18/11/2013
Υστατη προσπάθεια να υπάρξει προσέγγιση με την τρόικα

Την... ύστατη προσπάθεια για να υπάρξει προσέγγιση με την τρόικα, τουλάχιστον στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού του 2014, καταβάλλει από σήμερα το οικονομικό ώστε να μην χρειαστεί να προβεί εκ των υστέρων και σε σύντομο χρονικό διάστημα σε αναθεώρηση των μεγεθών του προϋπολογισμού ο οποίος κατατίθεται την Πέμπτη στην Βουλή.

Πάντως από τα έως τώρα μηνύματα που έχει στείλει η τρόικα δεν φαίνεται οι δύο πλευρές να είναι κοντά σε συμφωνία καθώς μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση πολλά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα χθες το βράδυ μετά από μία μαραθώνια σύσκεψη οκτώ ωρών στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να υπάρξει οριστική συμφωνία' δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το δημοσιονομικό κενό, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για "δύσκολη διαπραγμάτευση", και εκτίμησε πως θα βρεθεί "έγκαιρα λύση ".

Όσον αφορά την βασική δεξαμενή απ' όπου θα προκύψει εξοικονόμηση δαπανών για να φθάσει το πακέτο διαρθρωτικών παρεμβάσεων τα 1,3 δισ ευρώ ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι “είναι κυρίως θέματα του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχουν να κάνουν με είσπραξη εισφορών αλλά και ορισμένα θέματα, όπως η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου όπου δεν εφαρμόζεται, συγχωνεύσεις οργανισμών και μείωση κόστους".

Θα πρέπει όμως να τονιστεί πως η τρόικα αμφισβητεί την απόδοση των προτεινόμενων μέτρων και υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν κενό ύψους 1,3 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της εκτιμά πως τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας θα φέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων από την ενίσχυση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές θα φθάσει το 2014 στα 381 εκατ. ευρώ.

Από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚ0 υπολογίζονται 60 εκατ. ευρώ, από τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις φορέων της Γενικής Κυβέρνησης 40 εκατ. ευρώ και από την αντιμετώπιση αποκλίσεων στις δαπάνες εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης στη διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά θα υποστηρίξει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του τρέχοντος έτους θα φθάσει τελικά τα 730 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ, διπλάσιο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση, γεγονός που δημιουργεί ένα «μαξιλάρι» για την δημοσιονομική προσαρμογή του επόμενου έτους παράλληλα έχει ανοίξει και νέο πεδίο αντιπαράθεσης. Πρόκειται για το δημοσιονομικό κενό του 2015 για την κάλυψη του οποίου η τρόικα ζητά να προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα στο νέο Μεσοπρόθεσμο 2014 – 2017 το οποπιο θα κατατεθεί στην Βουλή εντός του Δεκεμβρίου. Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει να γίνεται μόνο αναφορά στους τομείς δράσεις από τους οποίους θα προκύψει η δημοσιονομική προσαρμογή.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χθες ότι «τα μέτρα με την τρόικα θα κλείσουν όλα πακέτο, όχι ένα-ένα αλλά συνολικά».

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90