12/01/2016
Σήμερα ανοίγουν οι προσφορές για την πώληση 67% του ΟΛΠ

 

Η ώρα των αποκαλυπτηρίων για τον ΟΛΠ έφθασε! Ύστερα από πολλές παλινωδίες και καθυστερήσεις, σήμερα το μεσημέρι κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού, παρουσία δύο ξένων εμπειρογνωμόνων, ενώ παράλληλα θα γίνουν γνωστές και οι αποτιμήσεις για την αξία του Οργανισμού από τους δύο ανεξάρτητους αποτιμητές.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επιβεβαίωσαν κάτι που κυκλοφορούσε εδώ και καιρό στην αγορά ότι η μοναδική προσφορά που έχει στα χέρια του Ταμείο είναι αυτή της κινεζικής Cosco και πως οι άλλοι δύο υποψήφιοι διεκδικητές, η δανέζικη APM Terminals και η ICTS, δεν συμμετείχαν στην τελική φάση. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ύψος της προσφοράς που έχει καταθέσει η Cosco, καθώς με δεδομένες τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος η επιτυχημένη πώληση του ΟΛΠ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης.

Ανεξάρτητα πάντως το ύψος της προσφοράς, το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμάται ότι θα ζητήσει βελτίωση του τιμήματος για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ. Η πλευρά της Cosco, πάντως, είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς περιμένει να κληθεί από τη διοίκηση του Ταμείου να ανεβάσει την προσφορά της, στην προσπάθειά του να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία για το ελληνικό δημόσιο και μαζί τις εντυπώσεις...

Πηγές από την Cosco ξεκαθαρίζουν πως σε αντίθεση με τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, η προσφορά τους απέχει από τις προσδοκίες της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ και δεν υπερβαίνει τα 300 με 350 εκατ. ευρώ, καθώς από τον Οργανισμό αφαιρέθηκαν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως η έκταση των 100 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα που παραχωρήθηκε στους δήμους της περιοχής, η οποία απομείωσε την αξία του.

Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το τίμημα να μην υπερβαίνει ούτε τα 250 εκατ. ευρώ, και να αντιστοιχεί με τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση κύκλοι που πρόσκεινται στη κινέζικη εταιρεία υπογραμμίζουν ότι η διαβούλευση για το τίμημα δεν πρόκειται να είναι εύκολη, καθώς δύσκολα οι Κινέζοι θα αυξήσουν την προσφορά τους στα επίπεδα που επιθυμεί το Ταμείο.

Νέες επενδύσεις

 Ανεξάρτητα από τα χρήματα που θα καταβάλει ο πιθανός αγοραστής, αναλαμβάνει και τη δέσμευση να υλοποιήσει επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά, οι κυριότερες εκ των οποίων αφορούν στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας με λιμενικά έργα, νέες δεξαμενές για τις επισκευές των πλοίων και καινούργιες υποδομές στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η πώληση του ΟΛΠ είναι η δημιουργία Δημόσιας Αρχής Λιμένος, όπου θα μεταφερθούν όλες οι κρατικές διοικητικές ιδιότητες του Οργανισμού και η ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ. Να σημειωθεί τέλος ότι η μετοχή του ΟΛΠ έκλεισε χθες με κέρδη 1,41%.

 

Πηγή: www.imerisia,gr


efm_728x90