01/03/2016
Παράταση ως τις 31 Μαρτίου στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον IGB

 

Παρατάθηκε ως τις 31 Μαρτίου το τεστ αγοράς για τον αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), λόγω έλλειψης επαρκούς ενδιαφέροντος, παρότι ο εν λόγω αγωγός συγκεντρώνει την ισχυρή πολιτική στήριξη της Ε.Ε., της Ουάσιγκτον και προμηθευτών, όπως το Αζερμπαϊτζάν.

Ας σημειωθεί ότι αυτό είναι το δεύτερο μάρκετ τεστ για τον συγκεκριμένο αγωγό, μετά την αποτυχία του πρώτου.

Το αίτημα για την παράταση, όπως αναφέρει η ΡΑΕ στη σχετική απόφαση κατατέθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, στις Ρυθμιστικές Αρχές Ελλάδας και Βουλγαρίας, από την εταιρεία που διαχειρίζεται το πρότζεκτ. Η ICGB (εταιρεία στην οποία μετέχουν με 50% η «Poseidon» -μεικτή εταιρεία ΔΕΠΑ και Edison- και 50% η βουλγαρική ΒΕΗ) ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία από τις 29 Φεβρουαρίου που έληγε κανονικά, επειδή, όπως ανέφερε, μέχρι τότε δεν είχαν υποβληθεί προσφορές, πιθανοί υποψήφιοι ενημέρωσαν ότι δεν είχαν χρόνο για τη συγκέντρωση όλων των δικαιολογητικών κ.λπ. Η εταιρεία προτίθεται στο διάστημα αυτό να οργανώσει εκστρατεία ενημέρωσης των υποψηφίων.

Το τεστ αγοράς είναι κρίσιμο γιατί από το αποτέλεσμά του θα κριθεί η υλοποίηση του έργου. Από την άλλη πλευρά σε στρατηγικό επίπεδο, η Ε.Ε., οι εταιρείες και οι εκπρόσωποι όλων των χωρών που συμμετέχουν στον λεγόμενο Νότιο Διάδρομο επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στο έργο κατά τη διάρκεια της διακυβερνητικής συνόδου, που έγινε στο Αζερμπαϊτζάν. Ο IGB μπορεί να συνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΡ για τη μεταφορά του αερίου της Κασπίας στη Βουλγαρία και μέσω διασυνδέσεων σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Τέλος, όσον αφορά στον αγωγό Ελλάδας - Ιταλίας (IGI), ο διευθύνων σύμβουλο της Gazprom δήλωσε ότι ως ο τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί μελέτη για την οικονομική σκοπιμότητα μεταφοράς ρωσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα σε τρίτη χώρα, που θα δίνει πρόσβαση στον αγωγό IGI

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90