Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
12/10/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα σε όλους…

Δευτέρα σήμερα, και όπως κάθε φορά θα προσπαθήσουμε με το συγκεκριμένο άρθρο να σας ενημερώσουμε και να σας θυμίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, με μια ματιά…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Ισοδύναμα για αναστολή του υψηλού ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση
 2. Ταμειακές και πλαστικό χρήμα στη μάχη της φοροδιαφυγής
 3. Τεκμήρια - φωτιά για τη φορολόγηση και των χαμηλών εισοδημάτων
 4. Μεταβιβάσεις ακινήτων και Ι.Χ. μέσω του υπολογιστή
 5. Στο στόχαστρο συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 1.000 - 1.500 ευρώ
 6. Έρχεται ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα εξωτερικού
 7. «Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου» ξεκινά η πρώτη αξιολόγηση
 8. Να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην αγορά, η κυβέρνηση δήλωσε ο Κορκίδης
 9. Έρχονται έφοδοι των «ράμπο» για την φοροδιαφυγή
 10. Τι κρύβουν οι κωδικοί του προϋπολογισμού
 11. «Κόκκινα» δάνεια 100 δισ. κρίνουν την ανακεφαλαιοποίηση
 12. Πάνω από 300.000 «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά στέλνει η εφορία

 

1. Ισοδύναμα για αναστολή του υψηλού ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Η αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που έχουν δρομολογηθεί πιθανόν να καλύψουν μέρος των ισοδύναμων μέτρων για την αναστολή του υψηλού ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τόνισε στην Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

«Εχουμε δρομολογήσει αύξηση εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους -το ηλεκτρονικό εισιτήριο- και ίσως από εκεί βρεθούν και κάποια ισοδύναμα ως συμβολή στην οικονομία και ιδίως για το υπουργείο Παιδείας με το περίφημο 23% στην εκπαίδευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην κάρτα αλληλεγγύης μπορεί προστεθεί δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους», διευκρίνισε ο υπουργός Πολιτισμού. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, στα μέσα Νοεμβρίου, έως ότου βρεθούν ισοδύναμα.

 

2. Ταμειακές και πλαστικό χρήμα στη μάχη της φοροδιαφυγής

Αμεση εικόνα της ταμειακής μηχανής σε κάθε συναλλαγή χονδρικής θα αποκτήσει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή και στην κλοπή ΦΠΑ.

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου, με απόφασή της, προχώρησε στη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας με αντικείμενο «την εξέταση των δυνατοτήτων άμεσης και online διαβίβασης των στοιχείων των εκδιδόμενων φορολογικών παραστατικών για χονδρικές πωλήσεις αγαθών, καθώς και παροχής υπηρεσιών».

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, η ομάδα αυτή, σύμφωνα με την απόφαση, θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της έως τις 30 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, μεγάλη σημασία αποδίδουν τα στελέχη της ΓΓΔΕ στο παράλληλο εγχείρημα παροχής κινήτρων για τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Tεκμήρια - φωτιά για τη φορολόγηση και των χαμηλών εισοδημάτων

Νέα φορολογικά βάρη σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους θα φέρει το αυστηρότερο καθεστώς των τεκμηρίων το οποίο θα πλήξει και χαμηλά εισοδήματα.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει ιδιαίτερα σκληρές διατάξεις καθώς σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τη λειτουργία των διατάξεων για τα τεκμήρια και, στο πλαίσιο αυτό, να διορθώσει τις «υπαναχωρήσεις» που έγιναν με τον Ν. 4330/2015 όσον αφορά στον τρόπο φορολόγησης ορισμένων φυσικών προσώπων που πιάνονται στα «δίχτυα» των τεκμηρίων. Αυτό σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. υποσχέθηκε στους δανειστές ότι θα καταργήσει τις απαλλαγές από την υπερφορολόγηση βάσει τεκμηρίων, τις οποίες θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση… ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το Ν. 4330/2015, για να ελαφρύνει φορολογικά συγκεκριμένες κατηγορίες οικονομικά αδύναμων πολιτών!

Δηλαδή, όσοι φορολογούμενοι εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις πενιχρά εισοδήματα μερικών λεπτών του ευρώ από τόκους καταθέσεων ή πολύ χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια ή από περιστασιακή απασχόληση θα πιάνονται στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης (για τις κατοικίες και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιήσει) και θα υπερφορολογούνται επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου αυξημένη στο 75% για το έτος 2015 και στο 100% για το 2016 και τα επόμενα έτη, σαν να έχουν κερδοφόρες επιχειρήσεις. Ουσιαστικά για το τρέχον έτος θα φορολογηθούν με τελικό φορολογικό συντελεστή 45,5% επί ανύπαρκτων εισοδημάτων!

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Μεταβιβάσεις ακινήτων και Ι.Χ. μέσω του υπολογιστή

Με ένα… κλικ στον υπολογιστή των συμβολαιογράφων θα μπορεί να γίνεται από του χρόνου η μεταβίβαση ακινήτων με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται η επίσκεψη στην εφορία. Θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική φόρμα στην οποία οι συμβολαιογράφοι θα μπαίνουν και θα έχουν άμεση σύνδεση με το taxis.

Σύμφωνα με το euro2day, από το 2016 εκεί θα καταχωρούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των αντισυμβαλλόμενων, η εφορία μέσω taxis θα προσδιορίζει το φόρο, θα εκτυπώνεται η γνωστή Ταυτότητα Οφειλής και θα πληρώνεται ο φόρος στην τράπεζα. Ετσι δεν θα χρειάζεται ούτε ο συμβολαιογράφος, ούτε ο φορολογούμενος να επισκεφθούν τη Δ.Ο.Υ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Στο στόχαστρο συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 1.000 - 1.500 ευρώ

Στο στόχαστρο ξαναμπαίνουν, αυτή τη φορά για να... πληρώσουν τα «ισοδύναμα» για να μη μειωθούν οι χαμηλές συντάξεις και το ΕΚΑΣ, περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι που,  μετά τις περικοπές των δύο πρώτων Μνημονίων, εξακολουθούν να έχουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) πάνω από 1.000 ή 1.500 ευρώ.

Τη συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων που την τελευταία πενταετία «σήκωσε», μέσω των γνωστών -και αμφισβητούμενων από ένα σημείο και μετά ως προς τη συνταγματικότητά τους- περικοπών,  το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, «στοχοποιούν» τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως «έχοντες». Και, κατά συνέπεια, ως υποψήφιους «χρηματοδότες» της πολιτικής που σχεδιάζεται να προταθεί στους θεσμούς προκειμένου  να «αμβλυνθούν» οι επιπτώσεις του 3ου Μνημονίου στις χαμηλές συντάξεις (περικοπές λόγω λίγων ετών ασφάλισης και χαμηλών ασφαλιζόμενων αποδοχών) και στο ΕΚΑΣ (μείωση του 20% των δικαιούχων τον Μάρτιο του 2016 και κατάργηση το 2019 με υποκατάστατο την ένταξη των πιο αδύναμων οικονομικά στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα). Αν, ωστόσο, οι δανειστές αποδεχθούν να συνυπολογιστούν τα έσοδα των 740 εκατ. ευρώ από τις νέες εισφορές ασθενείας στον στόχο για την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ το 2016, οι περικοπές στις συντάξεις θα είναι μικρότερες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Έρχεται ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα εξωτερικού

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους θεσμούς έχει καταλήξει στο σχέδιο βάσει του οποίου θα υποχρεωθούν όλοι όσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό να τα δηλώσουν στο περιουσιολόγιο και το Ε9 έτσι ώστε να φορολογηθούν για τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Η νέα φορολογία, που περιγράφεται αναλυτικά στο Βήμα της Κυριακής, θα ισχύσει από το 2016.

Η συνταγή ώστε για πρώτη φορά να επιβληθεί φόρος και σε περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν έλληνες φορολογούμενοι στο εξωτερικό αλλά ζουν στην Ελλάδα είναι αντιγραφή από την Ιταλία και, όπως λένε αρμοδίως, είναι «κάν’ το όπως ο Μόντι» (ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας επέβαλε το 2011 για πρώτη φορά ένα τέτοιο φόρο, με σημαντικά αποτελέσματα)

Ταυτόχρονα οι δηλώσεις θα αποτελέσουν βάση για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», ενώ το υπουργείο θα μπορέσει να διαπιστώσει εν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι έχουν καταθετικούς λογαριασμούς στις χώρες όπου διαθέτουν ακίνητα.

 

7. «Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου» ξεκινά η πρώτη αξιολόγηση

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ενδέχεται να επιστρέψουν στην Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου για την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο Eurogroup της Δευτέρας «κλείδωσε» το πρώτο πακέτο με τα προαπαιτούμενα τα οποία καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τα τα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Αργότερα μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να συμφωνηθεί και η επόμενη δέσμη των προαπαιτούμενων ώστε να ξεκλειδώσει και η δεύτερη υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

 

8. Να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην αγορά, η κυβέρνηση δήλωσε ο Κορκίδης

«Για να βγει η οικονομία οριστικά από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει, πρέπει να περάσει τους τρεις «κάβους», της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της εφαρμογής του αναπτυξιακού προγράμματος.

Μόνο τότε θα ρίξουμε «άγκυρα» στην ανάπτυξη με απασχόληση. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει αυτή τη φορά, η κυβέρνηση να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην αγορά». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με αφορμή την ολοκλήρωση, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Έρχονται έφοδοι των «ράμπο» για την φοροδιαφυγή

Το γερμανικό μοντέλο με ξαφνικούς φοροελέγχους υιοθετεί το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης από το βήμα της Βουλής.

Συγκεκριμένα οι «ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνουν ξαφνικούς και εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους σε προμηθευτές του δημοσίου, ΜΜΕ, τεχνικές εταιρείες και πολυεθνικές.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, οι έφοδοι θα γίνουν στα πρότυπα αυτών που πραγματοποίησε πρόσφατα η Γερμανία σε μεγάλους ομίλους με στόχο να χτυπηθεί η μεγάλη και διαπλεκόμενη φοροδιαφυγή.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10, Tι κρύβουν οι κωδικοί του προϋπολογισμού

2,5 δισ. νέοι φόροι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 1,3 δισ. περικοπές στις συντάξεις. Δεν προβλέπονται μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου.

Πρόσθετα μέτρα ύψους 4,3 δισ. ευρώ από αυξήσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και από περικοπές δαπανών κυρίως συντάξεων φέρνει για το 2016 το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και σύμφωνα με το οποίο η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή για τη διετία 2015-2016 ανέρχεται σε 6,4 δισ. ευρώ. Πάντως τα μέτρα δεν είναι οριζόντια, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα.

 

11. «Κόκκινα» δάνεια 100 δισ. κρίνουν την ανακεφαλαιοποίηση

Τα «κόκκινα» δάνεια θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, όπως επίσης θα διαμορφώσουν και τις συνθήκες βάσει των οποίων θα διενεργηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οπως λένε ειδικοί για το θέμα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ σε όλες τις τράπεζες. Το ύψος τους είναι εξαιρετικά μεγάλο και αποτελεί μια βραδυφλεγή «βόμβα» που αν δεν απασφαλιστεί θα τινάξει στον αέρα το σύστημα. Πλην, όμως, πλέον του 50% των δανείων αυτών διαθέτουν καλύμματα δηλαδή εξασφαλίσεις, κάτι που είναι ενθαρρυντικό για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης. Εφόσον λοιπόν υπάρχει ουσιαστική βούληση για το θέμα μπορεί να υπάρξει και διευθέτηση του προβλήματος. Τότε μόνον η επένδυση σε τραπεζικές μετοχές μπορεί να αποδειχθεί κερδοφόρα για όποιους από τους ιδιώτες την επιχειρήσουν στη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του έτους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Πάνω από 300.000 «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά στέλνει η εφορία

Περισσότερα από 300.000 νέα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σε αγρότες, επιχειρήσεις και όσους πιαστούν στην τσιμπίδα του αυξημένου φόρου πολυτελείας στέλνει από σήμερα, Δευτέρα, η εφορία.

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται, επίσης, η αύξηση των επιτοκίων και η μείωση των δόσεων υπό προϋποθέσεις για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση οφειλών, ενώ ο ΕΝΦΙΑ ακολουθεί χωρίς να έχει αλλαγές μιας και φέτος είναι υπολογισμένος με τις αντικειμενικές αξίες του 2007.

Τον επόμενο μήνα έρχονται οι προβλεπόμενες αλλαγές στην φορολογική κλίμακα και η ενσωμάτωση σε αυτή της έκτακτης εισφοράς, με παράλληλη αύξηση των φορολογικών συντελεστών για αγρότες και εισόδημα από ενοίκια, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αλλαγές στα αφορολόγητα για γονικές παροχές - κληρονομιές.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος και της σημερινής «ματιάς» η οποία ήταν και πολύ πλούσια σε ειδήσεις.

Ευχαριστούμε όσους διάβασαν το άρθρο μας…

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Δευτέρα.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90