Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
09/11/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σε όλους και όλες…

Πιστοί στο ραντεβού μας κάθε εβδομάδα, είμαστε εδώ για να δούμε και να σχολιάσουμε μαζί τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας… Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, την σημερινή «Ματιά».

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1.      Όλοι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης - Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις Τράπεζες

2.      Ισχυρά κίνητρα για χρήση πλαστικού χρήματος

3.      Βάσει εγκυκλίου η ρύθμιση οφειλών σε 12 δόσεις χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις

4.      Παράταση στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ

5.      Ενιαία εισφορά 20% για κύρια σύνταξη σε όλα τα Ταμεία

6.      Αυξήσεις - φωτιά στα τέλη κυκλοφορίας

7.      Εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ενιαίο Ταμείο για όλους

8.      Σε διαβούλευση από τα μέσα Νοεμβρίου το δεύτερο μέρος του νέου φορολογικού

9.      Σχέδιο για την επαναλειτουργία κλειστών βιομηχανικών μονάδων σε εφαρμογή

10.    Οι αλλαγές για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία μετά τα Stress Tests

 

 

1. Όλοι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης - Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις Τράπεζες

Το επιτόκιο 8% και τον τρόπο λειτουργίας των μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) με τα οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αναφέρει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για επιμέρους ειδικά θέματα της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, οι ομολογίες αποφέρουν τόκο με ετήσιο επιτόκιο 8% από και συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας έκδοσης των ομολογιών μέχρι και την 7η ετήσια επέτειο μετά την Ημερομηνία Έκδοσής τους και στη συνέχεια, αν δεν αποπληρωθούν, το ισχύον Επιτόκιο Αναπροσαρμογής.

Ο τόκος καταβάλλεται δεδουλευμένος ετησίως σε κάθε μία Ημερομηνία Καταβολής Τόκου.

Οι ομολογίες μετατρέπονται αυτόματα σε κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος εάν για οποιονδήποτε λόγο το πιστωτικό ίδρυμα δεν καταβάλλει συνολικά ή μερικά τους καταβλητέους τόκους σε δύο Ημερομηνίες Καταβολής Τόκου.

Προς αποφυγή αμφιβολιών, οι δύο Ημερομηνίες Καταβολής Τόκου δεν είναι αναγκαίο να είναι συνεχόμενες. Οι κάτοχοι των ομολογιών θα λαμβάνουν αριθμό Μετοχών Μετατροπής που καθορίζεται διαιρώντας το 116% της ονομαστικής αξίας των ομολογιών που είναι ανεξόφλητες με την Τιμή Μετατροπής και διαιρώντας περαιτέρω με το ποσοστό συμμετοχής του κατόχου των ομολογιών στο σύνολο του ομολογιακού δανείου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Ισχυρά κίνητρα για χρήση πλαστικού χρήματος

Υποχρεωτική επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος με ισχυρά κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, που το επόμενο διάστημα θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Οπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, οι βασικές παρεμβάσεις είναι τρεις:

• Από τη νέα χρονιά θα γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση εξοπλισμού ηλεκτρονικών συναλλαγών για όσες επιχειρήσεις ανοίξουν εντός του 2016.

• Θα έρθει διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης αυτών των μηχανημάτων από όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων.

Στόχος είναι να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να προμηθευτούν τέτοια μηχανήματα, διότι είναι εκτός τραπεζικού συστήματος (είτε επειδή έχουν ενταχθεί στον «Τειρεσία» είτε επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Βάσει εγκυκλίου η ρύθμιση οφειλών σε 12 δόσεις χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις

Χωρίς στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση και εμπράγματες εξασφαλίσεις-εγγυήσεις ίσης αξίας με τη συνολική οφειλή μπορούν να εντάσσονται έως και τις 14 Αυγούστου 2017 στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν εισφορές πάνω από 50.000 ευρώ και 150.000 ευρώ.

Βάσει εγκυκλίου που εξέδωσε ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Δ.Τσακίρης, αναστέλλεται η υποχρέωση προσκόμισης των παραπάνω εγγράφων και δικαιολογητικών για χρονικό διάστημα δύο ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νόμου, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Η αναστολή αφορά ρυθμίσεις που εκκρεμούν ενώ όποιες εμπράγματες εξασφαλίσεις που έχουν ήδη παρασχεθεί εξακολουθούν να ισχύουν.

 

4. Παράταση στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ

Μέχρι η κυβέρνηση να καταλήξει στα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες στη Βουλή τροπολογία με την οποία παρατείνεται μέχρι τις 16 Νοεμβρίου η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων από τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Με την ίδια τροπολογία διαγράφονται τυχόν πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν ήδη από τις εφορίες σε υπόχρεους σε ΦΠΑ και διευκρινίζεται ότι εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ για περιόδους από 20 Ιουλίου έως 16 Νοεμβρίου υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα έως το τέλος του μήνα, ενώ στην ίδια προθεσμία καταβάλλεται και ο οφειλόμενος φόρος.

Ο λόγος που κατατέθηκε η τροπολογία είναι για να είναι και νομικά καλυμμένοι οι υπόχρεοι μέχρι σήμερα ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων, καθώς οι διατάξεις νόμου οι οποίες προβλέπουν επιβολή ΦΠΑ 23% δεν έχουν καταργηθεί αλλά παραμένουν ενεργές.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Ενιαία εισφορά 20% για κύρια σύνταξη σε όλα τα Ταμεία

Σχέδιο για την επιβολή ενιαίας εισφοράς 20% για την κύρια σύνταξη (όσο είναι στο ΙΚΑ, δηλαδή 6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη) και αύξησης επιμέρους εισφορών άλλων κλάδων οι οποίες είχαν μειωθεί (π.χ. υπέρ ΟΑΕΔ, ασθένειας σε χρήμα) θα υποβάλει στους εκπροσώπους των δανειστών το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», καταρτίστηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής «ενιαίων κανόνων» για τις εισφορές και τις παροχές που θα ισχύουν με το νέο Ασφαλιστικό. Και, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου, προβλέπει αντίστοιχο ποσοστό 20% για την κύρια σύνταξη για τους ελεύθερους, τους επιστήμονες και (σταδιακά) για τους αγρότες με βάση, όμως, τουλάχιστον 2 κλίμακες υποχρεωτικών ασφαλίστρων (μιας κατώτατης και μιας ανώτατης) που θα συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Αυξήσεις - φωτιά στα τέλη κυκλοφορίας

Στην αναμονή παραμένουν ακόμη εκατομμύρια οδηγοί στη χώρα για τα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν στα τέλη του έτους για τα οχήματά τους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι προτάσεις που υπάρχουν αφορούν σε:

- Επιβολή τελών σε νέα ΙΧ που σήμερα απαλλάσσονται, μέτρο που αφορά περίπου 60.000 ιδιοκτήτες

- Αυξήσεις για τα πετρελαιοκίνητα

- Αυξήσεις για τα νέα ΙΧ μεγάλου κυβισμού (που έχουν μεγάλες εκπομπές ρύπων και μεγάλη εμπορική αξία)

- Μειώσεις σε παλιά ΙΧ (πριν το 2010), μικρομεσαίου κυβισμού.

Επί τάπητος έχει πέσει και το σενάριο για επιβολή τελών κυκλοφορίας στο μισό των αντίστοιχων βενζινοκίνητων για τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. μεσαίου κυβισμού, τα οποία είχαν μηδενικά τέλη λόγω εκπομπής χαμηλών ρύπων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ενιαίο Ταμείο για όλους

«Αποδομείται» σιγά σιγά το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών ως βάση για την επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μετά και τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. «Κλειδί» θεωρείται το ποσοστό αναπλήρωσης βάσει του οποίου θα υπολογίζεται το σκέλος της «ανταποδοτικής» σύνταξης, με το σύστημα να παραμένει «καθορισμένων παροχών». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει πλέον απορρίψει την πρόταση για αναλογική σύνταξη με ατομικές μερίδες και νοητή κεφαλαιοποίηση, όπως πρότειναν οι «Σοφοί» καθώς θεωρήθηκε ότι εισάγει κεφαλαιοποιητικά στοιχεία στο σύστημα που δεν συνάδουν με τις επιλογές μιας αριστερής διακυβέρνησης.

Ετσι, επιστρέφουμε στη λογική ενός αναδιανεμητικού συστήματος καθορισμένων παροχών με την προσθήκη της Εθνικής Σύνταξης στο ύψος των 384 ευρώ, που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα είναι ενιαία για όλους τους συνταξιούχους. Σε αυτό το επίπεδο βέβαια, τον τελικό λόγο θα έχουν οι επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι αν και δεν έχουν ακόμη εκφραστεί (ούτε αρνητικά ούτε θετικά), τάσσονται υπέρ της επιβολής εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στην Εθνική Σύνταξη.

«Κλειδί» για τη διαπραγμάτευση που αναμένεται να διεξαχθεί τις επόμενες, κρίσιμες εβδομάδες, μέχρι το οριστικό σχέδιο να κατευθυνθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά και για το τελικό ύψος της σύνταξης, είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στο οποίο θα καταλήξει το υπουργείο Εργασίας, καθώς μέσω αυτού θα επιδιωχθεί η αναδιανομή στο εσωτερικό της «ανταποδοτικής» σύνταξης. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι οι υψηλόμισθοι να οδηγούνται σε χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης σε σχέση με τους χαμηλόμισθους. Και σε αυτό το επίπεδο βέβαια, δεν έχει υπάρξει συμφωνία, καθώς οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη αναλογικότητα στη σχέση εισφορών - παροχών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Σε διαβούλευση από τα μέσα Νοεμβρίου το δεύτερο μέρος του νέου φορολογικού

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις τελευταίες αλλά βασικές εκκρεμότητες του τρίτου μνημονίου.

Ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, νέα φορολογική κλίμακα, αύξηση των συντελεστών για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες και οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου η κατάρτιση του οποίου έχει ξεκινήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης θα καλέσει κόμματα και κοινωνικούς φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους και στις αρχές Ιανουαρίου το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, εκτός και αν οι δανειστές πιέσουν για ταχύτερη ψήφισή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εκπονεί η κυβέρνηση για τη φορολογία προβλέπει:

• Ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Από το 2016 η εισφορά αλληλεγγύης θα ενσωματωθεί στη φορολογική κλίμακα. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να μεταφέρει το βάρος στα υψηλότερα εισοδήματα, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί το ύψος ή, διαφορετικά, οι εισοδηματικές τάξεις που θα επιβαρυνθούν περισσότερο.

• Φορολογική κλίμακα. Η νέα κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 θα γίνει προοδευτικότερη, με περισσότερα κλιμάκια, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Το αφορολόγητο όριο (των 9.550 ευρώ) θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα συνδυαστεί με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Σχέδιο για την επαναλειτουργία κλειστών βιομηχανικών μονάδων σε εφαρμογή

Σχέδιο για την επαναλειτουργία βιομηχανικών μονάδων εφόσον διαθέτουν τις προϋποθέσεις σε συνεργασία με τις τράπεζες, τις περιφέρειες ακόμα και με τη σύμπραξη του ΤΑΙΠΕΔ προωθεί η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη.

Με επιστολή στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας η κ. Τζάκρη ζήτησε να καταγραφούν οι κλειστές βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν με την κατάλληλη στήριξη από την πολιτεία και τις τράπεζες, προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές.

«Υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για την επεξεργασία ολοκληρωμένου σχεδίου αναβίωσης και επαναλειτουργίας βιομηχανικών μονάδων με βάση το δυναμικό που σήμερα μένει αναξιοποίητο και παράλληλα βρίσκεται σε ευνοϊκή κατάσταση για τη δημιουργία νέων ευκαιριών επιχειρηματικότητας», αναφέρει η κ. Τζάκρη στην επιστολή της.

Το σχέδιο του υφυπουργείου Βιομηχανίας αφορά σε υφιστάμενες βιομηχανίες και βιοτεχνίες που είναι εκτός λειτουργίας. Αρκετές από τις μονάδες αυτές, παρότι είναι κλειστές, βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση. Για παράδειγμα στην κλωστοϋφαντουργία, αν και επενδύσεις έχουν να γίνουν από το 2002, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά στην ιπποδύναμη των μηχανών.

Το σχέδιο προβλέπει ότι σε τομείς αιχμής, αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον το υπουργείο θα ζητήσει από τις Περιφέρειες και τις τράπεζες να υποδείξουν τις συγκεκριμένες βιομηχανίες. Εφόσον υπάρξει ζήτηση η αδειοδότηση θα προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες, προκειμένου έτοιμες βιομηχανίες με «το κλειδί στο χέρι» και τη συνεισφορά των τραπεζών που θα επεξεργαστούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως δανεισμός, μόχλευση κεφαλαίων κ.λπ. να δοθούν σε επενδυτές κατόπιν διαγωνισμού.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Οι αλλαγές για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία μετά τα Stress Tests

Η επόμενη ημέρα για τις τράπεζες ταυτίζεται με την επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία. Μένει η επιλογή του καλού ή του κακού σεναρίου! Οι θεσμοί δηλώνουν αισιόδοξοι και ο τρόπος διαχείρισης των stress tests δείχνει σε κάθε λεπτομέρειά του πως αυτό που επιλέγεται είναι το καλό σενάριο.

Εγιναν όλα γρήγορα και θα μπορούσε να πει κανείς πως η ταχύτητα αυτή επέτρεψε στην κυβέρνηση να διατηρήσει ένα σημαντικό ατού: να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός δυνητικού «κουρέματος» των ανασφάλιστων καταθέσεων που θα κλόνιζε καίρια την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό θεσμό.

Οσο για τις ελληνικές τράπεζες πρέπει κάποιος να αξιολογήσει τη δυναμική και την εμπειρία του προσωπικού των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στα τεστ προσομοίωσης.

Οι ελληνικές τράπεζες δηλώνουν και φαίνεται πως είναι έτοιμες να καλύψουν όχι μόνον το βασικό σενάριο και το AQR μέσω αυξήσεων κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές αλλά ακόμη και τμήμα του δυσμενούς σεναρίου. Εχουν βρει δηλαδή τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα μπουν και θα διατηρηθεί ο έλεγχος των τραπεζών από τους ιδιώτες.

Αυτό που πρέπει να εκτιμηθεί είναι κατά πόσον οι ανακεφαλαιοποιημένες πλέον τράπεζες θα μπορέσουν να υποστηρίξουν ενεργά την ελληνική οικονομία η οποία βρίσκεται σε εξαετή ύφεση και να την οδηγήσουν εκτός αυτού του φαύλου κύκλου στον οποίον έχει εισέλθει εδώ και πολύ καιρό. Δεν είναι εύκολη διαδικασία και ασφαλώς δεν εξαρτάται μόνον από το τραπεζικό σύστημα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Ολοκληρώθηκε και σήμερα η «Ματιά» αυτής της εβδομάδας. Ελπίζω να καταφέραμε με την σημερινή ματιά να σας κάναμε να διαβάσατε ειδήσεις που δεν είχατε προλάβει τις προηγούμενες μέρες, να διαβάσετε λόγω χρόνου.

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90