16/03/2016
Κάμψη 40% στις ελληνικές εξαγωγές προς την Ρωσία το 2015 - Ζημιά 150 εκ. ευρώ

 

Βαρύ είναι το «τίμημα» που πληρώνουν οι ελληνικές εξαγωγές από το ρώσικο εμπάργκο. Δυο χρόνια σχεδόν μετά τη απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εισαγωγές συγκεκριμένων ευρωπαϊκών προϊόντων, κυρίως αγροτικών, ως «αντίποινα» στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ζημιά που έχουν υποστεί οι Έλληνες εξαγωγείς είναι τεράστια, και δύσκολα μπορεί να αναπληρωθεί από κάποια άλλη αγορά. Μάλιστα, χρόνο με τον χρόνο η ζημιά μεγαλώνει. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), πέρυσι, δεύτερη χρονιά που είναι σε ισχύ το εμπάργκο, η μείωση στις πωλήσεις ελληνικών προϊόντων στη ρώσικη αγορά ξεπέρασε το 40%(!), με τις απώλειες να πλησιάσουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Ισχυρό είναι πλήγμα και στο διμερές εμπόριο, με τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δυο χωρών να υποχωρεί κατά 29,7% πέρυσι και να περιορίζεται στα 3,65 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στην «Η» ο κ. Νίκος Αρχοντής, Διευθυντής Λειτουργιών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, «μετά τα υψηλά επίπεδα του 2012 (467 εκατ. ευρώ) οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία βαίνουν μειούμενες, ως αποτέλεσμα τόσο της συνολικής κατάστασης στη ρωσική οικονομία, όσο ασφαλώς και των επιπτώσεων του ρωσικού εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα», και τονίζει ότι «η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων καταναλωτών έχει επηρεάσει τη ζήτηση βασικών εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων όπως οι γούνες και τα γουνοδέρματα, ακόμη και το ελαιόλαδο».

Ο μεγάλος χαμένος

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν υποστεί οι Έλληνες παραγωγοί γούνας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη κρίση της σύγχρονης ιστορίας τους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι πωλήσεις ελληνικής γούνας στη ρώσικη αγορά -αν και παραμένουν με διαφορά το νούμερο ένα εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν στη Ρωσία- μειώθηκαν κατά 37,8%, στα 46,9 εκατ. ευρώ έναντι 75,4 εκατ. ευρώ το 2014. Η δραματική πτώση έχει σημάνει «συναγερμό» στον κλάδο, καθώς οι Ρώσοι είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες της ελληνικής γούνας, ακόμη και στις διακοπές τους.

Από εκεί και πέρα, σημαντικές απώλειες έχουν οι ανελκυστήρες (-44,3%), τα χρώματα και βερνίκια (-21,7%), οι ηλεκτρονικές συσκευές (tablets, οθόνες κα.) (-74,4%) αλλά και το παρθένο ελαιόλαδο (-45,8%), σε μια χρονιά που οι εξαγωγές του στις υπόλοιπες χώρες εμφάνισαν αλματώδη ανάπτυξη λόγω και της σημαντικά μειωμένης παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία. Βέβαια, σε όσα προϊόντα περιελήφθησαν στο εμπάργκο η ζημιά ήταν καθολική, και πολλοί θεωρούν μη αναστρέψιμη.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα ψάρια ιχθυοτροφείου, τα οποία μετά την απαγόρευση εισαγωγής τους εξαφανίστηκαν ολοσχερώς από την ρώσικη αγορά. Σήμερα, όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου δεν πωλείται κανένα ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας, αντίθετα, η αγορά αυτή κατακλύζεται από τουρκικά ψάρια -τουλάχιστον μέχρι πριν τη δραματική επιδείνωση στις σχέσεις των δυο κρατών.

Οι κερδισμένοι

Στον αντίποδα, μεγάλη αύξηση των πωλήσεών τους στη Ρωσία εμφάνισαν πέρυσι τα καπνά (+72,5%, τα τσιγάρα (+238%), τα πετρελαιοειδή (+287,9%), τα προϊόντα ομορφιάς (+112,5%), τα τσιμέντα (162,7%), οι χάλκινοι σωλήνες (+41,7%) και τα μάρμαρα (+28,1%). Υπάρχει όμως και ένα κομμάτι των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία που δεν καταγράφεται στις στατιστικές.

Αυτό αφορά κυρίως ελληνικά αγροτικά προϊόντα που καταλήγουν στη ρωσική αγορά μέσω άλλων χωρών, όπως η Λευκορωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος ακόμη και το Καζακστάν, σε μία προσπάθεια να παρακαμφθούν τα εμπόδια που επιβάλλονται σε προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης.

Ωστόσο εκτός από το υψηλό ρίσκο και τους κινδύνους που εμπεριέχει, έχει και αυξημένο κόστος. Τις περισσότερες φορές οι έμποροι που αναλαμβάνουν να παίξουν τον ρόλο του ενδιάμεσου ζητούν να αγοράσουν στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη θέση των Ελλήνων εμπόρων.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν, και σίγουρα δεν είναι μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Αντίθετα, η ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία, περνάει μέσα από την άρση του εμπάργκο, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας, σημειώνει ο κ. Ν. Αρχοντής. Έως τότε πάντως, οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν αρχίσει να αλλάζουν το μείγμα των εξαγωγών, περιορίζοντας το μερίδιο των φρουτολαχανικών, λόγω των εμπορικών κυρώσεων από την μια πλευρά, και αυξάνοντας από την άλλη, τη συμμετοχή προϊόντων όπως ο καπνός και τα τσιγάρα, απόρροια και πρόσφατων ρωσικών επενδύσεων στη Β. Ελλάδα.

Σύμφωνα με νεότερες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, η ύφεση στη ρωσική οικονομία αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο απ’ ότι προβλεπόταν αρχικά, με τον ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ, κατά το α' τρίμηνο του 2016 να υπολογίζεται από 1,7% έως και 2,5%.

Όπως επισημαίνει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, η επιδείνωση του εξωτερικού οικονομικού περιβάλλοντος από τις αρχές του έτους και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αυξάνει τον κίνδυνο εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Ήδη τα στοιχεία της πορείας της βιομηχανικής παραγωγής του Δεκεμβρίου 2015 δείχνουν ότι η μείωση της παραγωγής, σε ετήσια βάση, συνεχίζεται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για συνέχιση της ύφεσης κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2016. Ο Εθνικός Οργανισμός αξιολόγησης της Ρωσίας (ACRA- Analytical Credit Rating Agency) εκτιμά ότι υπό τις τρέχουσες μακροοικονομικές και γεωπολιτικές τάσεις το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1,7% το 2016.

Διμερές εμπόριο

Στον αντίποδα, η Ελλάδα έχασε τρεις θέσεις σε σχέση με το 2014 και κατέλαβε την 36η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά το 2015, με μερίδιο 0,5%επί του συνολικού όγκου εμπορίου της Ρωσίας. Οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ελλάδα παρουσίασαν πτώση κατά 30,9% και ανήλθαν σε 2,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90