Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
29/06/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη Εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

Κρίσιμη η εβδομάδα που ξεκίνησε, τόσο στον πολιτικό κόσμο της χώρας όσο και στον οικονομικό τομέα. Η εβδομάδα καταλήγει σε ένα δημοψήφισμα που ζητάει μια σημαντικότατη απάντηση από όλους μας.

Παρ’όλα αυτά για να δούμε την προηγούμενη εβδομάδα ποιες ειδήσεις μας απασχόλησαν…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Παράταση της προθεσμίας ρύθμισης οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι τις 31/7
  2. Μέχρι 27 Ιουλίου η παράταση για τις δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων
  3. Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας ..... ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΝ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  4. ETEA: Παράταση περιόδου υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων
  5. Σε ισχύ για την διετία 2015 - 2016 ο φόρος ακινήτων
  6. Ο φόρος σταθερά σε 3 δόσεις ανεξάρτητα από τη δήλωση
  7. Έμμεση μείωση στους μισθούς 1.5% και 6% στις συντάξεις
  8. Ποιες επιχειρήσεις θα πληγούν από την έκτακτη εισφορά
  9. Τι ισχύει με την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων

 

1. Παράταση της προθεσμίας ρύθμισης οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι τις 31/7

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, μετά από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη. Ο κ. Στρατούλης έκανε δεκτή την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Λεουτσάκου, Θανάση Πετράκου, Γιάννη Σταθά και Δέσποινας Χαραλαμπίδου, σχετικά με την παράταση της προθεσμίας ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία για ακόμη έναν μήνα, «αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί αίτημα χιλιάδων οφειλετών, που δεν έχουν καταφέρει να υπαχθούν ακόμη στη ρύθμιση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Μέχρι σήμερα έχουν ρυθμίσει οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ύψους πάνω 5 δισ. ευρώ περισσότεροι από 250.000 πολίτες και επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν εισπράξει ως πρώτη δόση περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.

 

2. Μέχρι 27 Ιουλίου η παράταση για τις δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων

Παράταση έως τις 27 Ιουλίου δίνει το υπουργείο Οικονομικών στην διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης προανήγγειλε χθες πως η απόφαση για την παράταση θα υπογραφεί σήμερα Πέμπτη και θα μεταθέτει τη σχετική προθεσμία για τις δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων έως τις 27 Ιουλίου 2015.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

 

3. Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας ..... ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΝ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποφάσισε ο Ελληνας πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι είναι απάντηση στο τελεσίγραφο των δανειστών με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των Θεσμών. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Ανγκ. Μέρκελ, τον Φρ. Ολάντ και τον Μ. Ντράγκι.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση στο Μαξίμου. Εκεί μετά τις 12 το βράδυ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την απόφασή του και το δημοψήφισμα θα γίνει την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου. Το πρωί του Σαββάτου θα συγκληθεί η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενώ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα ζητήσει από τους δανειστές ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος προκειμένου ελεύθερα να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το κλίμα των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών κάνοντας λόγο για τελεσίγραφο εκ μέρους των Θεσμών και κάλεσε τον ελληνικό λαό, να απαντήσει στο εκβιαστικό τελεσίγραφο κυρίαρχα και υπερήφανα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η απόφαση για δημοψήφισμα ελήφθη μετά από δική του εισήγηση από το υπουργικό συμβούλιο και αύριο θα συγκληθεί η ολομέλεια της βουλής για να εγκρίνει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. ETEA: Παράταση περιόδου υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων

Η Διοίκηση του ΕΤΕΑ ανακοινώνει ότι παρατείνεται η περίοδος υποβολής ηλεκτρονικών αρχείων μέχρι 31-12-2015, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εργοδότες στην αποστολή των ζητούμενων αρχείων.

 

5. Σε ισχύ για την διετία 2015 - 2016 ο φόρος ακινήτων

Φόρους που θα εξασφαλίζουν στο Δημόσιο έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τη φορολογία των ακινήτων τόσο το 2015 όσο και το 2016 περιλαμβάνει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στους πιστωτές της χώρας.

Πρόταση που προφανώς έχει γίνει αποδεκτή και είναι από τα λίγα μέτρα που συμφωνεί η κυβέρνηση με τους δανειστές και που καταδεικνύει ότι ο ΕΝΦΙΑ παραμένει για δύο ακόμη χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για μείωση της φορολογίας των ακινήτων παραπέμπονται στις καλένδες τουλάχιστον για μία διετία.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης όσο και άλλα κορυφαία στελέχη είχαν μιλήσει για μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς είχε δηλώσει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν θα εισπραχθεί. Ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το αποτέλεσμα για τα δημόσια ταμεία θα πρέπει να είναι 2,65 δισ. ευρώ. Βέβαια και σύμφωνα με τον νόμο ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Με βάση τον νόμο ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί ότι ο φόρος που βεβαιώνεται σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή το ποσό που καλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι 3,2 δισ. ευρώ, ωστόσο από το ποσό αυτό εισπράττονται τα 2,65 δισ. ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Ο φόρος σταθερά σε 3 δόσεις ανεξάρτητα από τη δήλωση

Αποσυνδέεται πλήρως η πληρωμή του φόρου εισοδήματος από τον χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και η οποία ορίζει ότι ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις στα τέλη Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου

Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι τις 27 Ιουλίου (από τις 30 Ιουνίου) η υποβολή του Ε9 από όσους είχαν μεταβολή στα περιουσιακά τους στοιχεία ή στην οικογενειακή κατάσταση το 2014 και μέχρι το τέλος Μαΐου του 2015.

Ειδικότερα, η τροπολογία ορίζει ότι «η καταβολή του φόρου γίνεται σε 3 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, από την προθεσμία υποβολής της δήλωσης».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Έμμεση μείωση στους μισθούς 1.5% και 6% στις συντάξεις

Επώδυνο πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 7,899 δισ. ευρώ για φέτος και το 2016 προβλέπει η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς, για να «κλειδώσει» η συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η κυβέρνηση αναμόρφωσε τον κατάλογο με τα μέτρα προσεγγίζοντας τις «θέσεις» των θεσμών, ενώ οι νέες προτάσεις σχεδόν κάλυψαν την απόσταση του 0,5% του ΑΕΠ στο δημοσιονομικό «κενό» του 2015 που χώριζε τις δύο πλευρές.

Η ελληνική πρόταση περιέχει σκληρά μέτρα για συνταξιούχους, επιχειρήσεις, εργαζομένους, φορολογουμένους με μεσαία εισοδήματα και τους καταναλωτές, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της.

Στις νέες παρεμβάσεις περιλαμβάνεται η αύξηση της εισφοράς Υγείας των συνταξιούχων από το 4% στο 5%, η καθιέρωση εισφοράς 5% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ αυξάνεται και η εισφορά των εργαζομένων στα επικουρικά ταμεία από 3% σε 3,5% .

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Ποιες επιχειρήσεις θα πληγούν από την έκτακτη εισφορά

Ένα ακόμη καίριο πλήγμα στην ελληνική επιχειρηματικότητα θα είναι η έκτακτη φορολογία στις ελάχιστες εναπομείνασες επιχειρήσεις που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Εάν εφαρμοστεί η φορολογία αυτή με τους διψήφιους συντελεστές επιπρόσθετα με τη φορολογία εισοδήματος, το ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους, θα σημάνει όχι μόνο παρατεταμένη κρίση ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και θα τις ωθήσει να μετακινήσουν τις έδρες τους και τα λογιστήριά τους στο εξωτερικό, προκειμένου να επιβιώσουν.

Εύλογα, τα οικονομικά διευθυντήρια των εταιρειών θα συνεχίσουν να δημιουργούν λογιστικές καταστάσεις τέτοιες ώστε να εμφανίζεται μεγάλη λειτουργική κερδοφορία, αλλά με ζημίες στην «τελική γραμμή», προκειμένου να διοχετεύονται τα (όποια) έσοδα προς τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της επιχείρησης και όχι να χάνονται προς τη φορολογία. Με φορολογικό συντελεστή 12% για πάνω από 1.000.000 ευρώ κέρδη προ φόρων το 2014, το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει μόνο από τις 62 κερδοφόρες (προ φόρων) εισηγμένες της χρήσης 2014, φόρους ύψους 270-300 εκατ. ευρώ.

Εάν στη λίστα αυτή προστεθούν και οι μη εισηγμένες, τότε η φορολογία μπορεί μεν να αποδώσει κάποια σημαντική ρευστότητα στο δημόσιο ταμείο, αλλά θα στερήσει πολλαπλάσια μελλοντική ρευστότητα και θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ανεργία. Επίσης τα κεφάλαια αυτά είτε δεν θα υπάρχουν για να εισπραχθούν μέσα στο 2015 οπότε θα αναζητηθούν έξω από το σύστημα, είτε εάν υπάρχουν θα «στραγγίξουν» τις επιχειρήσεις από την αναγκαία ρευστότητα. Οι επενδύσεις στο εσωτερικό θα περιοριστούν και το χειρότερο είναι ότι η Ελλάδα θα γίνει μία «εχθρική» χώρα προς επιχειρήσεις με αντικίνητρα επενδύσεων. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες είναι φυσιολογικό οι επιχειρήσεις να αναζητήσουν καταφύγια σε φιλικότερα κράτη είτε στα Βαλκάνια είτε στην Κεντρική Ευρώπη.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Τι ισχύει με την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων

Νέες διευκρινίσεις για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ παρέχονται με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Η προβλεπόμενη απαλλαγή ισχύει από την έναρξη της διαχειριστικής περιόδου και μέχρι τη λήξη αυτής, είναι προαιρετική και εφαρμόζεται κατ' επιλογή των υποκειμένων, υπό τον όρο ότι πληρούται το κριτήριο των ακαθάριστων εσόδων.

Οι επιχειρήσεις που επιλέγουν την απαλλαγή τους από τον ΦΠΑ δεν επιβαρύνουν με ΦΠΑ τις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούν καθ' όλη τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου και δεν ασκούν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους.

Το αυτό ισχύει και σε περίπτωση που εντός της χρήσης η απαλλασσόμενη επιχείρηση ξεκινήσει και άλλη δραστηριότητα ή επεκτείνει τις δραστηριότητες της κατά τρόπο που εκτιμάται ότι θα τις αποφέρει αυξημένα έσοδα.

Σημειώνεται ότι η υπέρβαση του ορίου εντός της χρήσης καθιστά υποχρεωτική τη μετάταξη της επιχείρησης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την έναρξη της επόμενης διαχειριστικής περιόδου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Η σημερινή «Ματιά» τελείωσε και για σήμερα.

Να ευχηθούμε ηρεμία, ψυχραιμία και όχι πανικό (αν και πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να τον σπείρουν). Να ευχηθούμε το καλύτερο για την χώρα μας και τους Έλληνες.

Καλή Εβδομάδα!

Καλημέρα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90