Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
21/09/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

Μια μέρα μετά τις εκλογές, χωρίς να αλλάξει κάτι από τις εκλογές Ιανουαρίου, προέκυψε κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια εβδομάδα γεμάτη με πολιτικές εξελίξεις, εμείς θα ξετρυπώσουμε τις οικονομικές – φορολογικές και θα σας τις υπενθυμίσουμε.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Παράταση Υποβολής Καταστάσεων Φορολογικών Στοιχείων 2014
 2. Μείωση προμηθειών των τραπεζών στη χρήση καρτών ή ανατιμήσεις
 3. Τι θα αλλάξει στο ασφαλιστικό το 2016 - Μειώνονται οι νέες συντάξεις
 4. ΤΕΕ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τα αυθαίρετα
 5. Οι «γκρίζες» ζώνες του τρίτου Μνημονίου προκαλούν σύγκρουση για τις συντάξεις
 6. Η παγίδα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ
 7. Μείωση κατά 15,4% του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο
 8. Αποστέλλονται 500.000 ειδοποιητήρια με έξτρα φόρο για αγρότες και επιχειρήσεις
 9. Αυξάνεται 30% ο ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου
 10. Αύξηση πάνω από 30% στη χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής μετά τα capital controls

 

 

 1. Παράταση Υποβολής Καταστάσεων Φορολογικών Στοιχείων 2014

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία η υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων ημερολογιακού έτους 2014 παρατείνεται κατά ένα μήνα, δηλαδή μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2015. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις θα πρέπει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015 να υποβάλουν τυχόν διορθωτικές καταστάσεις.

 

 1. Μείωση προμηθειών των τραπεζών στη χρήση καρτών ή ανατιμήσεις

Στους καταναλωτές είναι πιθανόν να περάσει το κόστος στο λιανεμπόριο τροφίμων από την αύξηση της χρήσης των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Οι αλλαγές στον τρόπο πληρωμής από την πλευρά των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ έφερε αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις, το οποίο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να περάσει και στις τιμές των προϊόντων.

Για να μην γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξουν οι τιμολογιακές πολιτικές των τραπεζών στις προμήθειες που χρεώνουν για τη χρήση των POS, κάτι στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

Αφενός θα πρέπει να υπάρξει σημαντική μείωση της προμήθειας των τραπεζών για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, η οποία άλλωστε είναι και η τάση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αφετέρου να υπάρξει δραστική μείωση της προμήθειας για τις χρεωστικές (debit) κάρτες όπως γίνεται σε χώρες του εξωτερικού, όπου η προμήθεια για τις κάρτες αυτές είναι ακόμα και στο 1/10 της αντίστοιχης προμήθειας για τις πιστωτικές κάρτες, κάτι που σήμερα στην Ελλάδα δεν υφίσταται.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Τι θα αλλάξει στο ασφαλιστικό το 2016 - Μειώνονται οι νέες συντάξεις

Σε περικοπές συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους οδηγούν οι παρεμβάσεις που εξετάζει η Επιτροπή Σοφών για το ασφαλιστικό και οι οποίες θα παραδοθούν μέχρι τον Νοέμβριο στην νέα κυβέρνηση για να εφαρμοστούν το νέος έτος.

Το τρίτο Μνημόνιο ζητά να βρεθούν έως τον Οκτώβριο 2015 νέα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ (1,7-1,8 δισ. ευρώ) για το ασφαλιστικό σύστημα το 2016, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος (έως 4 δισ. ευρώ) από την τυχόν εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, που έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων.

Σήμερα το έλλειμμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης είναι 2,4 δισ. ευρώ, στα επικουρικά 1,3 δισ. ευρώ, στα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ και στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων 220 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έως 850 εκατ. ευρώ θα χάσουν και όσα Ταμεία έχουν έσοδα από κοινωνικούς πόρους που θα καταργηθούν.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. ΤΕΕ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τα αυθαίρετα

Το ΤΕΕ, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να παρέχει στα Μέλη του χρηστικά πληροφοριακά συστήματα, υλοποίησε και έθεσε ήδη σε λειτουργία κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής και έγκρισης αιτημάτων μεταβολών αυθαιρέτων, με αυτόματη επιλογή των διαθέσιμων αιτημάτων και πλήρη τεκμηρίωση της διαδικασίας. Αυτό το σύστημα μειώνει ήδη κατά πολύ τον χρόνο και την ποιότητα εξυπηρέτησης των μηχανικών και των πολιτών.

Μερικές από τις μεταβολές που πλέον εξυπηρετούνται πλήρως ηλεκτρονικά είναι αλλαγή της επιθυμίας του ιδιοκτήτη για το σχήμα πληρωμών της δήλωσης, η διόρθωση λαθών καταχώρησης, η προώθηση της δήλωσης μετά από έγκριση υπηρεσιών (πχ σε παραδοσιακούς οικισμούς, έκδοση Αδείας κλπ) και η αλλαγή διαχειριστή μηχανικού.

Ταυτόχρονα, αναβαθμίστηκε το σύστημα αναζήτησης δηλώσεων που είναι διαθέσιμο σε όλες της Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας και στο οποίο έχουν πρόσβαση 750 στελέχη των αντίστοιχων υπηρεσιών. Το νέο σύστημα παρέχει ενιαία αναζήτηση με πολλαπλά κριτήρια σε όλες τις δηλώσεις των Ν. 4014/2011 και 4178/2013, εμφάνιση σε ενιαίο χάρτη σε υπόβαθρο της ΕΚΧΑ ΑΕ και πρόσβαση στην τεκμηρίωση των δηλώσεων (αναλυτικά στοιχεία καταγραφής, πληρωμές, μεταβολές και υποβληθέντα δικαιολογητικά), διευκολύνοντας εξαιρετικά τη διαδικασία ελέγχου των δηλωθέντων αυθαιρέτων από τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών δόμησης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Οι «γκρίζες» ζώνες του τρίτου Μνημονίου προκαλούν σύγκρουση για τις συντάξεις

«Πουθενά, ούτε στο Μνημόνιο ούτε αλλού, δεν υπάρχει καμία αναφορά για δήθεν ρήτρες ιδιοκτησίας». Με αυτή τη δήλωση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Νεφελούδης διέψευσε τον πρώην «σύντροφό» του Αλ. Μητρόπουλο, ο οποίος υποστήριξε ότι οι συντάξεις θα δίνονται με «ρήτρα» περιουσίας, σύμφωνα με το «μοντέλο» της Αυστραλίας. Και τον κατηγόρησε ότι «λόγω του αποκλεισμού του από τις εκλογές, εξ αιτίας της δικαστικής εμπλοκής του, προκαλεί πανικό στον ευαίσθητο κοινωνικό χώρο των ασφαλισμένων και συνταξιούχων με ψεύδη και εσφαλμένες θέσεις».

Ο Α. Νεφελούδης, με αφορμή τις «γκρίζες» ζώνες του 3ου Μνημονίου που μένει να αποσαφηνιστούν μετά τις εκλογές, σημειώνει, επιπλέον, ότι το 3ο Μνημόνιο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προτείνει άλλα διαρθρωτικά μέτρα παραμετρικού χαρακτήρα και ισοδύναμου αποτελέσματος για το συνταξιοδοτικό σύστημα, σε αντικατάσταση των μέτρων που προβλέπονται. Τα μέτρα αυτά έχει αναλάβει να εισηγηθεί και να «μετρήσει» έως τον Νοέμβριο η Επιτροπή των «12» που έχει συγκροτήσει ο Γ. Κατρούγκαλος...

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Η παγίδα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής οδηγεί σε λιγότερες επενδύσεις για τη χώρα, λιγότερα έργα και σε επιπλέον προβλήματα σε συγκεκριμένες περιφέρειες. Η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, που προβάλλεται από την προηγούμενη κυβέρνηση ως νίκη της ελληνικής πλευράς στην προσπάθειά της να μη χαθούν κοινοτικά χρήματα, είναι ουσιαστικά μια πλασματική επιτυχία. Αυτό γιατί η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής από το 95% στο 100%, όπως συμφωνήθηκε, δεν σημαίνει ότι θα εισρεύσουν περισσότερα κοινοτικά κονδύλια. Αντίθετα οδηγεί σε λιγότερες επενδύσεις για τη χώρα, λιγότερα έργα και σε επιπλέον προβλήματα σε συγκεκριμένες περιφέρειες.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια λογιστική πράξη που μηδενίζει την εθνική συμμετοχή, τα χρήματα δηλαδή που θα συνεισέφερε η ελληνική πλευρά στο σύνολο του ΕΣΠΑ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την ολοκλήρωση μιας σειράς έργων. Με απλά λόγια αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ότι ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε π.χ. 100 ευρώ, από τα οποία η Ε.Ε. θα έβαζε 95 και η χώρα μας 5 ευρώ, τώρα το πρόγραμμα θα κλείσει μόνο με τα κοινοτικά χρήματα, δηλαδή τα 95 ευρώ. Ετσι η εμφανιζόμενη αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής ή αντίστοιχα η μείωση της εθνικής, ανάλογα με το πόσο μισοάδειο θέλει κάποιος να δει το ποτήρι, οδηγεί τελικώς στο ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα. Δηλαδή σε μείωση των πόρων του Προγράμματος, που πριν τη σχετική συμφωνία είχαν υπολογιστεί στα 24 δισ. ευρώ και πλέον εκτιμάται ότι θα μειωθούν στα 22 δισ. ευρώ περίπου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Μείωση κατά 15,4% του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο

Μείωση 15,4% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Ιούλιο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2014, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2014 προς το 2013.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η εξέλιξη αυτή στον τζίρο των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

α. Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων - λατομείων κατά 22,8%, και

β. Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 15,2%.

Επίσης, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

• Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς κατά 17,8%

• Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς κατά 11,7%

 

 1. Αποστέλλονται 500.000 ειδοποιητήρια με έξτρα φόρο για αγρότες και επιχειρήσεις

Στα τέλη Σεπτεμβρίου περίπου 500.000 αγρότες, επιχειρηματίες και υπόχρεοι στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης θα θα λάβουν ειδοποιητήριο, το οποίο θα τους πληροφορεί ότι στο Τaxisnet έχουν αναρτηθεί νέα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος για το 2014, με έως και διπλάσια προκαταβολή φόρου και αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης έως και κατά 1.146 ευρώ για τους έχοντες ΙΧ μεγάλου κυβισμού.

Χθες υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σε εξάωρη σύσκεψη, δρομολόγησαν τις διαδικασίες έκδοσης των νέων εκκαθαριστικών. Οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ αποφάσισαν να τρέξουν τις νέες εκκαθαρίσεις, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος στη συνέχεια και για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η εφορία θα απευθυνθεί πρώτα στους αγρότες. Η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες από το 27,5% στο 55% έχει ψηφιστεί ήδη και τώρα έρχεται η ώρα της εφαρμογής. Πρακτικά, για έναν αγρότη στον οποίο με την αρχική του φετινή δήλωση είχε βεβαιωθεί προκαταβολή φόρου 500 ευρώ, με τη νέα εκκαθάριση η προκαταβολή θα διπλασιαστεί στα 1.000 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Αυξάνεται 30% ο ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου

Δεύτερο κύμα φορο-επιβαρύνσεων που θα πλήξει τα ξενοδοχεία και τους κατοίκους ορισμένων νησιών του Αιγαίου έρχεται από την 1η Οκτωβρίου, δέκα ημέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Από τα μέτρα του νέου μνημονίου που θα κληθεί να εφαρμόσει άμεσα η νέα κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές είναι η αύξηση του ΦΠΑ από 6% σε 13% στα ξενοδοχεία και η κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ σε ορισμένα σε πρώτη φάση νησιά του Αιγαίου. Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες καθώς στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει ακόμη από ποια νησιά θα αρχίσει το «ψαλίδι» στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και εξετάζονται δύο εναλλακτικές προτάσεις.

Το μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου ορίζει ξεκάθαρα το χρονοδιάγραμμα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Αύξηση πάνω από 30% στη χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής μετά τα capital controls

«Αύξηση των πιστωτικών καρτών παρατηρήθηκε, μετά από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) μέχρι και σχεδόν τα τέλη του Αυγούστου» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA), Δημήτρης Θεοφάνους, μιλώντας στο eBusiness & Social Media World, το μεγαλύτερο συνέδριο στην Ελλάδα για τους κλάδους του ηλεκτρονικού επιχειρείν, του ηλεκτρονικού εμπορίου, του ψηφιακού marketing και των social media. Όπως είπε, σε έναν μήνα εκδόθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο πιστωτικές κάρτες, τονίζοντας ότι τα νούμερα δεκαπλασιάστηκαν.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Δουκίδης, αναφέρθηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε έναν μήνα μετά τα capital controls σε 250 Έλληνες online αγοραστές και κατέγραψε την αλλαγή συμπεριφοράς τους παράλληλα με τη χρήση της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Κάπου εδώ κλείνουμε την ανασκόπηση όλων των σημαντικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας διάβασαν… Εδώ πιστοί την άλλη Δευτέρα στο ραντεβού μας…

Καλή Εβδομάδα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας το Power-Tax.gr


efm_728x90