Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
06/07/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

Κρίσιμη η εβδομάδα που ξεκίνησε όπως και η προηγούμενη, τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα της Ελλάδας. Έχουμε πλέον αποτέλεσμα από το χθεσινό δημοψήφισμα και αυτό είναι το «ΟΧΙ» με τεράστια διαφορά από το «ΝΑΙ». Μένει να δούμε αν αυτό το αποτέλεσμα βοηθήσει ή «δυσκολέψει» ακόμα περισσότερο τις συνθήκες που επικρατούν και τις εξελίξεις που θα έρθουν.

Παρ’όλα αυτά, όμως, για να δούμε την προηγούμενη εβδομάδα τι μας απασχόλησαν…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. ΓΓΠΣ: Υποχρεωτική η αποδοχή πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από όλους τους συναλλασσόμενους
  2. ΓΓΔΕ: Διευκρινίσεις για τις διευκολύνσεις καταβολής υποχρεώσεων
  3. Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων μέχρι 10/7/2015
  4. Παράταση της προθεσμίας ρύθμισης οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι τις 31 Ιουλίου
  5. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει παγώσει
  6. Βαρουφάκης: Θα παραιτηθώ εάν ο λαός ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα
  7. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ρευστότητα 1 δισεκ. μέχρι τη Δευτέρα δήλωσε η Κατσέλη
  8. ΔΝΤ: Νέο δάνειο 52 δισ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα
  9. Δεν ικανοποιεί η νέα επιστολή Τσίπρα - πόλεμος νεύρων ως τις 20/7
  10. Διετή συμφωνία με τον ESM προτείνει η κυβέρνηση

 

1. ΓΓΠΣ: Υποχρεωτική η αποδοχή πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από όλους τους συναλλασσόμενους

Η αποδοχή από όλους τους συναλλασσόμενους των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας είναι υποχρεωτική για όσο διάστημα είναι κλειστές οι τράπεζες. Η άρνηση της πληρωμής τιμωρείται με φυλάκιση, πρόστιμο και άλλες κυρώσεις, όπως διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης, σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  (ΦΕΚ 66 Α’/30.6.2015).

 

2. ΓΓΔΕ: Διευκρινίσεις για τις διευκολύνσεις καταβολής υποχρεώσεων

Όλες οι δράσεις και οι αλλαγές που έχουν γίνει αναφορικά με τη δυνατότητα καταβολής των υποχρεώσεων τόσο με μετρητά όσο και με άλλους δυνατούς τρόπους πληρωμής (web banking, καταβολή μέσω ATM, ΕΛΤΑ κλπ), έγιναν με αποκλειστικό σκοπό την διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων, διευκρινίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η διεύρυνση των δυνατοτήτων καταβολής με όλους τους διαθέσιμους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής ζητήθηκε κυρίως από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό εμπόριο και κυρίως στο εμπόριο ευπαθών προϊόντων, ειδών πρώτης ανάγκης και καυσίμων, καθώς και από πολίτες που επιθυμούν να καταβάλλουν τις οφειλές τους στο πλαίσιο της ρύθμισης, αναφέρει η ΓΓΔΕ σε ανακοίνωσή της.

 

3. Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων μέχρι 10/7/2015

Από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώνεται ότι, λόγω της ειδικής τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων που λήγει την 30/6/2015, παρατείνεται μέχρι την 10/7/2015

 

4. Παράταση της προθεσμίας ρύθμισης οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι τις 31 Ιουλίου

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, μετά από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη. Ο κ. Στρατούλης έκανε δεκτή την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Λεουτσάκου, Θανάση Πετράκου, Γιάννη Σταθά και Δέσποινας Χαραλαμπίδου, σχετικά με την παράταση της προθεσμίας ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία για ακόμη έναν μήνα, «αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί αίτημα χιλιάδων οφειλετών, που δεν έχουν καταφέρει να υπαχθούν ακόμη στη ρύθμιση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Μέχρι σήμερα έχουν ρυθμίσει οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ύψους πάνω 5 δισ. ευρώ περισσότεροι από 250.000 πολίτες και επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν εισπράξει ως πρώτη δόση περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.

 

5. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει παγώσει

Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων πάγωσε τις πληρωμές προς το Δημόσιο, αλλά και τη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Μόλις 2,55 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 5,8 εκατομμυρίων έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο Taxis, με τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις να ανέρχονται συνολικά σε 2,5 εκατομμύρια.

Εξ αυτών οι 916.135 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αντιστοιχούν σε καταβολή φόρου ύψους 771 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος ανά χρεωστική  φορολογική δήλωση ανέρχεται στα 842 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Βαρουφάκης: Θα παραιτηθώ εάν ο λαός ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα

«Αν επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα παραιτηθώ», ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

 Όπως είπε αν ο λαός στο δημοψήφισμα υπερψηφίσει τις προτάσεις των δανειστών εκείνος θα αποχωρήσει από το υπουργείο και θα συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη διαπραγμάτευση από άλλο πόστο.

«Θα βοηθήσω το νέο υπουργό Οικονομικών, όπου χρειαστεί...». Θα προτιμούσα να κόψω το χέρι μου παρά να υπογράψω συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση χρέους, συμπλήρωσε ο Γ. Βαρουφάκης. Είπε μάλιστα στο δημοσιογράφο ότι τις τελευταίες μέρες διάγει πολύ λιτό βίο, καθώς δεν θεώρησε πώς θα ήταν πρέπον να καθίσει και αυτός στην ουρά για τα 60 ευρώ!

Ο Γ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές την Τρίτη, μετά το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι δεν είναι η ίδια περίπτωση όπως με την Κύπρο το 2013, «δεν πρόκειται για τραπεζική κρίση».

Η Ευρώπη πήρε μια πολιτική απόφαση για κλείσιμο των τραπεζών ώστε να εκβιάσουν την Ελλάδα να δεχθεί μη βιώσιμη λύση, υποστηρίζει ο Γ. Βαρουφάκης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ρευστότητα 1 δισεκ. μέχρι τη Δευτέρα δήλωσε η Κατσέλη

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών είπε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει ακόμα «μαξιλαράκι» ρευστότητας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ για τη συνέχεια αναμένει τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ρευστότητα έως τη Δευτέρα, ενώ στη συνέχεια η ρευστότητά τους εξαρτάται από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, μετά την ολοκλήρωση ευρείας σύσκεψης για το τραπεζικό σύστημα που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών.

Η κ. Κατσέλη προσέθεσε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει «μαξιλαράκι» ρευστότητας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. ΔΝΤ: Νέο δάνειο 52 δισ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα

H Ελλάδα χρειάζεται άλλα 52 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείo, του στην Εκθεση Βιωσιμότητας που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη. Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015-2018 θα φθάσουν τα 51,9 δισ. ευρώ και τονίζει ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους τουλάχιστον 36 δισεκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν σκοπεύουν να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο του Ταμείου τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, εάν αυτό δεν περιλαμβάνει δεσμεύσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα καθώς και ελάφρυνση του χρέους. Το ταμείο θεωρεί απαραίτητη νέα διευθέτηση του χρέους με τουλάχιστον τον διπλασιασμό της περιόδου χάριτος που έχει η Ελλάδα για τα δάνεια από την Ευρωζώνη, καθώς και του χρόνου αποπληρωμής τους, ενώ τα νέα δάνεια θα πρέπει να έχουν τους ίδιους ευνοϊκούς όρους. Αν, όμως, επιδεινωθεί η οικονομική δραστηριότητα και ταυτόχρονα μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, τότε θα απαιτείται «κούρεμα» χρέους της τάξης των 30 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με το ΔΝΤ να προτείνει την πλήρη διαγραφή των 53 δισ. ευρώ που έχουν δανείσει στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου ή κάτι αντίστοιχο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Δεν ικανοποιεί η νέα επιστολή Τσίπρα - πόλεμος νεύρων ως τις 20/7

Ξεκάθαρη απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην πρώτη του αντίδραση μετά τη νέα, ύστατη απόπειρα της Αθήνας για συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Καμία πρόβλεψη σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί το επόμενο διάστημα σε σχέση με την Ελλάδα δεν θέλησε να διακινδυνεύσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν η Αθήνα θα έχει συμφωνήσει για νέο πρόγραμμα ως τις 20 Ιουλίου - ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να καταβάλει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ.

«Δεν κάνω καμία πρόβλεψη για αυτό. Είμαστε ανοιχτοί στα πάντα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, αλλά διευκρίνισε ότι η κατάσταση είναι, μετά την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος, πολύ διαφορετική, καθώς θα πρέπει, αν υπάρχει η βούληση, να δημιουργήσουμε ένα εντελώς καινούργιο πρόγραμμα, υπό εντελώς διαφορετικούς όρους. Επισήμανε δε ότι η νέα διαπραγμάτευση θα γίνει υπό πιο δύσκολες συνθήκες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Διετή συμφωνία με τον ESM προτείνει η κυβέρνηση

Ραγδαίες φαίνεται πως είναι εξελίξεις, καθώς πριν από λίγο η κυβέρνηση πρότεινε 2ετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η κυβέρνηση προτείνει 2ετή συμφωνία με τον ESM για χρηματοδοτικές ανάγκες και χρέος

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Κάπου εδώ κλείνουμε την ανασκόπηση όλων των σημαντικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας διάβασαν… Εδώ πιστοί την άλλη Δευτέρα στο ραντεβού μας…

Καλή Εβδομάδα και ψυχραιμία σε όλους μας…

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power Tax


efm_728x90