20/01/2016
«Πράσινο» στην πώληση της Finansbank από την ΕΤΕ

 

Με μια απόφαση-σταθμό στην πορεία της Εθνικής Τράπεζας, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας άναψε χθες το «πράσινο φως» για την πώληση της Finansbank στην Qatar National Bank, έναντι τιμήματος 3,5 δισ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της πώλησης της τούρκικης θυγατρικής, η οποία αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 η Εθνική Τράπεζα θα καταστεί η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας. «Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ενισχυθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες (24,6%), ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις που βρίσκεται στο 96% για τον όμιλο», σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζα, Λ. Κατσέλη, προσθέτοντας πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διοχέτευση κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία. Έμφαση, όπως είπε η κ. Κατσέλη, θα δοθεί στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με εξαγωγικό και καινοτόμο χαρακτήρα από τη ναυτιλία, την ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό τομέα έως τις νέες τεχνολογίες, ενώ τόνισε ότι θα αναληφθούν δράσεις και για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Δανειολήπτες

Από την άλλη πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, υπογράμμισε ότι στις προτεραιότητες της τράπεζας είναι και η δραστική αντιμετώπιση των χαρτοφυλακίων σε καθυστέρηση, με ρυθμίσεις για τους πελάτες που θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν μπορούν, καθώς και η μείωση του κόστους με περαιτέρω επενδύσεις στην τεχνολογία. Ο κ. Φραγκιαδάκης σημείωσε ακόμη ότι η πώληση της Finansbank γίνεται με τίμημα υψηλότερο από τους μέσους δείκτες της τούρκικης αγοράς, για να συμπληρώσει πως η επιτυχία της πώλησης, πέραν του υψηλού τιμήματος, κρίνεται και από την εναλλακτική χρήση κεφαλαίων που είχαν επενδυθεί στη θυγατρική. «Η Εθνική Τράπεζα που αγόρασε την Finansbank είναι άλλη τράπεζα από αυτήν που πουλά τη Finansbank», είπε ο κ. Φραγκιαδάκης, επισημαίνοντας ότι «τώρα που η χώρα έχει ανάγκη από ρευστότητα, είναι προτιμότερο τα κεφάλαια από τη Finansbank να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την έξοδο από την ύφεση».

Τράπεζα Πειραιώς

Σε αναζήτηση νέου CEO

Στον διεθνή συμβουλευτικό οίκο EgonZehner ανάθεσε η Επιτροπή του Διοικητικού της Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς τη συνδρομή για την επιλογή υποψηφίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα προταθούν στο Δ.Σ. για την πλήρωση της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος που θα αναδειχθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα από την παραπάνω διαδικασία, θα είναι επικεφαλής του Ομίλου Πειραιώς για την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου και των μεσοπρόθεσμων στόχων του. Αύριο, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα ορίσει ένα μέλος του ως Εντεταλμένο Σύμβουλο (Interim CEO), ο οποίος θα είναι παράλληλα επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής μέχρι την ανάδειξη του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO).

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90