Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
10/02/2014
Άρθρο: Ανασκόπηση προηγούμενης εβδομάδας (συγκεντρωτικές καταστάσεις, ΦΜΥ, ΕΕΤΗΔΕ)

 

Παναγιώτης Κανέλλος- Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax

 

          Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Να ΄μαστε πάλι σε μια νέα Δευτέρα που είμαι σίγουρος ότι πολύ συνάδερφοι θα την πούνε «τσαγκαροδευτέρα»! Οι μέρες έρχονται και φεύγουν και έρχονται και φεύγουν και τα φορο-λογιστικά δρώμενα αυτού του τόπου. Κάθε μέρα έχουμε και μια νέα είδηση και μια καινούρια πολυγραφημένη (η γνωστή σε όλους ΠΟΛ.) για να μας κρατούν σε εγρήγορση και σε μια διαρκή εκπαίδευση. Έτσι λοιπόν, είμαστε κοντά σας ακόμη μια φορά για να παρουσιάσουμε όσο συνοπτικά αλλά ουσιώδες μπορούμε τις τελευταίες εξελίξεις για την εβδομάδα που πέρασε!

          Θα ήθελα να ξεκινήσω την σημερινή ανασκόπηση, αναφερόμενος στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε την περασμένη Τρίτη (04/02/2014) στο Σύνταγμα από συναδέρφους λογιστές – φοροτεχνικούς, αλλά και εφοριακούς, με θέμα τα εξοντωτικά πρόστιμα του ν.4174/2013. Το παρόν έδωσαν ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. Δημήτρης Τσαμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Χριστόπουλος, ο Βουλευτής Δημήτριος Γελαλής καθώς και αντιπροσωπεία της Π.Ο.Λ. με επικεφαλής την πρόεδρο Έλσα Ζαμπέτα.Δεν θα πω εάν ήταν μεγάλη ή μικρή. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Αυτό που θα πω είναι ότι ήταν καιρός να γίνει μια τέτοια αρχή από τον κλάδο μας που είναι και ο άμεσα πληττόμενος από την ημιμάθεια κάποιων, μήπως και καταφέρουμε κάτι σε αυτόν τον τόπο..!

          Και μετά από αυτό, να περάσω σε μια απόφαση του δεύτερου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) ή αλλιώς Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, σύμφωνα με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικό και μη νόμιμο. Το θέμα είχε προαναγγείλει προ ημερών το energypress.gr. Η απόφαση αυτή βγήκε μετά από προσφυγή της εταιρείας MotorOil σύμφωνα με την οποία το ΕΤΜΕΑΡ πληρώνεται από όλους τους καταναλωτές μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και κατά την άποψή της δεν συνιστά τέλος (αφού δεν υπάρχει ανταποδοτικός χαρακτήρας), αλλά φόρος. Και ως τέτοιος, θα πρέπει να επιβάλλεται μέσω νόμου και όχι με απόφαση της ΡΑΕ όπως γίνεται σήμερα.Κάτι τέτοιο δημιουργεί την δυνατότητα στους καταναλωτές να αμφισβητήσουν την πληρωμή του και να απαιτήσουν την επιστροφή των ποσών που έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα, τα οποία κυμαίνονται γύρω στα 400-600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο! Είμαι όμως βέβαιος, ότι η Κυβέρνηση θα φροντίσει να καλύψει το θέμα που έχει ανακύψει, φέρνοντας στην Βουλή την ψήφιση σχετικού νόμου που να ρυθμίζει αυτή την «ανωμαλία»!!

          Και ενώ σύμφωνα με συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομικών κου Μαυραγάνη στην εφημερίδα Τύπος της Κυριακής, αυξάνεται το όριο του ακατάσχετου στα € 1.500,00 ώστε να ενισχυθεί η προστασία από τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων και προωθείται ρύθμιση που θα επιτρέπει τον συμψηφισμό απαιτήσεων των πολιτών από το Δημόσιο με οφειλές τους προς το Δημόσιο, από την άλλη μεριά, ο Ο.Α.Ε.Ε. για να καλύψει την μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού του, είναι διατεθειμένος να πάρει μια σειρά επώδυνων μέτρων, όπως η διεύρυνση της μέχρι σήμερα ασφαλιστικής βάσης, με ένταξη ασφαλισμένων που μέχρι σήμερα ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ ή στο ΙΚΑ και εξαιρούνταν από την ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. Επίσης, στο Υπουργείο Εργασίας, επεξεργάζονται και ένα ακόμη ακραίο μέτρο, αυτό της επιβολής φόρου 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων, που ενώ θεσμοθετήθηκε στον εφαρμοστικό νόμο του δεύτερου μνημονίου, με εντολή του Πρωθυπουργού δεν εφαρμόστηκε.

          Για όλους εσάς που θέλετε να προγραμματίζετε τις δουλειές σας και φυσικά η Γ.Γ.Π.Σ. συμμερίζεται τις σκέψεις και τις επιθυμίες σας, από την Δευτέρα 03/02/2014 έχει ανοίξει η εφαρμογή για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις, σύμφωνα με «τιτίβισμα» του κου Θεοχάρη. Βέβαια, οι τέσσερις πρώτοι μήνες μπορούν να υποβληθούν τον Μάιο, γι’ αυτούς που επιθυμούν να οργανωθούν καλύτερα. Αυτή η ανακοίνωση όμως αντιτίθεται στην πολυαναμενόμενη ΠΟΛ.1022/7.1.2014 η οποία αναφέρει ότι «…για την πρώτη εφαρμογή, οι ανωτέρω καταστάσεις, που αφορούν συναλλαγές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2014, υποβάλλονται, ανά μήνα, μέχρι την προθεσμία υποβολής των καταστάσεων του μηνός Μαρτίου 2014». Μετά από ανακοίνωση του κου Θεοχάρη, παραδέχτηκε ότι έχει γίνει λάθος στην προθεσμία που αναφέρει η παραπάνω ΠΟΛ. και θα γίνει σχετική διόρθωση!! Άλλη μια πρωτιά από το Υπουργείο Οικονομικών;;

Επίσης, από την Τρίτη 04/02/2014 έχει «ανοίξει» και η εφαρμογή για την υποβολή της οριστικής δήλωσης του ΦΜΥ (Ε7). Μία ειδοποιός διαφορά είναι ότι από φέτος θα είναι προσυμπληρωμένα τα ποσά του φόρου και τις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που έχουν αποδοθεί μηνιαία ή διμηνιαία μέσα στην χρήση που έληξε. Βέβαια, απαιτείται ο σχετικός έλεγχος της ορθότητας των προσυμπληρωμένων ποσών.

Προσυμπληρωμένοι θα είναι από φέτος και οι κωδικοί παρακράτησης φόρου στις δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, πάντα σύμφωνα με «τιτιβίσματα» του κου Θεοχάρη. Τα ανάλογα ποσά προφανώς θα προκύψουν από την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων των αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα στην αντίστοιχη εφαρμογή της Γ.Γ.Δ.Ε.

Και επειδή το γνωστό και μη εξαιρετέο twitter έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του υπουργείου οικονομικών και σωστό εργαλείο (!) στα έμπειρα χέρια του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κου Θεοχάρη, άλλο ένα «τιτίβισμα» έρχεται να μας ενημερώσει, αυτή την φορά για την προθεσμία ένταξης των αγροτών στο κανονικό καθεστώς. Έτσι λοιπόν, δεν θα υπάρξει παράταση όσον αφορά την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και την υποβολή στο μητρώο της Εφορίας κάθε σχετικού εντύπου προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1024/17.1.2014 θα πρέπει να υποβληθούν οι σχετικές δηλώσεις μέχρι τις 15/02/2014 για αυτούς που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και μέχρι τις 20/03/2014 για αυτούς που τηρούν απλογραφικά.

Βέβαια, οι τελευταίες εξελίξεις που προκύπτουν μετά την σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, αναφέρουν τα εξής:

 1. Το όριο τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων για τους αγρότες είναι τα € 15.000,00.
 2. Όσοι ξεπερνούν το παραπάνω εισόδημα δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, αλλά μόνο συγκεντρωτικά παραστατικά εσόδων και εξόδων (με εξαίρεση όσων έχουν και άλλες δραστηριότητες για τις οποίες υπάγονται σε βιβλία).
 3. Όσοι μπούνε στο νέο σύστημα, για τα 5 πρώτα χρόνια και όσοι θέλουν 3 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούνε, θα απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.
 4. Θα έχουν όλοι υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλουν στο τέλος της χρήσης.
 5. Όσον αφορά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις, για το σκέλος των εξόδων, θα την υποβάλλουν μια φορά τον χρόνο.
 6. Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.
 7. Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.
 8. Ως φυσικά πρόσωπα απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ όσοι αγρότες διαθέτουν προϊόντα μέσω τρίτων (Συνεταιρισμών, εμπόρων και ομάδων).

 

Ένα θετικό μέτρο που πρόκειται να ισχύσει από τον Μάρτιο είναι η κατάργηση των πολλαπλών προστίμων που μπορούσαν να επιβληθούν σε μία επιχείρηση από την επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ για κάθε αδήλωτο ανασφάλιστο εργαζόμενο. Όπως προαναγγέλλει στην «Ημερησία» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης με ειδική ρύθμιση στο νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί στην Βουλή για ψήφιση, θα καταργηθούν το πρόστιμο της μη δήλωσης εργαζομένου στην Α.Π.Δ., ο οποίος έχει κανονικά δηλωθεί στο σύστημα «Εργάνη» και αποδεικνύεται από πληθώρα εντύπων, καθώς επίσης και το πρόστιμο για μη αναγραφή εργαζομένου στο «πορτοκαλί βιβλίο» του ΙΚΑ. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η υποχρέωση τήρησης του «πορτοκαλί βιβλίου», χωρίς όμως να καταργείται η υποχρέωση τήρησης του «ειδικού βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών», όπου θα συνεχίζεται η ενημέρωσή του με κάθε αλλαγή πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της.  Θα διατηρηθείωστόστο, μόνο ένα πρόστιμο (€ 10.550,00 για κάθε αδήλωτο ηλικίας άνω των 25 ετών και € 9.197,00 για κάθε αδήλωτο ηλικίας κάτω των 25 ετών).

Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών κου Μαυραγάνη σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή, τα πρόστιμα που θα επιβληθούν με τα νέα δεδομένα θα αντιμετωπιστούν με διορθωτικές κινήσεις, μιας και «..όταν γίνονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις πάντα χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις και αυτές θα γίνουν».

Και μέσα σε όλο αυτό το πνεύμα των προστίμων και της εισπρακτικής πολιτικής, 5.184 παραγωγοί θα δούνε τον τραπεζικό τους λογαριασμό να αυξάνεται, αφού από αυτή την Δευτέρα (10/02/2014) ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω ζημιών στην φυτική παραγωγήκαι κυρίως σε οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια, βαμβάκι, κλπ., και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.

Ένα τελευταίο νέο που ακόμη έχει να παίξει αρκετές πράξεις, είναι η απόφαση που έβγαλε ο Άρειος Πάγος ότι, το πρώτο «χαράτσι» της Δ.Ε.Η. το γνωστό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Έκρινε επίσης, ότι το χαράτσι δεν είναι τέλος, αλλά φόρος, ενώ η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ. Βέβαια, η οριστική κρίση για το αν το χαράτσι είναι ή όχι νόμιμο και συνταγματικό, θα δοθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μιας και η απόφαση (293/2014) της ψηφοφορίας τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας με διαφορά μιας ψήφου. Μεταξύ άλλων, το επίμαχο χαράτσι παραβιάζει μια σειρά συνταγματικών διατάξεων όπως:

 • το άρθρο 2, που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών,
 • το άρθρο 4, που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών,
 • το άρθρο 20, που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια,
 • το άρθρο 21, που προστατεύει την οικογένεια και
 • το άρθρο 78, που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.

Θα ήθελα να κλείσω την σημερινή ανασκόπηση με τον ίδιο τρόπο που άνοιξε. Και αυτός δεν είναι άλλος από την αναφορά μου στην νέα συγκέντρωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από συνάδερφους λογιστές – φοροτεχνικούς σήμερα Δευτέρα 10/02/2014 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για ακόμη μία φορά η φωνή του λογιστικού κόσμου θα ταχθεί ενάντια στον παραλογισμό των προστίμων του ν.4174/2013, αλλά και στην κατάργηση πολλών διατάξεων του νέου Κ.Φ.Ε. Η συγκέντρωση θα λάβει χώρα στις12:00 στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και την ίδια ώρα στο άγαλμα του Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη. Ελπίζω αυτή η συγκέντρωση να είναι πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη, αλλά και από τις προσδοκίες όλων.

Εύχομαι καλή αρχή της εβδομάδας και μην ξεχνάτε αυτό που είπε μία από τις πιο σημαντικές μορφές της φιλοσοφικής σκέψης του αρχαίου κόσμου, ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος), ότι τα αγαθά κόποις κτώνται..

 

Πηγή: Παναγιώτης Κανέλλος- Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax


efm_728x90