02/03/2016
«Ντεμπούτο» της EBRD στην Ελλάδα με επτά επενδύσεις

 

Τη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Ελλάδα με επτά επενδυτικά σχέδια και χρηματοδοτικά πρότζεκτ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλωσόρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της EBRD, Suma Chakrabarti στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ταυτόχρονα και τη συμβολή της στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των εγκαινίων των γραφείων της EBRD στην Ελλάδα.

Για τη συνεργασία της EBRD με την ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός επισήμανε τον κομβικό ρόλο της τράπεζας για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και τον εξαγωγικό προσανατολισμό τους. Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν επίσης στις υποδομές, στην περιφερειακή ανάπτυξη, και τη δημιουργία απασχόλησης σε δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Chakrabarti συναντήθηκε επίσης χθες με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος σε συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε ο ΣΕΒ. Παράλληλα, η EBRD υπέγραψε με την Εθνική Τράπεζα σύμβαση για τη στήριξη του διεθνούς εμπορίου, μέσω ενός προγράμματος που διασφαλίζει την πρόσβαση τόσο των εισαγωγικών όσο και των εξαγωγικών επιχειρήσεων σε πολλαπλές μορφές πιστοδότησης, χωρίς παροχή μετρητού καλύμματος.

300 εκατ. ευρώ

«Η τράπεζα έχει θέσει αρχικά ως στόχο την ενθάρρυνση των ξένων και εγχώριων επενδύσεων, την προώθηση των εξαγωγών, καθώς και την εμβάθυνση της περιφερειακής ολοκλήρωσης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕBRD, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμβολή της τράπεζας. Όπως είπε η EBRD εδώ και έξι μήνες έχει επενδύσει περίπου 300 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό τομέα, συμμετέχοντας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ενισχύοντας τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Aπό την πλευρά του ο κ. Chakrabarti τόνισε: «Γνωρίζουμε τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεισφέρουμε σημαντικά στη διαδικασία αποκατάστασης της Ελλάδας».

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90