Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
08/06/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σε όλους και Καλή Εβδομάδα!

Επειδή αυτός ο μήνας είναι γεμάτος με υποχρεώσεις και εκκρεμότητες και ο χρόνος για όσους ασχολούνται με το επάγγελμα του λογιστή – φοροτεχνικού είναι πολύτιμος δεν θα σας κουράσουμε με μεγάλους προλόγους. Πάμε κατευθείαν να θυμηθούμε τι μας απασχόλησε τις προηγούμενες μέρες.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. ΟΕΕ: Παράταση των προθεσμιών της υποβολής των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ
 2.  «Kλειδί» οι επιχειρηματικές δαπάνες για μείωση της φορολογίας εταιρειών - Ποιες εκπίπτουν
 3. Με υπεύθυνη δήλωση η φορολογική ενημερότητα σε μη υπόχρεους υποβολής δήλωσης
 4. Σαββαϊδου: Φορολόγηση ποσών που έχουν αποδοθεί σε παρόχους υγείας
 5. Τα 13 μέτρα - σοκ που ζητούν οι δανειστές
 6. Έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις το 2015
 7. Συνταγματική η περικοπή δώρων και επιδόματος αδείας για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών
 8. Στο χείλος της ρήξης μετά τις απαιτήσεις - σοκ των δανειστών
 9. Πώς θα γίνεται η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο
 10. Οι νέες αντικειμενικές φέρνουν τα πάνω-κάτω σε επτά φόρους
 11. Οι τελικές προτάσεις για τις αλλαγές στον ΦΠΑ - τρεις συντελεστές ΦΠΑ
 12. Αναμένονται αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις
 13. Βαρουφάκης: «H 30η Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία»

 

1. ΟΕΕ: Παράταση των προθεσμιών της υποβολής των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ

Σχετικά με το αίτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για την παράταση των προθεσμιών που ορίζονται στο άρθρο 25 του κ.ν. 2190/1920, στην παράγραφο 3 του άρθρου 10 του Ν. 3190/1955 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 69 του Ν. 4072/2012 για την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ και της σύγκλησης των Γενικών Συνελεύσεων, μετά από επικοινωνία του Προέδρου του ΟΕΕ με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, ενημερώνουμε τα μέλη μας και τους λογιστές φοροτεχνικούς ότι δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το θέμα θα ρυθμισθεί με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας που θα δίνει παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες.

 

2. «Kλειδί» οι επιχειρηματικές δαπάνες για μείωση της φορολογίας εταιρειών - Ποιες εκπίπτουν

Οι επιχειρηματικές δαπάνες αποτελούν το «κλειδί» για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαϊδου καθορίζονται οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και αυτές που δεν αναγνωρίζει προς έκπτωση η εφορία.

Ειδικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Γενικός κανόνας για την έκπτωση των επιχειρηματικών δαπανών είναι ότι εκπίπτουν όλες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης και επιπροσθέτως πληρούν ορισμένα κριτήρια και συγχρόνως δεν εμπίπτει στον περιοριστικό κατάλογο των μη εκπιπτόμενων δαπανών.

Δαπάνες που πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της θεωρούνται οι δαπάνες που κρίνονται απαραίτητες από τον επιχειρηματία ή τη διοίκηση της επιχείρησης, ανεξάρτητα εάν αυτή πραγματοποιείται δυνάμει νόμιμης ή συμβατικής υποχρέωσης, για την επίτευξη του επιχειρηματικού σκοπού, την ανάπτυξη των εργασιών, τη βελτίωση της θέσης της στην αγορά, εφόσον αυτή ενεργείται στα πλαίσια της οικονομικής αποστολής της ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της και μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία εισοδήματος ή άλλως αποβλέπει στη διεύρυνση των εργασιών της και στην αύξηση του εισοδήματος της ή στην υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Με υπεύθυνη δήλωση η φορολογική ενημερότητα σε μη υπόχρεους υποβολής δήλωσης

Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 θα ζητά η εφορία από όσους φορολογούμενους δεν είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να τους εκδώσει αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας ή άλλα έγγραφα (όπως πιστοποιητικά), τα οποία χρειάζονται για τη διεκπεραίωση διαφόρων φορολογικών τους υποθέσεων.

Απόφαση που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, εξέδωσε απόφαση, προβλέπει ότι για την έκδοση διοικητικών πράξεων (π.χ. έκδοση αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας) από τα τμήματα των Δ.Ο.Υ., για όσους φορολογούμενους δεν είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, απαιτείται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/1986 η οποία θα φέρει τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του δηλούντος.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι οι εκτός Φορολογικής Διοίκησης Δημόσιες Υπηρεσίες και Φορείς για τη διεκπεραίωση διαδικασιών τους, για τις οποίες απαιτείται ως δικαιολογητικό ή βεβαίωση περί μη υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, υποχρεούνται να δέχονται από τους πολίτες την ως άνω υπεύθυνη δήλωση, αντίγραφο της οποίας θα αποστέλλεται στο τμήμα συμμόρφωσης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. για δειγματοληπτικό έλεγχο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Σαββαϊδου: Φορολόγηση ποσών που έχουν αποδοθεί σε παρόχους υγείας

Σχέδιο για τη φορολόγηση των πραγματικών χρηματικών ποσών που έχουν αποδοθεί στους παρόχους υπηρεσιών υγείας επεξεργάζεται η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Για το θέμα αυτό, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη της κ. Σαββαΐδου και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχαήλ Βλασταράκου, παρουσία του διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ Κων. Μπαρούς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Η συνάντηση ορίστηκε με παρέμβαση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις βεβαιώσεις αποδοχών που έχουν σταλεί στους παρόχους υπηρεσιών υγείας. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ ζήτησε από τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων να διορθωθούν οι βεβαιώσεις αποδοχών και να σταλούν στους παρόχους υγείας νέες, με τα χρηματικά ποσά τα οποία έχουν στην πραγματικότητα αποδοθεί. Ο κ. Βλασταράκος σημείωσε ότι δεν έχει υπολογιστεί το ποσό των 24 εκατ. ευρώ των διαγνωστικών εξετάσεων στον προϋπολογισμό των 328 εκατ. ευρώ του 2014. Επίσης, ανέφερε ότι δεν έχει υπολογιστεί το clawback του δευτέρου εξαμήνου του 2014, καθώς και τα clawback και rebate σύμφωνα με το ατομικό όριο κάθε παρόχου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Τα 13 μέτρα - σοκ που ζητούν οι δανειστές

Σοκ προκαλούν τα φορολογικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές να λάβει η Αθήνα για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και όλους τους καταναλωτές.

Οι «θεσμοί» ζητούν πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ για να μετουσιωθεί το προβλεπόμενο από αυτούς πρωτογενές έλλειμμα 0,66% του ΑΕΠ φέτος σε πρωτογενές πλεόνασμα 1%.

Η φοροκαταιγίδα ξεκινά από τους συντελεστές ΦΠΑ, με τους θεσμούς να επιμένουν στην εφαρμογή δύο συντελεστών ενός υψηλού 23% για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και ενός μειωμένου 11%, ο οποίος θα αφορά μόνο τα φάρμακα, τα είδη διατροφής και τη διαμονή στα ξενοδοχεία. Επίσης, με την πρόταση που παρουσίασαν οι δανειστές στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκτοξεύεται στα ύψη η φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με την αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου και των φορολογικών συντελεστών, αυξάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καταργείται το επίδομα θέρμανσης για τα νοικοκυριά αλλά και το ειδικό καθεστώτος φορολόγησης για τους αγρότες. Για τη φορολογία των ακινήτων οι θεσμοί ζητούν διατήρηση του ΕΝΦΙΑ όχι μόνο φέτος αλλά και το 2016 και την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες εσόδων που θα προκαλέσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα πρέπει να καλυφθούν με παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων, ενώ δεν αποκλείονται παρεμβάσεις και στο τεκμήριο κατοικίας, το οποίο υπολογίζεται με βάση τις τιμές ζώνης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις το 2015

Την αύξηση του φόρου πολυτελείας για τα αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε., επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις στο ίδιο πλαίσιο που είχε επιβληθεί και το 2010 από την κυβέρνηση Παπανδρέου με προσδοκώμενα έσοδα ύψους 1,064 δισ. ευρώ προβλέπει μεταξύ άλλων η ελληνική πρόταση που απεστάλη στους θεσμούς.

Επίσης προβλέπει τρεις συντελεστές ΦΠΑ χωρίς ωστόσο να έχουν κοστολογηθεί τα οφέλη. Συγκεκριμένα ο υπερμειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται στο 6% και θα επιβάλλεται σε φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ο μειωμένος ο οποίος θα ανέρχεται στο 11% και θα επιβάλλεται σε βασικά είδη τροφίμων τροφίμων (φρέσκα προϊόντα ) τουρισμό εφημερίδες, ηλεκτρική ενέργεια, εστίαση και νερό και ο υψηλός συντελεστής στο οποίο θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα  θα υπάγονται στον υψηλό συντελεστή 23%. Στον συντελεστή αυτόν θα ενταχθεί και το 28% της κατηγορίας των τροφίμων όπως θαλασσινά μακαρόνια, προμαγειρεμένο φαγητό, σοκολάτες κ.λ.π.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Συνταγματική η περικοπή δώρων και επιδόματος αδείας για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών

«Περιπλέκεται» το θέμα της επαναχορήγησης της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, τουλάχιστον από κοινωνικοασφαλιστική και δημοσιονομική άποψη, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι η περικοπή των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και αδείας που έγινε με βάση το Μνημονιακό νόμο 3845/10 στους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών, με δεδομένα τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 5 του Συντάγματος, ούτε στην αρχή της ισότητας την οποία προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ (που ελήφθη κατά πλειοψηφία στις 23 Μαρτίου του ‘15 ύστερα από προσφυγή συνταξιούχων ηλικίας κάτω των 60 ετών και κοινοποιήθηκε σε όλους τους φορείς) «η περικοπή των επιδομάτων αυτών συνιστά ένα γενικό μέτρο δημοσιονομικής εξυγίανσης στο κανονιστικό πλαίσιο του γενικότερου πλέγματος μέτρων οικονομικής πολιτικής και όχι ζήτημα συνολικής μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης». Παράλληλα, όπως σημειώνεται, «το μέτρο εντάσσεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μέσω του οποίου επιδιώκεται η αύξηση των εσόδων και η μείωση των δαπανών για να καταστεί δυνατή η εξοικονόμηση των πόρων που είναι απαραίτητοι για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των κοινωνικοασφαλιστικών οργανισμών, καθώς και η επίτευξη των καθορισθέντων δημοσιονομικών στόχων και, ιδίως, της μείωσης του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα ελλείμματα των κοινωνικοασφαλιστικών ταμείων».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Στο χείλος της ρήξης μετά τις απαιτήσεις - σοκ των δανειστών

Με σκληρή γραμμή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη τροπή τις διαπραγματεύσεις, παρουσιάστηκε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στην σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα η οποία ξεκίνησε στις 9.30 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα. Στη συνέχεια ακολούθησε δείπνο παρουσία και του Γ. Ντάισελμπλουμ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές, μέσω του κ. Γιούνκερ επιμένουν στην κατάθεση πολύ δύσκολων μέτρων τα οποία είναι αδύνατον να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση. Από τα μέχρι τώρα πληροφορίες φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και θα συνεχιστεί η προσπάθεια να μειωθεί η χαώδης, προς ώρας, διαφορά με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες ο κ. Γιούνκερ παρουσίασε την πρόταση των δανειστών που περιέχει και νέες απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, ζητούν ΦΠΑ 11% και 23% και μάλιστα τα τομολόγια της ΔΕΗ να πάνε στον υψηλό συντελεστή, κατάργηση του ΕΚΑΣ, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση συντάξεων κύριων και επικουρικών, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και να μην υπάρξουν αυξήσεις βασικών μισθών. Επίσης, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Πώς θα γίνεται η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο

Οδηγίες για το πώς θα γίνεται η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων ώστε οι ιδιοκτήτες να μην επιβαρύνονται με φόρους, εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εσόδων.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 1 στους 3 ενοικιαστές αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο στους ιδιοκτήτες προκαλώντας πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ετσι οι ιδιοκτήτες μπορούν να εκχωρούν στο δημόσιο τα ανείσπρακτα ποσά και να γλιτώνουν επιπλέον φόρους.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Σε εφαρμογή της αρχής της φορολογικής ισότητας και της δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε απόφαση με την οποία καθορίζεται η διαδικασία εκχώρησης μη εισπραχθέντων μισθωμάτων ακίνητης περιουσίας στο Δημόσιο, χωρίς αντάλλαγμα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Οι νέες αντικειμενικές φέρνουν τα πάνω-κάτω σε επτά φόρους

Ανατροπές σε επτά φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα φέρνουν οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Ιουνίου. Πρόκειται για τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο μεταβίβασης, τον φόρο κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, τα τεκμήρια διαβίωσης, τον ΦΠΑ και το ΤΑΠ.

Υψηλότερες 15% με 20% είναι κατά μέσο όρο οι αντικειμενικές αξίες από τις εμπορικές τιμές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές θα είναι τριών ταχυτήτων, πράγμα που σημαίνει ότι το φορολογικό βάρος θα αλλάξει ανάλογα με την περιοχή και τα χαρακτηριστικά του ακινήτου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Οι τελικές προτάσεις για τις αλλαγές στον ΦΠΑ - τρεις συντελεστές ΦΠΑ

Τρεις συντελεστές ΦΠΑ με τον χαμηλό να κυμαίνεται στο 6-7%, τον μεσαίο στο 11-12% και τον υψηλό στο 22%- 23% προτείνει η Ελλάδα στις συζητήσεις στο Brussels Group, με τη διαπραγμάτευση να εστιάζει στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα υπαχθούν σε κάθε συντελεστή και το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Πληροφορίες προερχόμενες από την ελληνική πλευρά υποστηρίζουν πως οι συζητήσεις στο θέμα του ΦΠΑ ευρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία ενώ διαψεύδουν πως η ελληνική πλευρά έθεσε πρόταση για  τέσσερις συντελεστές ΦΠΑ, με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή.

Συγκεκριμένα, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν τα σχετικά σενάρια, ξεκαθαρίζοντας πως προς συζήτηση είναι μόνον η πρόταση για τρεις συντελεστές, καθώς οτιδήποτε διαφορετικό συγκρούεται με την Κοινοτική Οδηγία 2006/112/ΕΚ σχετικώς με το κοινό σύστημα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Η Οδηγία αυτή προβλέπει πως ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι κατώτερος του 15%, αλλά και ότι τα κράτη της ΕΕ μπορούν να εφαρμόζουν έναν ή δύο μειωμένους συντελεστές που δεν μπορεί να είναι ανώτεροι του 14% και κατώτεροι του 5%.

 

12. Αναμένονται αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις

Η τύχη τουλάχιστον 180.000 ασφαλισμένων που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέσα στην επόμενη 5ετία, κάνοντας χρήση ειδικών ή μεταβατικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, «παίζεται» στο Brussels Group.

Πρόκειται για τον κύριο όγκο από τους συνολικά 280.000 εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που βάσει μιας σειράς νόμων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας των 62 για μειωμένη και 67 για πλήρη σύνταξη, όπως ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Η Αθήνα, παρά τις μεγάλες διαφορές που καταγράφονται με τους πιστωτές, αισιοδοξεί ότι στις Βρυξέλλες θα πετύχει συμφωνία καλύτερη από αυτή που περιέγραφε το email Χαρδούβελη. Είναι ενδεικτικό ότι η τελική πρόταση που κατατέθηκε στους εκπροσώπους των πιστωτών αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2020 και έως το 2025, με προστασία των θεμελιωμένων δικαιωμάτων. Αν και στις αποσκευές της η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», έχει και το σενάριο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2016, σταδιακά και έως το 2022, μετά από διαπραγματεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου και του Μαξίμου, επικράτησε η άποψη πως αυτό θα αποτελέσει την ύστατη λύση, καθώς δεν μπορεί η ελληνική πρόταση να είναι χειρότερη από το email Χαρδούβελη.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

13. Βαρουφάκης: «H 30η Ιουνίου η καταληκτική ημερομηνία για τη συμφωνία»

Για μια ενιαία συμφωνία «μια και καλή» έκανε λόγο την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας «προφανώς» στο ερώτημα αν θα περιέχει εργασιακά και ασφαλιστικά.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM 99,5 το πρωί της Παρασκευής ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι οι θεσμοί απαιτούν αυτό που εκείνοι ονομάζουν παραμετρικά μέτρα και εμμένουν σε μέτρα λιτότητας τα οποία θα είναι καταστροφικά για την οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα. Εξήγησε πως όταν η ελληνική πλευρά φέρνει μια πρόταση π.χ. ύψους 1 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή για την περαίωση εκείνοι απαντούν ότι αυτό είναι διαρθρωτικό μέτρο και ζητούν «μόνιμα υφεσιακά μέτρα».

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Ιουνίου όταν ολοκληρώνεται η παράταση της δανειακής σύμβασης, αποδίδοντας σε διαρροές οι οποίες «δεν βοηθούν στη διαπραγμάτευση» τα περί τελεσιγράφου μιας εβδομάδας από το Euro Working Group.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για ένα comprehensive review, δηλαδή στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης για όλα τα θέματα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Κλείνοντας και το σημερινό άρθρο θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά, που μας επιλέξατε…

Ευχόμαστε καλή εβδομάδα σε όλους…

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power Tax


efm_728x90