Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
22/06/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα!

Ακόμη μια εβδομάδα τελείωσε και είμαστε εδώ για να κάνουμε μία ανασκόπηση στα γεγονότα που την χαρακτήρισαν. 

Η αλήθεια είναι, ότι δεν ήταν και πολύ πλούσια σε οικονομικές όσο σε πολιτικές ειδήσεις. Θα υπάρξει ή όχι συμφωνία; Σε αναμονή βρισκόμαστε.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων με φόρο 21%
  2. Μειωμένα κατά 3%-5% τα νέα εφάπαξ
  3. Προς παράταση προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις
  4. Ξεκινούν οι έλεγχοι καταθέσεων μέσω του Taxis
  5. Οι εισφορές ιατρών, μηχανικών και δικηγόρων στα επίπεδα του 2011
  6. Με έκπτωση 50% η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων
  7. Νέα κλίμακα για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης
  8. «Μοντέλο ΟΑΕΕ» για να μειωθούν οι εισφορές των μηχανικών

 

1. Νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων με φόρο 21%

Με ενιαίο συντελεστή 21% φαίνεται πως θα φορολογηθούν τελικά τα αδήλωτα εισοδήματα τα οποία οι φορολογούμενοι «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού ή τα «κρύβουν» σε καταθέσεις, θυρίδες ή σεντούκια στην Ελλάδα. Το ύψος του συντελεστή φορολόγησης του «μαύρου» χρήματος στον οποίο καταλήγει η κυβέρνηση αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Όπως δήλωσε ο κ. Νικολούδης, «συμφωνήσαμε σε φόρο 21% για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων». Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ο φορολογικός συντελεστής 21% θα επιβληθεί όχι μόνο στις «κρυφές» καταθέσεις του εξωτερικού αλλά και σε όσους θέλουν να αποκαλύψουν αδήλωτα κεφάλαια εσωτερικού.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο νόμου, το οποίο είχε θέσει σε διαβούλευση η κυβέρνηση, προέβλεπε την καθιέρωση φόρου δυο ταχυτήτων με συντελεστή 15% για τα αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και 30% για τα αντίστοιχα εισοδήματα στο εσωτερικό της χώρας. Όμως οι δυο διαφορετικοί συντελεστές για το ίδιο ακριβώς φορολογικό αδίκημα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Για το λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται στην επιβολή ενιαίου συντελεστή για την φορολόγηση των «μαύρων» κεφαλαίων. Το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια μέσα σε διάστημα δυο μηνών να τα νομιμοποιήσουν πληρώνοντας φόρο και να γλιτώσουν έτσι από την επιβολή προστίμων και πρόσθετων φόρων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Μειωμένα κατά 3%-5% τα νέα εφάπαξ

Μειωμένα κατά 3%-5% θα είναι, κατά μέσο όρο, τα νέα εφάπαξ που θα αρχίσουν να χορηγούν τα Ταμεία Πρόνοιας σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά. Σε αυτά τα ποσοστά μείωσης οδηγεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ (με βάση την έντοκη επιστροφή εισφορών στους ασφαλισμένους) που «κλείδωσε» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο της πολιτικής απόφασης για αλλαγή του πολύπλοκου μαθηματικού τύπου, που προβλέπεται σήμερα και η εφαρμογή του οποίου θα προκαλούσε νέες μειώσεις έως και 40%.

Η τελική ρύθμιση σχεδιάζεται να προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή το αργότερο εντός του Ιουλίου έτσι ώστε να «ξεπαγώσει», σταδιακά, η διαδικασία έκδοσης αποφάσεων από τα Ταμεία. Η καταβολή των νέων εφάπαξ ειδικά στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί και είναι σε αναμονή εξαρτάται, ωστόσο, και από την επίτευξη συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας καθώς το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων δεν διαθέτει επαρκή κεφάλαια για τις πληρωμές, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης της σχετικής δαπάνης αν προκύψει «κύμα» μαζικών συνταξιοδοτήσεων λόγω των επερχόμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό (ήδη καταγράφεται αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο).

 

3. Προς παράταση προθεσμίας για τις φορολογικές δηλώσεις

Με πολύ αργούς ρυθμούς προχωρά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η προθεσμία για την υποβολή των οποίων λήγει στις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σε σύνολο 5,8 εκατ φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί 1.130.605 - δηλαδή μόνο ένας τους έξι φορολογούμενους έχει υποβάλει ως τώρα την δήλωσή του.

Οι καθυστερήσεις στην αποστολή των προεκτυπωμένων στοιχείων της φορολογικής δήλωσης από τους φορείς προς το υπουργείο Οικονομικών καθώς και λάθη που παρατηρούνται σΕ αυτά έχουν οδηγήσει στον χαμηλό ρυθμό στην υποβολή των δηλώσεων από τους φορολογούμενους. Αυτός είναι και οι λόγος που στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ήδη να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων που λήγει στις 30 Ιουνίου. Η παράταση της προθεσμίας τουλάχιστον ως το τέλος Ιουλίου αποτελεί ήδη αίτημα των φοροτεχνικών και των λογιστών το οποίο το έχουν ήδη υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Ξεκινούν οι έλεγχοι καταθέσεων μέσω του Taxis

Σε λειτουργία θα τεθεί σύντομα νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία που θα αποστέλλει μαζικά στοιχεία καταθέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων προς το  Taxis, με στόχο την αποκάλυψη τυχόν περιπτώσεων φοροδιαφυγής αφού προηγουμένως έχει γίνει σύγκριση των στοιχείων με τα δηλωθέντα εισοδήματα.    Ανάλογη διαδικασία θα γίνεται και για πωλήσεις μετοχών, ομολόγων, παραγώγων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων. 

Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργού Γ. Βαρουφάκη, συγκροτείται Ομάδα Εργασίας στο Υπουργείο Οικονομικών για την αυτοματοποίηση της ελεγκτικής διαδικασίας προσδιορισμού προσαύξησης περιουσίας μέσω καθορισμού παραμέτρων μηχανογραφικής εφαρμογής διαχείρισης συνολικών δεδομένων Υπουργείου Οικονομικών και πιστωτικών ιδρυμάτων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Οι εισφορές ιατρών, μηχανικών και δικηγόρων στα επίπεδα του 2011

Τα ίδια ασφάλιστρα που πλήρωναν το 2011 θα συνεχίσουν να καταβάλουν έως το τέλος του 2016 οι επιστήμονες - παλαιοί ασφαλισμένοι στο ETAA (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί), ενώ χαμηλότερες εισφορές θα μπορούν να διατηρήσουν για το ίδιο διάστημα και οι νέοι (μετά την 1η/1/93), επιλέγοντας χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες. H τελική ρύθμιση, που ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλης στη διοικούσα επιτροπή του TEE ότι θα προωθηθεί άμεσα για ψήφιση στη Bουλή, ακυρώνει, εμμέσως, αναδρομικές (από τον Ιούλιο του 2011) αυξήσεις εισφορών λόγω των αυξημένων ποσοστών ανεργίας και της αδυναμίας πληρωμών. Mε βάση την τελική ρύθμιση:

1. Παρέχεται η δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους του ETAA που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα να επιλέξουν κατόπιν αιτήσεώς τους την κατάταξή τους σε μία εκ των δύο κατώτερων, από αυτήν στην οποία υπάγονται ως σήμερα υποχρεωτικά, ασφαλιστικών κατηγοριών που προβλέπονται από τα Π.Δ. 124/1993, 124/1993 και 125/1993 και να παραμείνουν σε αυτή μέχρι 31/12/2016.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Με έκπτωση 50% η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων

Στον «αέρα» βρίσκεται από χθες η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δίδοντας τη δυνατότητα στους δικαιούχους του προγράμματος να επωφεληθούν του συμψηφισμού 50% των προστίμων για τα αυθαίρετα, προχωρώντας σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας.

Στην ουσία πρόκειται για την εφαρμογή που δίνει στους πολίτες ένα επιπλέον κίνητρο να συνεργαστούν με τον μηχανικό τους και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου 4178 για τα αυθαίρετα, οι διατάξεις του οποίου πρόσφατα κρίθηκαν συνταγματικές από το ΣτΕ. «Στόχος όλων μας είναι αφενός τα αυθαίρετα να συμμετέχουν στην προσπάθεια της χώρας για εξοικονόμηση ενέργειας και αφετέρου οι αυθαίρετες κατασκευές να αποκτήσουν τη στατική ασφάλεια που απαιτείται με επίβλεψη μηχανικού», όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Νέα κλίμακα για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Με αυξημένους συντελεστές θα υπολογιστεί η εισφορά αλληλεγγύης για τους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ το 2015. Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, από τη φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν το 2015 κατά 220 εκατ. και το 2016 κατά 250 εκατ. ευρώ. Επίσης, στο σχέδιο προβλέπεται αύξηση του φόρου πολυτελείας.

Ειδικότερα:

1. Εισφορά αλληλεγγύης. Φορολογούμενος με εισοδήματα 30.001 με το υφιστάμενο καθεστώς καταβάλλει σήμερα εισφορά αλληλεγγύης ύψους 420 ευρώ. Με τις προτεινόμενες αλλαγές το ποσό που θα πληρώσει θα φθάσει τα 600 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει επιπλέον 180 ευρώ. Σε άλλο φορολογούμενο με εισοδήματα 40.000 ευρώ αναλογεί σήμερα εισφορά αλληλεγγύης ύψους 560 ευρώ. Με την αύξηση του συντελεστή θα πληρώσει 800 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει επιπλέον 260 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. «Μοντέλο ΟΑΕΕ» για να μειωθούν οι εισφορές των μηχανικών

Ρύθμιση που θα δίνει, κατά τα πρότυπα του ΟΑΕΕ, στους μηχανικούς - ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ τη δυνατότητα επιλογής έως και τριών χαμηλότερων ασφαλιστικών κατηγοριών, επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να περιορίσει το βάρος των αυξημένων ασφαλίστρων τα οποία καλούνται να καταβάλλουν, αναδρομικά από το 2011, σε εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ (το οποίο έκρινε ως συνταγματική τόσο την αύξηση των εισφορών όσο και την ανά τριετία μεταφορά τους σε υψηλότερη κατηγορία). Το σχέδιο αυτό προκρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», ως ενδιάμεση λύση «έως ότου αποφασιστεί, με βάση αναλογιστική μελέτη, η αναμόρφωση της κλίμακας των εισφορών».

Οχι μόνο για τους μηχανικούς αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που, υπό την πίεση της παρατεταμένης κρίσης, της αύξησης της ανεργίας και των λουκέτων, είτε έχουν σταματήσει να πληρώνουν εισφορές είτε αφήνουν, κάθε μήνα, ανεξόφλητα υπόλοιπα «προς ρύθμιση». Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης παραδέχονται ότι μετά την «εσωτερική υποτίμηση» και την αλλαγή των συνθηκών στην αγορά, θα πρέπει να υπάρξει μια «μονιμότερη προσαρμογή», τουλάχιστον κατ’ αντιστοιχία των μειώσεων των εργοδοτικών (και εργατικών) εισφορών που ήδη έχουν νομοθετηθεί και ισχύουν στο ΙΚΑ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Κάπου εδώ, τελειώνει και αυτή η «ματιά».

Την επόμενη Δευτέρα, ραντεβού, ξανά εδώ, όχι κάπου αλλού…

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90