Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
04/05/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Μετά το Πάσχα τελείωσε και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που σύμφωνα με τον κύριο Σκουρλέτη, η 1η Μαϊου καθορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές.

Πλούσια η προηγούμενη εβδομάδα σε ειδήσεις, ανακοινώσεις και παρατάσεις…  Ας δούμε όμως τι νέα μας επιφύλαξε...

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Παράταση έως 2 Ιουνίου στη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία
 2. Παράταση προθεσμίας υποβολής των βεβαιώσεων έως τις 10/5/2015
 3. Νέα προθεσμία εφάπαξ εξόφλησης μέρους της οφειλής με έκπτωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν.4321/2015
 4. Έντυπο Ε1: Προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί για τις δόσεις δανείων
 5. ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις συντάξεων και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος
 6. Αφορολόγητο πάνω από 200.000 - Δεν θα φορολογηθεί η πρώτη κατοικία
 7. Ειδικό τέλος 1-5 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία - Τα 23 νησιά που θα χτυπήσει η φοροκαταιγίδα
 8. ΤΣΜΕΔΕ: Παράταση για τις εισφορές του Α’ εξαμήνου 2015 έως 30.6.2015
 9. Πρόστιμα έως 500 ευρώ για τις φορολογικές δηλώσεις
 10. Έκτακτη εισφορά και νέοι φόροι: Τα μέτρα - φωτιά που σχεδιάζει η κυβέρνηση
 11. Φόρος 15%-20% για τις καταθέσεις στο εξωτερικό
 12. Όλο το σχέδιο για τη σύνδεση ταμειακών μηχανών με το Taxis
 13.  «Κυμαινόμενη» σύνταξη για 100.000 δικαιούχους
 14. Περισσότερα κίνητρα και bonus για τη χρήση πιστωτικών καρτών
 15. Νέας γενιάς ρυθμίσεις σε δάνεια από τις τράπεζες - Ανάσα για τους δανειολήπτες

 

1. Παράταση έως 2 Ιουνίου στη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Τέσσερις αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία

Παρατείνεται έως τις 2 Ιουνίου η προθεσμία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων έως την 1η Απριλίου (αντί της 2/3/2015) οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία που έληγε την Πέμπτη 30 Απριλίου, ενώ το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δίνει ευνοϊκότερους όρους για την τήρηση της ρύθμισης σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες - ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και επιστήμονες - ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ ρυθμίσουν τα χρέη τους. Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ οι Π. Σκουρλέτης και Δ. Στρατούλης επέρχονται οι παρακάτω τέσσερις αλλαγές:

[1] Παρατείνεται έως τις 2/6/2015 η προθεσμία για τη ρύθμιση των οφειλών (ειδικά στον ΟΠΑΔ, ρύθμιση μπορεί να γίνει έως τις 30 Ιουνίου).

[2] Ρυθμίζονται οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες την 1η Απριλίου, εφόσον οι οφειλέτες καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές από την 1η Απριλίου και μετά (ωφελούνται όσοι δεν ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους και τον Φεβρουάριο).

[3] Για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ που θα ρυθμίσουν τις οφειλές, η ρύθμιση θα «χάνεται» σε περίπτωση καθυστέρησης πέραν του ενός μηνός τριών δόσεων (αντί μιας που ίσχυε) στο 12μηνο με επιβάρυνση 0,25%.

[4] Αυξάνεται σε 1,5 εκατ. ευρώ το ύψος της οφειλής από ενοίκια και επιστροφές παροχών στα Ταμεία.

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων Εδώ

 

2. Παράταση προθεσμίας υποβολής των βεβαιώσεων έως τις 10/5/2015

Παράταση της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων  και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014.

Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, που είναι προς δημοσίευση στο ΦΕΚ, παρατείνεται έως και τις 10 Μαΐου 2015 η προθεσμία για την χωρίς πρόστιμο ηλεκτρονική υποβολή των αρχικών αρχείων των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι υπόχρεοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών αρχείων μέχρι και την 31.12.2015.

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων Εδώ

 

3. Νέα προθεσμία εφάπαξ εξόφλησης μέρους της οφειλής με έκπτωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν.4321/2015

Έως και τις 26 Μαίου θα έχουν χρονικό περιθώριο οι οφειλέτες της εφορίας προκειμένου να ενταχθούν στη διαδικασία της «προκαταβολής», δηλαδή τη διαδικασία που σβήνει προσαυξήσεις ανάλογα με τον πόσο φόρο θα προκαταβάλει ο φορολογούμενος. Η συγκεκριμένη δυνατότητα, είχε διακοπεί στις 27 Απριλίου και τίθεται εκ νέου στη διάθεση του κοινού μετά την υπογραφή σχετικής απόφασης από την Νάντια Βαλαβάνη.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι: «Παρατείνεται με απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, μέχρι και τις 26 Μαΐου 2015, η προθεσμία καταβολής της προκαταβολής του άρθρου 15 του ν.4321/2015, όπως ισχύει με ισόποση απαλλαγή επί των  συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εμπρόθεσμης καταβολής σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο αυτό».

Για να αυξήσει τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στη ρύθμιση, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκίνησε την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς τους οφειλέτες.

Δείτε περισσότερα Εδώ

 

4. Έντυπο Ε1: Προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί για τις δόσεις δανείων

Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων που κατεβλήθησαν στη διάρκεια του 2014 από τους φορολογουμένους αναμένεται να εμφανίζονται αυτομάτως στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει αναλάβει να προσυμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς στις φορολογικές δηλώσεις, όπως έκανε πέρυσι με τα στοιχεία αποδοχών και συντάξεων και πρόπερσι με τα στοιχεία για τους τόκους καταθέσεων.

Φέτος, κάτι αντίστοιχο σχεδιάζεται και για τις τοκοχρεολυτικές δόσεις, ήτοι οι σχετικοί κωδικοί 727-728 για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων οποιασδήποτε μορφής στον πίνακα 5 θα είναι προσυμπληρωμένοι.

Η εφαρμογή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει έως τις 10 Μάιου και αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει την προσυμπλήρωση των δηλώσεων με τα ποσά που καταβλήθηκαν για δάνεια.

Σημειώνεται πως με χθεσινή απόφαση της ΓΓΔΕ, δόθηκε παράταση της προθεσμίας αποστολής των βεβαιώσεων αποδοχών από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία έως τις 10 Μαΐου

Δείτε και Κατεβάστε το Έντυπο Ε1

 

5. ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις συντάξεων και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Αντισυνταγματικές φέρεται να έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Στην απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου που αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα και έχει οριστικό χαρακτήρα, αναφέρθηκε σήμερα Πέμπτη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.

Όπως αποκάλυψε, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματικές όλες τις μειώσεις συντάξεων καθώς και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Συγκεκριμένα, οι μειώσεις αφορούν στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις.

Δείτε περισσότερα Εδώ

 

6. Αφορολόγητο πάνω από 200.000 - Δεν θα φορολογηθεί η πρώτη κατοικία

Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας απόψε στην εκπομπή On Line του Mega , είπε ότι ως τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να έλθουν στο επίπεδο της εμπορικής αξίας τους και θα προετοιμάσει τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα φορολογήσει την ακίνητη περιουσία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ούτε την πρώτη κατοικία, ενώ ενδεικτικά και επιφυλασσόμενος για τοποθέτηση κατόπιν ακριβών υπολογισμών, είπε ότι η «γραμμή» για την φορολόγηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα είναι πάνω από 200.000 ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι η καταβολή της 13ης σύνταξης ως το τέλος του 2015.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Φλαμπουράρης επισήμανε ότι η κυβέρνηση με μόλις τριών μηνών άσκηση της εξουσίας, δέχεται πρωτοφανή επίθεση και παρόλα αυτά υλοποιεί ως ένα βαθμό το πρόγραμμα της, γεγονός που, δεδομένων των συνθηκών όπως υπογράμμισε, το χαρακτήρισε "άθλο".

Δείτε περισσότερα Εδώ

 

7. Ειδικό τέλος 1-5 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία - Τα 23 νησιά που θα χτυπήσει η... φοροκαταιγίδα

Εκπληξη αλλά και απορία για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί, προκαλεί το σενάριο των υποχρεωτικών συναλλαγών με κάρτα για ποσά πάνω από 70 ευρώ στα νησιά.

Την ίδια έκπληξη αλλά και οργή των ξενοδόχων προκαλεί η διαρροή ότι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται η επιβολή ειδικού τέλους 1 έως 5 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση σε 23 νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων. Σκέψεις υπάρχουν επίσης και για 6% φόρο σε επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης, έργων τέχνης και κοσμηματοπωλεία, αλλά και φόρο 3% σε μπαρ εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα από 1η Απριλίου ως 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέει η κυβέρνηση, τα μέτρα που σκέφτονται να επιβάλουν είναι:

Ηλεκτρονική κάρτα για όλες τις συναλλαγές ανω των 70 ευρώ σε νησιά άνω των 3.100 κατοίκων

- Ειδικό φόρο διαμονής κατά την τουριστική περίοδο (Απρίλιος – Οκτώβριος) για συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων, συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένα καταλύματα (σ.σ. πιθανότατα από ξενοδοχεία 3ων αστέρων και άνω).

Δείτε περισσότερα Εδώ

 

8. ΤΣΜΕΔΕ: Παράταση για τις εισφορές του Α’ εξαμήνου 2015 έως 30.6.2015

Κατά την υπ άριθμ.343 /23.04.2015 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΤΑΑ αποφασίστηκε μεταξύ άλλων:

1. H παράταση για την πληρωμή των εισφορών του Α’ εξαμήνου 2015 έως 30.06.2015 και

2. H ανάρτηση των ειδοποιητηρίων του Α’ εξαμήνου 2015 στην ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ στις 15.05.2015.

 

9. Πρόστιμα έως 500 ευρώ για τις φορολογικές δηλώσεις

Αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων από 100 έως και 500 ευρώ βρίσκονται τώρα οι φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ είχαν κληθεί από την εφορία να προσκομίσουν για έλεγχο δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων δεν το έπραξαν.

Με εγκύκλιό της η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δίνει εντολή στις ΔΟΥ να κοινοποιηθούν στους φορολογούμενους αυτούς πράξεις διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος συνοδευόμενες με πράξεις επιβολής προστίμων επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή στοιχείων προκειμένου να ελεγχθεί η ειλικρίνεια των φορολογικών τους δηλώσεων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για όσους φορολογούμενους έχουν κληθεί να προσκομίσουν για έλεγχο στις ΔΟΥ τα δικαιολογητικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν ηλεκτρονικά για το 2014 ή και για προηγούμενα έτη, αλλά δεν το έπραξαν:

Οι ΔΟΥ θα εκδώσουν τις εκκρεμούσες πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου, με βάση όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους, και θα τις κοινοποιήσουν στους φορολογούμενους πιθανότατα ταχυδρομικά.

Δείτε περισσότερα Εδώ

 

10. Έκτακτη εισφορά και νέοι φόροι: Τα μέτρα - φωτιά που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα μέχρι τις 4 Μαΐου επιδιώκει η κυβέρνηση, δεδομένου του ασφυκτικού προβλήματος ρευστότητας και των υποχρεώσεων της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με το Βερολίνο, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, ενώ έχει επίσης δοθεί ισχυρή κατεύθυνση στα μέλη που μετέχουν στο Βrussels Group να λύνουν κατά περίπτωση άμεσα κάθε θέμα που προκύπτει.

Τα περισσότερα "καυτά" σημεία αναμένεται ωστόσο να "παγώσουν" μέχρι τον Ιούνιο που η Αθήνα θα ξεκινήσει τις συζητήσεις για το επόμενο πενταετές σχέδιο.

Το πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης θα αποτυπωθεί στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μέσα στα επόμενα 24ωρα και θα αποτελέσει βασικό διαπραγματευτικό χαρτί στις επαφές με τους δανειστές.

Το νομοσχέδιο βασίζεται στη λίστα Βαρουφάκη και θα συμπεριλαμβάνει τη λοταρία ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, τα κριτήρια για την προστασία της α' κατοικίας από πλειστηριασμούς, τη λειτουργία ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος "ανίχνευσης" απάτης ΦΠΑ, την αύξηση του Φόρου πολυτελείας, τη δυνατότητα περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας ακινήτων, μέτρα για το λαθρεμπόριο τσιγάρων- καυσίμων, φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων- την προκήρυξη τηλεοπτικών αδειών.

Δείτε περισσότερα Εδώ

 

11. Φόρος 15%-20% για τις καταθέσεις στο εξωτερικό

Πολιτική διακήρυξη προτίθενται να υπογράψουν Ελλάδα και Ελβετία για την διευκόλυνση της εθελοντικής αποκάλυψης των καταθέσεων Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την εθελοντική δήλωση των καταθέσεων στις τράπεζες της Ελβετίας, οι δύο χώρες θα υπογράψουν πολιτική διακήρυξη σύμφωνα με την οποία όσοι δεν προχωρήσουν στη δήλωση των καταθέσεων τους θα απειλούνται με κλείσιμο του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε - Ελβετίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

Δείτε περισσότερα Εδώ

 

12. Όλο το σχέδιο για τη σύνδεση ταμειακών μηχανών με το Taxis

«Μπλόκο» στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ με διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο της online σύνδεσης των ταμειακών με τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται από το 2011 στα συρτάρια της Καραγιώργη Σερβίας αλλά δεν προχώρησε ποτέ παρά το γεγονός ότι είχε γίνει προεργασία, είχαν δοθεί οι πρώτες άδειες ταμειακών μηχανών νέου τύπου και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαθέτει τον server για τη συγκέντρωση των δεδομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να «τρέξουν» το σχέδιο, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση το μέτρο θα ενεργοποιηθεί για τις επιχειρήσεις με «υψηλές υποψίες φοροδιαφυγής» και αργότερα σε όλες τις επιχειρήσεις.

Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ. που εκδίδονται, ύστερα από συναλλαγές, να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα στη ΓΓΠΣ. Με τη διασύνδεση στο Taxis, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο.

Δείτε περισσότερα Εδώ

 

13. «Κυμαινόμενη» σύνταξη για 100.000 δικαιούχους

Κρυφή βόμβα για 100.000 ασφαλισμένους που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ μέσα στο 2015, καθώς σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους παίρνουν αποφάσεις «με την επιφύλαξη ότι τα ποσά μπορεί να αλλάξουν εάν προκύψει μεταβολή στον υπολογισμό των συντάξεων με τις νέες διατάξεις».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το πρόβλημα προκύπτει καθώς εδώ και τέσσερις μήνες δεν υπάρχει νόμος που να καθορίζει πώς θα βγαίνουν οι συντάξεις για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (δηλαδή συμπληρώνουν την ηλικία ή τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης) από την 1η/1/2015 και μετά. 

Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς δεν ισχύει ούτε το παλιό σύστημα υπολογισμού, γιατί και αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί είτε με νέο νόμο είτε με υπουργική απόφαση, αν θα ισχύει και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1η/1/2015 ή αν θα παραμείνει μόνο για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι την 31η/12/2014. 

Δείτε περισσότερα Εδώ

 

14. Περισσότερα κίνητρα και bonus για τη χρήση πιστωτικών καρτών

Τις προσπάθειες να διευρυνθεί η χρήση των καρτών (πιστωτικές, χρεωστικές κ.ά.) σε ακόμη περισσότερες συναλλαγές συνεχίζουν οι τράπεζες σε συνεργασία με μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες, μεγαλώνοντας τα οφέλη και τα «δώρα» που προσφέρουν ως ανταμοιβή στους καταναλωτές.

Η παροχή κινήτρων θεωρείται ως η μόνη αποτελεσματική λύση για να πεισθούν οι καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν ξανά τις κάρτες, και να αναστραφεί η κατακόρυφη πτώση της χρήσης των καρτών, η οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 50% όσον αφορά τον αριθμό των ενεργών καρτών και 40% όσον αφορά τα ποσά που χρεώνονται στις κάρτες. Ανάλογα κίνητρα προκειμένου να περιορίσει τις συναλλαγές με μετρητά και για μικρά ποσά φέρεται να σχεδιάζει και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επιστροφή έως και 3% επί της αξίας κάθε συναλλαγής που θα επιστρέφεται σε όσους χρησιμοποιούν κάρτες αντί για μετρητά, με στόχο να «βάλει φρένο» στη φοροδιαφυγή. Το έδαφος για να πολλαπλασιαστούν οι συναλλαγές με κάρτες είναι πρόσφορο, καθώς η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό τερματικών μηχανημάτων πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στην Ευρώπη με 45 τερματικά (Point of Sales – POS) ανά 1.000 κατοίκους ωστόσο βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα ηλεκτρονικών συναλλαγών και συναλλαγών με κάρτες, με μόλις 16 συναλλαγές ετησίως ανά κάτοικο κατά μέσο όρο.

Δείτε περισσότερα Εδώ

 

15. Νέας γενιάς ρυθμίσεις σε δάνεια από τις τράπεζες - Ανάσα για τους δανειολήπτες

Νέας γενιάς ρυθμίσεις, που δίνουν «ανάσα» σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βάζουν «φραγή» στην απειλή των πλειστηριασμών και, παράλληλα, «καθαρίζουν» σε σημαντικό βαθμό τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων, λανσάρουν οι τράπεζες.

Την ίδια ώρα το διατραπεζικό επιτόκιο euribor έχει περάσει σε αρνητικό έδαφος, μειώνοντας ταυτόχρονα τις δόσεις των δανείων. Τέσσερις είναι οι μεγάλες ανάσες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

• Οι τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις που προβλέπουν «πάγωμα» του 50% του δανείου για διάστημα 10 ετών και ελκυστικούς όρους αποπληρωμής για το υπόλοιπο 50%.

• Το αρνητικό euribor φέρνει νέες μειώσεις στις δόσεις των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι τράπεζες άρχισαν να προσαρμόζουν τα μηχανογραφικά τους συστήματα, ώστε το αρνητικό επιτόκιο να αφαιρείται από το spread του δανείου, μειώνοντας το τελικό επιτόκιο και συνεπώς τη δόση. Ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι δανειολήπτες να δουν ακόμα και μηδενικό επιτόκιο στα δάνειά τους.

Δείτε περισσότερα Εδώ

 

Πλούσια η εβδομάδα όπως σας προαναφέραμε.

Νομίζουμε, αρκετά για σήμερα, ελπίζουμε να μην σας κουράσαμε. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Δευτέρα.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90