Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
25/05/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα για άλλη μια φορά!

Φτάσαμε αισίως στην τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Δε νομίζω οι περισσότεροι από μας να καταλάβαμε πως πέρασε τόσο γρήγορα ο συγκεκριμένος μήνας. Παρόλα αυτά για να θυμηθούμε τι μας απασχόλησε τις τελευταίες μέρες…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Ποιοι κωδικοί στη φορολογική δήλωση κρύβουν παγίδες - Πώς θα γλιτώσετε έξτρα φόρο
  2. «Αλαλούμ» με τους συντελεστές ΦΠΑ - Οι δανειστές ζητούν 12% και 23%
  3. Στο Taxis οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση δανείων
  4. Ηλεκτρονικά θα γίνεται πλέον η θεώρηση βιβλιαρίων υγείας των ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
  5. «Κόκκινη κάρτα» για τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ - τέσσερα εναλλακτικά σενάρια
  6. Φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 500 ευρώ και δύο φόροι έκπληξη
  7. Εισηγήσεις για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις για έσοδα άνω των 500 εκατ.
  8. Αποσύρεται η απόφαση του ΕΤΕΑ για τη ρευστοποίηση ομολόγων, ύψους 100 εκατ. ευρώ
  9. Ηλεκτρονικό μητρώο αποκτά το «Ελληνικό Σήμα»
  10. Στον τελικό των «European Business Awards» οκτώ ελληνικές επιχειρήσεις

 

1. Ποιοι κωδικοί στη φορολογική δήλωση κρύβουν παγίδες - Πώς θα γλιτώσετε έξτρα φόρο

Αντιμέτωποι με το χρόνο βρίσκονται οι φορολογούμενοι και οι λογιστές οι οποίοι καλούνται μέχρι τις 30 Ιουνίου να... διαβούν την ηλεκτρονική πύλη του TAXISNET για να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση.

Το πρώτο στάδιο για τη συμπλήρωση της δήλωσης απαιτεί από τους φορολογούμενους να συμπληρώσουν υποχρεωτικά τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΜΚΑ) του υπόχρεου και της συζύγου για τους έγγαμους καθώς και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Χωρίς email και ΑΜΚΑ η εφαρμογή δεν επιτρέπει στον φορολογούμενο να επιβεβαιώσει τα προσωπικά στοιχεία του και να προχωρήσει στην συμπλήρωση των κωδικών της δήλωσης.

Μόλις οι φορολογούμενοι συμπληρώσουν τον ΑΜΚΑ και το email και επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία συμπλήρωσης της δήλωσης. Θα διαπιστώσουν ότι και φέτος είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί που αφορούν στους μισθούς, τις συντάξεις, τους παρακρατούμενους και αναλογούντες φόρους, τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα. Μάλιστα στον βοηθητικό πίνακα που εμφανίζονται οι τόκοι καταθέσεων οι φορολογούμενοι θα δουν όχι μόνο τα ποσά των τόκων για τις δικές τους καταθέσεις αλλά και για όλες τις καταθέσεις στις οποίες εμφανίζονται συνδικαιούχοι. Σε λίγες ημέρες οι φορολογούμενοι θα έχουν ΠΡΌΣΒΑΣΗ σε πίνακα πληροφοριακού χαρακτήρα μέσω του οποίου θα ενημερώνονται και για τα ποσά που κατέβαλαν μέσα στο 2014 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους (τοκοχρεολυτικές δόσεις).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. «Αλαλούμ» με τους συντελεστές ΦΠΑ - Οι δανειστές ζητούν 12% και 23%

Σε παρτίδα για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο Brussels Group, ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ, με στόχο την πολυπόθητη ενδιάμεση συμφωνία. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, το σκληρό παζάρι βρίσκεται στη κορύφωση του και κάθε μέρα που περνάει βλέπει το φως της δημοσιότητας και ένα νέο σενάριο για τους συντελεστές του ΦΠΑ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην καθιέρωση δυο συντελεστών ΦΠΑ και το νέο σενάριο που βάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προβλέπει έναν μειωμένο 12% ή 11% και ένα υψηλό 23%.

Από την άλλη, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα του Brussels Group επιμένει σε τρεις συντελεστές και συγκεκριμένα 7%, 14% και 22% (με παραλλαγή στο 23%), με τις πληροφορίες να αναφέρουν, μάλιστα, ότι το υπουργείο Οικονομικών αναζητά νομική φόρμουλα για το bonus των 3 μονάδων, με στόχο να μειώνεται ο μεσαίος συντελεστής στο 11%.

Με βάση την νέα πρόταση των δανειστών:

Καθιερώνονται δυο συντελεστές ΦΠΑ 12% ή 11% και 23% και καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές στα νησιά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Στο Taxis οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση δανείων

Αναμένεται να αναρτήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο Taxis τις δαπάνες των φορολογούμενων για την εξυπηρέτηση τραπεζικών δανείων και πιστωτικών καρτών. Παράλληλα, και προς διευκόλυνση των φορολογουμένων η ΓΓΔΕ θα ενημερώσει τον σχετικό πίνακα που είναι αναρτημένοι οι τόκοι καταθέσεων, με την επισήμανση του πρώτου δικαιούχου για κάθε λογαριασμό.

Οι δαπάνες των φορολογούμενων για την εξυπηρέτηση τραπεζικών δανείων και πιστωτικών καρτών θα εμφανισθούν στους κωδικούς 727-728 του Ε1.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα δουν προσυμπληρωμένο το ποσό της ετήσιας δαπάνης που κατέβαλαν το έτος 2014 για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων και πιστώσεων γενικά. Επίσης, θα δουν προσυμπληρωμένο το ποσό που κατέβαλαν για την τοκοχρεολυτική απόσβεση των χρεώσεων των πιστωτικών καρτών, αλλά και τα ποσά τόκων υπερημερίας.

Σημειώνεται πως οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τις τοκοχρεωλυτικές δαπάνες για την απόσβεση δανείων οποιασδήποτε μορφής που πραγματοποίησαν εντός του 2014. Η δαπάνη αυτή αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης, δηλαδή προστίθεται στις συνολικές τεκμαρτές δαπάνες των φορολογούμενων και εφόσον το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο από το πραγματικό τότε φορολογούνται βάση του τεκμαρτού και πληρώνουν αυξημένο φόρο εισοδήματος

 

4. Ηλεκτρονικά θα γίνεται πλέον η θεώρηση βιβλιαρίων υγείας των ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Μέσω διαδικτύου θα απογράφονται πλέον οι ασφαλισμένοι και τα προστατευόμενα μέλη τους (σύζυγοι,τέκνα) προκειμένου να τους αποδίδεται ασφαλιστική ικανότητα.

Η ηλεκτρονική απογραφή δεν απαιτεί τη φυσική προσέλευση των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και βάζει τέλος στο φαινόμενο της ταλαιπωρίας χιλιάδων ασφαλισμένων.

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι διαθέσιμη στο διαδικτυακό ιστότοπο www.ika.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους-Συνταξιούχους / Απογραφή και Απόδοση Ασφαλιστικής Ικανότητας Έμμεσα Ασφαλισμένων.

Στην ίδια ηλεκτρονική υπηρεσία παρέχονται διευκρινίσεις και όλες οι σχετικές πληροφορίες που αφορούν στις διαδικασίες πιστοποίησης των χρηστών.

 

5. «Κόκκινη κάρτα» για τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ - τέσσερα εναλλακτικά σενάρια

Ούτε μια ημέρα δεν... άντεξε το «καλό» σενάριο του ΦΠΑ, που προέβλεπε την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή 18% και ενός μειωμένου στο 9,5%, στον οποίο θα υπάγονταν μόνο τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία αλλά και έκπτωση 3% του ΦΠΑ για όσους πραγματοποιούν τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών έδειξαν «κόκκινη κάρτα» στις προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, εκφράζοντας ενστάσεις τόσο για την έκπτωση 3% αλλά κυρίως για τη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου καθώς θεωρούν ότι προκύπτει «τρύπα» λόγω της γενικευμένης μετάταξης των τροφίμων από το 13% στο 9,5%.

Σύμφωνα, μάλιστα, με υπολογισμούς των εμπειρογνωμόνων, η έκπτωση του 3% στους συντελεστές ΦΠΑ θα οδηγούσε σε ετήσια απώλεια εσόδων άνω των 6 δισ. ευρώ σε περίπτωση που όλες οι συναλλαγές γινόταν με πλαστικό χρήμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει φέτος από τον ΦΠΑ την είσπραξη εσόδων 14,4 δισ. ευρώ.

Η πρόταση, όπως την παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, κρίνεται ουσιαστικά ανεφάρμοστη, καθώς πέρα από τα τεχνικά ζητήματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση υλοποίησή της, προσκρούει και σε βασικούς κανόνες της κοινοτικής νομοθεσίας για την εφαρμογή του συγκεκριμένου φόρου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 500 ευρώ και δύο φόροι έκπληξη

Νέες φωτιές βάζουν τα σενάρια που κυκλοφορούν για τους φόρους που θα επιβάλλει η κυβέρνηση στο ΠΛΑΙΣΙΟ της συμφωνίας με τους δανειστές.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Brussels Group επανέρχεται το σενάριο της επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει την επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ ενώ δεν αποκλείεται ο συντελεστής να φθάνει στο 2 τοις χιλίοις. Από την επιβολή του φόρου θα εξαιρεθούν οι αναλήψεις που γίνονται από τα ΑΤΜ΄s. Με την επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις πάνω από τα 500 ευρώ σημαίνει ότι για μια ανάληψη 3.000 ευρώ θα παρακρατείται φόρος 3 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ εάν ο συντελεστής ανέλθει στο 1 τοις χιλίοις έως 600 εκατ. ευρώ ΑΝ ο συντελεστής διαμορφωθεί στο 2 τοις χιλίοις.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Σκάι αναμένεται να υπάρξουν και δύο φόροι έκπληξη, οι οποίοι θα είναι έκτακτοι με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων την δύσκολη φετινή χρονιά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Εισηγήσεις για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις για έσοδα άνω των 500 εκατ.

Εισηγήσεις για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε χιλιάδες επιχειρήσεις, δέχεται ο πρωθυπουργός. Σε μια χρονική στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών βρίσκονται με συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις, φαίνεται να εξετάζεται ένα σχέδιο για επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων –στα πρότυπα της έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης που επιβλήθηκε το 2010 από τους Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου- επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τον «λογαριασμό» των μέτρων που απαιτούνται για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Οπως αναφέρει το TheToc, το μέτρο έχει ήδη «μετρηθεί» από το οικονομικό επιτελείο και εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα ακόμη και άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ καθώς θα αφορά στα κέρδη της προηγούμενης φορολογικής κρίσης.

Υπάρχουν βεβαίως και αντίθετες εισηγήσεις καθώς το μέτρο εκτιμάται ότι έχει έντονα υφεσιακό χαρακτήρα, μπορεί να γονατίσει τις επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας ή ακόμη και να οδηγήσει σε νέο κύκλο απολύσεων.

Ο προβληματισμός για το περιεχόμενο του πακέτου μέτρων που θα «προχωρήσουν» είναι πολύ μεγάλος στην κυβέρνηση καθώς εκτιμάται ότι οι προτάσεις που έχουν πέσει μέχρι τώρα στο τραπέζι δεν επαρκούν για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό, το ύψος του οποίου εκτιμάται σε τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Αποσύρεται η απόφαση του ΕΤΕΑ για τη ρευστοποίηση ομολόγων, ύψους 100 εκατ. Ευρώ

Το Ταμείο είχε αποφασίσει να σπάσει ομόλογα που διέθετε η Τράπεζα της Ελλάδος για να πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου. Για την άμεση αντιμετώπιση του ταμειακού προβλήματος του ΕΤΕΑ δεσμεύεται το υπουργείο Εργασίας.

«Φρένο» βάζει το υπουργείο Εργασίας στη ρευστοποίηση ομολόγων, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), προκείμενου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου

Μετά από συνεννόηση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Γιώργο Ρωμανιά και τον διοικητή του ΕΤΕΑ Θανάση Καποτά, η πρόταση για σπάσιμο των ομολόγων αποσύρεται.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Ηλεκτρονικό μητρώο αποκτά το «Ελληνικό Σήμα»

Ηλεκτρονικό μητρώο ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών δημιουργείται στη Διεύθυνση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Στο μητρώο θα καταχωρούνται τα στοιχεία των επιχειρήσεων στις οποίες έχει απονεμηθεί το δικαίωμα χρήσης του "Ελληνικού Σήματος" και το μητρώο θα είναι προσβάσιμο από όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω διαδικτυακού portal.

Όπως αναφέρει σχετική δημοσίευση στο Διαύγεια, διενεργείται πρόχειρος διαγωνισμός για την προμήθεια εφαρμογής Ηλεκτρονικού Μητρώου Ελληνικού Σήματος για την κάλυψη των αναγκών της Διεύθυνσης Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Θα καταχωρείται στο μητρώο, ανά κατηγορία προϊόντος και υπηρεσίας κάθε απονομή, μεταβίβαση, ανάκληση ή μεταβίβαση προσωρινή ή οριστική του Ελληνικού Σήματος και η καταχώρηση των στοιχείων στο μητρώο θα γίνεται ηλεκτρονικά απευθείας από χρήστες του φορέα απονομής.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Στον τελικό των «European Business Awards» οκτώ ελληνικές επιχειρήσεις

Οκτώ ελληνικές επιχειρήσεις θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον τελικό των «European  Business  Awards 2014/15 sponsored by RSM» που θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου στο Λονδίνο.

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζει τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στον τελικό η Ελένη Στυλιανού, Manager, Τμήμα Συμβουλευτικής Ανθρώπινου Δυναμικού, RSM Greece, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η ελληνική επιχειρηματικότητα παρά την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες των τελευταίων ετών αποδεικνύει για μία ακόμα χρονιά ότι μπορεί να διακριθεί στον διεθνή επιχειρηματικό στίβο» αναφέρει η κα Στυλιανού και συνεχίζει: «Η προσπάθειά μας ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια. Αξιοποιήσαμε τη συνεργασία μας με τα European Business Awards με στόχο να αναδείξουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα καθώς και το γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν επάξια να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Τα «European Business Awards sponsored by RSM», τα οποία διοργανώνονται για 9η συνεχή χρονιά, είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός θεσμός, ο οποίος αναγνωρίζει και επιβραβεύει την επιχειρηματικότητα, τις καλές πρακτικές και την καινοτομία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στον εφετινό διαγωνισμό 2014/2015, στην πρώτη φάση της διαδικασίας του, δήλωσαν συμμετοχή 24.000 επιχειρήσεις από 33 ευρωπαϊκές χώρες. Από αυτές επιλέχθηκαν από τους κριτές 709 National Champions και 110 Ruban d’Honneur Recipients (10 από κάθε κατηγορία). Στον τελικό θα αναδειχθούν 11 νικητές - ένας για κάθε κατηγορία. Για την Ελλάδα φέτος διακρίθηκαν 60 επιχειρήσεις ως «National Champion».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Εμείς, κάπου εδώ θα σας αφήσουμε…  Δεν νομίζω να σας κουράσαμε πολύ σήμερα.

Ραντεβού την άλλη Δευτέρα, πρωτομηνιά.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους.

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90