Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
07/12/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλή Εβδομάδα σε όλους!

Η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου αποτελεί παρελθόν κάτι που σημαίνει ότι πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Παρόλα αυτά όπως κάνουμε κάθε Δευτέρα έτσι και σήμερα, θα κάνουμε μια ανασκόπηση των γεγονότων της προηγούμενης εβδομάδας.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Ανατροπές σε 8 φόρους ακίνητα
 2. Τι θα δηλώνουμε όλοι στο Περιουσιολόγιο - Τι αλλάζει με το πόθεν έσχες
 3. «Κλειδί» τα «κόκκινα» δάνεια
 4. Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - Όλοι στα 62 και 67 έτη
 5. 30% περικοπές στο μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων
 6. Έρχονται αυτόματες ρυθμίσεις για όλα τα δάνεια
 7. Έως και 45% ο φόρος στις κρυφές καταθέσεις
 8. Το νέο παζλ στα μετοχολόγια των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση
 9. Έρχονται συγχωνεύσεις και λουκέτα επιχειρήσεων
 10. Το stress test της κυβέρνησης Φεβρουάριο
 11. Οι τράπεζες θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με την Κατσέλη

 

1. Ανατροπές σε 8 φόρους ακίνητα

Aυτόματες αναπροσαρμογές σε οκτώ φόρους στα ακίνητα φέρνουν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες μέσα στο 2016. Πρόκειται για τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα ενοίκια, τον ΦΠΑ και το ΤΑΠ, καθώς και τον φόρο υπεραξίας.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών μέσα στο 2016 θα φέρει ανατροπές σε 8 φόρους στα ακίνητα, με στόχο την ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές, πράγμα που θα οδηγήσει σε αυξήσεις αλλά και μειώσεις ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου για τη σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση των τιμών στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της με τις νέες τιμές μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου.

 

2. Τι θα δηλώνουμε όλοι στο Περιουσιολόγιο - Τι αλλάζει με το πόθεν έσχες

Μετρητά εκτός τραπεζικών λογαριασμών ή σε θυρίδες, με αξία άνω των 15.000 ευρώ, κοσμήματα, μέταλλα και πολύτιμους λίθους εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ θα πρέπει να δηλώσουν για πρώτη φορά, ηλεκτρονικά, από το 2016 οι υπόχρεοι σε υποβολή πόθεν έσχες. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, των υπουργών Ευκλ. Τσακαλώτου και Δ. Παπαγγελόπουλου, που αποτελεί προπομπό του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το οποίο θα ισχύσει για όλους τους φορολογούμενους, προσδιορίζεται το πλαίσιο υποβολής της νέας δήλωσης «πόθεν έσχες» για κρατικούς λειτουργούς, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, δημοσιογράφους κ.ά.

1 Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης η δήλωση περιουσιακής κατάστασης θα υποβάλλεται από τους υπόχρεους απο την 1η Ιανουαρίου 2016 ηλεκτρονικά. Εκεί, εκτός από τις καταθέσεις σε τράπεζες, τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, θα πρέπει να δηλώνονται «τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων και ιδίως μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, όταν το μεν συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, η δε συνολική αξία των λοιπών υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. «Κλειδί» τα «κόκκινα» δάνεια

Η ενεργή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ως προαπαιτούμενο για να μπορέσουν οι τράπεζες να στηρίξουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας και να δώσουν ώθηση στη δύσκολη επιχείρηση της ανάκαμψης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το μήνυμα αυτό έστειλαν χθες, κορυφαία τραπεζικά στελέχη, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης υποστήριξε πως είναι ασφαλής η εκτίμηση πως θα έχουμε πλήρη άρση των capital controls έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Ταυτόχρονα η ΤτΕ δια του αναπληρωτή διοικητή της Ι. Μουρμούρα υπογραμμίζει την ανάγκη θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, που θα έχει σημαντικά οφέλη στο μέτωπο της ρευστότητας, όπως επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονική γραμμή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κινήσεις που μπορεί να φέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη βελτιώνοντας την ελληνική θέση ως προς τον κυρίαρχο στόχο, της επιστροφής, δηλαδή, του ελληνικού δημοσίου στις διεθνείς αγορές.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - Όλοι στα 62 και 67 έτη

Διευκρινίσεις για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την εφαρμογή των διατάξεων της υποπαραγράφου Ε3 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν. 4366/2015 (ΦΕΚ 94 Α' ) δίνει η σχετική εγκύκλιος που αναρτήθηκε στην διαύγεια.

Επίσης, θεσπίζεται νέο επιπλέον ποσοστό μείωσης της σύνταξης, πέραν του υφισταμένου, στην περίπτωση λήψης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.

Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις αυτές, από 1.1.2022, θεσπίζονται ως όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων, των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης), με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (Α` 115).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. 30% περικοπές στο μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων

Μειώσεις 30% στα μερίσματα δημοσίων υπαλλήλων φέρνει η περικοπή της σχετικής δαπάνης κατά 100 εκατ. ευρώ για το 2016. Μια τέτοια κίνηση θα επιφέρει απώλεια εισοδήματος για 280.000 συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, το υπουργείο έχει ήδη αποστείλει σχετική οδηγία στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, οριοθετώντας για το 2016 το πλαφόν στις δαπάνες για μέρισμα στα 366 εκατ. ευρώ.

Φέτος, το αντίστοιχο ποσό ξεπέρασε τα 470 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ούτε αυτή η περικοπή φαίνεται ότι θα εξισορροπήσει τα οικονομικά του Ταμείου, καθώς για το 2016 προβλέπεται «μαύρη τρύπα» της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

 

6. Έρχονται αυτόματες ρυθμίσεις για όλα τα δάνεια

Σε... καθεστώς αυτόματων ρυθμίσεων για όλα ανεξαιρέτως τα δάνεια ενήμερα και σε καθυστέρηση μας εντάσσει ο νέας γενιάς Κώδικας Δεοντολογίας που ετοιμάζει η τράπεζα της Ελλάδος.

Ο νέος Κώδικας, που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας θα “πατάει”, όπως αποκαλύπτει το “Έθνος” πάνω σε ήδη δοκιμασμένα και αποτελεσματικά μοντέλα ρυθμίσεων και θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2016.

Πηγές σημειώνουν στην εφημερίδα πως πλέον οι δανειολήπτες θα “γκρουπάρονται” ανάλογα με το είδος του δανείου, το υπόλοιπο οφειλής αν είναι ενήμεροι η όχι. Σε αυτό βοηθά και η κατηγοριοποίηση των δανείων σε καθυστέρηση, την οποία έχει ολοκληρώσει η ΤτΕ.

Για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης που έχει αποπληρώσει το ήμισυ του στεγαστικού του και συνεχίζει να είναι ενήμερος, παρότι “ζορίζεται” στην εξυπηρέτησή του, θα έχει τη δυνατότητα επιμήκυνσης τςη διάρκειας αποπληρωμής και η δόση δεν θα ξεπερνά π.χ. το 20% του μηνιαίου εισοδήματός του.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα για να μην βγουν νέα δάνεια στο “κόκκινο”, ενώ μέσα από απλουστευμένα μοντέλα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ρύθμισης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Έως και 45% ο φόρος στις κρυφές καταθέσεις

Την τελική απάντηση των θεσμών περιμένει η κυβέρνηση για την αποκάλυψη των κρυφών καταθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα προβλέπει φόρο 45% ο οποίος θα μπορεί να μειώνεται κατά 20% ή και 80% εάν και εφόσον ο φορολογούμενος δεσμευτεί ότι τα χρήματα αυτά θα μείνουν στις ελληνικές τράπεζες και τρία ή πέντε χρόνια ή θα διατεθούν για επενδύσεις που έχει ανάγκη η οικονομία.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σχέδιο θα μπορούσε να αποδώσει άμεσα 2- 3 δισ. ευρώ έως και 10 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα.

Η κυβέρνηση θα δώσει αυτή την ευκαιρία την ώρα που ο κλοιός της εφορίας σφίγγει, ενώ θα επιβάλλεται κανονικά ο φόρος με συμπληρωματική δήλωση.

Οι φορολογούμενοι θα γλιτώνουν ποινικές διώξεις, θα μπορούν να κινούν ελεύθερα τα κεφάλαιά τους και θα γλιτώνουν τόκους και πρόστιμα.

 

8. Το νέο παζλ στα μετοχολόγια των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση

Μεγάλα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, αλλά και Ελληνες επενδυτές, όπως και ορισμένα hedge funds, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα όσων συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Παλαιοί μέτοχοι αλλά και πολλά νέα σχήματα κατέλαβαν σημαντικές θέσεις στα συγκεκριμένα μετοχικά κεφάλαια, με κίνητρο τις ελκυστικές αποτιμήσεις και την προσδοκία βελτίωσης των τραπεζικών ισολογισμών τα επόμενα έτη. Αθροιστικά το ποσό που αντλήθηκε από τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών είναι της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ και θα προσεγγίσει τα 4 δισ.εφόσον καλυφθεί και η επικείμενη διάθεση μετοχών από την Εθνική Τράπεζα σε Ελληνες επενδυτές στην εγχώρια αγορά μέχρι του ποσού των 308 εκατ. Από τη μετατροπή των ομολόγων σε μετοχές αντλήθηκαν επιπλέον κεφάλαια της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ.

Μεγάλο ποσοστό των ομολογιούχων αυτών είναι ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Μάλιστα εξ αυτών πολλά τοποθετήθηκαν μετά τα μέσα του καλοκαιριού σε πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις, με την προοπτική της ανταλλαγής τους με μετοχές, σημειώνουν ξένοι χρηματιστηριακοί κύκλοι. Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες έως τα 14,4 δισ. που απαιτήθηκαν για την κάλυψη και του δυσμενούς σεναρίου, συμπληρώνονται από τα πλάνα προσδοκώμενων προσόδων από capital actions, που εγκρίθηκαν από τον SSM και, βέβαια, τα 5,7 δισ. που εισφέρει το ΤΧΣ. Τα ποσά που εισφέρθηκαν στη διαδικασία του book building υπερέβησαν τους στόχους με οδηγό τις εγγραφές στην Eurobank και την Alpha Bank, οι οποίες άλλωστε δεν χρειάστηκε να προσφύγουν στην ενίσχυσή τους από το ΤΧΣ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Έρχονται συγχωνεύσεις και λουκέτα επιχειρήσεων

Την κερκόπορτα για την αγορά των επιχειρηματικών δανείων από ξένα funds ανοίγει η ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών με ιδιωτικά κεφάλαια. Η παρουσία τους με πλειοψηφικά ποσοστά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σηματοδοτεί την έναρξη ενός γενναίου κύκλου αναδιάρθρωσης με συγχωνεύσεις αλλά και κλείσιμο επιχειρήσεων, με επίκεντρο τους υπερχρεωμένους κλάδους, μεταξύ των οποίων αυτοί των αλλαντικών, των εκδόσεων, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, των ιχθυοκαλλιεργειών, του αυτοκινήτου, της εστίασης, των ιατρικών υπηρεσιών και εξοπλισμού κ.λπ.

Η κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών με ξένα ιδιωτικά κεφάλαια ανοίγει και επίσημα την απαγορευμένη συζήτηση για τη λήψη δραστικών μέτρων στον τομέα των αναδιαρθρώσεων, με στόχο την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων που, υπό τα βάρος της ύφεσης της οικονομίας, αλλά και αμαρτιών του παρελθόντος, βαρύνονται με υπέρογκα χρέη, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Το κλείσιμο μεγάλων επιχειρήσεων σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας είναι θέμα χρόνου, καθώς, μετά οκτώ χρόνια κρίσης, έχει γίνει σαφές ότι η εγχώρια αγορά δεν «σηκώνει» όλους τους παίκτες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Το stress test της κυβέρνησης Φεβρουάριο

Σε μία εβδομάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο σετ των 12 προαπαιτούμενων μέτρων που θα απελευθερώσει άλλο ένα δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αν η ελληνική πλευρά δεν τα έχει ολοκληρώσει μέχρι αυτή την ημερομηνία, το 1 δισ. δεν θα εκταμιευτεί αλλά θα παραμένει διαθέσιμο για εκταμίευση μαζί με τις επόμενες δόσεις, βέβαια κάτω από διαφορετικούς όρους, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για άλλη μία φορά τη διαδικασία. Ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμενόταν στο τέλος του έτους, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο ούτε μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά μάλλον βλέπει πιο πιθανό να γίνεται μέχρι τον Φεβρουάριο. Τα θέματα που θα αποδειχθούν «αγκάθια» –και για τα οποία αναμένεται έντονη συζήτηση– είναι το ασφαλιστικό, η φορολόγηση των αγροτών αλλά και η θέσπιση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων.

Σε σχέση με το χρέος, εξήγησε ότι δεν υπάρχουν πιέσεις από το ΔΝΤ για ονομαστικό κούρεμα και είπε πως «αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δει κανείς τις πληρωμές που υπάρχουν για το επόμενο διάστημα, θα καταλάβει πως δεν έχει καμία οικονομική λογική ένα κούρεμα». Συμπλήρωσε ότι η επίδραση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού αλλά και η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ θα συνυπολογιστούν, όπως και η γενικότερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Οι τράπεζες θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με την Κατσέλη

Στα άμεσα επόμενα βήματα που έχουν οι ελληνικές τράπεζες μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο συνέδριο ΓΣΕΒΕΕ, με θέμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχημα για την επιστροφή της ευρωζώνης στην ανάπτυξη.

Η χρηματοδότηση των Τραπεζών μέσω των κανονικών χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΚΤ και μάλιστα με τους ευνοϊκούς όρους που προσφέρει η ποσοτική χαλάρωση και όχι μέσω του ακριβότερου Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA), είναι το πρώτο βήμα των ελληνικών τραπεζών. είπε η κ. Κατσέλη. ενώ η άρση των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων το συντομότερο δυνατόν, αποτελεί επίσης προτεραιότητα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει την επαναφορά της εμπιστοσύνης των καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα και θα επαναφέρει συνθήκες ομαλότητας και κανονικότητας στις συναλλαγές. Για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι αναγκαία τόσο η σταδιακή επαναφορά καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίες αποτελούν την βασική πηγή χρηματοδότησης της οικονομίας, όσο και η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων, καθώς και η παροχή πιστώσεων προς ΜΜΕ για την κάλυψη των αναγκών τους, πρόσθεσε,

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Αρκετά τα νέα της εβδομάδας που μας πέρασε… Δεν θα θέλαμε να σας κουράσουμε περισσότερο.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο που μας διαθέσατε…

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Δευτέρα.

Καλημέρα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90