27/01/2016
Σφοδρή επίθεση Θ. Βενιάμη στην Kομισιόν για τους φόρους

 

Νέα σφοδρή επίθεση εναντίον όσων επιχειρούν να υπονομεύσουν την ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία, με «όχημα» τη φορολογία εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) από το βήμα ναυτιλιακού συνεδρίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η ναυτιλία των Ελλήνων ήταν, είναι και θα παραμείνει πρώτη στην παγκόσμια ναυτιλιακή αρένα».

Ο κ. Θ. Βενιάμης μιλώντας σε ναυτιλιακό συνέδριο ανέφερε πως αποτελεί ύψιστη υποκρισία των ευρωπαϊκών ελεγκτικών οργάνων να καταγγέλλουν το ελληνικό φορολογικό σύστημα, το οποίο οι ίδιοι ακολούθησαν ως μοντέλο για να σώσουν την ευρωπαϊκή ναυτιλία και να μην ακολουθήσει τη μοίρα της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας. «Το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα ότι το φορολογικό μας καθεστώς είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό κατέπεσε, όταν παραθέσαμε στην πολιτεία συγκριτικά οικονομική στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο πιο ακριβή είναι η φορολόγηση του πλοίου και της διαχείρισής του στην Ελλάδα, ειδικά με τον εθελοντικό διπλασιασμό της φορολογίας», σημείωσε.

Οι δηλώσεις του κ. Βενιάμη έρχονται λίγες ημέρες μετά τη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕΕ, ο επίσημος εκπρόσωπος της ελληνικής ναυτιλίας με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποστηρίζει ότι ορισμένες διατάξεις του φορολογικού συστήματος της ελληνικής ναυτιλίας αντίκειται στις ευρωπαϊκές διατάξεις για τις κρατικές ενισχύσεις στις θαλάσσιες μεταφορές (τις ονομαζόμενες και Κατευθυντήριες Γραμμές).

Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση επισήμανε πως «δεν υφίσταται καμία ουσιαστική στρέβλωση του ανταγωνισμού στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και έκανε λόγο «για απόφαση που υποσκάπτει σοβαρά έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας». Υπογράμμιζε δε ότι ενδεχόμενες θεμελιώδεις αλλαγές στο θεσμικό και δημοσιονομικό πλαίσιο «θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες που θα ήταν επιζήμιες όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού θα υπέσκαπταν έναν από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς τομείς, που παραμένει εξέχων διεθνώς παρά τον σκληρό ανταγωνισμό».

Προενταξιακό δίκαιο

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η Ένωση τόνιζε πως «το ελληνικό ναυτιλιακό πλαίσιο αποτελεί προενταξιακό δίκαιο, το οποίο αναγνωρίσθηκε πλήρως κατά την εισδοχή της Ελλάδας το 1981 στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και δεν έχει αμφισβητηθεί έως σήμερα», και υπενθύμιζε ότι ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού φορολογικού πλαισίου της ναυτιλίας έχει κατοχυρωθεί με συνταγματικές εγγυήσεις, οι οποίες υιοθετήθηκαν στο Σύνταγμα του 1975 μετά την ανατροπή της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας το 1974. Κλείνοντας, η Ένωση σημείωνε ότι αποτελεί σοβαρή παρανόηση ότι η φορολογία των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών και των πλοιοκτητών είναι πολύ χαμηλή ή ανύπαρκτη, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα της ναυτιλιακής φορολογίας παγκοσμίως, μετά και τις συμφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90