Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
27/04/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

Φτάσαμε αισίως στην τελευταία εβδομάδα του Απριλίου… Δευτέρα σήμερα και όπως κάθε φορά θα θυμηθούμε μαζί τι μας απασχόλησε περισσότερο την εβδομάδα που μας πέρασε.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Αρχές Μαΐου ανοίγει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις του 2015
 2. Τι αλλάζει με την καταβολή εισφορών - Νέα ανατροπή στους μισθούς
 3. Μπόνους για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου έως 30 Ιουλίου προανήγγειλε η Νάντια Βαλαβάνη
 4. Τα 13 μέτρα που έρχονται για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
 5. Σχέδια για 11.660 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο εντός του 2015
 6. Τα νέα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας
 7. Νέα προγράμματα για 23.000 ανέργους ηλικίας 18-29 ετών από τον Μάιο με διπλάσιες αμοιβές
 8.  «Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να μην ξεμείνει η Ελλάδα από μετρητά» δήλωσε η Μέρκελ
 9. Δεν είναι μπλόφα ο κίνδυνος να βγούμε από το ευρώ δήλωσε ο Βαρουφάκης
 10. Σε νέα αύξηση του ορίου των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA προχώρησε η ΕΚΤ
 11. Σημαντική πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με πρόγραμμα διαγραφής δανείων και τόκων

 

1. Αρχές Μαΐου ανοίγει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις του 2015

Αρχές Μαίου ανοίγει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2015 - Μέχρι δέκα ημέρες η παράταση λέει η Βαλαβάνη Με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση θα ανοίξει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2015 αφού σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κ. Βαλαβάνη θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτη εβδοαμάδα του Μαίου. Η κ. Βαλαβάνη έκανε επίσης γνωστό ότι η παράταση που θα δοθεί λόγω της καθυστέρησης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα ημέρες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με απάντηση της κ Βαλαβάνη στον βουλευτή του Ποταμιού κ. Θεοχάρη σε σχετική επερώτηση ανέφερε ότι η πρόβλεψη είναι ότι το Taxisnet θα ανοίξει για τις φορολογικές δηλώσεις τόσο των νομικών προσώπων όσο και των φυσικών προσώπων μέσα στην πρώτη βδομάδα του Μαΐου. Η κ. Βαλαβάνη συμπλήρωσε ότι η προθεσμία των δηλώσεων θα τηρηθεί κανονικά. « Ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος (ΚΦΕ) ως γνωστόν προβλέπει για πρώτη φορά σταθερές ημερομηνίες καταβολής του φόρου, τρεις δίμηνες δόσεις -31/7, 30/9 και 30/11- ανεξάρτητα από την ημερομηνία, νωρίτερα ή αργότερα, υποβολής της δήλωσης.» ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Τι αλλάζει με την καταβολή εισφορών - Νέα ανατροπή στους μισθούς

Προτεραιότητα στην καταβολή των δεδουλευμένων (που ήδη καθυστερούν από 1 - 5 μήνες) σε 1 εκατ. εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και στη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού, αποφάσισε να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αφήνοντας τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα να αποφασίσουν, μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις, αν και πότε θα επαναχορηγηθούν οι πολυετίες.

Το τελικό νομοσχέδιο που εστάλη χθες για γνωμοδότηση στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή -και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τα τέλη Μαΐου- όπως αποσαφήνισαν χθες ο υπουργός Π. Σκουρλέτης και το επιτελείο του, «καταργεί την απαγόρευση της χορήγησης αυξήσεων λόγω ωριμάσεων (πολυετιών) και δεν τις επαναφέρει... αυτόματα». Με αυτή την απόφαση η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι θα «καμφθούν» οι αντιρρήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων που σύσσωμες είχαν ταχθεί εναντίον της επαναφοράς των πολυετιών επικαλούμενες το ιδιαίτερα υψηλό κόστος για τις επιχειρήσεις (άνω των 2,9 δισ. ευρώ).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Μπόνους για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου έως 30 Ιουλίου προανήγγειλε η Νάντια Βαλαβάνη

«Μπόνους» για την εφάπαξ εξόφληση φόρου έως τις 30 Ιουλίου 2015 προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

«Θα κάνουμε μια τελευταία παρέμβαση αυτή την εβδομάδα, ώστε να υπάρξει ένα μικρό μπόνους σε όσους πληρώσουν την Εφορία εφάπαξ έως τις 30 Ιουλίου», είπε.

Παράλληλα προειδοποίησε για αναγκαστικές κατασχέσεις σε δήμους, ΔΕΚΟ και μεγάλες επιχειρήσεις εάν δεν ενταχθούν στην ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Συγκεκριμένα, είπε πως μέχρι να ολοκληρωθεί η ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν θα υπάρξουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ωστόσο, έκανε γνωστό ότι ετοιμάζεται «πακέτο μέτρων» για όσους δεν ανταποκριθούν σε αυτήν.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Τα 13 μέτρα που έρχονται για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία

Στις ευνοϊκές φορο-ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα αδήλωτα εισοδήματα και τα «μαύρα» κεφάλαια του εξωτερικού αλλά και στο «κλείσιμο» 64.000 φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν στα δικαστήρια και τα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ και του λαθρεμπορίου «ποντάρει» η κυβέρνηση για να τονώσει τα φορολογικά έσοδα και να κλείσει την «τρύπα» των 584 εκατ. ευρώ, που εμφανίζουν στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε πρώτη φάση, το βάρος πέφτει στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία «τρέχει» από χθες το απόγευμα με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet, μέσω της οποίας οι οφειλέτες υποβάλουν αίτηση για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.

Σε επόμενο στάδιο το υπουργείο Οικονομικών θα προωθήσει τις ρυθμίσεις που έχουν άμεσο εισπρακτικό χαρακτήρα όπως για τα αδήλωτα εισοδήματα και τις αδικαιολόγητες καταθέσεις του εξωτερικού και τα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα έρθουν οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων και οι ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων με την καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αύξησης των εσόδων εντάσσεται και η υποχρεωτική μέσω τραπεζών πληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, ενώ θα επιχειρηθεί οι περισσότερες συναλλαγές μεταξύ πολιτών και επιχειρήσεων να γίνονται με πλαστικό χρήμα, δηλαδή με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Σχέδια για 11.660 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο εντός του 2015

Στην υλοποίηση 11.660 προσλήψεων µόνιµου προσωπικού εντός του 2015 ετοιµάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που βρίσκεται ήδη στη Βουλή και αναµένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου. Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους», το υπουργείο έχει προχωρήσει στον προγραµµατισµό των προσλήψεων που θα γίνουν σε δύο φάσεις µε τη συµβολή του ΑΣΕΠ.

Ηδη έχουν καταγραφεί 36.000 αιτήµατα από τα υπουργεία και τους εποπτευόµενους φορείς για την κάλυψη θέσεων πρώτης ανάγκης, τα οποία θα αξιολογηθούν για να προκηρυχθούν οι θέσεις τον Μάιο. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ότι θα καλυφθούν 15.000 θέσεις, όπως προβλέπει ο προϋπολογισµός. τελικώς ο αριθµός για τις προσλήψεις του 2015 περιορίζεται στις 11.660, καθώς -όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές- τα προϋπολογισµένα κονδύλια δεν επαρκούσαν για την κάλυψη του αρχικού στόχου των θέσεων.

Υπενθυµίζεται όµως ότι, σύµφωνα µε τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος, που έχει υπογραφεί από την προηγούµενη κυβέρνηση, ο προγραµµατισµός των προσλήψεων για το 2015 αφορούσε τον διορισµό 11.000 υπαλλήλων υψηλών προσόντων. Στον αριθµό των προσλήψεων δεν υπολογίζονται οι προσλήψεις της ΕΡΤ, που αναµένεται να φτάσουν και τις 2.000, καθώς οι µισθοί δεν υπολογίζονται στα έξοδα του προϋπολογισµού, αφού θα καλύπτονται από το ανταποδοτικό τέλος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Τα νέα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Τροποποιήσεις έρχονται στο νέο νομοσχέδιο που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, μετά τις ενστάσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης αποφάσισε τη μείωση των ανώτατων ορίων που είχαν τεθεί στο πρώτο νομοσχέδιο προκειμένου να υπαχθούν οι οφειλέτες στις προστατευτικές διατάξεις. Κόκκινη γραμμή πάντως παραμένει ότι η πρώτη κατοικία δεν θα βγαίνει στο σφυρί αν ο οφειλέτης χρωστά στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί, το νέο νομοσχέδιο θα απαγορεύει τους πλειστηριασμούς μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, αντί της αρχικής καταληκτικής ημερομηνίας που ήταν η 31η Δεκεμβρίου του 2015.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Νέα προγράμματα για 23.000 ανέργους ηλικίας 18-29 ετών από τον Μάιο με διπλάσιες αμοιβές

Δύο νέα προγράμματα απασχόλησης για ανέργους ηλικίας από 18 - 29 ετών, με στόχο 23.000 ωφελούμενους, οι οποίοι θα καρπωθούν σημαντικά αυξημένη επιδότηση, πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες, με την υποβολή αιτήσεων να ξεκινάει κατά πάσα πιθανότητα, τον Μάιο.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά νέους ηλικίας από 18 έως 24 ετών με στόχο 15.000 ωφελούμενους, απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε ειδικότητες όπως είναι η εφοδιαστική αλυσίδα, το λιανικό εμπόριο και η τεχνολογία της πληροφορίας και των επικοινωνιών.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά επιταγή εισόδου (voucher) στον τουρισμό για 8.000 ανέργους ηλικίας 25 - 29 ετών απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η επιδότηση για το πρόγραμμα με τους 15.000 ωφελούμενους θα είναι σημαντικά αυξημένη κατά 45,6% και θα ανέλθει στα 1471 ευρώ, αντί για 799 ευρώ που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. «Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να μην ξεμείνει η Ελλάδα από μετρητά» δήλωσε η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της. Μιλώντας μετά την "εποικοδομητική", όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό, η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι συμφώνησαν να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους. Όταν ρωτήθηκε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με την ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η καγκελάριος απάντησε: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό».

Ενδιάμεση συμφωνία έως τέλος Απριλίου, ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα διεξήχθη την Πέμπτη η συνάντηση του  πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στη συζήτηση που διήρκεσε μία ώρα καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντηση στο Βερολίνο μέχρι σήμερα.  Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Δεν είναι μπλόφα ο κίνδυνος να βγούμε από το ευρώ δήλωσε ο Βαρουφάκης

"Όποιος ισχυρίζεται ότι ξέρει τι θα συνέβαινε την ημέρα που θα μας έσπρωχναν στον γκρεμό, λέει ανοησίες", υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών

Ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ εάν αναγκαστεί να αποδεχτεί περισσότερη λιτότητα δεν είναι μπλόφα, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας σε ένα γαλλικό φιλοσοφικό περιοδικό, τονίζοντας ότι κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας εξόδου. Σε συζήτηση με τον Νορβηγό φιλόσοφο Γιον Έλστερ, που έγινε στα τέλη Μαρτίου και δημοσιεύεται στο γαλλικό περιοδικό Philosophie Magazine, ο Γιάννης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι δεν είναι η εποχή να μπλοφάρει κανείς αναφορικά με τις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος.

"Δεν μπορούμε να μπλοφάρουμε πια. Όταν λέω ότι θα καταλήξουμε να φύγουμε από το ευρώ αν θα πρέπει να αποδεχτούμε περισσότερη λιτότητα που δεν είναι βιώσιμη, αυτό δεν είναι μπλόφα", σημείωσε.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Σε νέα αύξηση του ορίου των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA προχώρησε η ΕΚΤ

Σε νέα αύξηση του ορίου των ελληνικών τραπεζών για την άντληση ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA προχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο αυξήθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ και ανήλθε στα 75,5 δισ. ευρώ έναντι 74 δισ. ευρώ. Η αύξηση του ELA ήταν απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων. Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα οι εκροές καταθέσεων εκτιμάται ότι προσεγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ. Ωστόσο παρά την αύξηση του ορίου του ELA ενισχύονται οι φωνές στο εσωτερικό της ΕΚΤ για την ανάγκη αλλαγής στάσης έναντι της Ελλάδας.

Υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης των εγχώριων τραπεζών στη ρευστότητα του ELA έως ότου υπάρξει νέα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης - εταίρων.

 

11. Σημαντική πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με πρόγραμμα διαγραφής δανείων και τόκων

Σημαντική πρωτοβουλία για την ανακούφιση των οφειλετών-πελατών της που διαθέτουν πλέον πολύ χαμηλό εισόδημα και πληρούν τα κριτήρια για την ένταξή τους στον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Η διοίκηση της Τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε πρόγραμμα διαγραφής ή προνομιακής ρύθμισης των οφειλών των οικονομικά αδύναμων πελατών της, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν από την οικονομική κρίση. Πρόκειται για την πρώτη τράπεζα που αναλαμβάνει μία τέτοιου είδους πρωτοβουλία, κρίνοντας πως οι συνθήκες το επιβάλουν. Πληροφορίες από τον τραπεζικό κλάδο άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και άλλες τράπεζες σε ανάλογες κινήσεις για τους οφειλέτες που έχουν αντικειμενική αδυναμία να πληρώσουν τα χρέη τους. Θα ανοίξει δηλαδή ένας κύκλος διαγραφής χρεών που θα συμβάλλει τόσο στην ανακούφιση φτωχών νοικοκυριών όσο και στην εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Εδώ έφτασε στο τέλος και αυτή η "ματιά".

Ευχαριστούμε όσους διάβασαν το άρθρο μας. Ραντεβού την επόμενη Δευτέρα για την ανασκόπηση των γεγονότων της τελευταίας εβδομάδας του Απριλίου.

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90