Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
07/09/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης


Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα σε όλους!

Καλό Φθινόπωρο!!!

Μετά από διακοπή ενός μήνα περίπου για διακοπές, που είχαμε πολύ ανάγκη, επιστρέψαμε όλη η ομάδα προκειμένου να σας ενημερώνουμε έγκαιρα και σωστά για όλους τους τομείς που αφορούν τη ζωή μας.

Σας αφήσαμε, τέλη Ιουλίου, λίγο αφότου τελείωσε το δημοψήφισμα, και σας ξαναβρίσκουμε 2 εβδομάδες πριν την τρίτη εκλογική διαδικασία του 2015… για να μην ξεχνιόμαστε.

Μεγάλη εισαγωγή για τα δεδομένα μας οπότε για να σας θυμίσουμε, με τον δικό μας τρόπο, όλα τα σημαντικά γεγονότα των ημερών. Για να δούμε λοιπόν, τι μας απασχόλησε…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Νέες αλλαγές στα capital controls - Αύξηση του ορίου ανάληψης
 2. «Πάγωμα» στη επιβολή ΦΠΑ 23% στους ιδιωτικούς οργανισμούς εκπαιδεύσεως
 3. Κατασχέσεις ακινήτων, μισθών και συντάξεων για αρρύθμιστες οφειλές 6 δισ. ευρώ
 4. Πλαστικό χρήμα: «Ασπίδα» στην φοροδιαφυγή
 5. Αίτημα για παράταση 6 - 12 μηνών του ΕΣΠΑ και επιπλέον κοινοτικά κονδύλια
 6. Το ΙΚΑ θα πληρώσει τις συντάξεις του Οκτωβρίου με δανεικά 210 εκατ.
 7. Ασφαλιστικό 2016: Νέες περικοπές ύψους 800 εκατ. ευρώ
 8. Αύξηση του ΑΕΠ με συρρίκνωση των εξαγωγών και πτώση των επενδύσεων

 

 1. Νέες αλλαγές στα capital controls - Αύξηση του ορίου ανάληψης

Σημαντικές ειδήσεις για την χαλάρωση των capital controls έδωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης. Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης για επιχειρήσεις αλλά και δυνατότητα μεταφοράς των χρημάτων που δεν πήραν οι πολίτες εντός μιας εβδομάδας τις επόμενες ημέρες.

Όπως είπε, πιστεύει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει σημαντική χαλάρωση των πιέσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΜΜΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση προωθούνται:

1. η μεταφορά για τις επόμενες ημέρες του ημερήσιου ορίου ανά τράπεζα εφόσον αυτό δεν εξαντλείται (εβδομαδιαίως),

2. η εξυπηρέτηση αιτημάτων εισαγωγών έως 5.000 ευρώ από τις ίδιες τις τράπεζες,

3. το εντατικό «ξεκαθάρισμα» των αιτημάτων που λιμνάζουν στην αρμόδια επιτροπή στην ΤτΕ,

4. η χαλάρωση στη δυνατότητα διαδικτυακών συναλλαγών με το εξωτερικό για αγορά προϊόντων,

5. καθώς και η κωδικοποίηση του πλαισίου των κεφαλαιακών ελέγχων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. «Πάγωμα» στη επιβολή ΦΠΑ 23% στους ιδιωτικούς οργανισμούς εκπαιδεύσεως

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα μεταθέτει τον χρόνο εφαρμογής του ΦΠΑ 23% στους παρόχους υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης αναμένεται να εκδώσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο νόμος 4336/2015 που ψηφίσθηκε στις 14 Αυγούστου προβλέπει στην ρύθμιση για το ΦΠΑ στους ιδιωτικούς οργανισμούς εκπαιδεύσεως πως η υπαγωγή τους στο ΦΠΑ 23% ισχύει από τις 20 Ιουλίου 2015 και πως η δήλωση μεταβολών για την μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θα πρέπει να υποβληθεί εντός 10 ημερών από την δημοσίευση του νόμου.

Ο ίδιος νόμος αναφέρει πως στην περίπτωση που μετά τις 20 Ιουλίου έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία χωρίς ΦΠΑ, τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επιβολή του φόρου εκδίδονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2015 και ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται με την δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου κατά την οποία εκδόθηκε το συμπληρωματικό στοιχείο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Κατασχέσεις ακινήτων, μισθών και συντάξεων για αρρύθμιστες οφειλές 6 δισ. ευρώ

Κατασχέσεις - «εξπρές» για αρρύθμιστες οφειλές 6 δισ. ευρώ έρχονται αμέσως μετά τις εκλογές. Την ενεργοποίηση, από την 1η Οκτωβρίου και μετά, των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που είχαν «παγώσει» (όπως και οι καταβολές εισφορών και δόσεων) αρχικά λόγω του... δημοψηφίσματος και των capital controls και, στη συνέχεια, εξ αιτίας της προκήρυξης των εθνικών εκλογών, επιβάλλουν οι εισπρακτικοί στόχοι του επιχειρησιακού σχεδίου του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και η προβλεπόμενη ενίσχυση των εσόδων των Ταμείων μέσω των συσσωρευμένων - ανείσπρακτων οφειλών.

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία του ΚΕΑΟ, έως τα τέλη Ιουνίου είχαν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό μητρώο των οφειλετών χρέη από απλήρωτες εισφορές ύψους 14,5 δισ. ευρώ, ενώ αναγκαστικά μέτρα είχαν ληφθεί, έως τότε, για τα 8,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή χρειάζεται να ληφθούν μέτρα, από την 1η Οκτωβρίου και εντός τριών μηνών το αργότερο, για την είσπραξη επιπλέον 5,9 δισ. ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Πλαστικό χρήμα: «Ασπίδα» στην φοροδιαφυγή

Εχει σχεδόν τριπλασιαστεί η χρήση του πλαστικού χρήματος στο εμπόριο. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα, από τα τέλη Ιουνίου που επιβλήθηκαν η τραπεζική αργία και τα capital controls έως τις αρχές Αυγούστου, είχαν εκδοθεί περισσότερες από 1,1 εκατομμύριο χρεωστικές κάρτες περίπου σε έναν μήνα, ξεπερνώντας τα 11 εκατομμύρια στο σύνολό τους, ενώ πριν από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς εκδίδονταν, κατά μέσον όρο, κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως.

Αυτό αναφέρει το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε μία βιβλιογραφική έρευνα αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης, που πραγματοποίησε θέλοντας να αναδείξει τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια το ηλεκτρονικό εμπόριο, τόσο στην εξέλιξη των επιχειρήσεων όσο και στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Είναι ενδεικτικό πως το 2014 το ποσό που δαπανήθηκε σε κάρτες Visa αντιπροσώπευε μόλις 1 ευρώ σε κάθε 33 ευρώ καταναλωτικής δαπάνης, σε σύγκριση με το 1 ευρώ στα 6 ευρώ στην Ευρώπη, κάτι όμως που έχει αρχίσει να αλλάζει ριζικά μετά την τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Αίτημα για παράταση 6 - 12 μηνών του ΕΣΠΑ και επιπλέον κοινοτικά κονδύλια

Επιπλέον κοινοτικά κονδύλια, περισσότερα των 2 δισ. ευρώ, για το νέο ΕΣΠΑ (2014 - 2020) καθώς και παράταση του τρέχοντος προγράμματος κατά 6 έως 12 μήνες ώστε να ξεπαγώσουν πληρωμές 1 δισ. ευρώ ζητά η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα παραπάνω, όπως και τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές του νέου αναπτυξιακού νόμου, παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα μέχρι το 2020 θα χρειαστεί 100 δισ. ευρώ νέων επενδύσεων, και παρατήρησε πως μόνο τα 20 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ δεν αρκούν, δίνοντας έμφαση στα κίνητρα για την ενεργοποίηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Χριστοδουλάκης παρουσίασε τις ενέργειες που θα αναλάβει για το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους με τρόπο που να παραπέμπει σε υπουργό εκλεγμένης κυβέρνησης. Ο ίδιος βέβαια έσπευσε να διασκεδάσει αυτήν την εικόνα λέγοντας: «Εμείς είμαστε υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν υπηρεσιακά προβλήματα...».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Το ΙΚΑ θα πληρώσει τις συντάξεις του Οκτωβρίου με δανεικά 210 εκατ.

Δάνεια και χρηματοδοτήσεις - «μαξιλάρι» για την ομαλή καταβολή των συντάξεων του μηνός Οκτωβρίου στα τέλη Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και πριν από τον αναμενόμενο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, σπεύδουν να «κλειδώσουν» οι διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων σε συνεργασία με την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», σήμερα η διοίκηση του ΙΚΑ αποφασίζει τη λήψη δανείου 210 εκατ. ευρώ για το διάστημα από 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου από τα συγχωνευμένα Ταμεία των εργαζομένων της ΔΕΗ (100 εκατ. ευρώ), του Δημοσίου (70 εκατ. ευρώ) και των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων (40 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για μια ταμειακή διευκόλυνση που, σχεδόν κάθε μήνα, υποχρεούται να ζητά το ΙΚΑ λόγω της καθυστέρησης είσπραξης των εισφορών προηγούμενων μηνών και της γενικής μείωσης των εσόδων εξ αιτίας της παρατεινόμενης κρίσης στην αγορά και στις επιχειρήσεις. Αυτό τον μήνα, ωστόσο, το πρόβλημα θα είναι οξύτερο καθώς, λόγω της προεκλογικής περιόδου έχει παραταθεί εκ νέου έως τις 30 Σεπτεμβρίου (για τρίτη φορά μετά την επιβολή των capital controls) η προθεσμία για την εμπρόθεσμη πληρωμή τρεχουσών εισφορών και δόσεων έναντι ρυθμισμένων οφειλών, ενώ έχουν «παγώσει» και οι κατασχέσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Ασφαλιστικό 2016: Νέες περικοπές ύψους 800 εκατ. ευρώ

Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό ύψους 800 εκατ. ευρώ θα κληθεί να εφαρμόσει η νέας κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει πως ο Προϋπολογισμός του 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αρχίσει να καταρτίζει το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2016, στο οποίο έχει ενσωματώσει όλες τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που ψήφισε τον Ιούλιο και το Αύγουστο η παρελθούσα Βουλή.

Οι δημοσιονομικές αυτές παρεμβάσεις οδηγούν το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού από έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ εφέτος σε πλεόνασμα 0,05% του ΑΕΠ το 2016.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες για να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου που αναφέρεται σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ θα απαιτηθούν αλλαγές στο ασφαλιστικό ύψους 800 εκατ. ευρώ, κάτι στο οποίο έχει επέλθει συμφωνία με τους πιστωτές.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

 1. Αύξηση του ΑΕΠ με συρρίκνωση των εξαγωγών και πτώση των επενδύσεων

Η ανοδος του τουρισμού και η... ιδιωτική κατανάλωση έδωσαν ώθηση στην οικονομία και το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σημείωσε αύξηση κατά 0,9% σημειώθηκε στο ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το 1° τρίμηνο 2015 έναντι της αύξησης 0,8% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2014, παρουσίασε αύξηση 1,6% έναντι της αύξησης 1,4% που είχε υπολογιστεί στην π ρώτη εκτίμηση.

Το ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το δεύτερο τρίμηνο 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 1,7 % σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2014 έναντι της αύξησης 1,5% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση. Ωστόσο όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η άνοδος οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση, ενώ η δυναμική των εξαγωγών σχεδόν εξασθένισε και οι επενδύσεις μειώθηκαν.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Αυτή ήταν η πρώτη «ματιά» της «καινούριας» χρονιάς. 

Δεν θα θέλαμε να σας κουράσουμε περισσότερο. Την άλλη Δευτέρα, όπως πάντα, θα είμαστε πάλι εδώ.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας το Power-Tax.gr


efm_728x90