοράζονται ελληνικά εταιρικά ομόλογα από ξένα hedge funds που ήθελαν να πάρουν περισσότερο κίνδυνο για καλύτερες αποδόσεις. Σταδιακά η μέση σταθμισμένη απόδοση των εταιρικών ομολόγων που παρακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε κάτω από το 9% , έφτασε στα τέλη Φεβρουαρίου το 8,17% και μέχρι τις 11 Μαρτίου είχαν υποχωρήσει κάτω από το 7% φτάνοντας χθες μέχρι το 6,8%.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90