Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
26/10/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα σε όλους…

Δευτέρα σήμερα, και όπως κάθε φορά θα προσπαθήσουμε με το συγκεκριμένο άρθρο να σας ενημερώσουμε και να σας θυμίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, με μια ματιά…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Τρ.Αλεξιάδης: Αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ με ΦΑΠ από το 2016
 2. Διευκρινίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
 3. Σαρωτικές αλλαγές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων
 4. Έρχονται τέσσερα νέα χαράτσια τους επόμενους μήνες
 5. Τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας καταργούνται σύμφωνα με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη
 6. Στον αέρα η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ - Ναυάγιο με κόκκινα δάνεια και ΦΠΑ στην παιδεία
 7. Οι τράπεζες θα στραφούν στην αγορά για να καλύψουν τα κεφαλαιακά κενά σύμφωνα με το Reuters
 8. Κυβέρνηση: Μηδενικό ΦΠΑ σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, 6% στα φροντιστήρια και 13% σε δημοτικά γυμνάσια και λύκεια
 9. Στα 390 η εθνική σύνταξη, επικουρικές τέλος σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο
 10. Το έλλειμμα του Προϋπολογισμού αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ
 11. Διάδοχος της Κατερίνας Σαββαϊδου ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης

 

1. Τρ.Αλεξιάδης: Αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ με ΦΑΠ από το 2016

Την αντικατάσταση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με Φόρο Ακίνητης Περιουσίας το 2016 προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε καμία υποχρέωση να εφαρμόσουμε τον ΕΝΦΙΑ το 2016» δίνοντας το στίγμα της φορολογικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση το επόμενο έτος. 

Τονίζει ότι ο νέος φόρος πρέπει να έχει προοδευτική κλίμακα και να επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας, με αφορολόγητο όριο τις 50.000 ευρώ εμπορικής αξίας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Διευκρινίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Διευκρινίσεις για τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών και τι ισχύει τελικά με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, δίνουν κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας, μετά το σάλο που ξέσπασε με τους πλειστηριασμούς. Υπενθυμίζεται ότι με την αναθεώρηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή υπήρχε σαφής προειδοποίηση στους ασυνεπείς δανειολήπτες ότι σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με τις εκκλήσεις των τραπεζών για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, θα κινδύνευαν να χάσουν την μοναδική τους κατοικία.

Με τις εξηγήσεις που δίνει η ΤτΕ τονίζεται ότι οι τραπεζες πρέπει να κάνουν κατηγοριοποίηση των δανείων τους και στη συνέχεια να στέλνουν ειδοποιητήρια. Επίσης τονίζεται ότι μόλις ο Κώδικας τεθεί σε πλήρη λειτουργία, οι ειδοποιήσεις θα στέλνονται 30 ημέρες μετά την πρώτη καθυστέρηση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Σαρωτικές αλλαγές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση νέου μισθολογίου, το οποίο θα αποσυνδεθεί από το βαθμολόγιο επιφέροντας σαρωτικές αλλαγές στις μισθολογικές απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», το σχέδιο νόμου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα, οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει συμφωνηθεί σε όλες τις λεπτομέρειες με τους εκπροσώπους των δανειστών, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το μνημόνιο.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου, προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Έρχονται τέσσερα νέα χαράτσια τους επόμενους μήνες

Πέρα από το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ του 2015 και τις αλλαγές που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, το αμέσως ερχόμενο διάστημα θα έρθουν 4 νέα χαράτσια.

Σύμφωνα με το Mega, πρόκειται για τα εξής:

Τέλη Κυκλοφορίας

Οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας θα γίνουν όπως φέτος, όπως ο ίδιος ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρύφων Αλεξιάδης είπε. Οι αλλαγές αυτές θα φέρουν επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες μη ρυπογόνων οχημάτων (τα συνολικά έσοδα υπολογίζεται να φθάσουν τα 50 με 120 εκατ.

Είναι πολύ πιθανό να επιβληθεί και φόρος δακτυλίου (τα συνολικά έσοδα του οποίου θα φθάσουν τα 100 εκατ. Ευρώ) . Ο φόρος δακτυλίου θα επιβαρύνει, κυρίως, όσους έχουν παλιά ρυπογόνα αυτοκίνητα και κινούνται στον μικρό δακτύλιο.Συγκεκριμένα θα επιβάλλεται σε αυτοκίνητα, φορτηγά και ταξί τα οποία ανήκουν στην οδηγία ρύπων Euro 5 ή παλαιότερη. Το κόστος του τέλους δακτυλίου βάσει της οδηγίας ρύπων στην οποία ανήκει κάθε αυτοκίνητο και θα ανέρχεται από 20 ευρώ  έως 70 ευρώ για τα αυτοκίνητα, ενώ στα φορτηγά ίσως φτάσει και τα 350 ευρώ. Το μέτρο δεν αποκλείεται να ισχύσει και για τους μόνιμους κατοίκους. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Τα μηδενικά τέλη κυκλοφορίας καταργούνται σύμφωνα με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη

Σε αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας από φέτος θα προχωρήσει η κυβέρνηση με στόχο να πληρώσουν όλοι, ακόμα και οι κάτοχοι υβριδικών, ηλεκτροκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, δήλωσε ο αναπληρωτής Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, προαναγγέλοντας ότι η οριστική απόφαση αναμένεται «την επόμενη, μεθεπόμενη εβδομάδα», ώστε τα τέλη να βγουν μέσα στον Νοέμβριο. Πάντως, μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν πληρωθεί σίγουρα» επισήμανε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά fm, είπε:

«Αυτό που εξετάζουμε είναι να επιβαρύνουμε μεγάλα και ακριβά με λίγο παραπάνω από το 0 ή το λίγο που είχανε. Τα μεγάλα και ακριβά θα επιβαρυνθούν, τα μεσαία δεν θα έχουν καμία αλλαγή, τα μικρά και τα φθηνά θα ελαφρυνθούν.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Στον αέρα η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ - Ναυάγιο με κόκκινα δάνεια και ΦΠΑ στην παιδεία

Χωρίς συμφωνία στα θέματα των «κόκκινων δανείων» και του ΦΠΑ, αλλά με μία σχετική πρόοδο, ολοκληρώθηκαν οι σημερινές επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα.

Ιδιαίτερη απόσταση φέρεται να υπάρχει στο φλέγον θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ το κουαρτέτο αναχωρεί από την Αθήνα και είναι άγνωστο αν θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών στο θέμα των πλειστηριασμών, επισήμανε σύμφωνα με το Reuters ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά και τη σημερινή συνάντηση.

«Το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το ζήτημα του νόμου Κατσέλη», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στις αλλαγές που ζητούν οι δανειστές για τα όρια προστασίας από τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Οι τράπεζες θα στραφούν στην αγορά για να καλύψουν τα κεφαλαιακά κενά σύμφωνα με το Reuters

Στους ιδιώτες επενδυτές θα στραφούν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας για να καλύψουν τα όποια κεφαλαιακά κενά δείξουν ο έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (AQR) και τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως δήλωσαν σήμερα, δύο πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), θα καλύψει τυχόν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν με βάση το δυσμενές σενάριο του ελέγχου της ΕΚΤ, αν αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από την αγορά, δήλωσαν οι πηγές.

Η κυβέρνηση, η ΕΚΤ, ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών (SSM) και η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να οριστικοποιήσουν σύντομα το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Κυβέρνηση: Μηδενικό ΦΠΑ σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, 6% στα φροντιστήρια και 13% σε δημοτικά γυμνάσια και λύκεια

Μηδενικός ΦΠΑ για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, ΦΠΑ 6% σε φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και ΙΕΚ και επιβολή ΦΠΑ 13% σε ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια: Σε αυτή τη λύση προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές για το επίμαχο ζήτημα της επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) είχαν σήμερα από κοινού συνεδρίαση, με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα.

Για πολύ καλή εξέλιξη στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προϊδέασε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, εξερχόμενος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν θέλω να προτρέξω, υπάρχει πολύ καλή εξέλιξη», δήλωσε για το θέμα του 23% ΦΠΑ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Στα 390 η εθνική σύνταξη, επικουρικές τέλος σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο

«Τέλος οι επικουρικές συντάξεις» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σε εκπομπή του Star.

«Πάνω σε αυτή τη σύνταξη (την εθνική σύνταξη) θα έρχεται να καθίσει αυτή που θα αντιστοιχεί στις εισφορές τους. Μία σύνταξη που θα εγγυάται σε όλους ότι ξεφεύγουν από το κίνδυνο της φτώχειας» σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και έθεσε το όριο της εθνικής σύνταξης στα 390 ευρώ το μήνα.

«Η επικουρική σύνταξη είχε λόγο ύπαρξης στο παρελθόν γιατί χρηματοδοτείτο αποκλειστικά από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι στα περισσότερα Ταμεία της χρηματοδότησης ήταν από το κράτος» υπογράμμισε ο υπουργός και συμπλήρωσε:

«Αν εφαρμόζαμε την περίφημη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που είναι στο μνημόνιο θα οδηγούμαστε σε τυφλές μειώσεις στις επικουρικές».

«Η πρόταση η δική μου προς το υπουργικό συμβούλιο είναι να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους σε μία σύνταξη» σημείωσε.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Το έλλειμμα του Προϋπολογισμού αγγίζει τα 2,5 δισ. Ευρώ

Διευρύνθηκε το έλλειμμα του Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, για το εννεάμηνο 2015, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2,499 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,213 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την μικρή υστέρηση των εσόδων στα 31,46 δισ.ευρώ έναντι 34,5 δισ.ευρώ πέρυσι. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται 55 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδος. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν σε 33,832 δισ. ευρώ, από 36,447 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Διάδοχος της Κατερίνας Σαββαϊδου ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης

Τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη, πρώην σύμβουλο του πρωθυπουργού, προωθεί η κυβέρνηση ως αντικαταστάτη της Κατερίνας Σαββαϊδου. Αν δεν έχει επιβεβαιωθεί απολύτως τίποτε και όλα κινούνται στο στάδιο της φήμης ο κ. Κουτεντάκης φέρεται να είναι ο πιο πιθανός διάδοχος στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Το όνομα του κ. Κουτεντάκη είχε ακουστεί και για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής ενώ έχει ήδη εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε EWG.

Το τελευταίο διάστημα η συνεργασία του με τον αναπληρωτή κυπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ήταν πολύ στενή.

Ο κ. Κουτεντάκης έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο University of Warwick. Έλαβε το διδακτορικό του το 2006 στα Οικονομικά της Εργασίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Εν τω μεταξύ, με νέα απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κου τρ. Αλεξιάδη ορίστηκε ο νέος προσωρινός Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ο οποίος είναι ο κ. Μπάκας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Νομίζω ότι καταφέραμε να σας θυμίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που μόλις πέρασε.

Την άλλη Δευτέρα, όπως πάντα, θα είμαστε πάλι εδώ.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90