Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
02/11/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα!

Καλή Εβδομάδα και Καλό Μήνα!!!

Να’ μαστε πάλι εδώ για να σας υπενθυμίσουμε όλα τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε.  Αισίως μπήκαμε στον προτελευταίο μήνα του χρόνου και ούτε θα καταλάβουμε πως θα περάσει και ο Νοέμβριος και θα μπούμε στο Δεκέμβριο…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1.      Παράταση υποβολής ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού

2.      Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ

3.      Παράταση υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων 2014

4.      Κατρούγκαλος: Συγχώνευση κύριων-επικουρικών ή ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

5.      ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για επιδότηση 12.700 ατόμων και επιχειρήσεων

6.      Υποχρεωτικά θα δηλώνονται χρήματα και τιμαλφή που υπάρχουν σε σπίτια ή θυρίδες

7.      Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος βαθμός συγκέντρωσης στον τραπεζικό τομέα

8.      Κατασχέσεις σε οφειλέτες για χρέη στα Ταμεία

9.      Μειώσεις τις τάξεως 10-15% στις συντάξεις

 

 

1.      Παράταση υποβολής ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού

Με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας υποβολής του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού του άρθρου 3 της υπ’ αριθμ. ΠΟΛ 1124/2015 απόφασης της Γ.Γ.Δ.Ε., για τα νομικά πρόσωπα που ορίζονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 65Α ν.4174/2013 (ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, καθώς και υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων), από την λήξη της έως και την 30η Νοεμβρίου 2015, μόνο για τις υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμεί η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014.Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ

 

2.      Παράταση υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων 2014

Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων παρατείνεται μέχρι και τις 06.11.2015 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η καταληκτική προθεσμία υποβολής τους είναι η 30.10.2015.

Η προθεσμία καταβολής του φόρου, που τυχόν προκύπτει, από τις ανωτέρω δηλώσεις παρατείνεται μέχρι και τις 06.11.2015. Στην περίπτωση που επιλεγεί η καταβολή του οφειλόμενου χρεωστικού υπολοίπου να γίνει σε δόσεις η ανωτέρω ημερομηνία είναι καταληκτική μόνο για την πρώτη δόση.

Η υποβολή των δηλώσεων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.

 

3.      Παράταση υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων 2014

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία η υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων ημερολογιακού έτους 2014 παρατείνεται κατά ένα μήνα, δηλαδή μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2015.

Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις θα πρέπει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015 να υποβάλουν τυχόν διορθωτικές καταστάσεις.

 

4.      Κατρούγκαλος: Συγχώνευση κύριων-επικουρικών ή ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Είναι προτιμότερο να υπάρξει συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης και να διασφαλιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων από το να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής.

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την προστασία των χαμηλότερων συντάξεων. Δεν μπορούμε να θέσουμε κάποιο όριο από τώρα, γιατί βρισκόμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης των διάφορων σεναρίων και ο στόχος μας είναι να θέσουμε τον πήχυ της προστασίας όσο ψηλότερα γίνεται» αναφέρει σε συνέντευξή του στη Realnews.

Για την εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι θα καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με χρηματοδότηση από τη φορολογία. «Η εθνική σύνταξη δεν θα έχει χαρακτήρα προνοιακής καταβολής. Θα τη λαμβάνουν όσοι έχουν θεμελιώσει το ελάχιστο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα έχουν δηλαδή 15 έτη ασφάλισης. Οι ανασφάλιστοι θα προστατεύονται μέσω της πρόνοιας. Οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών, εφόσον ληφθεί υπόψη και ο σχετικός δημόσιος διάλογος» δηλώνει.

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι «μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων θα δούμε πώς θα συνδυαστεί με την κοινωνική προστασία των ασφαλισμένων».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5.      ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για επιδότηση 12.700 ατόμων και επιχειρήσεων

Ανακοινώθηκε η προδημοσίευση για το νέο πρόγραμμα «Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης» με αριθμό ωφελούμενων 12.700 άτομα και επιχειρήσεις - και με ποσό επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα, κατ' ανώτατο όριο, τα 10.000 ευρώ.

Η προδημοσίευση έχει ήδη αναρτηθεί στο site του ΟΑΕΔ και το σύστημα αναμένεται να ανοίξει το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί μαζί με τη δημόσια πρόσκληση η οποία θα εξειδικεύει τους τελικούς όρους και τις προϋποθέσεις μετά την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

 

6.      Υποχρεωτικά θα δηλώνονται χρήματα και τιμαλφή που υπάρχουν σε σπίτια ή θυρίδες

Τέλος στο άβατο της θυρίδας, αλλά και του σπιτιού μας βάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έχει καταρτίσει το υπ. Δικαιοσύνης και έχει αποσταλεί στο κουαρτέτο προς έγκριση το άβατο για τις θυρίδες, αλλά και τα... στρώματα τελειώνει. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Realnews στο πόθεν έσχες θα πρέπει να δηλώνονται στο εξής – εκτός από το περιεχόμενο των θυρίδων – ακόμα και τα χρήματα και τα αντικείμενα αξίας που κάθε πολίτης έχει στο σπίτι του! Τα περιουσιακά στοιχεία που θα πρέπει να δηλώνονται είναι: τα περιεχόμενα των θυρίδων σε τράπεζες και ιδρύματα εσωτερικού και εξωτερικού αλλά και τα εκτός πιστωτικών ή άλλων ιδρυμάτων φυλασσόμενα μετρητά, τιμαλφή και πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα ή πολύτιμοι λίθοι. Τα μετρητά που βρίσκονται στο σπίτι θα πρέπει αν δηλώνονται αν ξεπερνούν τα 15. 000 ευρώ και τα τιμαλφή - κοσμήματα και αντίκες της γιαγιάς - αν ξεπερνούν τα 30. 000, ανά οικογένεια. Σύμφωνα πάντως με τον κώδικα τραπεζικής δεοντολογίας, «κάθε θυρίδα θησαυροφυλακίου αποτελεί προσωπικό χώρο του μισθωτή της και είναι απαραβίαστη, τόσο από την τράπεζα όσο και από κάθε τρίτο».

 

7.      Στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος βαθμός συγκέντρωσης στον τραπεζικό τομέα

Η Ελλάδα είχε τον μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης στον τραπεζικό τομέα από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης στο τέλος του 2014, καθώς το ενεργητικό των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της αντιστοιχούσε στο 94% του συνολικού ενεργητικού.

Αυτό αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος (Report on Financial Structures).

Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό για την Ευρωζώνη ανερχόταν στο 47% στο τέλος του περασμένου έτους, με τα χαμηλότερα ποσοστά να σημειώνονται στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο (λίγο πάνω από το 32%).

Τα υψηλότερα ποσοστά συγκέντρωσης, μετά την Ελλάδα, είχαν η Εσθονία (90%), η Λιθουανία (86%) και η Φινλανδία (80%).

Το 2008, ο βαθμός συγκέντρωσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν 70% και στην Ευρωζώνη 44%.

Στην αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης συνέβαλε η διαδικασία συγχωνεύσεων στο τραπεζικό σύστημα στην Ευρωζώνη που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, λόγω των πιέσεων για περιορισμό του κόστους και αναδιάρθρωσης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8.      Κατασχέσεις σε οφειλέτες για χρέη στα Ταμεία

Ετοιμο για την αποστολή 256.764 κατασχετηρίων σε οφειλέτες που χρωστούν 6,2 δισ. ευρώ είναι το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών μετά το δίμηνο «πάγωμα» (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος) το οποίο επιβλήθηκε για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων λόγω... εκλογών και την αύξηση, μέσα σε τρεις μήνες, κατά 369 εκατ. ευρώ των βεβαιωμένων «προς είσπραξη» χρεών, στα 14,891 δισ. ευρώ από 14,522 δισ. ευρώ. Πρόσθετο πρόβλημα, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι, λόγω της κρίσης, σχεδόν ένας στους δύο που έχει «μπει» στις κατά καιρούς ρυθμίσεις την έχει χάσει (60.796 σε σύνολο 129.873 αποφάσεων).

Σύμφωνα με την τριμηνιαία Εκθεση του ΚΕΑΟ (Ιούλιος - Σεπτέμβριος), οι οφειλές τις οποίες «μεταφέρουν» τα Ταμεία προς είσπραξη, αυξάνονται: Από 14,384 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2015, έχουν φτάσει στα 14,522 δισ. ευρώ και οι περισσότερες αφορούν οφειλέτες που χρωστούν έως 15.000 ευρώ (το 40%). Στο σύνολο των 267.981 οφειλετών, το 61% χρωστά έως 30.000 ευρώ, ενώ 995 χρωστούν το 23% του συνολικού ποσού των χρεών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9.      Μειώσεις τις τάξεως 10-15% στις συντάξεις

Η εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας του 2010 που αφορά στο νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων μέχρι και στην τελευταία... λεπτομέρειά της προβλέπεται στις συνταξιοδοτικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή από την κυβέρνηση.

Αυτή θα φέρει μειώσεις 10-15% στις συντάξεις την επόμενη 5ετία για όσους αποχωρήσουν από τη δουλειά τους μετά την 19η Αυγούστου 2015 μιας και τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων "πιάνει" όχι μόνο ο νέος τρόπους υπολογισμού των συντάξεων, αλλά και τα νέα συνταξιοδοτικά όρια αλλά και άλλες διατάξεις που αφορούν τα κατώτερα όρια των συντάξεων.

Με τις διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου, καταργείται και η τελευταία απόπειρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ να μετριάσει τις δυσμενείς συνέπειες από το νόμο 3863 και 3865 του 2010 (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) ο οποίος θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Έτσι εφαρμόζεται κατά γράμμα η πρόβλεψη του νέου Μνημονίου σύμφωνα με την οποία "οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν πλήρως τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις" (σ.σ. του 2010 και του 2012).

Πιο συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του Μέρους Α’ του πολυνομοσχεδίου καλύπτεται ένα ερμηνευτικό κενό ως προς τι ισχύει στον υπολογισμό της σύνταξης ασφαλισμένου στη χρονική περίοδο 1η Ιανουαρίου 2015-31 Αυγούστου 2015.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Ευχαριστούμε πολύ όσους μας διάβασαν μιας και κάπου εδώ τελειώσαμε.

Ελπίζουμε να μην βαρεθήκατε και να καταφέραμε να σας θυμίσουμε τις σημαντικότερες ειδήσεις της προηγούμενης εβδομάδας...

Καλημέρα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90