07/03/2016
Κινητικότητα και ανακατατάξεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες το 2016

 

Εντονη κινητικότητα σε όλους τους τομείς καταγράφεται από την αρχή του χρόνου στις ασφαλιστικές εταιρείες. Αλλαγές στελεχών, διεύρυνση εργασιών και πωλήσεις χαρτοφυλακίων ακόμα και εταιρειών αναμένεται να αποτελέσουν το «μενού» της μεγάλης ασφαλιστικής αλλαγής. Μίας αλλαγής που διόλου δεν είναι άσχετη και με τις επιταγές της DG Com για πωλήσεις θυγατρικών ασφαλιστικών τραπεζών, τα αδιέξοδα του Ασφαλιστικού και την κατάρρευση των Ταμείων, αλλά και τη σταδιακή συγχώνευση μεγάλων εταιρειών. To 2016 θα είναι κρίσιμη χρονιά για μικρές και μεγάλες εταιρείες σε όλους τους κλάδους της ασφάλισης.

Ασφαλιστικό και προϊόντα Ζωής

Η κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης και το νέο Ασφαλιστικό αποτελούν μία μεγάλη πρόκληση για την ασφαλιστική αγορά τόσο στις συντάξεις όσο και ιδιαίτερα για τα προιόντα Υγείας. Στις συντάξεις θεωρείται ότι οι ασφαλιστικές θα διεκδικήσουν μερίδια αγοράς και από τον δεύτερο πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία) και από τον 3ο πυλώνα (ατομικούς λογαριασμούς) προτάσσοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Ωστόσο το περιβάλλον «μηδενικών επιτοκίων» ή ακόμα και αρνητικών επιτοκίων το οποίο κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές είναι δυσμενές για τη δημιουργία υψηλών αποδόσεων.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους υγείας, η ζήτηση για ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψη) είναι πρωτοφανής στο σύνολο των εταιρειών Ζωής ή Μεικτών. Εάν προστεθούν και τα ειδικά επενδυτικά προϊόντα εγγυημένου νομίσματος που πέρυσι έγιναν ανάρπαστα, δεν θα ήταν υπερβολή να τονιστεί ότι ο κλάδος Ζωής είναι αυτός που συντηρεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την ιδιωτική ασφάλιση.

Αυτοκίνητο

Στον κλάδο αυτοκινήτου έχει ολοκληρωθεί η περίοδος του «τιμολογιακού πολέμου» δηλαδή η μεγάλη μείωση τιμολογίων και έχουμε εισέλθει σε περίοδο «πολέμου των δικτύων». Οι ασφαλιστικές προσπαθούν να διευρύνουν τα δίκτυα πωλήσεων προσφέροντας άκρως δελεαστικές προμήθειες στους διαμεσολαβούντες. Ταυτόχρονα, μαίνεται το «κυνήγι» του ανασφάλιστου οχήματος τόσο από τις εταιρείες όσο και από το υπουργείο Οικονομικών. Τα 600 χιλ. ανασφάλιστα οχήματα εάν μειωθούν κατά 50% εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν στις Ασφαλιστικές παραγωγή ύψους 60-70 εκατ. ευρώ τουλάχιστον και στα δημόσια έσοδα κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Κύμα αλλαγής στελεχών

Το 2016 αναμένεται να είναι η χρονιά των μεγάλων στελεχικών αλλαγών και ήδη το πρώτο δίμηνο μάς έδωσε τα πρώτα του δείγματα σε επίπεδο αλλαγής στελεχών με τρεις μεγάλες εταιρείες να αλλάζουν τους CEO's τους. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, άλλαξαν CEO's κατά σειρά η Groupama, η ΝΝ και η Εθνική Ασφαλιστική. Στην Groupama έφυγε ο Γάλλος Μπερτράντ Βουαρέ και ανέλαβε ο Χρήστος Κάτσιος με παρουσία πέντε ετών στην Groupama ως διευθυντής Marketing και Πωλήσεων. Ο στόχος της Groupama είναι να ενισχυθεί ακόμη η παρουσία της στην Ελλάδα κυρίως μέσω του δικτύου της και δίνοντας έμφαση τόσο στον κλάδο Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτου όσο και στα προϊόντα Σύνταξης και Υγείας. Στα τελευταία μάλιστα η παραγωγή της εταιρείας καταγράφει θεαματική αύξηση της τάξης περίπου του 30% κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Ακολούθησε η θεαματική αλλαγή στη Nationale Nederlanden (ΝΝ) με την ανάληψη της θέσης της CEO από την κ. Μαριάννα Πολιτοπούλου πρώην γενική διευθύντρια της ΕΤΕ στο τμήμα Λιανικής. Πλέον στην NN Ελλάδος υπάρχει το δίδυμο των «ισχυρών κυριών» Πολιτοπούλου-Ρατσιάτου με σαφή στρατηγικό στόχο να καταστήσουν την ΝΝ κυρίαρχη στους κλάδους Ζωής και ειδικά στον κλάδο Υγείας. H ολλανδική εταιρεία έχει εξαιρετικά αποδοτική συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς και μάλιστα κατά το προηγούμενο δίμηνο, το πρόγραμμα NN Health Direct κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων είτε στα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς είτε μέσω Internet. Το γεγονός ότι η κα Πολιτοπούλου προέρχεται από την Εθνική Τράπεζα δημιούργησε αρκετές φήμες σχετικά με το ενδεχόμενο να διεκδικήσει μέσα στο 2016 η NN και την Εθνική Ασφαλιστική.

Εθνική ΑΕΓΑ

Αλλαγές στελεχών εν αναμονή πώλησης

Για την Εθνική Ασφαλιστική το 2016 θα είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά. Η κατά 100% θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας (ανήκει στον όμιλο από το 1867) μπορεί να αλλάξει βασικό μέτοχο, αφού η Εθνική Τράπεζα έχει υποχρεωθεί και λόγω της κοινοτικής οδηγίας και λόγω της ανακεφαλαιοποιησής της στην DG com (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) να προχωρήσει στη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μέχρι το τέλος 2016 ή το αργότερο στο α' τρίμηνο 2017. Η πρόσφατη αλλαγή προέδρου και εκτελεστικού διευθύνοντος συμβούλου ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη στη ασφαλιστική αγορά. Στη θέση του προέδρου Δημόπουλου ανέλαβε ο γνωστός στη χρηματοοικονομική αγορά Χριστόφορος Σαρδελής (στέλεχος με παρουσία στο treasury της Bank of America στην Ελλάδα και στον ΟΔΔΗΧ στα «χρυσά χρόνια» των ελληνικών ομολόγων αλλά και με παρουσία σε διαφορετικές θέσεις στον όμιλο της ΕΤΕ) ενώ έγινε δεκτή η παραίτηση του κ. Σπύρου Μαυρόγαλου και προσωρινά ανέλαβε ο κ. Σταύρος Κωνσταντάς μέχρι πρότινος CFO της Εθνικής Ασφαλιστικής και καλός γνώστης της ασφαλιστικής αγοράς, αφού είχε μακρά παρουσία και στην NN και είχε περάσει για ένα μικρό διάστημα από την International Life. Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου Ζωής από την International Life στην Εθνική Ασφαλιστική, η απόφαση αναμένεται σύντομα, αφού έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος παραμονής του επιτρόπου στην International και έχει παραδοθεί η μελέτη της Ernst & Young για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις διατήρησης του χαρτοφυλακίου.

Deal

ΑΤΕ Ασφαλιστική - ERGO και Αξιολόγηση

Το deal της ΑΤΕ Ασφαλιστικής με την Ergo κρατά από τον Αύγουστο 2014. Η γερμανική Ergo είχε προσφέρει 91 εκατ.ευρώ αλλά ζητούσε να απεμπλακεί η ΑΤΕ Ασφαλιστική από τη θυγατρική της στη Ρουμανία. Αυτό καθυστέρησε να συμβεί και η συμφωνία «πέρασε από 40 κύματα» μέσα σ' αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Η απεμπλοκή από τη θυγατρική στη Ρουμανία ολοκληρώθηκε στα τέλη 2015 και στους τελευταίους δύο μήνες υπάρχει ο τελικός έλεγχος για τη συμφωνία και υπάρχει η εκτίμηση ότι θα «κλείσει» η συμφωνία μετά την Αξιολόγηση, επειδή οι Γερμανοί της Ergo είχαν συνδέσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Μία συμφωνία που έχει καθυστερήσει αρκετά, κρατώντας εγκλωβισμένους και άνευ δυνατότητας παρέμβασης τόσο την ηγεσία της εταιρείας όσο και το δίκτυο συνεργατών της. Πάντως εάν η συμφωνία δεν ολοκληρωθεί υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για την ΑΤΕ Ασφαλιστική και μία εξ αυτών θα προκαλέσει έκπληξη.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90