Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
11/05/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

Άλλη μια εβδομάδα πέρασε και αποτελεί πλέον παρελθόν. Για να δούμε τι μας επιφύλαξε…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Στις αρχές της εβδομάδας ξεκινά η υποβολή των δηλώσεων - Πολ.1088/17.4.2015, Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 και καταβολή του φόρου. Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που υποβάλλονται με αυτή
 2. Αγαθά και υπηρεσίες για τους πιο αδύναμους στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ
 3. Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις
 4. Εφορία: έκπτωση 2% αν είσαι συνεπής και πληρώνεις εφάπαξ τους φόρους
 5. Πακέτο μέτρων 2,6 δισ. ευρώ - Νέοι φόροι, ΕΝΦΙΑ και αμνηστία για να επιστρέψουν οι καταθέσεις
 6. Θέμα ημερών ή εβδομάδων η συμφωνία - Θα πληρώσουμε κανονικά το ΔΝΤ επισήμανε ο Βαρουφάκης
 7. «Πλαστικό χρήμα» και ηλεκτρονική παρακολούθηση τα μέτρα εισπραξιμότητας του ΦΠΑ
 8. Bαλαβάνη: Ελαφρύνσεις για μπλοκάκια και ανείσπρακτα ενοίκια
 9. Μέχρι το τέλος Ιουνίου οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων
 10. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 υπήρξε ενίσχυση των ασφαλιστικών εργασιών κατά 17,5%
 11. Κερδοφόρες 6 στις 10 επιχειρήσεις το 2014 δείχνουν τα στοιχεία της ICAP

 

1. Στις αρχές της εβδομάδας ξεκινά η υποβολή των δηλώσεων -Πολ.1088/17.4.2015, Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 και καταβολή του φόρου. Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που υποβάλλονται με αυτή

Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στο Τaxis η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

 Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει κανονικά στις 30 Ιουνίου, ωστόσο η καθυστέρηση στο άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής αναμένεται να οδηγήσει σε μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας.

Ήδη φοροτεχνικοί και λογιστές ζητούν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων να επεκταθεί έως τις 30 Ιουλίου, ήτοι να συμπέσει με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Όπως αναφέρουν εάν δεν υπάρξει παράταση της προθεσμίας από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να εξελιχθεί η όλη διαδικασία εγκαίρως  θα πρέπει να μπαίνουν σε ημερήσια βάση στο Τaxis στο διάστημα 11 Μάιου -30 Ιουνίου περίπου 110.000 δηλώσεις.

Αυτό κρίνεται ως ιδιαιτέρως δύσκολο από τους φοροτεχνικούς, οι οποίοι αμφισβητούν και την ικανότητα του Τaxis να ανταποκριθεί στην παράλληλη διαδικασία υποβολής και εκκαθάρισης των δηλώσεων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Πολ. 1088/17.4.2015

 

2. Αγαθά και υπηρεσίες για τους πιο αδύναμους στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα φτωχά νοικοκυριά θα προκύψει από ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος  

Αναλυτική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αλλαγές των συντελεστών ΦΠΑ στις διάφορες εισοδηματικές τάξεις θα παρουσιάσει στους θεσμούς η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, εστιάζοντας στα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα.

Στόχος της μελέτης είναι να καταδειχθεί η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ ανάλογα με το ύψος και τον αριθμό των συντελεστών, αλλά κυρίως να αναγνωρισθούν εκείνα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνονται περισσότερο από τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, ώστε να υπαχθούν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί στο Brussels Group φέρονται να έχουν καταλήξει σε ένα σενάριο -που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες – και προβλέπει την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% σε όλη την Ελλάδα και διατήρηση ενός μειωμένου συντελεστή 6,5% έως 9% για τα είδη που καταναλώνουν τα φτωχότερα εισοδηματικά στρωματά (κυρίως τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, φάρμακα και βιβλία).

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα φτωχά νοικοκυριά θα προκύψει από ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Σήμερα βαρύνονται με συντελεστή 13% και ενδέχεται να επιβαρυνθούν με συντελεστή 18%. Σημειώνεται πως στις αρχές του 2010 ο ΦΠΑ στο ρεύμα ήταν 9%, δηλαδή μέσα σε πέντε χρόνια θα διπλασιαστεί.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις

Στην απόσυρση του σχεδίου νόμου για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και τις συλλογικές συμβάσεις επιμένουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, με τα εργασιακά να παραμένουν το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε μετά την κοινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και τις δηλώσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στα εργασιακά, ώστε να φτάσουν σε συμφωνία, φαίνεται μεγάλη. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη ότι το νομοσχέδιο έχει πάρει τον δρόμο του, καθώς και η επισήμανση ότι οι «κόκκινες γραμμές» δεν τέθηκαν για να αλυσοδεθεί η κυβέρνηση, αλλά για να εκφράζουν τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό. Τα εργασιακά παραμένουν «κόκκινες γραμμές», υποστήριξε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην κυβέρνηση έχει διαμορφωθεί πλέον η άποψη ότι δεν αντέχει η κυβερνητική πλειοψηφία αν δεν περάσει το εργασιακό, προφανώς όμως σε μια πιο... λάιτ εκδοχή, πιθανότατα απαλλαγμένη από διατάξεις που αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους θεσμούς, όπως η ρητή αναφορά στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ έως τον Ιούλιο του 2016. Ο χρόνος κατά τον οποίο θα κατατεθεί το επίμαχο σχέδιο νόμου θα καθοριστεί από τις διαπραγματεύσεις για τη μεγάλη συμφωνία, καθώς, όπως όλα δείχνουν, στην παρούσα αξιολόγηση δεν φαίνεται πως θα υπάρξει κάποιου είδους αναφορά στα εργασιακά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Εφορία: έκπτωση 2% αν είσαι συνεπής και πληρώνεις εφάπαξ τους φόρους

Έκπτωση φόρου 2% για τους φορολογούμενους που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως και την 31 Ιουλίου 2015 και απαλλαγή από τη φορολογία των ανείσπρακτων ενοικίων που εκχωρούνται στο δημόσιο προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ακόμη ότι παραμένουν αφορολόγητες αγροτικές αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές ενώ θεσπίζεται αφορολόγητο 12.000 ευρώ για αγροτικές επιδοτήσεις και περιορίζεται στο μισό η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες.

Οι τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές"» και αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, την προσεχή Τρίτη 12-05-2015

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Πακέτο μέτρων 2,6 δισ. ευρώ - Νέοι φόροι, ΕΝΦΙΑ και αμνηστία για να επιστρέψουν οι καταθέσεις

Έτοιμη να υπογράψει το πρώτο πακέτο μέτρων ύψους 2,6 δισ. ευρώ είναι η κυβέρνηση. Το πακέτο περιγράφεται από κυβερνητικούς κύκλους ως «σύμφωνο συμβίωσης» με τους δανειστές.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το λογαριασμό θα πληρώσουν όσοι ήδη έχουν επιβαρυνθεί με φόρο πολυτελούς διαβίωσης (ΙΧ, πισίνες, αεροσκάφη) και όσοι έχουν σκάφη αναψυχής που είχαν εξαιρεθεί.

Προβλέπονται έσοδα από φόρο διαμονής 5% σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Μυκόνου, της Σαντορίνης και των μεγάλων νησιών και φόρος 3% σε εστιατόρια και μπαρ ως «ισοδύναμο» της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο.

Επίσης, η χρήση «πλαστικού» χρήματος για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό άνω των 4.100 κατοίκων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Θέμα ημερών ή εβδομάδων η συμφωνία - Θα πληρώσουμε κανονικά το ΔΝΤ επισήμανε ο Βαρουφάκης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα υπάρξει συμφωνία για χρηματοδότηση τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πληρώσει κανονικά την επόμενη δόση στο ΔΝΤ επισήμανε σε διάσκεψη για την επιχειρηματικότητα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, παρά τις περί αντιθέτου απόψεις που ακούγονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ακόμα ότι «δόθηκε υπερβολικός χρόνος για διαπραγματεύσεις για την επόμενη δόση, αντί να δοθεί για την επόμενη μεγάλη συμφωνία».

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι υπάρχει κοινός τόπος για συμφωνία με τους εταίρους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία για χρηματοδότηση τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στις μεταρρυθμίσεις σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.»

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. «Πλαστικό χρήμα» και ηλεκτρονική παρακολούθηση τα μέτρα εισπραξιμότητας του ΦΠΑ

Στα μέτρα για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ περιλαμβάνονται: Ηλεκτρονική παρακολούθηση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής.

Στα μέτρα για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ περιλαμβάνονται:

• Ηλεκτρονική παρακολούθηση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ θα επιδιωχθεί να αντιμετωπισθεί με τη χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων» μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ.

Το σύστημα αυτό θα παρακολουθεί μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και Ιντερνετ την οικονομική δραστηριότητα των ύποπτων επιχειρήσεων και θα ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για κάθε συναλλαγή τη στιγμή της πραγματοποίησής της. Η εφαρμογή του εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στην είσπραξη πρόσθετων εσόδων από 350 έως 420 εκατ. ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Bαλαβάνη: Ελαφρύνσεις για μπλοκάκια και ανείσπρακτα ενοίκια

Τελευταία στιγμή και λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή τις ρυθμίσεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια, τη φορολόγηση αμοιβών από μπλοκάκια και τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, αναμένεται ίσως και σήμερα να προωθήσει στη Βουλή τις σχετικές αλλαγές.

Για τα ανείσπρακτα ενοίκια, η υπουργός έχει δεσμευθεί ότι δεν θα επιβληθεί φόρος και προσανατολίζεται να επαναφέρει τη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο μέσω των Εφοριών, όπως ίσχυε έως πέρυσι.

Στο θέμα των αμοιβών από μπλοκάκι η τελική μορφή των διορθωτικών διατάξεων θα δείξει αν θα υπάρξουν πραγματικές ελαφρύνσεις και για ποιους. Με βάση τον νόμο που ισχύει σήμερα, όσοι εισέπραξαν το 2014 αμοιβές από μπλοκάκι και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, για το μπλοκάκι θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και για τον μισθό με συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ (32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για το υπερβάλλον) και tax credit 2.100 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Μέχρι το τέλος Ιουνίου οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να καθοριστούν οι νέες τιμές προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Μαρία Αντωνίου, με την οποία υπενθύμιζε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε ότι υφίσταται παράνομη παράλειψη της φορολογικής διοίκησης να προβεί στην επιβαλλόμενη έκδοση απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας.

Όπως ενημερώνει την βουλευτή η αναπληρώτρια υπουργός, «η Διοίκηση σε συμμόρφωση με την αριθμ. 4003/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι σε διαδικασία μελέτης και συντονισμού των κατάλληλων ενεργειών, ώστε μέσα στην ταχθείσα προθεσμία και συγκεκριμένα έως τέλος Ιουνίου 2015, να καθοριστούν, όπου αυτό απαιτείται, νέες τιμές προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων για όλη τη χώρα, οι οποίες θα αποδίδουν πιστότερα τη σημερινή πραγματική εικόνα της αγοράς ακινήτων».

 

10. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 υπήρξε ενίσχυση των ασφαλιστικών εργασιών κατά 17,5%

Στροφή στην αποταμίευση μέσω ασφαλιστικών συμβολαίων πραγματοποιούν χιλιάδες νοικοκυριά, που καταφεύγουν στην αγορά επενδυτικών και αποταμιευτικών προγραμμάτων ζωής.

Η άνοδος των ασφαλιστικών εργασιών ζωής κατά 17,5%, στα 494,8 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2015 αποδίδεται και στη μετακίνηση κεφαλαίων από τις τράπεζες, ενόψει ενός κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ, που οδήγησε μερίδα αποταμιευτών στην αγορά κυρίως επενδυτικών συμβολαίων. Αυξημένες ήταν επίσης και οι πωλήσεις προγραμμάτων υγείας, καθώς τα προβλήματα που εμφανίζουν τα δημόσια νοσοκομεία ωθούν πολλά νοικοκυριά στον ιδιωτικό τομέα, επιδιώκοντας πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας.

Σταθερή παραφωνία στην ανοδική τάση των ασφαλιστικών εργασιών συνεχίζει να αποτελεί ο κλάδος αυτοκινήτου, ο τζίρος του οποίου υποχώρησε κατά 20,2% σε επίπεδο τριμήνου. Αιτία είναι η αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων οχημάτων, αλλά και η συνέχιση του πολέμου τιμών στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου. Με αφορμή την αύξηση των ασφαλιστικών εργασιών του πρώτου τριμήνου, ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εργασιών κ. Α. Σαρρηγεωργίου επισήμανε ότι «ο Μάρτιος του 2015 είναι ο πρώτος μήνας που καταγράφεται αύξηση στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων σε μηνιαία βάση, μετά τον Οκτώβριο του 2014. Η άνοδος των ασφαλιστικών προϊόντων συνδεδεμένων με επενδύσεις αντισταθμίζεται από τη μείωση στις ασφαλίσεις ζημιών, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ η αρνητική πορεία του κλάδου οφείλεται κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτων».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Κερδοφόρες 6 στις 10 επιχειρήσεις το 2014 δείχνουν τα στοιχεία της ICAP

Τη βελτίωση του κλίματος σε ό,τι αφορά τόσο τους καταναλωτές, όσο και τις επιχειρήσεις, που συντελέστηκε αργά αλλά σταθερά το 2014, δείχνουν τα στοιχεία της ICAP.

Σύμφωνα με την ανάλυση αποτελεσμάτων 1.043 εταιρειών, την περυσινή χρονιά, 640 (61,4%) ήταν κερδοφόρες, με κέρδη 1.906 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ 403 (38,6%) ήταν ζημιογόνες, με ζημίες περί τα 1.142 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτού, τα δεδομένα δείχνουν και βελτίωση της κερδοφορίας, καθώς και ενίσχυση - εστω και οριακή - του τζίρου. 

Αναλυτικότερα : 

Ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 0,7%, ανακόπτοντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων ετών, με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 46,15 δισ. ευρώ το 2014.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ότι η υπέρβαση του κόστους πωλήσεων ήταν σαφώς εντονότερη (σε σχέση με τις πωλήσεις), γεγονός που οδήγησε και πάλι σε υποχώρηση των μικτών κερδών κατά 2,8%, στοιχείο ενδεικτικό ότι χρειάζονται ακόμη προσπάθειες προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Εδώ έφτασε στο τέλος η "ματιά" αυτής της εβδομάδας.

Ευχαριστούμε όσους διάβασαν ή όχι το άρθρο μας. Ραντεβού την επόμενη Δευτέρα.

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90