Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
15/06/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σε όλους και όλες…

Πιστοί στο ραντεβού μας κάθε εβδομάδα, είμαστε εδώ για να δούμε και να σχολιάσουμε μαζί τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας… Για να δούμε ποια ήταν αυτά!

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Mείωση εισφορών από 16% έως 33,5% στους ελεύθερους επαγγελματίες
 2. Νεα ρύθμιση για τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ΔΕΗ
 3. ΓΓΔΕ: Τροποποίηση προηγούμενης απόφασης πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ
 4. Μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τεκμήρια διαβίωσης
 5. Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων νομικών προσώπων στο Taxis
 6. Μέχρι τις 30 Ιουνίου είναι η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9
 7. Tην έκδοση συντάξεων επιταχύνει το ΙΚΑ
 8. Αυτοί είναι οι φόροι - φωτιά για μισθωτούς, εταιρείες και επαγγελματίες
 9. Γιώργος Ρωμανιάς: Η αύξηση των συντάξεων θα γίνει σταδιακά
 10. Επτά ελληνικές επιχειρήσεις μεταξύ των 100 ευρωπαϊκών εταιρειών με τα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον
 11. Μπόνους για συναλλαγές με κάρτες
 12. Παράταση 9 μηνών χωρίς νέο δάνειο ζητά η Ελλάδα
 13. Μεγάλη έκπληξη από Ντράγκι, έδωσε ρευστότητα 2,3 δισ. στις ελληνικές τράπεζες
 14. Παράταση προθεσμίας για το πρόγραμμα Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
 15. Προτάσεις της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για άμεσες βελτιώσεις των υφιστάμενων ρυθμίσεων της φορολογίας, των φορολογικών διαδικασιών και του τρόπου λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης

 

1. Mείωση εισφορών από 16% έως 33,5% στους ελεύθερους επαγγελματίες

Mειωμένα από 16% έως και 33,47% ασφάλιστρα στον κλάδο σύνταξης μπορούν να επιλέξουν, «κατεβαίνοντας» έως και τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες μέχρι τα τέλη του 2016, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες - ασφαλισμένοι στον OAEE, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχασαν το δικαίωμα επειδή σταμάτησαν να πληρώνουν τις εισφορές ή τις δόσεις έναντι ρυθμισμένων οφειλών.

OI TPEIΣ KATHΓOPIEΣ ΠOY ΩΦEΛOYNTAI

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε έως και τρεις κατηγορίες παρέχεται σε «νέους» και «παλαιούς» ασφαλισμένους, οι οποίοι:

• Δεν το έχουν ασκήσει ποτέ, δηλαδή δεν είχαν υποβάλει αίτηση.

• Tο έχουν ασκήσει με προϋφιστάμενες διατάξεις (ν.4075/2012) και το έχουν χάσει ή θα το χάσουν («τυχόν ιστορικό απωλειών του δικαιώματος μηδενίζεται»). Kαι αυτό για να καλυφθούν όσοι χρωστούν και εντάσσονται σε ρύθμιση, αφού η μείωση των ασφαλίστρων παραμένει ενεργή εφόσον ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι «ενήμερος».

• Eχουν ενεργό δικαίωμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του N. 4075/2012 και επιθυμούν να το διευρύνουν ως προς τον, κατά περίπτωση, αριθμό κατηγοριών που υπολείπονται. Oσοι από τους περίπου 160.000 είχαν «κατέβει» 1 ή 2 κατηγορίες θα κατατάσσονται, ανάλογα με την επιλογή τους, σε κατώτερη/ες κατηγορία/ες από αυτή που βρίσκονται κατά την ημερομηνία αίτησης επέκτασης του δικαιώματος. Tο δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία χορηγείται, πάντως, μέχρι δύο φορές.

• Nα σημειωθεί ότι καμία μείωση δεν θα γίνεται, παρά την αλλαγή κατηγορίας, στα ασφάλιστρα που αντιστοιχούν στον κλάδο υγείας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Νεα ρύθμιση για τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ΔΕΗ

Νέο, ευνοϊκότερο πρόγραμμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ετοιμάζει η ΔΕΗ, σε μία προσπάθεια να μαζέψει όσα περισσότερα χρήματα γίνεται από το... φέσι των 1,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος διακανονισμός των χρεών θα έχει περισσότερες από 40 δόσεις αποπληρωμής και κατά πάσα πιθανότητα θα κατέβει και το «πλαφόν» του 25% επί του ποσού ενός διμηνιαίου λογαριασμού που ισχύει σήμερα ως ελάχιστη καταβολή τον μήνα.

Οι νέες ρυθμίσεις δεν αποκλείεται, λένε οι ίδιες πηγές, να εγκριθούν στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, οπότε και θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.

 

3. ΓΓΔΕ: Τροποποίηση προηγούμενης απόφασης πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ

Στην τροποποίηση προηγούμενης απόφασης σχετικά με την έκδοση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Με τις σχετικές τροποποιήσεις παρέχεται πλέον η δυνατότητα της μη ακυρότητας των συμβολαίων στις περιπτώσεις που παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των τριών ημερών για την απόδοση του φόρου από τον συμβολαιογράφο, ο οποίος οφείλεται από τον πωλητή και αναγράφεται στο συμβόλαιο, όταν τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου δεν έχουν την δυνατότητα να εκδώσουν τα σχετικά παραστατικά.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως «εάν η προβλεπόμενη αποκλειστική προθεσμία για απόδοση του αναλογούντος φόρου παρέλθει άπρακτη λόγω αδυναμίας εκδόσεως των σχετικών παραστατικών από το πληροφοριακό σύστημα και μόνον για το λόγο αυτό, για την αποφυγή της ακυρότητας του συμβολαίου είναι δυνατή η χορήγηση βεβαίωσης προς τούτο από τον αρμόδιο Προϊστάμενο της ΔΟΥ και η προσκόμιση αυτής στο φύλακα μεταγραφών και στον προϊστάμενο του κτηματολογικού γραφείου».

 

4. Μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τεκμήρια διαβίωσης

Μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τεκμήρια διαβίωσης, αγρότες και «μπλοκάκια» καταθέτει στη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών και ενώ τρέχει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο των δωρεών που έλαβαν οι συγγενείς των θυμάτων του «Norman Atlantic» ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη προανήγγειλε μείωση στον φόρο δωρεών και γονικών παροχών για μετρητά και αύξηση της έκπτωσης 2% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

Το φορολογικό «λίφτινγκ» αφορά:

1 Τεκμήρια. Θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της υπερφορολόγησης χιλιάδων φορολογούμενων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα από τόκους ή κι από ακίνητα οι οποίοι πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων. Συγκεκριμένα, δεν θα εφαρμόζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή των 2.500 ευρώ για τον έγγαμο σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που δηλώνει εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους ή κι από ακίνητα. Ακόμη δηλαδή κι αν ο φορολογούμενος που υπάγεται σε μια τέτοια περίπτωση έχει στην κατοχή του ένα ΙΧ αυτοκίνητο ή και κατοικεί σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα κατοικία, δεν θα συνυπολογίζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο εκτινάσσει στα ύψη το τεκμαρτό εισόδημα και «φουσκώνει» τον φόρο που καλείται να πληρώσει. Σημειώνεται ότι παρόμοιο θέμα είχε προκύψει και πέρυσι και τότε είχε αποφασιστεί να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων όσοι φορολογούμενοι (εξαιρουμένων των ελευθέρων επαγγελματιών, των ατομικών επιχειρήσεων και των εισοδημάτων από ακίνητα) έχουν εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ή εναλλακτικά τα 9.500 ευρώ τεκμαρτό εισόδημα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων νομικών προσώπων στο Taxis

Σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε το βράδυ της Τρίτης η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων. Πλέον 200.000 επιχειρήσεις έχουν περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου προκειμένου να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους.

Λογιστές αναφέρουν ότι οι δηλώσεις των νομικών προσώπων θα υποβληθούν την τελευταία ημέρα. Αιτιολογώντας τον λόγο της οριακής υποβολής της δήλωσης, σημειώνουν ότι ο νόμος τούς υποχρεώνει η πρώτη δόση του φόρου να καταβληθεί με την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, θα πληρώσουν στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Μέχρι τις 30 Ιουνίου είναι η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9

Τους γρίφους του εντύπου Ε9 καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν οι φορολογούμενοι που απέκτησαν, πώλησαν ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά ακίνητα εντός του 2014, καθώς και όσοι θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους από το 2010 και μετά.

Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου για να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο Ε9 και να δηλώσουν τις μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση. Όσοι δεν είχαν καμία μεταβολή πέρυσι στην ακίνητη περιουσία τους δεν χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτα.

Αντίθετα, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά το Ε9, καθώς τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος. Σημειώνεται ότι μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά θα πρέπει πλέον να αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9 μέσα σε 30 ημέρες από τη μεταβολή αυτή. Εξαίρεση αποτελούν οι κληρονομιές ακινήτων, για τις οποίες ο κληρονόμος πρέπει να υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων μέσα σε τριάντα ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης κληρονομιάς.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Tην έκδοση συντάξεων επιταχύνει το ΙΚΑ

Να επιταχύνει το χρόνο εκδόσεως σύνταξης σε περιπτώσεις αιτημάτων διαδοχικής ασφάλισης στοχεύει το ΙΚΑ, το οποίο θα δώσει από μεθαύριο Τετάρτη σε παραγωγική λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία.

Στόχος της διαδικτυακής υπηρεσίας διασυνδέσεις είναι να ελαχιστοποιηθεί η καθυστέρηση που παρατηρείται στην διακίνηση της αλληλογραφίας μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε περιπτώσεις αιτημάτων διαδοχικής ασφάλισης.

Ενδεικτικά, τα αιτήματα συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση, που θα υποβάλλονται στις δημόσιες υπηρεσίες, θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στο ΙΚΑ του τόπου κατοικίας του αιτούντος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Αυτοί είναι οι φόροι - φωτιά για μισθωτούς, εταιρείες και επαγγελματίες

Mια φοροκαταιγίδα η οποία θα πλήξει τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, τις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις αλλά και όλους τους καταναλωτές, φέρνει η πρόταση που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς.

Για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015 η κυβέρνηση επιχειρεί να «φορτώσει» πρόσθετα φορολογικά βάρη ύψους 1,284 δισ. ευρώ στους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ μέσω της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και στις επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ με την επιβολή έκτακτης εισφοράς με συντελεστές 5%-10%.

Nέες φορολογικές επιβαρύνσεις προβλέπονται και για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών με την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, ενώ τον συγκεκριμένο φόρο αυτό θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά και οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

Oι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠA που προτείνει η Aθήνα θα φέρουν ανατιμήσεις έως και περίπου 9%, σε όλα τα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, τσάι, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα κ.λπ.), στα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στις εφημερίδες και τα περιοδικά, στις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, στα προμαγειρεμένα φαγητά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Γιώργος Ρωμανιάς: Η αύξηση των συντάξεων θα γίνει σταδιακά

Η καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις, που το άθροισμά τους -κύρια και επικουρική- ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ, θα γίνει σταδιακά, δήλωσε ο Γιώργος Ρωμανιάς.

Σχολιάζοντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» την απόφαση «βόμβα» του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε πως η απόφαση θα ισχύσει από τις 9 Ιουνίου, ωστόσο, η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει σύμφωνα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού.

Ο κ. Ρωμανιάς, σημείωσε πως εντός του Ιουλίου θα καλέσει τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το πώς και πότε θα γίνει η καταβολή των αυξήσεων, που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ. Τόνισε, δε, ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων, που έχουν συμφωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρίνισε ότι το συνολικό κόστος από τις αυξήσεις των συντάξεων αναμένεται να φτάσει το μισό δισ. ευρώ και ότι η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Επτά ελληνικές επιχειρήσεις μεταξύ των 100 ευρωπαϊκών εταιρειών με τα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον

Επτά επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα περιλαμβάνονται μεταξύ των 100 ευρωπαϊκών εταιρειών με τα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, σύμφωνα με την ετήσια λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Great Place to Work. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Great Place to Work για το 2015, η NetApp (Data storage specialist) είναι η πολυεθνική στην Ευρώπη με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, η γαλλική Davidson (συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα τεχνολογίας) επιτυγχάνει την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στις μεγάλες εθνικές επιχειρήσεις (500+εργαζόμενοι) και η σουηδική εταιρεία παροχής υπηρεσιών τεχνολογίας Cygni κατατάσσεται ως η κορυφαία στην κατηγορία των μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων (50-500 εργαζόμενοι).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη λίστα μεταξύ των 100 καλύτερων εταιρειών της Ευρώπης περιλαμβάνονται οι εξής εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα: Microsoft, Mars Group, Coca-Cola, Novo Nordisk, AbbVie και Pepsico-Tasty Foods στην κατηγορία των πολυεθνικών, και στην κατηγορία των εθνικών μεγάλων επιχειρήσεων (με πάνω από 500 εργαζόμενους) συμπεριλαμβάνεται για τρίτη συνεχόμενη φορά η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Διαμαντής Μασούτης ΑΕ.

Επιπλέον, δόθηκαν τρία ειδικά τιμητικά βραβεία στις κατηγορίες: Έμπνευση για Υπερηφάνεια στην εταιρεία MARS Group, Διαφάνεια στην Επικοινωνία στην εταιρεία SAS Institute και Συμμετοχή των Εργαζομένων στην εταιρεία Goodman Masson.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Μπόνους για συναλλαγές με κάρτες

Το όπλο του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ετοιμάζεται να ρίξει η κυβέρνηση, με διευρυμένη χρήση καρτών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών και ισχυρά κίνητρα με επιστροφή μετρητών μέχρι και 10% στους καταναλωτές.

Το μέτρο θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά από το καλοκαίρι και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του νέου έτους.

Στόχος του σχεδίου που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, με τη συνδρομή των τραπεζών, είναι οι περισσότερες συναλλαγές να γίνονται υποχρεωτικά μόνο με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες.

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται:

1 Επιστροφή μετρητών. Οι καταναλωτές θα κερδίζουν επιστροφή μετρητών, που θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών με κάρτα. Το κέρδος θα πιστώνεται ανά τακτά διαστήματα, πιθανόν και κάθε μήνα, στην κάρτα του φορολογουμένου. Το ποσοστό της επιστροφής μετρητών θα είναι 2% κατά μέσο όρο, αλλά θα μπορεί να φτάνει μέχρι και 10%, καθώς εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης στην οποία θα γίνει η συναλλαγή. Το συνολικό κόστος για τη χορήγηση του μπόνους σε όσους χρησιμοποιούν κάρτες υπολογίζεται σε 240 εκατ. ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Παράταση 9 μηνών χωρίς νέο δάνειο ζητά η Ελλάδα

Παράταση 9 μηνών, χωρίς νέο δάνειο, ζητά η Ελλάδα, όπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», με παράλληλη δέσμευση την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης και από την άλλη πλευρά, συμφωνία επί της αρχής για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, αναπτυξιακό πακέτο και χρηματοδότηση. Αυτά περιέχονται στην ελληνική πρόταση, που θα αποτελέσει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τη βάση για την έξοδο της χώρας από την παρατεταμένη κρίση.

Οι τρεις πυλώνες -χρέος, αναπτυξιακό πακέτο και χρηματοδότηση- θα συζητηθούν και θα εξειδικευτούν κατά τη διάρκεια της παράτασης, δηλαδή μεταξύ Ιουλίου 2015 και του Μαρτίου του 2016. Η πρόταση συντάχθηκε μετά τις εργασίες του Brussels Group και αφορά τη νέα συμφωνία για τα έτη 2015-2022.

Η χώρα, αναμένεται να βγει στις αγορές τον Μάρτιο του 2016 ή και νωρίτερα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο της πρότασης, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ύψους περί τα 15 δισ. ευρώ.

Αμεσης προτεραιότητας θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι η χορήγηση ενός αναπτυξιακού πακέτου που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Σύμφωνα με την πρόταση τα νέα κεφάλαια θα προέλθουν από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (ΕΙΒ), ως επιπρόσθετα των υφιστάμενων προγραμμάτων. Ενα τέτοιο πρόγραμμα θα βοηθήσει στην επίτευξη των ρυθμών ανάπτυξης που θα προβλέπονται στο νέο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την πρόταση τα νέα κεφάλαια θα προέλθουν από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (ΕΙΒ), ως επιπρόσθετα των υφιστάμενων προγραμμάτων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

13. Μεγάλη έκπληξη από Ντράγκι, έδωσε ρευστότητα 2,3 δισ. στις ελληνικές τράπεζες

Ανάσα στην ελληνική οικονομία και τις τράπεζες και σαφής προσπάθεια να καθησυχάσουν τις αγορές και να προστατέψουν το τραπεζικό σύστημα από τις σημαντικές εκροές των τελευταίων εβδομάδων, χαρακτηρίζεται η πολύ σημαντική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ΕΚΤ αποφάσισε το απόγευμα της Τετάρτης να δώσει 2,3 δισ. ευρώ στις τράπεζες ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 83 δισ. ευρώ από 80,7 δισ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Ετσι, κρατείται το «μαξιλάρι» ρευστότητας στα 3 δισ. ευρώ για μία εβδομάδα και θα υπάρξει νέα απόφαση την επόμενη Τετάρτη.

Η απόφαση Ντράγκι και των άλλων κεντρικών τραπεζιτών κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη εν μέσω των φημών για πολύ βαρύ κλίμα στις διαπραγματεύσεις και όσων έγιναν τις τελευταίες ώρες με τη συνάντηση της τριμερούς.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

14. Παράταση προθεσμίας για το πρόγραμμα Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων του προγράμματος «ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων» δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η.12.2015, σύμφωνα με την τροποποίηση του προγράμματος που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Απεντάσσονται από το πρόγραμμα τα έργα για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί μέχρι την 30.06.2015 και ώρα 24:00 από πλευράς δικαιούχου είτε αίτημα επαλήθευσης - πιστοποίησης ή αίτημα για λήψη προκαταβολής ή οποιαδήποτε αίτημα τροποποίησης στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων, είτε έγγραφη γνωστοποίηση της συµβασιοποίησης δανείου έναντι εκχώρησης της επιχορήγησης ή του αιτήματος προς τον δανειοδότη (τραπεζικό ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα) για τη λήψη δανείου έναντι εκχώρησης της επιχορήγησης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

15. Προτάσεις της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για άμεσες βελτιώσεις των υφιστάμενων ρυθμίσεων της φορολογίας, των φορολογικών διαδικασιών και του τρόπου λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης

Η Διοίκηση και τα Μέλη της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. αντιλαμβανόμενοι την ευθύνη τους απέναντι στην Ελληνική Οικονομία και με μόνο γνώμονα την παρούσα χρονική στιγμή τόσο την αύξηση των Δημοσίων Εσόδων μέσα από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αλλά και με την προσέλκυση και νέων επενδύσεων μέσω της δημιουργία ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος καταθέτει το παρόν έγγραφο με καταγραφή όχι μόνον σκέψεων αλλά και συγκεκριμένων προτάσεων που μπορούν ακόμη και να συμπεριληφθούν σαν προτάσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς καθώς θα προσδώσουν την αναγκαία ώθηση στην ανάπτυξη που πρέπει μετά από 5 χρόνια ύφεσης να εισέλθει επιτέλους η Ελλάδα που στηρίζεται στην Μικρομεσαία Επιχείρηση που κατάφερε να επιβιώσει και σήμερα αναμένει από την Κυβέρνηση να της δώσει τα απαραίτητα εργαλεία για ανάπτυξη και εξωστρέφεια.

Γνωρίζουμε ότι πολλά από αυτά που σήμερα προτείνουμε είναι και στο δικό σας σχεδιασμό και επομένως θα είμαστε συμπαραστάτες σας στο δύσκολο έργο να πείσετε - μέσω της συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας της ομάδας εργασίας που διαθέτουμε - όποιον αμφισβητεί την δυνατότητα συμβολής τους στην ανάπτυξη αλλά και στην αύξηση των εσόδων.

>Πιστεύουμε ότι πρέπει να επανέλθει το ενιαίο αφορολόγητο όριο για όλα τα φυσικά πρόσωπα και να γίνει μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα του 26% ή 33% (ή 33,4% όταν διανέμονται κέρδη). Το ύψος των 12.000 € αποτελεί μια ρεαλιστική και δίκαιη πρόταση της παρούσας Κυβέρνησης η οποία συμπίπτει με την εδώ και χρόνια δική μας θέση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Δεν νομίζω να υπάρχει παράπονο από κάποιον, ότι οι ειδήσεις που μόλις θυμηθήκαμε ήταν λίγες... Αντίθετα θα έλεγα.

Ραντεβού, όμως πάντα την Δευτέρα...

 

Καλημέρα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90