Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
14/09/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα!

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Δευτέρα σήμερα και είμαστε πάλι εδώ για να σχολιάσουμε και παρουσιάσουμε όλα τα γεγονότα που μας απασχόλησαν τη προηγούμενη εβδομάδα.

Μια εβδομάδα που είχαμε κατά κύριο λόγο πολιτικές εξελίξεις όπως και αυτή που μόλις άρχισε.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση η άρση των capital controls
 2. ΟΑΕΔ: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για 19.101 θέσεις εργασίας
 3. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα φέρει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για αγρότες - εταιρείες
 4. Αυτός είναι ο φορολογικός λογαριασμός για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ
 5. Ανακοίνωση ΟΕΕ προς τους λογιστές - φοροτεχνικούς σχετικά με την ηλεκτρονική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ του αποδεικτικού υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
 6. Νέα εγκύκλιο για την εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου
 7. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης κανονικά στους συνταξιούχους άνω των 65 ετών
 8. Τέσσερις μήνες προθεσμία στις τράπεζες - ελάφρυνση capital controls για επιχειρήσεις
 9. Οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό ξεκινούν από σήμερα μέσω της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ

 

 1. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση η άρση των capital controls

Το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προκειμένου να λειτουργήσει ως εργαλείο στην προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού θα «κλειδώσουν» οι όροι, ενώ μεγάλο ζητούμενο είναι να βρεθεί τρόπος προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των ιδιωτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Μέσα από συμπληγάδες θα περάσει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ στο τέλος του δύσκολου αυτού δρόμου θα πρέπει να επιτευχθεί η άρση των capital controls με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις ίδιες τις τράπεζες αλλά και για την οικονομία.

Ωστόσο, πριν από αυτό στόχος των τραπεζών είναι να μπορέσουν να συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες μπορούν να το επιτύχουν μόνον υπό το δέλεαρ των χαμηλών τιμών και την προσδοκία των αποδόσεων. Ασφαλώς τα πάντα θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το συνολικό ύψος κεφαλαίων που τα stress tests θα καταγράψουν πως απαιτούνται.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. ΟΑΕΔ: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για 19.101 θέσεις εργασίας

Λήγει σήμερα Δευτέρα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις 19.101 θέσεις σε υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, περιφέρειες και αποκεντρωμένες διοικήσεις που θα καλυφθούν από ανέργους στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ έως τις 12 το μεσημέρι. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την ειδική «Αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του πίνακα κατάταξης ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε επιβλέποντες φορείς», η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www. oaed.gr).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα φέρει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για αγρότες - εταιρείες

Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από το 2016 με φόρο περιουσίας που θα επιβληθεί επί των πραγματικών αξιών των ακινήτων και θα αποφέρει έσοδα 2,6 δισ. ευρώ προανήγγελλε χθες ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Ο ίδιος τάχθηκε εμμέσως υπέρ της αυξήσεως του φόρου ακινήτων για τους αγρότες και αναφέρθηκε στην ανάγκη φορολογήσεως των ακινήτων εταιρειών που σήμερα δεν καταβάλουν ΕΝΦΙΑ.

Μιλώντας σε δημόσια ενημερωτική συζήτηση της ΠΟΜΙΔΑ με θέμα την υπερφορολόγηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων που είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως οι σχεδιασμοί της φορολογικής διοίκησης για τις αλλαγές στην φορολογία ακινήτων θα παραδοθούν στην επόμενη Κυβέρνηση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Αυτός είναι ο φορολογικός λογαριασμός για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ

Τον μετεκλογικό λογαριασμό για εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και επιχειρήσεις που καλούνται να πληρώσουν πάνω από 11 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει τα ήδη ψηφισθέντα φορολογικά μέτρα, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2015, σύμφωνα με τον Ν.4336/2015, καθώς και τα βασικότερα μέτρα του νέου φορολογικού Νομοσχεδίου, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν εντός του Οκτωβρίου στη Βουλή, από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στις προσεχείς εκλογές. Ειδικότερα, ο «φορολογικός λογαριασμός» που προαπαιτείται από το 3ο μνημόνιο και θα επιβαρύνει μετεκλογικά και αναδρομικά, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αναλύεται ως ακολούθως:

• Προκαταβολή φόρου εισοδήματος - Επιχειρήσεις: Προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2014 στο 100% όσον αφορά στις ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, λοιπές κοινοπραξίες, από 80% που ίσχυε μέχρι πρότινος. Αντιθέτως, η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 75% για τις προσωπικές επιχειρήσεις (Ομόρρυθμες– Ετερόρρυθμες) και τις αστικές εταιρείες θα ισχύσει για το οικονομικό έτος 2016 (χρήση 2015).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Ανακοίνωση ΟΕΕ προς τους λογιστές - φοροτεχνικούς σχετικά με την ηλεκτρονική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ του αποδεικτικού υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 5 της Κ.Υ.Α.79752/30.12.14,προβλέπεται η ηλεκτρονική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ με ταυτόχρονη την καταβολή των τελών της περίπτωσης δ' της παραγράφου 1 του άρθρου 2, του αποδεικτικού υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τις ΟΕ, ΕΕ, κ.λπ. και τις ατομικές επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ, εντός δύο μηνών από την υποβολή της.

Επειδή είναι πιθανό, λόγω των συνεχών μεταβολών στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, κάποιες επιχειρήσεις να έχουν υποβάλει δηλώσεις και να έχει ήδη παρέλθει ο χρόνος των δύο μηνών (χωρίς να έχει υποβληθεί το αποδεικτικό στο ΓΕΜΗ), ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΙΟΣΤΕΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ότι, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ για την επιβολή κυρώσεων από την εκπρόθεσμη καταχώρηση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Νέα εγκύκλιο για την εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου

Ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση διευθετεί εγκύκλιος που εξέδωσε χθες η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου την ίδια στιγμή που οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά και στελέχη της υπηρεσιακής κυβέρνησης διαβεβαιώνουν πως ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά θα «παγώσει».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γενική Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επιβολή του ΦΠΑ, για πράξεις που πραγματοποιούνται από 20 Ιουλίου 2015 έως και 16 Οκτωβρίου 2015 από υποκείμενους που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, εκδίδονται μέχρι και 23 Οκτωβρίου 2015.

Τα εν λόγω συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα καταχωρούνται στη δήλωση ΦΠΑ που αφορά τη φορολογική περίοδο εντός της οποίας νόμιμα οφείλεται ο φόρος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης κανονικά στους συνταξιούχους άνω των 65 ετών

Στην αποσαφήνιση πως ορθώς επεβλήθη η ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε συνταξιούχους άνω των 65 ετών που φορολογούνται βάσει τεκμηρίων προχώρησαν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Οι σχετικές αποσαφηνίσεις παρασχέθηκαν δεδομένου ότι δημοσιεύματα παρουσίαζαν ως λανθασμένη την επιβάρυνση των συνταξιούχων άνω των 65 ετών με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και υποστήριζαν πως έπρεπε να είναι μειωμένη κατά 30%.

Τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης αποσαφήνισαν πως ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει ότι οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες για συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους, εφαρμόζονται μειωμένες κατά 30%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Τέσσερις μήνες προθεσμία στις τράπεζες - ελάφρυνση capital controls για επιχειρήσεις

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συμφώνησαν οι Γ.Χουλιαράκης και Γ.Στουρνάρας, που προχώρησαν σε ελάφρυνση των capital controls αλλά μόνο για εισαγωγείς και εξαγωγείς, καθώς τα 420 ευρώ εβδομαδιαίως ή 1.680 ευρώ μηνιαίως θεωρούνται ικανοποιητικό όριο ανάληψης.

Ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχαν δίωρη συνεργασία για τα παραπάνω θέματα και έδωσαν μεγαλύτερο βάρος στην επιστροφή της αγοράς σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, καθώς οι καταθέτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία μπορούν να κάνουν αναλήψεις σημαντικά μεγαλύτερες των μηνιαίων αποδοχών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τον Ιούλιο με τρεις βδομάδες κλειστές τις τράπεζες χρηματοδοτήθηκε το 50% των εισαγωγών του περασμένου Ιουλίου και τον Αύγουστο το 75% των εισαγωγών του Αυγούστου του 2014.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό ξεκινούν από σήμερα μέσω της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ

Ξεκινάει σήμερα Παρασκευή η διαδικασία υποβολής αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων, για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού, έτους 2015 - 2016.

Το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση διακοπών από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις, που μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 15.10.2015 έως την 30.09.2016 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.

Οι αιτήσεις μπορούν να γίνονται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι οι οποίοι το έτος 2014  είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ ή έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκεντρώνουν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας), καθώς και εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Κάπου εδώ, φτάσαμε στο τέλος και κλείνουμε τη σημερινή «ματιά».

Ευχαριστούμε πολύ όσους διάβασαν το άρθρο μας με την ανασκόπηση των γεγονότων της προηγούμενης εβδομάδας.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας το Power-Tax.gr


efm_728x90