Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
19/10/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα για ακόμη μία φορά!

Ελπίζω να ξεκουραστήκατε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και να γεμίσατε μπαταρίες για μια εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε.

Ας δούμε όμως πως είχαν τα νέα την περασμένη εβδομάδα, ας θυμηθούμε τα σημαντικότερα…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Ποια είναι τα κριτήρια για την διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία έως 20.000 ευρώ
 2. Αύξηση του ορίου ληξιπρόθεσμων χρεών για την επιβολή ποινής φυλάκισης
 3. Στα 1.000 ευρώ από 1.500 το ακατάσχετο όριο για χρέη
 4. Ηλεκτρονικό "σκανάρισμα" της εφορίας σε καταθέσεις, εισοδήματα, ακίνητα
 5. Σύνταξη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από 1η Σεπτεμβρίου με ίδιους όρους
 6. Σε Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου όλα τα ταμειακά διαθέσιμα
 7. Εντός 6 μηνών η υλοποίηση δώδεκα προγραμμάτων απασχόλησης για 104.000 ανέργους
 8. ΓΓΔΕ: Από "κόσκινο" οι φορολογικές δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έκαναν αυτοπεραίωση
 9. Χωρίς Taxis στις 7-8 και 14-15 Νοεμβρίου λόγω εργασιών αναβάθμισης
 10. ΕΝΦΙΑ: Επιβάρυνση για μεγαλύτερες περιουσίες αφορολόγητο για μικρές
 11. Θυρίδες: Δέσμευση ακόμη και τιμαλφή των οφειλετών

 

1. Ποια είναι τα κριτήρια για την διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία έως 20.000 ευρώ

Σχέδιο διαγραφής ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία έως 20.000 ευρώ για τους φορολογουμένους που αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών, όπως άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του, την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με την Ημερησία, ο οφειλέτης για να υπαχθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στο Ειρηνοδικείο, εφόσον πληροί τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης και της επικύρωσης δεν διαθέτει οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία και δεν έχει προβεί σε πράξη διάθεσης ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία πριν από την κατάθεση της αίτησης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Αύξηση του ορίου ληξιπρόθεσμων χρεών για την επιβολή ποινής φυλάκισης

Αυξάνεται από τα 50.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, πάνω από το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους ενώ αντίστοιχα αυξάνεται από τα 150.000 στα 200.000 ευρώ το ληξιπρόθεσμο (άνω των τεσσάρων μηνών) χρέος προς το δημόσιο, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών.

Πρόκειται για διάταξη που περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με τις υπόλοιπες διατάξεις που υπήρχαν στο σχέδιο που είχε δοθεί σε διαβούλευση.

Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι «αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για χρέη μικρότερα από εκατό χιλιάδες  ευρώ και δεν έχουν εκτελεστεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, δεν εκτελούνται. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Στα 1.000 ευρώ από 1.500 το ακατάσχετο όριο για χρέη

Μισθοί, συντάξεις και επιδόματα γίνονται εύκολος στόχος προς κατάσχεση από την εφορία αφού με το νέο Μνημόνιο το ακατάσχετο όριο μειώθηκε από τα 1.500 ευρώ στα 1.000 ευρώ. Τα νέα ακατάσχετα όρια αν και ισχύουν από τις 19 Αυγούστου 2015 θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές Νοεμβρίου αφού έως το τέλος Οκτωβρίου οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί έχουν «παγώσει» λόγω των capital controls. Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαίδου:

 • Το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου μειώθηκε από 1.500 ευρώ σε 1.000 ευρώ.
 • Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών.
 • Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
 • Μειώθηκε το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα από 1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Ηλεκτρονικό "σκανάρισμα" της εφορίας σε καταθέσεις, εισοδήματα, ακίνητα

Σε αυτόματο ηλεκτρονικό «σκανάρισμα» των τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων, ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη «κρυφών» κεφαλαίων και εισοδημάτων και την άμεση είσπραξη των φόρων από το «μαύρο» χρήμα. Λίγο πριν την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων με την επιβολή φόρου και την απαλλαγή από πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις και την εφαρμογή του Περιουσιολογίου που θα «φακελώνονται» εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία, δαπάνες διαβίωσης ακόμη και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μια νέα αυτοματοποιημένη εφαρμογή που θα επιτρέπει μαζικές διασταυρώσεις τραπεζικών λογαριασμών με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι κάτοχοί τους τα τελευταία χρόνια στην εφορία.

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη τροποποιείται παλαιότερη απόφαση του Γ. Βαρουφάκη που προέβλεπε τη συγκρότηση επιτροπής για να καθορίσει τον τρόπο που θα φτάνουν στα «χέρια» της φορολογικής διοίκησης όλες οι τραπεζικές καταθέσεις για να διασταυρωθούν με μια αυτόματη διαδικασία με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.

Το υπουργείο προχωρά στη δημιουργία μιας αυτοματοποιημένης εφαρμογής η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική ή οικογενειακή τραπεζική περιουσία (καταθέσεις, δάνεια, συναλλαγές, χρηματοοικονομικές επενδύσεις κ.α.) για κάθε Α.Φ.Μ. ή ομάδες Α.Φ.Μ κατ’ έτος και ταυτόχρονα θα την συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, προσδιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κατ’ έτος, ήτοι το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε ΑΦΜ ή ομάδες ΑΦΜ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Σύνταξη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από 1η Σεπτεμβρίου με ίδιους όρους

Με ίδιους όρους βγαίνουν πλέον στη σύνταξη οι ασφαλισμένοι σε φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, από την 1/9/2015 και μετά. Οι όροι ορίζονται με βάση τις ρυθμίσεις του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (3865/2010), σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας και το ύψος της σύνταξης ακόμη και αν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Αυτό προβλέπει νομοτεχνική βελτίωση την οποία ενέταξε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. "Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε την απόλυτη ταυτότητα κανόνων στους συνταξιούχους του δημοσίου και του δημοσίου τομέα", ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Σε Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου όλα τα ταμειακά διαθέσιμα

Με διάταξη που προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε έναν ενιαίο λογαριασμό που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα βρίσκεται  υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών του δημοσίου. 

Ο «Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου» θα συσταθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου και μέσω αυτού ο υπουργός Οικονομικών θα παρακολουθεί και θα προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, θα προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού, και θα διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα.

 

7. Εντός 6 μηνών η υλοποίηση δώδεκα προγραμμάτων απασχόλησης για 104.000 ανέργους

Στον σχεδιασμό 12 νέων προγραμμάτων απασχόλησης που θα υλοποιηθούν εντός 6 μηνών και αφορούν 104.000 ανέργους, προχωρά το υπουργείο Εργασίας.

Στόχος του υπουργείου με αυτά τα προγράμματα είναι η υποστήριξη των ανέργων, ενώ, όπως σημειώνεται, απευθύνονται στους δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας προς ενίσχυση των επιχειρήσεων στην παροχή εγγυημένης απασχόλησης με την προυπόθεση όμως, όπως ορίζεται, ένα ποσοστό των ανέργων θα συνεχίσει να εργάζεται και μετά τη λήξη του προγράμματος.

Στο πλαίσιο επέκτασης της μαθητείας τα προγράμματα περιλαμβάνουν εγγυημένη απασχόληση από 6 έως 12 μήνες. Σε αυτά τα προγράμματα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία όπως σε μακροχρόνια ανέργους, ανέργους πάνω από 50 και γυναίκες.

Αναλυτικά τα 12 προγράμματα που θα υλοποιηθούν στους επόμενους έξι μήνες είναι τα εξής:

1.Πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας με έμφαση στους μακροχρόνια και πολύ μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και ανέργους κυρίως άνω των 50 ετών το οποίο θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2015.

2.Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 18-24 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητας τους, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2016.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. ΓΓΔΕ: Από "κόσκινο" οι φορολογικές δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έκαναν αυτοπεραίωση

Από «κόσκινο» θα περάσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υποβλήθηκαν το 2013 και 2014, που είχαν κάνει χρήση της δυνατότητας αυτοπεραίωσης.

Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων και μη απόδοσης ΦΠΑ, αλλά και όσοι «φρόντισαν» να περιορίσουν τα καθαρά φορολογητέα κέρδη τους και κατά συνέπεια την τελική φορολογική επιβάρυνση παρουσιάζοντας «φουσκωμένες» δαπάνες.

Με απόφασή της, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαΐδου δίνει εντολή να ξεκινήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Κατ. Σαββαΐδου από τις δηλώσεις των ετών 2013 και 2014 που έχουν υποβληθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13-17 του Ν. 3296/2004 (αυτοπεραίωση), ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί κατά τις διατάξεις αυτές οι δηλώσεις επιτηδευματιών σε ποσοστό 0,5% με βάση κατάταξη που θα προκύψει από μοριοδότηση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

Εκτός από τις δηλώσεις, ελέγχονται επίσης για τους ίδιους επιτηδευματίες και οι οικείες δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς και οι δηλώσεις λοιπών φορολογιών που τυχόν υποβλήθηκαν σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις του Ν. 3296/2004 και αφορούν τις ίδιες διαχειριστικές περιόδους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Χωρίς Taxis στις 7-8 και 14-15 Νοεμβρίου λόγω εργασιών αναβάθμισης

Δύο Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου, στις 7-8 και τις 14-15 του μήνα, δεν θα είναι διαθέσιμες στους πολίτες οι υπηρεσίες του Taxis, λόγω εργασιών αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτών, δεν θα είναι προσβάσιμα τα portals www.gsis.gr και www.minfin.gr και κατά συνέπεια δεν θα είναι διαθέσιμες και οι αντίστοιχες εφαρμογές του υπουργείου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται επίσης ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποκτήσει έτσι την υποδομή για την υποστήριξη «όλων των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για την επόμενη δεκαετία». Οι προγραμματισμένες εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερης αναβάθμισης που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και του Υπουργείου Οικονομικών και αφορά την ανάπτυξη κέντρου δεδομένου και υπηρεσίας GCloud.

 

10. ΕΝΦΙΑ: Επιβάρυνση για μεγαλύτερες περιουσίες αφορολόγητο για μικρές

Tο αφορολόγητο δεν θα ισχύσει για όλους, αλλά μόνο για αυτούς που η αξία της πρώτης κατοικίας τους δεν υπερβαίνει ένα όριο περίπου 100 με 150 χιλιάδες ευρώ. Για τα ακίνητα μεγαλύτερης άξιας και η πρώτη κατοικία θα φορολογείται από το πρώτο ευρώ, με νέους ελαφρώς τροποποιημένους συντελεστές και νέα κλιμάκια τιμών ζώνης.

Προκείμενου να μην μειωθεί ο συνολικός στόχος των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ το σχέδιο προβλέπει να αυξηθούν οι συντελεστές του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία άνω των 300 χιλιάδων ευρώ και να καταργηθούν οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα. Επίσης, αναμένεται η ένταξη στο σχέδιο εκτάσεων στην Ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά οπού έχουν εντοπιστεί σήμερα πολυτελείς κατοικίες.

Ακόμη όπως έχει ανακοινωθεί, ώς τον επόμενο Σεπτέμβριο θα έχει γίνει πλήρης εξομοίωση των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών των ακίνητων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Θυρίδες: Δέσμευση ακόμη και τιμαλφή των οφειλετών

Η αλλαγή των διατάξεων για το άνοιγμα των θυρίδων στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα δίνει στην πολιτεία τη δυνατότητα να αποκτήσει καλύτερο οπλοστάσιο για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά τόνισε την Κυριακή ο Τρύφων Αλεξιάδης σχολιάζοντας το άρθρο 3 του ν/σ που προβλέπει δέσμευση θυρίδων καθώς και δυνατότητα κατάσχεσης ολόκληρου του περιεχόμενου τους σε όσους έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο 3, «στην περίπτωση αυτή δεσμεύεται το πενήντα τοις εκατό (50%) των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες, δεσμεύονται στο σύνολό τους».

«Θυρίδες ανοίγονται και τώρα όταν γίνουν φορολογικοί ή άλλοι έλεγχοι» σχολίασε στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Για τα τέλη κυκλοφορίας, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «η οροφή είναι συγκεκριμένη, αλλά αν μπορέσουμε θα τα κάνουμε αναλογικότερα.»

«Αναζητούμε κίνητρα για την επέκταση του πλαστικού χρήματος» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του Βήματος που αναφέρει πως η κυβέρνηση σχεδιάζει μόνιμα capital controls στην πληρωμή μισθών σε δημοσίους υπαλλήλους και των συντάξεων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Και με αυτή την είδηση θα θέλαμε να κλείσουμε και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα, όπως και κάθε εβδομάδα.

Καλημέρα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90