Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
05/10/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

Δευτέρα σήμερα και όπως κάθε φορά θα θυμηθούμε μαζί τι μας απασχόλησε περισσότερο την εβδομάδα που μας πέρασε. Για να δούμε, λοιπόν, τι μας απασχόλησε…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Αυτός είναι ο οδηγός επιβίωσης στα capital controls σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών
 2. Ο φόρος στα ακίνητα - Εκπτώσεις, μειώσεις, απαλλαγές - Τι πρέπει να γνωρίζετε
 3. Η απόφαση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση εντός Νοεμβρίου σύμφωνα με τον Φίλη
 4. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά να γίνει άρση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά άμεσα
 5. Δελτίο τύπου: Παράταση υποβολής του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού
 6. Οι πληρωμές άνω των 200 ευρώ στην εφορία μόνο με επιταγές
 7. Μετ' εμποδίων η ρύθμιση χρεών: Αύξηση του επιτοκίου – μείωση των δόσεων
 8. Ρωμανιάς: Μειώσεις 11 -13% για τις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ
 9. Το παζλ των συντάξεων το συνθέτουν τρία διαφορετικά κομμάτια

 

 

 1. Αυτός είναι ο οδηγός επιβίωσης στα capital controls σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Αναθεωρημένες απαντήσεις, με βάση ό,τι ισχύει σήμερα σχετικά με τους περιορισμούς κεφαλαίων έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;

Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας (κάθε Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε εβδομάδα ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι (420) ευρώ κατ' ανώτατο όριο.

Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;

Ναι, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή, ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Ο φόρος στα ακίνητα - Εκπτώσεις, μειώσεις, απαλλαγές - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ώρα πληρωμής του «λογαριασμού» του ΕΝΦΙΑ πλησιάζει για 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Μετά τις 10 Οκτωβρίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αναρτήσει τα εκκαθαριστικά στην ενότητα «Περιουσιολόγιο» του Τaxisnet όπου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν το φόρο που θα πληρώσουν. Η πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου με στόχο την είσπραξη εσόδων συνολικού ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η περιουσιακή κατάσταση δεν μεταβλήθηκε το 2014, δηλαδή δεν πούλησαν ή απέκτησαν ακίνητα και δεν μεταβίβασαν ή απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο ποσό φόρου που πλήρωσαν και πέρυσι αφού δεν επήλθε καμία μεταβολή στον υπολογισμό του φόρου ούτε και στις αντικειμενικές αξίες. Αντίθετα για όσους άλλαξε η περιουσιακή εικόνα θα δουν νέα ποσά φόρου στα εκκαθαριστικά σημειώματα. Οι φορολογούμενοι με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία θα έχουν έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό προϋποθέσεις. Με έκπτωση 20% θα υπολογιστεί ο φόρος για τα ακίνητα που καθ΄όλη τη διάρκεια του 2014 ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ενώ έκπτωση 60% εφαρμόζεται για τα ημιτελή ακίνητα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Η απόφαση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση εντός Νοεμβρίου σύμφωνα με τον Φίλη

Το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα ανακοινώσει η κυβέρνηση την τελική της απόφαση για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, επισημαίντας ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο το δικό του υπουργείο αλλά είναι «θέμα μιας συνολικής κυβερνητικής απόφασης.

«Δεν θελουμε να καταφύγουμε στην εύκολη λύση να μετακυλισουμε σε άλλους τομείς το βάρος της φορολογίας» είπε ο υπουργος, αναγνωρίζοντας πάντρως ότι το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση αφορά κυρίως τη «λαϊκή οικογένεια».

Αντιδράσεις γονέων

Για κύμα φυγής μαθητών από την ιδιωτική εκπαίδευση έκαναν λόγο τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά να γίνει άρση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά άμεσα

Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου συνεπάγεται νέα επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), τονίζοντας τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει το μέτρο για τον τουρισμό και την ανταγωνιστικότητα του.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για μέτρο που λήφθηκε χωρίς προγραμματισμό και μελέτη, τη στιγμή μάλιστα που μειωμένοι συντελεστές εφαρμόζονται και σε άλλα κράτη της ΕΕ, καλεί την κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους άρσης της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο, πριν είναι πολύ αργά και οι συνέπειες ανυπολόγιστες.

Όπως εξηγεί η ΓΣΕΒΕΕ «οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ όπου εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια οδήγησαν σε ανατιμήσεις των προϊόντων, χωρίς να προσθέσουν τα αναμενόμενα στα δημόσια έσοδα, ενώ ευνόησαν κυρίως τις συναλλαγές των μεγάλων ομίλων και την αγορά εισαγόμενων αγαθών».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Δελτίο τύπου: Παράταση υποβολής του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού

Με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία η προθεσμία υποβολής του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού του άρθρου 3 της υπ’ αριθμ. ΠΟΛ 1124/2015 παρατείνεται, για τα νομικά πρόσωπα που ορίζονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 65Α ν. 4174/2013 (ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, καθώς και υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων), από την λήξη της έως και την 30η Οκτωβρίου 2015.

 

 1. Οι πληρωμές άνω των 200 ευρώ στην εφορία μόνο με επιταγές

Οφειλές των φορολογούμενων προς την εφορία άνω των 200 ευρώ θα εξοφλούνται στο εξής μόνον με επιταγή.

Αυτό προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την οποία μειώνεται το όριο των 500 ευρώ, που ίσχυε μέχρι τώρα, με στόχο τη μείωση της διακίνησης πλαστών χαρτονομισμάτων και την αντιμετώπιση των ληστειών.

Υπενθυμίζεται ότι για πληρωμές προς την εφορία μέσω διαδικτύου δεν υπάρχει χρηματικό όριο.

 

 1. Μετ' εμποδίων η ρύθμιση χρεών: Αύξηση του επιτοκίου – μείωση των δόσεων

Αλλάζει «επί το αυστηρότερο» η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία μετά τις 15 Οκτωβρίου, και εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε αυτή θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση επιτοκίου, μείωση του αριθμού των δόσεων ή ακόμα και με απώλεια της ρύθμισής τους.

Εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση με την οποία θα εξειδικεύονται τα νέα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που έχουν ψηφιστεί με το νέο μνημόνιο και θα πρέπει να τηρούν οι περίπου 920.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το Δημόσιο σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Ρωμανιάς: Μειώσεις 11 -13% για τις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ

Βολές κατά του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου εξαπέλυσε με δηλώσεις του ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς. 

Ο κ. Ρωμανιάς προέβλεψε μάλιστα μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, κατά 11 - 13%. 

Χαρακτήρισε δε ως "μεγαλοστομίες Κατρούγκαλου" τις δηλώσεις του υπουργού ότι μέσα σε ένα μήνα θα κάνει ότι δεν έκαναν οι άλλοι σε 40 χρόνια.

"Φίλος είναι ο Γιώργος" είπε ο κ. Ρωμανιάς "αλλά κοινωνική ασφάλιση δεν ξέρει".

 

 1. Το παζλ των συντάξεων το συνθέτουν τρία διαφορετικά κομμάτια

Από την άθροιση τριών διαφορετικών τμημάτων θα προκύπτουν οι νέες συντάξεις για τους σημερινούς εργαζόμενους, σύμφωνα με την επικρατέστερη πρόταση που επεξεργάζεται η επιτροπή για το ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, το Δημόσιο θα εγγυάται μόνο το πρώτο τμήμα, την «εθνική σύνταξη», το οποίο θα χρηματοδοτείται μέσω της φορολογίας. Το τμήμα αυτό θα συνδέεται με το όριο της φτώχειας.

Το δεύτερο τμήμα της σύνταξης θα υπολογίζεται αφού ληφθεί υπ' όψιν το μέχρι τώρα «ασφαλιστικό βιογραφικό» του εργαζομένου, ενώ το τρίτο κομμάτι θα υπολογίζεται με βάση το περιεχόμενο ενός «ατομικού κουμπαρά» που θα ανοίξει στο όνομα κάθε ασφαλισμένου μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Εδώ έφτασε στο τέλος και αυτή η "ματιά".

Ευχαριστούμε όσους διάβασαν το άρθρο μας. Ραντεβού την επόμενη Δευτέρα για την ανασκόπηση των γεγονότων της επόμενης εβδομάδας.

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας το Power-Tax.gr


efm_728x90