Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
28/09/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σε όλες και όλους τους αναγνώστες μας!

Νέα βδομάδα με νέες ειδήσεις, γεγονότα και νέες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις… Όπως θα έχετε καταλάβει ήρθε η ώρα να κάνουμε μια ανασκόπηση σ’ αυτά που συνέβησαν και μας απασχόλησαν την βδομάδα που μας πέρασε! Ευχάριστα ή δυσάρεστα εμείς είμαστε και πάλι εδώ όπως κάθε βδομάδα για τη δική σας ενημέρωση…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

1. Χαμηλότερες συντάξεις για όλους από το 2016

2. «Κόκκινα» δάνεια και αξιολόγηση διοικήσεων ξεκλειδώνουν τη δόση

3. Αγορά περισσότερων τιτλοποιημένων δανείων από εθνικές κεντρικές τράπεζες σύμφωνα με την ΕΚΤ

4.Εκταμιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς το ελληνικό δημόσιο δόση 300 εκατ. Ευρώ

5. Το σχέδιο για το ασφαλιστικό - Κούρεμα στις υψηλές συντάξεις προανήγγειλε ο Κατρούγκαλος

6. Αλλαγές στους φόρους, σε συντελεστές, τεκμήρια, φοροαπαλλαγές

7. Εκτενή η λίστα μέτρων και προαπαιτούμενων για τη δόση των 3 δις.

8. 600 εκατ. από τον ΕΟΠΥΥ στις επιχειρήσεις

9. Οι παράγοντες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

10. Ντράγκι: Πρώτα αξιολόγηση και μετά ρευστότητα προκειμένου να εξεταστεί το θέμα του χρέους

 

1. Χαμηλότερες συντάξεις για όλους από το 2016

Νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όλους «κλειδώνει», μαζί με τις ενοποιήσεις των Ταμείων, η κυβέρνηση, με «οδηγό» το πόρισμα της Επιτροπής «σοφών» που κατατίθεται στη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Η Επιτροπή (η οποία συνεδρίασε χθες παρουσία του Γ. Κατρούγκαλου) αποφάσισε να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα ολοκληρωμένες τις τέσσερις προτάσεις οι οποίες έχουν διατυπωθεί, προβλέποντας, οι τρεις από αυτές, τη δομική αλλαγή του Ασφαλιστικού (χορήγηση εθνικής σύνταξης και ανταποδοτικής, με ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο ή ακόμη και μόνο μιας εθνικής σύνταξης μέσω της φορολογίας) και η τέταρτη, την ταχύτερη εφαρμογή του ν. 3863/10 (βασική σύνταξη + αναλογική, ανεξαρτήτως του χρόνου ασφάλισης και με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης του σχετικού νόμου).

Ενιαίοι κανόνες

Η Επιτροπή των «12» συμφώνησε, ανεξαρτήτως του τελικού «μοντέλου» που θα επιλεγεί, να ισχύσει ένα απλοποιημένο σύστημα με ενιαίους κανόνες «όπου υπάρχει δυνατότητα». Και να προβλεφθεί μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες μειώσεις για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Δηλαδή, στη μεταβατική περίοδο να χορηγείται ένα τμήμα σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης έως την ημερομηνία εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού (θα υπολογίζεται με ενιαίο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές του παλαιού συστήματος και τα διαθέσιμα ιστορικά δεδομένα) και ένα δεύτερο τμήμα (με νοητή κεφαλαιοποίηση) για τον χρόνο ασφάλισης με το νέο σύστημα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. «Κόκκινα» δάνεια και αξιολόγηση διοικήσεων ξεκλειδώνουν τη δόση

Με την ικανοποίηση όλων των προαπαιτούμενων που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο για τις τράπεζες εντός διμήνου συνέδεσε ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, την καταβολή της δεύτερης υποδόσης από τα 3 δισ. ευρώ που απομένουν από την αποδέσμευση των 26 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα. Η δεύτερη υποδόση έχει αρχικά υπολογιστεί στο 1 δισ. ευρώ και όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Euroworking Group σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, η καταβολή της εξαρτάται από την υλοποίηση εντός των επόμενων εβδομάδων «της δεύτερης ομάδας των προαπαιτούμενων, που αφορούν τη διακυβέρνηση και τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Πρόκειται για έναν βαρύ κατάλογο προαπαιτούμενων με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, καθώς ορισμένα από αυτά αναφέρονται ως υλοποιήσιμα ήδη από τον Αύγουστο και τα οποία θα πρέπει να «τρέξουν» παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των αλλαγών τόσο στον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση όσο στην εταιρική διακυβέρνηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Αγορά περισσότερων τιτλοποιημένων δανείων από εθνικές κεντρικές τράπεζες σύμφωνα με την ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε να αυξήσει το ποσοστό των τιτλοποιημένων δανείων (Asset Backed Securities, ABS) που αγοράζει από εθνικές κεντρικές τράπεζες σε σχέση με το ποσοστό αγορών της από εξωτερικούς διαχειριστές.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε στα τέλη του 2014 το πρόγραμμα αγορών ABS, ένα από τα προγράμματά της για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής και να διευκολύνει τη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.

Με βάση το πρόγραμμα αυτό, η ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα θα αγοράζουν απλά και διαφανή ABS για μία τουλάχιστον διετία.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Εκταμιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς το ελληνικό δημόσιο δόση 300 εκατ. Ευρώ

Εκταμιεύτηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς το ελληνικό δημόσιο δόση 300 εκατ. ευρώ από το δάνειο ύψους 1 δισ. που είχε συναφθεί μεταξύ των δύο πλευρών στις 27 Αυγούστου.

Τα χρήματα αυτά, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη του σκέλους της εθνικής συμμετοχής των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20.

Το μερίδιο της εκταμίευσης είναι διπλάσιο εκείνου που συνηθίζεται να προκαταβάλλεται, καθώς η ΕΤΕπ δέχθηκε την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα των προγραμμάτων των Διαρθρωτικών Ταμείων. Στο ίδιο πλαίσιο, συμφωνήθηκε να αυξηθεί κατά 50 εκατ. ευρώ υφιστάμενο δάνειο για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-13. Οι πόροι θα εκταμιευτούν το αμέσως προσεχές διάστημα, με αποκλειστικό στόχο να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των προγραμμάτων της συγκεκριμένης περιόδου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Το σχέδιο για το ασφαλιστικό - Κούρεμα στις υψηλές συντάξεις προανήγγειλε ο Κατρούγκαλος

Κατρούγκαλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις 12 και 13 Οκτωβρίου ο υπουργός θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις στην επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιδιώκοντας να καταστήσει ευρωπαϊκό -και όχι διμερές- το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων. Να σημειωθεί ότι για την προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς να εμπλακεί στον διάλογο το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

«Να απαλλαγεί η δημόσια διοίκηση από την κομματοκρατία»

Την ανάγκη να καταστεί η δημόσια διοίκηση «εργαλείο ανάπτυξης του τόπου», αποδεσμευμένη από κομματικές και πολιτικές εξαρτήσεις, καθώς και να παταχθεί η γραφειοκρατία επισήμαναν τόσο η νέα όσο και η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής. «Επιτέλους, να απαλλαγεί η δημόσια διοίκηση από την κομματοκρατία. Δεν είναι ο χώρος βολέματος του κομματικού στρατού. Η δημόσια διοίκηση δεν αφορά το κάθε κόμμα, αφορά την πατρίδα και την κοινωνία», τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στόχος είναι, προσέθεσε, «να σπάσουμε το καρκίνωμα της γραφειοκρατίας», διότι -όπως εξήγησε- αυτή συχνά χρησιμοποιείται ως όπλο για την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Αλλαγές στους φόρους, σε συντελεστές, τεκμήρια, φοροαπαλλαγές

Αλλαγές εκ βάθρων στη φορολογία εισοδήματος με νέους συντελεστές για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες, νέο «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει και ριζικό «λίφτινγκ» στα τεκμήρια διαβίωσης σχεδιάζει το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το στίγμα των φορο-ανατροπών που θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου καθώς είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για να «ξεκλειδώσει» η δόση των 3 δισ. ευρώ, έδωσαν χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Εκτενή η λίστα μέτρων και προαπαιτούμενων για τη δόση των 3 δις.

Η τελική απόφαση για το ποια προαπαιτούμενα θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν τα 2 και ύστερα το 1 δισ. αναμένεται να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα πριν από το Eurogroup στις 5 Οκτωβρίου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η πρώτη συζήτηση για τις άμεσες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση έγινε χθες στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου Euroworking Group (ομάδα προετοιμασίας του Eurogroup). Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μία εκτενή λίστα μέτρων και προαπαιτουμένων που πρέπει να γίνουν κάτω από ασφυκτικές προθεσμίες.

Συγκεκριμένα, μια σειρά από 105 μέτρα πρέπει να έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους, για να εφαρμοστεί σύμφωνα με τα σφιχτά χρονικά πλαίσια το νέο πρόγραμμα. Στο χθεσινό Euroworking Group, η συζήτηση αφορούσε στο ποια προαπαιτούμενα από τη λίστα αυτή θα μπορούσαν να απελευθερώσουν την υποδόση των 3 δισ. που υπολείπεται από τον περασμένο Αύγουστο. Το ποσό αυτό δεν θα χρειαστεί για χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, καθώς δεν υπάρχει προθεσμία κάποιας πληρωμής δόσης, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. 600 εκατ. από τον ΕΟΠΥΥ στις επιχειρήσεις

Τη... λυπητερή αναμένουν μέσα στον Οκτώβριο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, τον επόμενο μήνα ο Οργανισμός θα πρέπει να εισπράξει τις επιστροφές από τις εταιρείες που αντιστοιχούν στην προηγούμενη χρονιά: τόσο για το clawback που αφορά στον αυτόματο μηχανισμό με τον οποίο κάθε εταιρεία επιστρέφει αναλογικά το ποσό της υπέρβασης από το σταθερό προϋπολογισμό που έχει καθορίσει ο ΕΟΠΥΥ, όσο και για το rebate, την υποχρεωτική έκπτωση δηλαδή ανάλογα με τον τζίρο που κάνει κάθε εταιρεία.

Ο λογαριασμός είναι βαρύς. Όπως εκτιμούν επιχειρηματίες από το χώρο των ιδιωτικών κλινικών, η απαίτηση για τις επιστροφές του 2014 αναμένεται να φτάσει τα 180 εκατ. ευρώ, ποσό που πρόκειται να συμψηφιστεί με τα περσινά χρέη του ΕΟΠΥΥ, καθώς όπως επισημαίνουν στο Capital.gr, ο Οργανισμός δεν έχει καταβάλει στις επιχειρήσεις περσινές οφειλές επτά μηνών. Και ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε πως οι δαπάνες για νοσήλια στις κλινικές δεν θα έπρεπε να υπερβούν τα 235 ευρώ, οι υποβολές των επιχειρήσεων ήταν τελικά 410 εκατ. Οπότε η διαφορά θα πρέπει να καλυφθεί από τις κλινικές, με τις ίδιες βέβαια να είναι αποφασισμένες να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ζητήσουν αναστολή εκτέλεσης. Και τα διαγνωστικά κέντρα όμως θα κληθούν  να καταβάλουν επιστροφές, με το ποσό να υπολογίζεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, αφού οι πραγματικές δαπάνες για τις εξετάσεις είναι διπλάσιες από το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Οι παράγοντες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Καθώς αναμένονται οι τελικές παραδοχές της άσκησης προσομοίωσης των τραπεζών αλλά και της αξιολόγησης της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού, τα σενάρια για το τι τελικώς θα ισχύσει δίνουν και παίρνουν.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο το ποια προσέγγιση θα υιοθετήσει τελικώς ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός: τη συντηρητική ή μία αρκετά πιο επιθετική προσέγγιση, η οποία θα ανεβάσει πολύ το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων τραπεζών. Από τη μία πλευρά της όχθης έχουν τεθεί οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι με σαφή επιχειρήματα γύρω από το θέμα. Οι παλαιοί και οι δυνητικά υποψήφιοι νέοι μέτοχοι των τραπεζών συνδέουν τη συμμετοχή τους σε μία ενδεχόμενη λελογισμένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στον βαθμό που τα κεφάλαια τα οποία θα απαιτηθούν δεν θα είναι τόσα ώστε να γίνει πλήρης διαγραφή της παλιάς τους περιουσίας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Ντράγκι: Πρώτα αξιολόγηση και μετά ρευστότητα προκειμένου να εξεταστεί το θέμα του χρέους

Την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος ως προϋπόθεση για την επαναφορά της εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων και την ελάφρυνση του χρέους έθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα και να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση με επιτυχία προκειμένου να εξεταστεί το θέμα του χρέους. Σημείωσε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση υλοποιήσει τη συμφωνία, τότε η χώρα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και θα ανοίξει ο δρόμος για ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για την επαναφορά της εξαίρεσης, το αποκαλούμενο waiver, και την αποδοχή από την ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων. Ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, μιας χώρας η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Κάπου εδώ πρέπει να σας αφήσουμε… Λίγες μέρες υπομονή και θα είμαστε πάλι κοντά σας!

Αυτές ήταν οι σημαντικότερες ειδήσεις με μια γρήγορη αναδρομή  στα κύρια και φλέγοντα ζητήματα αυτής της βδομάδας!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους! Καλή συνέχεια σε όλους…

 

Πηγή: Μέλη του Power-Tax.gr


efm_728x90