Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
23/11/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Άλλη μια Δευτέρα εδώ, για να θυμηθούμε όλα τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία κατά γενική ομολογία, δεν ήταν και πολύ ήταν ήρεμη…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Ικανοποίηση της Κομισιόν για την έγκριση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα
  2. Δύο ανεξάρτητες αποτιμήσεις για κάθε ιδιωτικοποίηση σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ
  3. Αντί για ΦΠΑ σε ιδιωτική εκπαίδευση, ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί
  4. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα προς το χαμηλότερο επίπεδο του 12μηνου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
  5. Ηπιότερη ύφεση για φέτος και το 2016 θα προβλέπει ο προϋπολογισμός
  6. Σε δόσεις η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ
  7. Τα νομικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 300 εκατ. ευρώ
  8. Μόνο το 25% των δανείων πρώτης κατοικίας προστατεύεται πλήρως από τους πλειστηριασμούς
  9. Ποιοι θα πάρουν φέτος το επίδομα θέρμανσης
  10. Τα κριτήρια με τα οποία θα υπολογιστούν ξανά όλες οι συντάξεις

 

1. Ικανοποίηση της Κομισιόν για την έγκριση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως είπε ο Μ. Σχοινάς το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε περιλαμβάνει όλες τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις, αλλά και μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι απαραίτητες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, οι εκπρόσωποι των θεσμών ολοκληρώνουν την έκθεση αξιολόγησης, την οποία και θα υποβάλουν στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) που συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Δύο ανεξάρτητες αποτιμήσεις για κάθε ιδιωτικοποίηση σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ

Θέματα που αφορούν σε διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκονται σε εξέλιξη και στους οποίους έχει εκδηλωθεί ρωσικό ενδιαφέρον, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης του προέδρου του Ταμείου, Στέργιου Πιτσιόρλα, με τον αναπληρωτή πρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Arkady Dvorkovich, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Επίσης, συζητήθηκε η επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών και σε άλλους τομείς που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με έμφαση σε τομείς υποδομών, τουρισμού και ενέργειας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Αντί για ΦΠΑ σε ιδιωτική εκπαίδευση, ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί

Με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που θα ανέρχεται στα 20 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο αντί 40 λεπτά ανά λίτρο, που προέβλεπε η αρχική τροπολογία, η οποία προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του συγκυβερνώντος κόμματος, καθώς και με τη θέσπιση τέλους 5 λεπτών ανά στήλη στα 13 παιχνίδια του ΟΠΑΠ, αντικαθιστά η κυβέρνηση τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Με βάση την τελευταία τροποποίηση της διάταξης, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει από την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης το ποσό των 70 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς και 350-450 εκατ. ευρώ από τα τυχερά παιχνίδια, καλύπτοντας έτσι τις απώλειες ύψους 390 εκατ. ευρώ που δημιουργεί η κατάργηση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις νέες αλλαγές, ο ΕΦΚ θα επιβληθεί στην κατανάλωση εγχώριου κρασιού. Για τη φιάλη των 750 ml ο ΕΦΚ θα ανέλθει στα 0,15 ευρώ τόσο για τα ελληνικά κρασιά όσα και για τα εισαγόμενα. Εφόσον πρόκειται για συσκευασία λίτρου, ο ΕΦΚ θα φτάσει στα 0,20 ευρώ. Ωστόσο, στον τελικό καταναλωτή το κόστος θα είναι μεγαλύτερο και θα προσεγγίσει το 1 ευρώ ανά φιάλη (δεδομένου ότι πάνω στον ΕΦΚ επιβάλλεται και ΦΠΑ).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα προς το χαμηλότερο επίπεδο του 12μηνου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Προς τα χαμηλότερα επίπεδά των τελευταίων τουλάχιστον 12 μηνών, κάτω από το 7%, κινούνται σήμερα και πάλι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή που ανοίγει το δρόμο για την αποδέσμευση περαιτέρω βοήθειας από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας.

Την ίδια ώρα, τα σχόλια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι παγίωναν τις εκτιμήσεις για πρόσθετα μέτρα νομισματικής πολιτικής τον επόμενο μήνα, προσφέροντας στήριξη στην ευρύτερη αγορά ομολόγων της ευρωζώνης.

«Δεν ήταν εύκολο για την ελληνική κυβέρνηση να περάσει αυτή τη νομοθεσία», σχολίασε ο Φέλιξ Χέρμαν, αναλυτής στην DZ Bank. «Είναι ένα σημαντικό βήμα που ανοίγει το δρόμο για την επόμενη δόση της βοήθειας και ένας θετικός παράγοντας για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα».

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρούσε κατά 6 μονάδες βάσης στο 6,98%, κοντά στα επίπεδα που κατέγραψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και που ήταν τα χαμηλότερα από τον Οκτώβριο του 2014. Το ψυχολογικό επίπεδο του 7% είναι σημαντικό για την ευρωζώνη, με αρκετές χώρες-μέλη της να έχουν προσφύγει σε προγράμματα στήριξης στο απόγειο της κρίσης όταν το κόστος δανεισμού τους ξεπέρασε αυτό το όριο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Ηπιότερη ύφεση για φέτος και το 2016 θα προβλέπει ο προϋπολογισμός

Με πρόβλεψη για ηπιότερη ύφεση φέτος και του χρόνου, κατατίθεται στη Βουλή σήμερα, Παρασκευή, ο προϋπολογισμός του 2016.

Παράλληλα, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμένουν αμετάβλητοι, ενώ θα περιλαμβάνονται όλα τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, καθώς και εκείνα που επίκεινται, όπως είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο προϋπολογισμός θα προβλέπει ύφεση χαμηλότερη του 1% τόσο φέτος, όσο και το 2016, διατηρώντας όμως αμετάβλητο το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Σε δόσεις η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ

Νέα δυνατότητα πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ σε δόσεις, μέσω πιστωτικών της καρτών δίνει η Τράπεζα Πειραιώς.

Ειδικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκοντας την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση και στήριξη των αγροτών, ανακοινώνει ότι, από τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015, οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών της Τράπεζας μπορούν να εξοφλούν τις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΟΓΑ έως και σε 6 μηνιαίες άτοκες δόσεις, επισκεπτόμενοι το Δίκτυο Καταστημάτων της.

Παράλληλα, οι κάτοχοι καρτών Συμβολαιακής Γεωργίας έχουν ήδη τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του ορίου τους, τόσο για την εξόφληση των οφειλών τους προς τον ΟΓΑ όσο και για την αγορά εργοσήμων για τους εργάτες γης που απασχολούν.

 

7. Τα νομικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 300 εκατ. Ευρώ

Σοκ ρευστότητας σε 30.000 επιχειρήσεις φέρνει η εκ των υστέρων αύξηση των προκαταβολών φόρου από το 80% στο 100%, η οποία ψηφίστηκε το καλοκαίρι, καθώς τώρα έρχεται η ώρα της πληρωμής.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της ΓΓΔΕ αναμένεται να αναρτήσει έως το τέλος της εβδομάδας 30.000 νέα εκκαθαριστικά, με τα οποία τα νομικά πρόσωπα θα καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 300 εκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας της αυξημένης προκαταβολής φόρου για τα κέρδη του περασμένου έτους, σύμφωνα με Τα Νέα.

Ο φόρος αυτός θα πρέπει να καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, η πρώτη έως το τέλος Νοεμβρίου και η επόμενη έως το τέλος Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυξημένες πιέσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων την ώρα που τα capital controls παραμένουν σε ισχύ, δημιουργώντας σοβαρά προσκόμματα στην επιχειρηματικότητα.

 

8. Μόνο το 25% των δανείων πρώτης κατοικίας προστατεύεται πλήρως από τους πλειστηριασμούς

Μόνο το 25% των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια (περίπου 100.000 δάνεια) προστατεύει πλήρως από τους πλειστηριασμούς η συμφωνία που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο αναμένεται να προσφέρει βέβαιη προστασία για μεικτά εισοδήματα από 8.180 για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου έως 170.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, το κράτος ετοιμάζει έναν «κουμπαρά» 100 εκατ. ευρώ για φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να αποπληρώνουν ούτε την ελάχιστη δόση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τη δόση θα καταβάλλει το κράτος.

Στη δεύτερη κατηγορία, η οποία αφορά σε ένα επιπλέον 35% των δανειοληπτών, προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη (τεστ αποτίμησης περιουσίας) που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και εάν ο δανειολήπτης κριθεί μη συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στον νόμο. Αφορά σε εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια, και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 230.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Ποιοι θα πάρουν φέτος το επίδομα θέρμανσης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών για την οριστικοποίηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για τις αλλαγές στο φετινό επίδομα θέρμανσης γίνεται υπό τον μνημονιακό περιορισμό να μειωθεί το συνολικό κονδύλι του επιδόματος κατά 50%, δηλαδή συνολικά να διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό 105 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 210 που δεσμεύτηκαν στον φετινό και τον περυσινό προϋπολογισμό.

Για να γίνει αυτό, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τα εξής:

* μείωση του ύψους του επιδόματος από τα 0,35 ευρώ στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο. Έτσι, τα επιδοτούμενα νοικοκυριά θα έχουν καθαρό κόστος προμήθειας του πετρελαίου θέρμανσης περίπου στα 0.50 ευρώ ανά λίτρο αντί των περίπου 0,85 που θα επιβαρύνονται τα μη επιδοτούμενα νοικοκυριά -μείωση του εισοδηματικού ορίου για την λήψη του επιδόματος για τον άγαμο από τα 30.000 στα 12.000 ευρώ, για τον έγγαμο από τα 40.000 στα 20.000 ευρώ, τον έγγαμο με ένα παιδί από τα 43.000 στα 22.000 ευρώ, τον έγγαμο με δυο παιδιά από τα 46.000 στα 24.000 ευρώ και τον έγγαμο με τρία παιδιά από τα 49.000 στα 26.000 ευρώ.  Το όριο για τις μονογονεϊκές οικογένειες αναμένεται να μειωθεί από τα 43.000 στα 22.000 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Τα κριτήρια με τα οποία θα υπολογιστούν ξανά όλες οι συντάξεις

Με βάση τρία κριτήρια θα γίνει εκ νέου υπολογισμός των συντάξεων, ώστε από το 2016 να εξοικονομηθούν 900 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, το σχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό θα βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που θα ονομαστεί κοινωνικός συντελεστής και θα λαμβάνει υπόψη του τρία κριτήρια για τις περικοπές συντάξεων τα οποία είναι:

-Η ηλικία που αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι.

-Ο χρόνος ασφάλισης που είχαν.

-Το ύψος της σύνταξης που πήραν σε σχέση με το μισθό τους.

Όσο πιο μικρή είναι η ηλικία αποχώρησης, λιγότερα τα χρόνια ασφάλισης και υψηλότερη η σύνταξη, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι περικοπές για όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί έναντι των δανειστών να παρουσιάσει τις προτάσεις της σύντομα και αναμένεται έως το τέλος του μήνα οι αλλαγές στο ασφαλιστικό να ψηφιστούν στη Βουλή.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Αυτό ήταν και για σήμερα.

Δεν νομίζω να σας κουράσαμε. Καλά να περνάτε απ’όπου και να μας διαβάζεται.

Ραντεβού την επόμενη εβδομάδα.

Καλημέρα!!!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90