Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
18/05/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή σας εβδομάδα!

Άλλη μια εβδομάδα πέρασε και είμαστε εδώ, για να θυμηθούμε τι μας απασχόλησε και τι σχολιάσαμε περισσότερο την προηγούμενη εβδομάδα.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Άνοιξε το TAXISΝΕΤ για τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος
 2. ΣΤΕ: Συνταγματικός ο νόμος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων
 3. Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ή 30.000 ευρώ - Καταιγίδα ανατιμήσεων λόγω ΦΠΑ
 4. Ρύθμιση για την υποβολή «ξεχασμένων» δηλώσεων χωρίς πρόστιμα
 5. Εξαιρέσεις στην προκαταβολή «φόρου» 26% μετά από παρέμβαση της Κομισιόν - Αλλαγή στον Ν.4321/2015
 6. Τα κίνητρα για συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες
 7. Τραπεζικά δάνεια: Χαμηλή ζήτηση από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις
 8. Κατά 1,1 δισ. ευρώ αύξηση του ELA αποφάσισε η ΕΚΤ
 9. Ενιαίος ΦΠΑ 18% σε τρόφιμα και ρεύμα
 10. Τροπολογία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας και παράτασης δηλώσεων Ε9
 11. Τροπολογία για ΕΣΠΑ και ξεμπλοκάρισμα χρηματοδοτήσεων

 

1. Άνοιξε το TAXISΝΕΤ για τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος

Άνοιξε, αργά χθες το βράδυ, η ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISNET για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν μέσω αυτής να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ώς και τις 30 Ιουνίου, που λήγει η σχετική προθεσμία.

Με την είσοδο του φορολογούμενου στην ειδική εφαρμογή, τού ζητείται η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ, καθώς και η επιβεβαίωση των λοιπών προσωπικών στοιχείων που είναι προσυμπληρωμένα. Προσυμπληρωμένα είναι, επίσης, τα ποσά των μισθών και των συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2014, οι τόκοι καταθέσεων που ζητούν εππιβεβαίωση ότι είναι σωστοί, όπως και τα ποσά των δόσεων που έχουν καταβληθεί για εξόφληση δανείων στις τράπεζες. 

Ο φορολογούμενος μπορεί να ελέγξει, επίσης, την ορθότητα των στοιχείων των ακινήτων και των αυτοκινήτων που έχει στην κατοχή του και εμφανίζονται στο έντυπο Ε1.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. ΣΤΕ: Συνταγματικός ο νόμος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ΣΤΕ) με την υπ΄ αριθμ. 1858/2015 απόφασή της έκρινε ότι είναι συνταγματικά ανεκτές και νόμιμες οι ρυθμίσεις του νέου νόμου 4178/2013 για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και απέρριψε ως απαράδεκτες τις προσφύγες κατοίκων του Αμαρουσίου. Ουσιαστικά λύνεται ο γόρδιος δεσμός για περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που προχώρησαν σε τακτοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης), έκρινε ότι δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ο νόμος 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμηση, που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.

Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι από τη δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή συνέχισης της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον, κρίνεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 20.000 ή 30.000 ευρώ - Καταιγίδα ανατιμήσεων λόγω ΦΠΑ

Με... κινούμενη άμμο μοιάζει η διαπραγμάτευση του Brussels Group που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να κλείσουν τα περισσότερα από τα ζητήματα, και οι δύο πλευρές να πλησιάσουν σε συμφωνία.

Τα σενάρια για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο δίνουν και παίρνουν, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται τις τελευταίες ώρες εκτός από το μείζον θέμα του ΦΠΑ και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ανεβάζουν όλο και ψηλότερα τον ενιαίο συντελεστή του ΦΠΑ και επιμένουν σε αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ ή ακόμη και 20.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί να περιορίσει τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν φέτος για τα νοικοκυριά.

Για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ οι εταίροι επιμένουν ο συντελεστής να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 19% με ελάχιστες εξαιρέσεις και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα καταβάλλει προσπάθεια ο συντελεστής να διαμορφωθεί χαμηλότερα μεταξύ 17% - 18%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Ρύθμιση για την υποβολή «ξεχασμένων» δηλώσεων χωρίς πρόστιμα

Iσχυρό κίνητρο στους φορολογούμενους προκειμένου να υποβάλλουν εκπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών ή ακόμη και τροποποιητικές δηλώσεις σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση. Διάταξη που μελετάται να ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο, προβλέπει ότι θα δοθεί περιθώριο ενός μήνα για την υποβολή των «ξεχασμένων» φορολογικών δηλώσεων. Το κίνητρο για τους φορολογούμενους είναι ότι δεν θα υποβάλλονται πρόστιμα, προσαυξήσεις ή πρόσθετοι φόροι. Για να ισχύσει όμως αυτό, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο που θα προκύψει μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της δήλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο της διάταξης αναφέρει ότι «υπόχρεοι φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση, ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση για την καταβολή ή μη φόρων, τελών, ή εισφορών υπέρ του δημοσίου, θα μπορούν μέχρι μια προκαθορισμένη ημερομηνία να υποβάλλουν αρχικές ή τροποποιητικές, χρεωστικές ή μηδενικές δηλώσεις, για εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι και το φορολογικό έτος 2014 χωρίς την επιβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου ή τόκου».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Εξαιρέσεις στην προκαταβολή «φόρου» 26% μετά από παρέμβαση της Κομισιόν - Αλλαγή στον Ν.4321/2015

Aνοίγει «παράθυρο» για να εξαιρεθούν επιχειρήσεις από την προκαταβολή φόρου 26% στις συναλλαγές που έχουν με κράτη που θεωρούνται «μη συνεργάσιμα φορολογικά» ή έχουν «προνομιακό φορολογικό καθεστώς», όπως η Kύπρος και η Bουλγαρία, με το σχέδιο υπουργικής απόφασης της αναπληρώτριας υπουργού Oικονομικών N. Bαλαβάνη.

H υπουργική απόφαση επιχειρεί να περιορίσει τις επιπτώσεις του μέτρου και να διευκολύνει τις συναλλαγές των επιχειρήσεων, αμβλύνοντας τις σφοδρές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για το άρθρο 21 του ν. 4321/2015. Aξιοσημείωτο ότι εκτός από την αντίδραση της κυβέρνησης της Bουλγαρίας και του επιχειρηματικού κόσμου σημειώθηκε άμεση παρέμβαση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής και μάλιστα με ταχύτητα που δεν συνηθίζεται...

Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Oικονομικών, με την υπουργική απόφαση, η οποία έως χθες ήταν σε δημόσια διαβούλευση, επιχειρείται «να επιτευχθεί διπλός στόχος: Nα διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου και ταυτόχρονα να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, με πρόσθετα λειτουργικά και άλλα κόστη». Ψάχνουμε τη χρυσή τομή ώστε να χτυπήσουμε όσους φορο-αποφεύγουν και ζημιώνουν τα δημόσια ταμεία, χωρίς να επιβαρυνθούν οι ειλικρινείς επιχειρήσεις, τονίζουν παράγοντες του υπουργείου Oικονομικών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Τα κίνητρα για συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες

Επιστροφή χρημάτων με τη μορφή μετρητών που θα πιστώνονται στην κάρτα και θα μειώνουν τον λογαριασμό για τον κάτοχο, σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα σε συναλλαγές άνω των 50 ή 70 ευρώ.

Το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά σε 22 νησιά, στα οποία υπολογίζεται ότι θα τοποθετηθούν περί τα 50.000 μηχανήματα αποδοχής καρτών (POS), καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε αυτά τα νησιά. Η επιστροφή χρημάτων μέσω μείωσης του τελικού λογαριασμού που πληρώνει ο κάτοχος, θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση μέσω λοταρίας, στην οποία θα μπαίνουν αυτομάτως όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούν οι κάτοχοι των καρτών, είτε πρόκειται για πιστωτική είτε για χρεωστική κάρτα. Πρόκειται δηλαδή για διαδικασία που θα γίνεται αυτόματα μέσω της τράπεζας, χωρίς ο καταναλωτής να κάνει κάποια ενέργεια.

Το κίνητρο για τους καταναλωτές, δηλαδή το ύψος της επιστροφής που θα δοθεί τελικώς, θα είναι συνάρτηση του κόστους που συνεπάγεται για το Δημόσιο και το οποίο θα πρέπει να υπολείπεται των εσόδων που θα προκύψουν από τον περιορισμό των αδήλωτων συναλλαγών. Ετσι έχει υπολογιστεί ότι εάν π.χ. η επιστροφή είναι 2%, 19.230 καταναλωτές που χρησιμοποιούν την κάρτα τους θα κληρώνονται κάθε εβδομάδα, ενώ το κόστος για το Δημόσιο θα είναι σε αυτή την περίπτωση 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Τραπεζικά δάνεια: Χαμηλή ζήτηση από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Χαμηλή ζήτηση από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά τραπεζικής χρηματοδότησης το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Την ίδια στιγμή εκτιμάται από ανώτατα τραπεζικά στελέχη ότι οι συνολικές χρηματοδοτήσεις των τραπεζών το 2015 προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα κυμανθούν στα πέντε με έξι δισ. ευρώ έναντι αρχικών εκτιμήσεων που είχαν διατυπωθεί στα τέλη του περασμένου έτους για 8 με 10 δισ. ευρώ.

Καθοριστική σημασία, όπως επισήμαναν σε δηλώσεις τους τα ανώτατα διοικητικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, έχει η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας που θα αποτελέσει το κομβικό σημείο για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας. Όπως επισημαίνουν, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τις προοπτικές για την δυναμική που θα αναπτυχθεί.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Κατά 1,1 δισ. ευρώ αύξηση του ELA αποφάσισε η ΕΚΤ

Καμία αλλαγή στο «ταβάνι» των ομολόγων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες, το οποίο διατηρείται στο επίπεδο των 13 δισ. ευρώ.

«Αυτοσυγκράτηση» επέδειξε η ΕΚΤ, η οποία μπορεί να μην έπνιξε τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, αλλά φρόντισε να προσφέρει λιγότερα κεφάλαια σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, προχώρησε σε αύξηση του Έκτακτου Μηχανισμού Χρηματοδότησης (ELA) των ελληνικών τραπεζών μόλις κατά 1,1 δισ. ευρώ. Μετά και από τη νέα αύξηση το ύψος του ELA διαμορφώνεται στο επίπεδο των 80 δισ. ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Ενιαίος ΦΠΑ 18% σε τρόφιμα και ρεύμα

Στους κλάδους με τη μεγαλύτερη στάθμιση στο βασικό «καλάθι», όπως τα τρόφιμα, η στέγαση και η εστίαση, θα υπάρξει η μεγαλύτερη επιβάρυνση από την ενδεχόμενη εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18%. Η υπαγωγή των τροφίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος σε συντελεστή 18% από 13% που είναι σήμερα θα πλήξει ιδιαιτέρως τον οικογενειακό προϋπολογισμό και ειδικά των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών, σε μια εποχή που οι δαπάνες για τη διατροφή και τα πάγια των σπιτιών είναι αυτές τις οποίες προσπαθούν να μην περικόψουν.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη το σενάριο που θέλει την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% με εξαίρεση τις υπηρεσίες παροχής καταλυμάτων, με το σενάριο να θεωρεί ότι ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από 6,5% που είναι σήμερα σε 9%, η συνολική επιβάρυνση στο βασικό «καλάθι» προϊόντων και υπηρεσιών θα είναι 2,6%, ενώ η ελληνική οικονομία μετά μια μακρά περίοδο, άνω των δύο ετών, αποπληθωρισμού θα εισέλθει πάλι σε πληθωρισμό.

Και μπορεί το 2,6% να φαίνεται σαν μια ήπια σχετικά επιβάρυνση, όμως δεν ισχύει το ίδιο εάν δει κάποιος πώς επηρεάζονται οι επιμέρους κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών και μάλιστα αυτές στις οποίες τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα δαπανούν τα περισσότερα χρήματά τους. Η επίπτωση στα τρόφιμα θα είναι της τάξης του 4,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η η διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά αποτελούν την κατηγορία εκείνη με τη μεγαλύτερη στάθμιση στο «καλάθι», καθώς αντιστοιχεί στο 21,1% των δαπανών, ενώ, μάλιστα, προ κρίσης, το 2007 αντιστοιχούσε στο 17,1% των δαπανών. Η επιβάρυνση μπορεί τελικά να είναι κατά τι μικρότερη σε περίπτωση που κάποια περιορισμένα βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί και το γάλα, υπαχθούν στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Τροπολογία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας και παράτασης δηλώσεων Ε9

Πάρτε πίσω τις πινακίδες των αυτοκινήτων σας πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν με βάση τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους, λέει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι για να γλιτώσουν τα τέλη κυκλοφορίας προτίμησαν να θέσουν σε ακινησία τα οχήματά τους.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία την οποία κατέθεσε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Με την ίδια τροπολογία , δίνεται παράταση έως τις 30 Ιουνίου για δηλώσεις ακινήτων Ε9 και διευκρινίζεται ότι μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των εκατό δόσεων και μη φορολογικές οφειλές, οι οποίες έχουν καταχωριστεί στα βιβλία εισπρακτέων της Φορολογικής Διοίκησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις της τροπολογίας προβλέπουν:

1. Τέλη κυκλοφορίας. Σε περίπτωση άρσης ακινησίας οχήματος, αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης εντός του 2015, τα τέλη κυκλοφορίας του έτους αυτού καταβάλλονται πριν την άρση ακινησίας, αναλογικά , για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους συμπεριλαμβανομένου και του μήνα της άρσης ακινησίας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Τροπολογία για ΕΣΠΑ και ξεμπλοκάρισμα χρηματοδοτήσεων

Τροπολογία για την λειτουργία των λαϊκών αγορών, τον αναπτυξιακό νόμο, τις ειδικές υπηρεσίες του ΕΣΠΑ και έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές"».

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιχειρούνται διορθωτικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, μεταξύ των οποίων η αύξηση των εσόδων των περιφερειών για την ενίσχυση των ευαίσθητων οικονομικά και κοινωνικά ομάδων.

Ακόμα, παρατείνεται η προθεσμία προσκόμισης σύμβασης τραπεζικού δανείου, για επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011, κατά έξι μήνες, δηλαδή έως την 30.9.2015, προκειμένου να δοθεί δυνατότητα σε μικρομεσαίους, κυρίως, επενδυτές, να αξιοποιήσουν την αναμενόμενη ενίσχυση της ρευστότητας από τραπεζικά ιδρύματα ενώ λύνονται προβλήματα σχετικά με τις εγγυητικές επιστολές για να καταστεί ταχύτερη η ολοκλήρωση των ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στους επενδυτικούς νόμους 3299/2004 και 3980/2011.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Και με αυτή τη τελευταία είδηση θα θέλαμε να κλείσουμε και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.

Καλημέρα και καλή σας εβδομάδα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90