Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
05/02/2014
Άρθρο: Ανασκόπηση προηγούμενης εβδομάδας (ηλεκτρονικό παράβολο, φορολογικοί συντελεστές, ΕΕΤΗΔΕ, επίδομα ανεργίας, τέλη χαρτοσήμου)

 

Παναγιώτης Κανέλλος - Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax

Λογιστής-Φοροτεχνικός Α' Τάξης

 

           Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Ακόμη μια εβδομάδα τελείωσε και είμαστε εδώ για να κάνουμε μία αναφορά στα δρώμενά της. Κρίνοντας από τις τελευταίες εξελίξεις στο φορολογικό τοπίο και την συνεχή ροή πληροφοριών και ειδήσεων, θα τολμούσα να πω ότι η εβδομάδα που μας άφησε, ήταν η λιγότερη ενεργή.

            Θα ξεκινήσω όμως με ένα ευχάριστο νέο, που αν και δεν αφορά όλους, σίγουρα σε κάποιους θα ακουστεί σαν μουσική στα αφτιά τους!

            Από εδώ και στο εξής θα δικαιούνται «Επίδομα ανεργίας» οι ασφαλιστικά ενήμεροι επαγγελματίες που έχουν κάνει διακοπή του επιτηδεύματός τους και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό θα ανέρχεται σε € 360,00 τον μήνα, για διάστημα από 3 έως και 9 μήνες, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης αυτών. Το σίγουρο είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα το δικαιούνται, σίγουρα θα δούνε αυτή την απόφαση με καλό μάτι.

            Άλλη μια είδηση που φανερώνει το πνεύμα του εκσυγχρονισμού του κράτους είναι η δημιουργία του «ψηφιακού ασφαλιστικού βιογραφικού» για όλους, με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Τι είναι αυτό; Μα φυσικά είναι η πλήρης καταχώρηση του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων της χώρας σε ένα ενιαίο σύστημα. Αυτό θα ονομάζεται «Άτλας», ίσως από το βάρος του εγχειρήματος που θα πρέπει να σηκώσουν στους ώμους τους αυτοί που θα είναι υπεύθυνοι για την υλοποίησή του! Έτσι λοιπόν, μέσω αυτού του συστήματος θα γίνεται σαφής η ασφαλιστική ταυτότητα όλων των εργαζομένων σε πραγματικό χρόνο.

            Και επειδή στο οικονομικό επιτελείο της χώρας μας αρέσουν οι πρωτιές, με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου η Γ.Γ.Δ.Ε. εξέδωσε εγκύκλιο (ΠΟΛ. 1029/22.1.2014) που δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τον χρόνο απόδοσης των τελών χαρτοσήμου σε διάφορες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τιςδιατάξεις της παρ.1 της Υποπαραγράφου Ε 1 του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α΄ 222/12.11.2012) καταργήθηκε ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/1992, όπως είχε τροποποιηθεί και ίσχυε) και αντικαταστάθηκε με τον Κ.Φ.Α.Σ., οι διατάξεις του οποίου ισχύουν, από 1.1.2013, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 αυτού. Στις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. όμως δεν υπάρχει αναφορά σχετικά για αυτό το θέμα, πράγμα που έρχεται να διορθώσει η προαναφερθείσα ΠΟΛ. 2019/22.1.2014 σύμφωνα με την οποία οι δηλώσεις απόδοσης των αναλογούντων τελών χαρτοσήμου στις προαναφερόμενες περιπτώσεις, συνεχίζουν να υποβάλλονται, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις, ήτοι, μέχρι την 20η των μηνών Φεβρουαρίου, Μαΐου, Αυγούστου και Νοεμβρίου κάθε έτους και αφορά στο σύνολο της αξίας των εκδοθέντων τιμολογίων, αποδείξεων, κ.λ.π., κατά το προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο".

Και για να ξαναφέρω στο προσκήνιο το θέμα του εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη, θα αναφέρω ότι σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώθηκε η παραγωγική λειτουργία του ηλεκτρονικού παραβόλου ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα (27.1.2014).

Οι φορείς που θα εντάσσονται στην εφαρμογή «e-παράβολο» θα είναι οι παρακάτω:

  1. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
  2. Υπουργείο Τουρισμού
  3. Υπουργείο Εξωτερικών
  4. Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
  5. Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού - Α.Σ.Ε.Π.
  6. Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας και Γ.Γ. Μέσων Ενημέρωσης
  7. Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας
  8. Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού - Ε.Ο.Τ.

με άλλους φορείς να εντάσσονται στις προσεχείς ημέρες.

            Τα ενδιαφερόμενα φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα μπορούν μέσω της γνωστής σε όλους σελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων www.gsis.gr να εκδίδουν το ηλεκτρονικό παράβολο, επιλέγοντας από τις «Υπηρεσίες προς πολίτες» ή «Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις» αντίστοιχα, την εφαρμογή «e-παράβολο». Αφού αυτό εκδοθεί και πληρωθεί, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να το καταθέσει στον αντίστοιχό φορέα εντός δύο ημερών από την ημερομηνία πληρωμής του. Από τις πρώτες μέρες του μήνα στον οποίο μπήκαμε (Φεβρουάριος), θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, δίνοντας την ευχέρεια στον ενδιαφερόμενο της άμεσης κατάθεσής του στον αρμόδιο φορέα.

            Και επειδή μας αρέσουν οι πρωτιές, θα σας πω για ακόμη μία!

Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής από το 2010 έως και σήμερα οι φόροι στο σύνολό τους έχουν επταπλασιαστεί για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν εννεαπλασιαστεί, καθιστώντας την Ελλάδα ως την χώρα της Ε.Ε. με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές!

            Στον αντίποδα, το κράτος επιδεικνύοντας κοινωνική πολιτική, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση πάσης φύσεως καταβολών, προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, για τους ασφαλισμένους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Οι σκέψεις μας, για τους κατοίκους αυτών των δύο νησιών. Μακάρι να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους γρήγορα..

            Θέλετε να πουλήσετε κάποιο ακίνητο και ίσως το σημαντικότερο… βρήκατε αγοραστή για να το κάνετε; Σε περίπτωση φόρου υπεραξίας, τότε αυτός δεν θα υπολογίζεται από τον συμβολαιογράφο, αλλά από την εφορία του πωλητή. Μετά την υπογραφή των συμβολαίων, οι πωλητές θα πηγαίνουν στην εφορία τους για να υποβάλλουν την δήλωση φόρου υπεραξίας και αφού η εφορία τον ελέγξει, θα εκδώσει Ταυτότητα Οφειλής, με την οποία ο πωλητής θα πληρώσει τον φόρο. Αυτός ο φόρος θα πληρωθεί μέσω του συμβολαιογράφου, ο οποίος αφού τον παρακρατήσει θα είναι υπεύθυνος για την πληρωμή του. Εντός των ημερών, αναμένεται υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει το παραπάνω θέμα.

            Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι αυτό που ανέκυψε με τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΗΔΕ για το έτος 2012.

Αρκετοί συμπολίτες μας πλήρωσαν λογαριασμούς ΔΕΗ, που έληγαν μέχρι 21.06.2013 και περιείχαν ποσά για ΕΕΤΗΔΕ 2012, εκπρόθεσμα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, η ΔΕΗ στους επόμενους λογαριασμούς που εξέδωσε, να έχει πιστώσει το ποσό αυτό του τέλους σε διακριτή γραμμή με την περιγραφή «Επιστροφή ΕΕΤΗΔΕ ΔΟΥ, ως ανεξόφλητο, με αποτέλεσμα να μην το έχει αποδώσει στην εφορία. Έτσι, για την πλειοψηφία των περιπτώσεων, η εκπρόθεσμη πληρωμή του ΕΕΤΗΔΕ έχει πιστωθεί στην αξία του ρεύματος και οι εμπλεκόμενοι καλούνται να πληρώσουν το τέλος στις εφορίες. Σε περιπτώσεις που κύριοι του ακινήτου είναι περισσότεροι από έναν και ο φόρος βεβαιώνεται στο όνομα ενός εξ αυτών, τότε αυτός θα έχει την δυνατότητα να πάει στον αρμόδιο Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. έχοντας μαζί του αποδεικτικά έγγραφα, βάσει τον οποίων προκύπτουν τα ποσοστά ιδιοκτησίας του καθενός, ούτως ώστε το ΕΕΤΗΔΕ να επιμεριστεί ως ποσό σε όλους τους συνιδιοκτήτες. Και όλα τα παραπάνω σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 30.01.2014 το Υπουργείο Οικονομικών.

Στον επίλογο, θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των συγκεντρωτικών καταστάσεων που από 1.1.2014 θα υποβάλλονται ανά μήνα για τα έσοδα και ανά μήνα (διπλογραφικά βιβλία) ή τρίμηνο (απλογραφικά βιβλία) για τα έξοδα. Έχουμε μπει ήδη στον μήνα Φεβρουάριο και ακόμα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από τους φορείς του Υπουργείου Οικονομικών για το τι θα ισχύσει τελικά και από πότε. Η μόνη «έγκυρη», αν μπορούμε να την πούμε έτσι, είναι η ενημέρωση μέσω του λογαριασμού εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, του γνωστού και μη εξαιρετέου twitter, μέσω του οποίου ο κος Θεοχάρης (Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων) «τιτιβίζει» ότι πιθανότητα οι συγκεντρωτικές καταστάσεις για το πρώτο τετράμηνο θα υποβληθούν στον Μάιο (πιθανότατα στις 23 Μαΐου).

Σαν συνάδερφος λογιστής ας μου επιτραπεί να εκφράσω τις ίδιες ανησυχίες με όλους τους υπόλοιπους συναδέρφους του κλάδου μας για τις εξοντωτικές ποινές που επιβάλλει ο ν.4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α’/26.7.2013) και ισχύουν από 1.1.2014. Οι ανησυχίες είναι τόσο μεγάλες από τον κλάδο μας αλλά και από τον επιχειρηματικό κλάδο, που εάν δεν εξορθολογιθούν, τότε φοβάμαι ότι θα ανακύψουν σοβαρά προβλήματα. Ακούγονται ειδήσεις ότι το Υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να μειώσει τα πρόστιμα κατά 50%. Μήπως αυτό είναι η γνωστή τακτική που ακολουθεί πάγια το Υπουργείο Οικονομικών, «βάλε κάτι υπέρογκο…. οπότε μετά από την κατακραυγή να το μειώσουμε στα επίπεδα που από την αρχή θέλαμε…;;; Άρα, να μας πούνε και ευχαριστώ;;» (αποτελεί προσωπική μου άποψη!).

Και με αυτό το σχόλιο θα ήθελα να κλείσω. Σας ευχαριστώ και καλή δύναμη!!

 

Πηγή: Παναγιώτης Κανέλλος - Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax


efm_728x90