Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
20/04/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη Εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή Εβδομάδα!

Χρόνια Πολλά! Χριστός Ανέστη!

Ευχόμαστε να περάσατε τέλεια, όπου και αν πήγατε, ότι και αν κάνατε, με όποιους και αν ήσασταν παρέα. Ευχόμαστε να ξεκουραστήκατε και να γεμίσατε μπαταρίες.

Εμείς έχουμε να τα πούμε 2 εβδομάδες, οπότε μην καθυστερούμε, για να δούμε τις ημέρες του Πάσχα τι έγινε και τι ειδήσεις δημοσιοποιήθηκαν.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Έως 30 Νοεμβρίου οι συγκεντρωτικές καταστάσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις
 2. Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για υπερδωδεκάμηνες χρήσεις σύμφωνα με τον προηγούμενο Κ.Φ.Ε.
 3. Εφορία: «Περαίωση» μέχρι 26/5 για όσους δεν έχουν υποβάλλει δήλωση ή θέλουν να κάνουν διορθωτική
 4. Δέκα SOS για τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων
 5. Αρχίζει η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
 6. Οδηγίες ΓΓΔΕ για το νέο έντυπο της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ
 7. Μέσω internet η ρύθμιση οφειλών για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ
 8. Τι φόρους θα πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες
 9. «Φωτιά» φέτος το έντυπο Ε1 στις φορολογικές δηλώσεις
 10. Πόθεν έσχες για χιλιάδες φορολογούμενους - Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί
 11. Υποβάθμιση της Ελλάδας σε CCC+ από την Standard and Poor's
 12. ΕΚΤ: Αύξησε το όριο του ELA κατά 800 εκατ. ευρώ

 

1. Έως 30 Νοεμβρίου οι συγκεντρωτικές καταστάσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Προθεσμία έως τις 30 Νοεμβρίου 2015 δίνει το υπουργείο Οικονομικών στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες για να υποβάλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του πρώτου, δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2015.

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη παροχής στους φορολογούμενους πρόσθετου χρόνου για τη διευκόλυνσή τους ως προς την εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων ημερολογιακού έτους 2015, εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία:

α) Καταχωρούνται συγκεντρωτικά (καθαρή αξία), χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλομένου, τα στοιχεία λιανικών συναλλαγών που εκδίδονται με τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών (Φ.Τ.Μ.), με μια εγγραφή ανά αριθμό Φ.Τ.Μ. ή συγκεντρωτικά με τα λοιπά στοιχεία λιανικών συναλλαγών.

β) Ειδικά οι καταστάσεις του πρώτου, δεύτερου και τρίτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2015, υποβάλλονται μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2015.

γ) Σε περίπτωση αποκλίσεων, δεν απαιτείται η διόρθωση των καταστάσεων πελατών-προμηθευτών εφόσον η διαπιστωθείσα, μετά από έλεγχο, συνολική αξία της απόκλισης ανά αντισυμβαλλόμενο δεν ξεπερνά το ποσό των 100 ευρώ.

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

 

2. Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για υπερδωδεκάμηνες χρήσεις σύμφωνα με τον προηγούμενο Κ.Φ.Ε.

Με απόφαση  της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος  των υπόχρεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 και της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του ν.2238/1994 με έναρξη εργασιών εντός του έτους 2013 και λήξη  της  πρώτης  υπερδωδεκάμηνης  χρήσης  εντός  του  έτους  2014, παρατείνεται μέχρι την 30η Ιουνίου 2015.

Στην περίπτωση των υπόχρεων της παραγράφου 4 του άρθρου 2 (Ο.Ε., Ε.Ε., κ.λπ.), η δήλωση φορολογίας εισοδήματος που αφορά στην ελάσσονα  περίοδο  με  έναρξη  εντός  του  2013,  θα  υποβάλλεται χειρόγραφα στη Δ.Ο.Υ. μέχρι την ως άνω ημερομηνία.

 

3. Εφορία: «Περαίωση» μέχρι 26/5 για όσους δεν έχουν υποβάλλει δήλωση ή θέλουν να κάνουν διορθωτική

Ανάσα σε χιλιάδες φορολογούμενους που δεν έχουν κάνει δηλώσεις Ε9 ή θέλουν να κάνουν διορθωτικές για φόρους κ.λπ, δίνει το οικονομικό επιτελείο. Συγκεκριμένα, όσοι υποβάλλουν δήλωση ή διορθωτική Ε9 με την ακίνητη περιουσία τους μέχρι τις 26 Μαίου θα γλιτώσουν πρόστιμα και επιπλέον φόρους. Το ίδιο όμως ισχύει και για όσους θέλουν να κάνουν δήλωση και για άλλους φόρους και τέλη μέχρι και το 2014.

Η νέα αυτή... περαίωση ανοίγει το δρόμο σε όσους θέλουν να πληρώσουν σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις με «κούρεμα» από 30% έως και 90% σε πρόστιμα και πρόσθετους φόρους εκπρόθεσμης υποβολής. Οπως αναφέρει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση κρύβεται πίσω από το κείμενο μιας διάταξης που έχει περιληφθεί στο άρθρο 4 του πρόσφατα ψηφισθέντος ν. 4321/2015 για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ΔΟΥ, τα τελωνεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια γενικευμένη ρύθμιση «περαίωσης» εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων που αφορά περιόδους έως την 31η-12-2014.

Η διάταξη με την οποία προβλέπεται η «περαίωση» όλων αυτών των υποχρεώσεων είναι αυτή της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ν. 4321/2015, η οποία ορίζει τα εξής: «Στη ρύθμιση του άρθρου 1 (σ.σ. στη ρύθμιση των 100 δόσεων) δύνανται, επίσης, να υπαχθούν, μετά από επιλογή του οφειλέτη, και οφειλές που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση και θα αφορούν υποχρεώσεις φορολογικών ετών, περιόδων και υποθέσεων μέχρι και 31.12.2014».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Δέκα SOS για τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει -επιτέλους- η εφαρμογή στο taxisnet προκειμένου οι φορολογούμενοι να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην εφορία με τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων. Τα συνολικά χρέη των φορολογούμενων προς την εφορία έχουν ξεπεράσει τα 76 δισεκατομμύρια ευρώ και μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους οι νέες οφειλές έφθασαν τα 2,48 δισεκατομμύρια ευρώ.

1. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλες οι φορολογικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου καθώς και το αναδρομικό «χαράτσι» (ΕΕΤΑ) του 2013 που βεβαιώθηκε πρόσφατα σε πολλούς φορολογούμενους.

2. Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση γίνονται μόνο ηλεκτρονικά (www.gsis.gr) και σε εξαιρετικές περιπτώσεις χειρόγραφα στις εφορίες.

3. Όσοι μπουν στη ρύθμιση θα λάβουν έκπτωση από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής από 30% έως 100% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν. Με τη ρύθμιση διαγράφεται και μέρος ή το σύνολο των προσαυξήσεων για εκπρόθεσμες ή ανακριβείς δηλώσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Αρχίζει η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ξεκινά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων. Με απόφαση της γενικής γραμματέως δημοσίων εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, ορίστηκε ο τύπος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015, καθώς και των λοιπών εντύπων που συνυποβάλλονται με αυτή (Ε2, Ε3).

Η υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (αρχικών, τροποποιητικών, εμπρόθεσμων και εκπρόθεσμων) καθώς και των εντύπων Ε2, Ε3 μαζί με την κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης, γίνεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες taxisnet.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Οδηγίες ΓΓΔΕ για το νέο έντυπο της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ

Το νέο έντυπο ΦΠΑ ισχύει για πράξεις που πραγματοποιούνται από την 1η Απριλίου 2015 και μετά, ήτοι για τα διπλογραφικά βιβλία αφορά στις περιοδικές δηλώσεις του μηνός Απριλίου 2015 και μετά που θα υποβληθούν μέχρι τέλους Μαΐου 2015 και για τα απλογραφικά βιβλία τις περιοδικές δηλώσεις του τριμήνου 2015 (και μετά), που θα υποβληθούν μέχρι τέλους Ιουλίου 2015.  

Το έντυπο χρησιμοποιείται τόσο για την υποβολή των τακτικών όσο και των έκτακτων δηλώσεων ΦΠΑ. Σε περίπτωση που υπάρχει υποχρέωση υποβολής για την ίδια φορολογική περίοδο τόσο τακτικής όσο και έκτακτης δήλωσης υποβάλλονται δύο ξεχωριστές δηλώσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Μέσω internet η ρύθμιση οφειλών για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ

Μέσω του διαδικτύου θα μπορούν στο εξής οι ασφαλισμένοι οφειλέτες του ΙΚΑ να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την υπαγωγή στη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, ενώ παράλληλα θα μπορούν να καταβάλουν τις καθυστερούμενες οφειλές μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων με τη χρήση του συστήματος «Δίας». Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών μέσω διαδικτύου, έχουν από σήμερα, οι ασφαλισμένοι - οφειλέτες του ΙΚΑ. Επίσης, μέσω διαδικτύου θα μπορεί να γίνει και η καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.

Πρόσβαση στις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες έχουν:

-Οι οφειλέτες-εργοδότες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κάνουν χρήση των ίδιων κωδικών πρόσβασης της ηλεκτρονικής υπηρεσίας υποβολής ΑΠΔ.

-Οι λοιποί οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (π.χ. ασφαλισμένοι με οφειλές από παροχές ή συντάξεις, παλιοί εργοδότες κοινών επιχειρήσεων ή εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων που δεν υπέβαλαν ηλεκτρονικά την ΑΠΔ), και οι οφειλέτες Κ.Ε.Α.Ο. του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ μπορούν να πιστοποιηθούν μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας "Πιστοποίηση Οφειλετών ΚΕΑΟ" και να κάνουν χρήση των κωδικών που δήλωσαν κατά την πιστοποίησή τους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Τι φόρους θα πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες

Φορολογικές ανατροπές φέρνει η φορολογική δήλωση για εκατομμύρια πολίτες. Τα εισοδήματα θα φορολογηθούν διαφορετικά φέτος προκαλώντας είτε ελαφρύνσεις σε ορισμένους είτε σημαντικές επιβαρύνσεις σε άλλους.
Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, με τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά «πόθεν έσχες» για όλες τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχειών, δηλαδή ακόμη και για τα ποσά που καταβλήθηκαν εντός του 2014 με σκοπό την αγορά μετοχών και ομολόγων, την ίδρυση ή την απόκτηση επιχειρήσεων και τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα χρειαστούν φέτος πολύ λιγότερες αποδείξεις για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν εισοδήματα από ενοίκια δεν θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 1,5%-3%, θα καταβάλουν όμως κύριο φόρο εισοδήματος αυξημένο από το 10% στο 11%, ενώ αν φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια θα επιβαρυνθούν με «χαράτσι» κλιμακούμενο έως και 26%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 9. «Φωτιά» φέτος το έντυπο Ε1 στις φορολογικές δηλώσεις

Αγορά μετοχών και εντόκων γραμματίων, σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίου επιχειρήσεων, δάνεια που χορηγούνται σε φυσικά πρόσωπα, απόκτηση πρώτης κατοικίας, αγορά κινητών πραγμάτων όπως πίνακες ζωγραφικής, επίπλων ή κοσμημάτων άνω των 10.000 ευρώ ακόμη και γονικές παροχές σε χρήμα άνω των 300 ευρώ τον χρόνο αποτελούν πλέον τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και πρέπει να δηλωθούν στη φετινή φορολογική δήλωση.

Το νέο έντυπο Ε1 το οποίο θα υποβάλουν φέτος σχεδόν έξι εκατομμύρια φορολογούμενους περιλαμβάνει νέους κωδικούς τους οποίους θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που το 2014 αγόρασαν μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ή επένδυσαν σε ομόλογα ή έντοκα ή τοποθέτησαν χρήματα στις επιχειρήσεις του.

Φέτος οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πιο αυστηρό «πόθεν έσχες» κατά την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων αφού ουσιαστικά, όλες σχεδόν οι δαπάνες των φυσικών προσώπων για την απόκτηση κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές και δάνεια λαμβάνονται πλέον υπόψη από την εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων του έτους 2014, οπότε θα πρέπει να δικαιολογούνται και να καλύπτονται από δηλωθέντα εισοδήματα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Πόθεν έσχες για χιλιάδες φορολογούμενους - Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί

«Βόμβα» πόθεν έσχες απειλεί χιλιάδες φορολογούμενους που βρίσκονται έκθετοι απέναντι στην εφορία καθώς αδυνατούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματα που δήλωναν τα τελευταία χρόνια τα χρήματα που έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι φορο-ελεγκτικοί μηχανισμοί (ΣΔΟΕ, Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) έχουν αρχίσει να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων από το 2000 και βλέπουν καταθέσεις που δεν συνάδουν με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν υψηλές καταθέσεις αλλά πολύ χαμηλό δηλωμένο εισόδημα για πολλούς φορολογούμενους. Στους φορολογούμενους αυτούς, όπως είπε η κ. Βαλαβάνη, θα τους δοθεί η δυνατότητα-ευκαιρία να νομιμοποιήσουν τα ποσά αυτά μέσω αναδρομικών τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ρύθμιση με την οποία θα καλούνται οι φορολογούμενοι να προσέλθουν οικειοθελώς στην εφορία προκειμένου να εμφανίσουν αδήλωτα εισοδήματα και να πληρώσουν τον φόρο που αναλογεί, γλιτώνοντας ταυτόχρονα από πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Υποβάθμιση της Ελλάδας σε CCC+ από την Standard and Poor's

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε CCC+ από Β-, προχώρησε την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, διατηρώντας παράλληλα αρνητικές προοπτικές, οι οποίες μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω αν η χώρα δεν πετύχει συμφωνία με τους εταίρους της το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με την S&P η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών λόγω της αβεβαιότητας στις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της χώρας.

Κατά την άποψη του οίκου αξιολόγησης, εάν το αδιέξοδο δεν επιλυθεί πριν τα μέσα του Μαΐου, τότε μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για το ελληνικό κοινοβούλιο να νομοθετήσει οποιεσδήποτε συνθήκες θα συνδέονται με ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα δανεισμού.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. ΕΚΤ: Αύξησε το όριο του ELA κατά 800 εκατ. ευρώ

Νέα αύξηση του ορίου για τη χρήση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) αποφάσισε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Πλέον το όριο ανέρχεται στα 74 δισ. ευρώ. Στα 4 δισ. ευρώ το περιθώριο για τις ελληνικές τράπεζες.

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) κατά 800 εκατ. ευρώ στα 74 δισ., δήλωσε καλά πληροφορημένη πηγή στο Reuters.

Μετά την απόφαση αυτή και με δεδομένο ότι η τρέχουσα χρήση που έχει γίνει στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας είναι στα 70 δισ. ευρώ, το περιθώριο που διαμορφώνεται στις ελληνικές τράπεζες αντιστοιχεί σύμφωνα με πληροφορίες σε 4 δισ. ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Η πρώτη «Ματιά» μετά τις άγιες ημέρες του Πάσχα, μόλις τελείωσε.

Εμείς θα είμαστε κάθε Δευτέρα εδώ, πιστοί στο ραντεβού μας, για να σας ενημερώνουμε και να σας θυμίζουμε τα σημαντικότερα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας.

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90