12/02/2016
Τα capital controls έβαλαν φρένο στις ασφαλιστικές

 

Τα capital controls αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς το 2015, αφού ανέστρεψαν το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Μέχρι τον Ιούνιο η συνολική ασφαλιστική παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 18% και στο τέλος του 2015 έκλεισε με μείωση 5,8% σε σχέση με το 2014 στα 3,58 δισ. ευρώ. Οι Ασφαλίσεις Ζωής διαμορφώθηκαν σε 1,76 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 3,9% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, η οποία οφείλεται κυρίως στα προϊόντα Ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit linked) που υπέστησαν μείωση 18%. Eνθαρρυντική ήταν η άνοδος κατά 22,1% του κλάδου Υγείας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Οι Ασφαλίσεις Ζημιών ανέρχονται σε 1,82 δισ. ευρώ, με μείωση 7,6%, που οφείλεται κυρίως στον Κλάδο Ασφάλισης Αυτοκινήτων. Ειδικότερα, η Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Οχημάτων η οποία αποτελεί το 45% περίπου του κλάδου κατέγραψε μείωση 13,7% στα 805,85 εκατ. ευρώ. Ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ εξηγεί: «Το 2015 ξεκίνησε με θετικές ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, καθώς το α΄εξάμηνο του έτους οι ασφαλίσεις Ζωής σημείωναν σωρευτική αύξηση 15%, οδηγώντας τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων σε σωρευτική αύξηση 1,8%.

Όμως, η εικόνα αυτή ανατράπηκε από τον Ιούλιο με την εφαρμογή των capital controls που είχαν ως αποτέλεσμα το 'πάγωμα' των εργασιών στον κλάδο των ασφαλιστικών προϊόντων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις (unit linked), οδηγώντας τελικά τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων του 2015 σε μείωση. Οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών κινήθηκαν αρνητικά σε όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, περιορίζοντας, όμως, σταδιακά τον ρυθμό των απωλειών τους.

Με το ξεκίνημα του νέου έτους ευελπιστούμε να τεθούν οι προϋποθέσεις για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους και την επιστροφή της ασφαλιστικής αγοράς σε θετικούς ρυθμούς, προϋποθέσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν σταθερότητα στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, άρση των περιορισμών και έμπρακτη ενθάρρυνση της οικονομικής δραστηριότητας από το κράτος».

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90