Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
30/11/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Δευτέρα και σήμερα, και όπως πάντα εμείς θα δούμε ποιες οικονομικές ειδήσεις-εξελίξεις μας απασχόλησαν περισσότερο την εβδομάδα που μας πέρασε.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Κομισιόν: Αυτά είναι τα 13 μέτρα φωτιά - Η συμφωνία με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα
  2. Νέο πλαίσιο σε «κόκκινα» δάνεια και 100 δόσεις
  3. Οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις υπό διαπραγμάτευση
  4. Αυξημένες κατά 12% εισφορές καλούνται να καταβάλουν στον ΟΓΑ 350.000 αγρότες
  5. Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ για το νέο ασφαλιστικό
  6. Κομισιόν: Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων έως το 2024
  7. Νέο ποινολόγιο εφορίας: Μικρότερα πρόστιμα, αλλά και ποινικές διώξεις
  8. Με ρήτρα αυτόματης «διόρθωσης» το νέο Ασφαλιστικό
  9. Όλα τα νέα μέτρα που θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες

 

 

1. Κομισιόν: Αυτά είναι τα 13 μέτρα φωτιά - Η συμφωνία με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα

Την ευρεία συμφωνία της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων, επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Όπως ανέφερε η ίδια, σε αυτή τη φάση απομένει να καθοριστούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο εν λόγω πακέτο.

Επιπλέον, η Μ. Αντρέεβα σημείωσε πως η εφαρμογή του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως ορίζει η απόφαση του Eurogroup της 23ης Νοεμβρίου, θα «ξεκλειδώσει» την υποδόση ενός δισ. που εκκρεμεί από την πρώτη δόση του προγράμματος και θα ανοίξει το δρόμο για την πρώτη αξιολόγηση.

Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η ίδια ανέφερε πως αυτή αποτελεί βασικό στοιχείο στο τρέχον Μνημόνιο και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την προετοιμασία των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με άλλες πηγές από την Ευρωζώνη, κατά τη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο και το οποίο συνδέεται με υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις αυτές ως τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Νέο πλαίσιο σε «κόκκινα» δάνεια και 100 δόσεις

Νέο πλαίσιο, πιο ασφυκτικό για τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων ποσών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, δημιουργείται μετά την ψήφιση των μέτρων που ξεκλείδωσαν τη δόση των 2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.

Η εξαίρεση της κύριας κατοικίας από την εκποίηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας θα επιτυγχάνεται εφόσον οι οφειλέτες πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ όσον αφορά τα χρέη στην Εφορία, προβλέπεται άμεση σύνδεση της ρύθμισης των 100 δόσεων με τις νέες οφειλές.

Ειδικότερα, τα κριτήρια υπαγωγής των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στον «νόμο Κατσέλη» προκειμένου να διεκδικήσουν με δικαστική απόφαση ευνοϊκή διευθέτηση ίσως και «κούρεμα» των οφειλών τους προς τις τράπεζες αλλά και το Δημόσιο γίνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2016 πιο αυστηρά.

Η εξαίρεση, δε, της κύριας κατοικίας από την εκποίηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας θα επιτυγχάνεται μόνον εφόσον οι οφειλέτες πληρούν σωρεία όρων και προϋποθέσεων, ενώ σημαντικές πτυχές του νέου νόμου παραπέμπονται στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων και πράξης της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σε σχέση με τις ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία, και συγκεκριμένα εκείνη των 100 δόσεων, οι πολίτες που έχουν ενταχθεί σε αυτή θα πρέπει να γνωρίζουν πως από την 1η Ιουλίου του 2016 το περιθώριο των 30 ημερών προκειμένου να αποπληρώσουν μία ληξιπρόθεσμη δόση πέφτει στις 15 ημέρες και από την 1η Ιανουαρίου του 2018 το χρονικό διάστημα «ασυνέπειας» μηδενίζεται. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη έξοδο του φορολογουμένου από το σύστημα ακόμη και με μία ώρα καθυστέρηση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις υπό διαπραγμάτευση

Με βάση έναν ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης (έτη ασφάλισης, ηλικία αποχώρησης και μισθός) θα γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων με το νέο Ασφαλιστικό. Ο ακριβής τρόπος του επανυπολογισμού, ο οποίος θα οδηγήσει σε περικοπές συντάξεων και για τους νυν συνταξιούχους, δεν έχει καθοριστεί και αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Το ύψος των περικοπών θα εξαρτηθεί από αν οι θεσμοί θα δεχθούν την αύξηση εισφορών για μεν τους εργοδότες κατά 1% στην κύρια σύνταξη και κατά 0,50% στην επικουρική, για δε τους εργαζόμενους κατά 0,50% στην επικουρική.

Πάντως χτες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το κύριο θέμα του ποσοστού αναπλήρωσης, που θα καθορίσει το ύψος των περικοπών παλαιών και νέων συντάξεων. Το πλαφόν για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης εξετάζεται να είναι το 60%.

Ασφαλιστικό: Ενιαίοι κανόνες για όλους και εθνική σύνταξη

Σύμφωνα με Τα Νέα, εκτιμάται ότι από τις αλλαγές αυτές, οι οποίες θα πλήξουν όσους έχουν συνολικές αποδοχές από συντάξεις (κύριες, επικουρικές) πάνω από 1.000 ευρώ με περικοπές έως 20% στις υψηλές κύριες συντάξεις θα προκύψει επιπλέον εξοικονόμηση από το Συνταξιοδοτικό έως 1,4-1,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2017-18.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Αυξημένες κατά 12% εισφορές καλούνται να καταβάλουν στον ΟΓΑ 350.000 αγρότες

Αυξημένες κατά 12% εισφορές καλούνται να καταβάλουν έως τις 30 Νοεμβρίου στον ΟΓΑ 350.000 αγρότες.

Η αύξηση των εισφορών γίνεται σε εφαρμογή του ν. 3986/ 2011 που προβλέπει την «αυτόματη» μετάταξη σε υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία ανά τρία χρόνια (η πρώτη αύξηση είχε γίνει το 2012).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΓΑ, η αύξηση είναι της τάξης των 51,48 ευρώ στο εξάμηνο και 102,96 ευρώ για ολόκληρο τον χρόνο.

 

5. Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ για το νέο ασφαλιστικό

Πρόταση για μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης κατέθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

«Η ΕΣΕΕ εφιστά την προσοχή όλων στο γεγονός ότι τρεις στους δέκα εργοδότες, έμειναν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων για χρέη προς το ΙΚΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Οκτώβριο, στη ρύθμιση αυτή έμειναν 84.662 ενήμεροι οφειλέτες, από τους 113.932 που είχαν ενταχθεί μέχρι και τον Ιούλιο. Ο συνολικός αριθμός όσων 'έχασαν' τη ρύθμιση μέσω ΙΚΑ και ΚΕΑΟ, φτάνει τους 36.000. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι στον ΟΑΕΕ επιπλέον 7.000 εργοδότες έχασαν τον Οκτώβριο τη ρύθμιση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας:

«Η ΕΣΕΕ είχε προ τριμήνου επισημάνει ότι το διάστημα μέχρι τα τέλη του έτους, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα βεβαρημένο φορολογικά, αφού συμπίπτουν πολλές μηνιαίες υποχρεώσεις, όπως οι δόσεις φόρου εισοδήματος, δόσεις ΕΝΦΙΑ, τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αναδρομικοί φόροι και εισφορές, τέλη κυκλοφορίας και ως εκ τούτου ζητά την ενεργοποίηση της 'δεύτερης ευκαιρίας', προς όφελος όλων και κυρίως των Ασφαλιστικών Ταμείων που θα χάσουν περίπου 1,2 δισ. Ευρώ από τις απώλειες των ρυθμίσεων».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Κομισιόν: Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων έως το 2024

Προτάσεις για τη σταδιακή δημιουργία κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS) μέχρι το 2024 παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το EDIS θα βασίζεται στο υφιστάμενο σύστημα, το οποίο απαρτίζεται από τα εθνικά συστήματα εγγύησης καταθέσεων που έχουν συσταθεί σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κανόνες. Οι ιδιώτες καταθέτες, δηλαδή, θα συνεχίζουν να απολαύουν του ίδιου επιπέδου προστασίας (100.000 ευρώ).

Ειδικότερα, το προτεινόμενο σύστημα, εφόσον λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, θα τεθεί σε εφαρμογή σε τρεις φάσεις από τα μέσα του 2017 μέχρι το 2024.

Αρχικά, θα αποτελεί ένα καθεστώς αντασφάλισης των εθνικών συστημάτων εγγύησης καταθέσεων (DGS), το οποίο έπειτα από τρία χρόνια θα μετατραπεί σε σύστημα συνασφάλισης, ενώ η συνεισφορά του EDIS στο σύστημα αυτό θα αυξηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Στην τελική φάση, προβλέπεται ένα πλήρες Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης των Καταθέσεων το 2024.

«Το επίπεδο εμπιστοσύνης είναι χαμηλό», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών, Τζόναθαν Χιλ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Νέο ποινολόγιο εφορίας: Μικρότερα πρόστιμα, αλλά και ποινικές διώξεις

Σε ουσιαστική ισχύ τέθηκε με την έκδοση εγκυκλίου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το νέο ποινολόγιο της εφορίας, το οποίο είναι ηπιότερο για μικροπαραβάσεις ή μη έκδοση αποδείξεων αλλά πολύ πιο σκληρό για τους κατά σύστημα φοροφυγάδες.

Την ίδια στιγμή είδαν το φως της δημοσιότητας τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έως το τέλος Οκτωβρίου. Εφθασαν στο ύψος ρεκόρ των 82,3 δισ. ευρώ, ενώ τα καινούρια χρέη, δηλαδή αυτά που έχουν δημιουργηθεί από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα διαμορφώθηκαν στα 10,380 δισ. ευρώ.

Ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ τα νέα «φέσια» στην εφορία το 2015

Το στοιχεία αυτό αποδεικνύει ότι κάθε μήνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αφήνουν απλήρωτους φόρους 1 δισ. ευρώ. Πάντως, τον περασμένο μήνα Οκτώβριο, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρουσίασε επιβράδυνση καθώς αυξήθηκαν κατά 832 εκατ. ευρώ ενώ τον Σεπτέμβριο οι απλήρωτοι φόροι στην εφορία είχαν εκτιναχθεί στα 1,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στις αλλαγές στα πρόστιμα που ισχύουν, περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ιωάννη Μπάκα και στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται ότι τα αυτοτελή πρόστιμα των 250 ευρώ (για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία) και 500 ευρώ (για τα διπλογραφικά βιβλία) που επιβάλλονταν για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδονταν καταργούνται.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Με ρήτρα αυτόματης «διόρθωσης» το νέο Ασφαλιστικό

Την πρόβλεψη ρήτρας «διόρθωσης» βασικών παραμέτρων του Ασφαλιστικού (όπως των ποσοστών αναπλήρωσης ή και των εισφορών) ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ, της απασχόλησης και των εσόδων των Ταμείων, σχεδιάζει να συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο τελικό σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που οριστικοποιείται μέσα στην εβδομάδα. Τη ρήτρα «προσαρμογής» του ύψους των συντάξεων και των εισφορών με βάση τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας και της κοινωνικής ασφάλισης και όχι με τις σχετικές προβλέψεις των Θεσμών ή Διεθνών Οργανισμών, ζήτησαν κορυφαία κομματικά και κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να ληφθούν τόσο καθοριστικές αποφάσεις στη βάση προβλέψεων που επανειλημμένα έχει αποδειχθεί ότι «πέφτουν έξω».

Τη θέση αυτή υιοθετεί και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αφορμή τη σωρεία εκτιμήσεων, φέτος, από πλευράς αναλυτών για επερχόμενη ύφεση πάνω από 4% (και αντίστοιχες παλαιότερες προβλέψεις που διαψεύστηκαν) και το γεγονός ότι οι παραμετρικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό θα εξαρτηθούν από τις παραδοχές οι οποίες θα συμφωνηθούν.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Όλα τα νέα μέτρα που θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες

Αναβολή για αργότερα, με τη συναίνεση των δανειστών, φαίνεται ότι παίρνουν μια σειρά από μέτρα μετά τους κυβερνητικούς τριγμους που έφερε η ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Φάινεται ότι υπήρξε συμφωνία με τους δανειστές να υπάρξει ένα είδος παγώματος επιπλέον φόρων μέσα στο 2015 και έτσι κάποιοι φόροι παίρνουν αναβολή για αργότερα, όμως οι δανειστές απαιτούν μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ που θα πρέπει άμεσα να βρεθούν.

Για αργότερα αναβάλλουν τον διπλασιασμό του φόρου των αγροτών, την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και στην αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των ενοικίων.

Υπάρχουν μέτρα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ όμως που πρέπει να περάσουν μέσα στο επόμενο διάστημα και αυτά δεν είναι άλλα από το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα φέρει νέες μειώσεις μισθών σε μεγάλο μέρος των εργαζόμενων, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η ανεξαρτητοποίηση της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων αλλά και μια σειρά μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Ασφαλιστικό, εργασιακό, νέα φορολογική μεταρρύθμιση και σειρά άλλων μέτρων περιλαμβάνονται στην επόμενη φάση του μνημονίου, μετά την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ( ESM ) των 10 + 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Αυτή ήταν η τελευταία «ματιά» του Νοεμβρίου. 

Δεν θα θέλαμε να σας κουράσουμε περισσότερο. Την άλλη Δευτέρα, όπως πάντα, θα είμαστε πάλι εδώ.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

Καλό Μήνα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90