Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
30/03/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Ακόμη μια εβδομάδα τελείωσε και είμαστε εδώ για να κάνουμε μία ανασκόπηση στα γεγονότα που την χαρακτήρισαν. Η αλήθεια είναι, ότι δεν ήταν και πολύ πλούσια σε ειδήσεις…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Έως τις 30/6/2015 η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος
 2. Παράταση προθεσμίας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας έως τις 31/12/2015
 3. Όλες οι αλλαγές σε ΦΠΑ και φόρο ακινήτων - Ποιοι θα επιβαρυνθούν
 4. Με λεφτά των φορέων γενικής κυβέρνησης η πληρωμή μισθών και συντάξεων
 5. Έρχονται εκκαθαριστικά σε όσους δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» το 2013
 6. Δυνατότητα μείωσης εισφορών για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ
 7. Βαλαβάνη: Υπό εξέταση η αύξηση του ΦΠΑ σε «κοσμοπολίτικα» νησιά
 8. Στις 26/3 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τη νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών
 9. Οι 12 ανατροπές στις φορολογικές δηλώσεις - Τι θα πληρώσουμε στην εφορία
 10. Εκρηκτική αύξηση της «φθηνής» εργασίας - Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις αμοιβές στα χρόνια του Μνημονίου
 11. Απαισιοδοξία μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το 2015
 12. Το σχέδιο των εισηγμένων για μείωση του δανεισμού τους
 13. Στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας ο ελληνικός στόλος

 

 

1. Έως τις 30/6/2015 η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος

Έως τις 30 Ιουνίου η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα υποβληθούν εφέτος οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ενώ τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εξοφληθούν σε τρεις δόσεις, η πρώτη ως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη ως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τέλος Νοεμβρίου.

Τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και διευκρινίσεις σχετικά με τους υπόχρεους και τις διαδικασίες υποβολής περιγράφει εγκύκλιος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου. Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι δεν έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης οι 18άρηδες οι οποίοι δεν έχουν εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι:
- Ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας του, υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (πχ βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Εξαιρετικά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

- Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

 

2. Παράταση προθεσμίας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας έως τις 31/12/2015

Η προθεσμία που είχε δοθεί μέχρι 31/03/2015 με το Γ.Δ.Φ.Δ 1009005 ΕΞ 2015 έγγραφό μας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής εργασιών, πέραν του έτους, βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής, παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Κατόπιν των ανωτέρω, τα φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες μπορούν, για τη διακοπή των εργασιών τους, σύμφωνα με τις 1030160/650/ΔΜ/ΠΟΛ.1068/19-3-2001, 1016769/389/ΔΜΒ/ΠΟΛ.1028/21-2-2003 και 1053873/867/ΔΜ/ΠΟΛ.1071/28-5-2009 εγκυκλίους, να υποβάλλουν στον υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου της Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης, τη δήλωση διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας, (έντυπο Μ4), μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015.

Επιπλέον, για την ενημέρωση των φορολογουμένων, η υπηρεσία μας, έχει προβεί σε ενέργειες για την ηλεκτρονική ανάρτηση σχετικού με το θέμα κειμένου στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

 

3. Όλες οι αλλαγές σε ΦΠΑ και φόρο ακινήτων - Ποιοι θα επιβαρυνθούν

Τα σενάρια με τις ανατροπές στο καθεστώς του ΦΠΑ και του φόρου ακινήτων σβήνουν - γράφουν στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται να διατηρηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ 13% για τα βασικά είδη διατροφής (γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμί, κρέας, ζυμαρικά, ψάρια, φρούτα κ.ά.), στον κλάδο της εστίασης, καθώς και στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς. Για πολλά από τα υπόλοιπα προϊόντα και τις υπηρεσίες ο συντελεστής ΦΠΑ θα αυξηθεί από το 13% στο 23%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεσμοί επιμένουν στην κατάργηση των εξαιρέσεων και των προνομιακών καθεστώτων. Στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% θα διατηρηθούν όπως όλα δείχνουν τα φάρμακα, τα βιβλία, ο Τύπος και τα εισιτήρια των θεάτρων, ενώ άγνωστη παραμένει ακόμη η «τύχη» του ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχεία. Στην κυβέρνηση κάνουν σκέψεις για αύξηση της φορολογίας στα ποτά και στα καύσιμα αλλά όχι στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αποκλείουν αύξηση του φόρου στα τσιγάρα, καθώς οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καπνικά βρίσκονται ήδη στο 88%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Με λεφτά των φορέων γενικής κυβέρνησης η πληρωμή μισθών και συντάξεων

Στην εξεύρεση του μεγαλύτερου ποσού των 1,5 δισ. ευρώ που χρειάζονταν για την καταβολή μισθών Μαρτίου και συντάξεων Απριλίου έχουν προχωρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, «πείθοντας» φορείς να τοποθετήσουν μέρος των διαθεσίμων τους στους ειδικούς λογαριασμούς διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εν συνεχεία το Δημόσιο παίρνει τα χρήματα από τους ειδικούς λογαριασμούς διαχείρισης στα πλαίσια συμφωνιών επαναγοράς (repos) που προσφέρουν στους φορείς επιτόκιο μεγαλύτερο από αυτό που προσφέρουν οι εμπορικές τράπεζες (2,3 έως 2,5% ενώ στις εμπορικές τράπεζες το επιτόκιο είναι 0,5%, 0,6% έως 1%) ή τα επενδύει σε έντοκα γραμμάτια.

Χθες ανακοινώθηκε πως από τον ΟΑΕΔ αντλήθηκαν 120 εκατ. ευρώ, από την Αττικό Μετρό 400 εκατ. ευρώ, ενώ συμβολή είχαν και οι ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ , ΔΕΠΑ και η Περιφέρεια Αττικής.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Έρχονται εκκαθαριστικά σε όσους δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» το 2013

Περίπου 350 εκατ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν τις επόμενες ημέρες περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, οι οποίοι άφησαν απλήρωτο το «χαράτσι» που εισπραττόταν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ το 2013 (ΕΕΤΑ). Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζεται να βεβαιώσει τις εν λόγω απλήρωτες φορολογικές οφειλές και να καλέσει τους φορολογουμένους είτε να εξοφλήσουν το χρέος τους έως το τέλος Απριλίου είτε να το εντάξουν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των εκατό δόσεων, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή 20 ευρώ.

Το καλό νέο για όσους άφησαν απλήρωτο το ΕΕΤΑ του 2013 είναι ότι, παρότι θα κληθούν να το πληρώσουν έναν χρόνο μετά, δεν θα έχουν την παραμικρή προσαύξηση και επιπλέον θα μπορέσουν να εντάξουν την οφειλή τους σε 100 δόσεις.

Με πρόσφατες δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ξεκαθάρισε πως και το χαράτσι ακινήτων θα μπορέσει να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Έτσι, τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ αναμένεται να προχωρήσουν στη βεβαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων, αναρτώντας τα σχετικά εκκαθαριστικά στο Taxisnet.

 

6. Δυνατότητα μείωσης εισφορών για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Τέσσερις αλλαγές και μία ανατροπή φέρνουν οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.

Με τις αλλαγές αυτές παρέχεται η δυνατότητα σε 410.000 συνεπείς ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να μειώσουν τις εισφορές τους ως και 131,17 ευρώ το μήνα, επιλέγοντας από μία έως και τρεις χαμηλότερες κατηγορίες ασφάλισης από αυτή στην οποία είναι σήμερα. Το μέτρο προβλέπεται στο νόμο 4321. Τη δυνατότητα να μειώσουν τις εισφορές τους έχουν και οι περίπου 330.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ, εφόσον αποφασίσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων και είναι συνεπείς στην πληρωμή των εισφορών τους και των δόσεων.

Το δικαίωμα επιλογής χαμηλότερης κατηγορίας ισχύει ως το τέλος του 2016 και μπορεί να ασκηθεί δύο φορές από τον ίδιο ασφαλισμένο.

 

7. Βαλαβάνη: Υπό εξέταση η αύξηση του ΦΠΑ σε «κοσμοπολίτικα» νησιά

Την αύξηση του υπερ- μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (πχ Μύκονος), ώστε να προφυλαχθούν άλλα νησιά των άγονων γραμμών εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

Ειδικότερα, για την πρόταση της ελληνικής πλευράς να εξαιρεθούν τα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων από το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ, είπε: «Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Αν παραδείγματος χάρη Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή.»

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αυξήσεων σε έμμεσους φόρους, όπως είναι η αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των τσιγάρων, των οινοπνευματωδών ποτών και των καυσίμων η κ. Βαλαβάνη αναφέρθηκε σε δυσκολίες, καθώς ήδη τα σχετικά προϊόντα είναι υπερφορολογημένα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Στις 26/3 ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τη νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών

Το αργότερο έως τη Δευτέρα θα ανοίξει για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σήμερα αναμένεται η έκδοση της αναγκαίας εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αποσταλεί σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και να ξεκινήσει η διαδικασία, μέσω της οποίας ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης αναμένει ζεστό χρήμα της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ για το 2015. Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο με τη συμμετοχή διοικητών Ταμείων, υπηρεσιακών παραγόντων και του επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη μηχανοργάνωση των Ταμείων, κατά την οποία ο κ. Στρατούλης ζήτησε την έναρξη της διαδικασίας άμεσα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως το τελευταίο διάστημα οι αιτήσεις για ένταξη σε ρυθμίσεις που είναι ήδη ενεργές έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, χθες, ενώ διαπιστώθηκε αυξημένο ενδιαφέρον από οφειλέτες για ένταξη στη νέα ρύθμιση, σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε έλλειψη ενημέρωσης από τους υπαλλήλους των Ταμείων, οι οποίοι δεν γνώριζαν καν ότι ψηφίστηκε ο νέος νόμος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Οι 12 ανατροπές στις φορολογικές δηλώσεις - Τι θα πληρώσουμε στην εφορία

Αυστηρότερο «πόθεν έσχες» για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, φοροαπαλλαγές για όλους, περισσότερους φόρους για μισθωτούς με «μπλοκάκι», αγρότες και εργαζόμενους που λαμβάνουν παροχές σε είδος, λιγότερες αποδείξεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση για φορολογούμενους με μηδενικά εισοδήματα, ανέργους και όσους αποκτούν μικρά εισοδήματα από τόκους και ακίνητα είναι ορισμένες από τις αλλαγές που φέρνουν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων «τρέχει» τώρα τις διαδικασίες για να ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα μέσα Απριλίου. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθούν οι απαραίτητες διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τη ορθή συμπλήρωση των δηλώσεων ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός των νέων φορολογικών εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Εκρηκτική αύξηση της «φθηνής» εργασίας - Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις αμοιβές στα χρόνια του Μνημονίου

«Εκρηξη» της «φθηνής» εργασίας με αύξηση κατά 56,6% των απασχολουμένων με μερική απασχόληση και κατά 46,1% των χαμηλά αμειβομένων νέων ηλικίας κάτω 25 ετών, κατέγραψε το ΙΚΑ την περίοδο εφαρμογής (λόγω των Μνημονίων) των μειωμένων μισθών που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει αποφασίσει σταδιακά να «αποκαταστήσει».

Οι δύο συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, με βάση επίσημα στοιχεία που αποκαλύπτει η «Ημερησία», αποτέλεσαν την κύρια «δεξαμενή» των νέων προσλήψεων φτάνοντας, συνολικά, τους 226.430 ή, σε ποσοστό, το 95,33% των νέων ασφαλισμένων που προστέθηκαν στους καταλόγους του ΙΚΑ στη διετία!

Τα στοιχεία 

Τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων «χαμηλού κόστους» στις επιχειρήσεις ολόκληρης της χώρας, αποτυπώνουν τα συγκριτικά στοιχεία του αριθμού των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, ανά είδος απασχόλησης και ανά ηλικία, μεταξύ του Ιουλίου '12 και του Ιουλίου '14. Δηλαδή μέσα στην περίοδο κατά την οποία μειώθηκαν τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και στα 510,95 ευρώ για εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Απαισιοδοξία μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το 2015

Η ελληνική μεσαία επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ανησυχία το 2015, ενώ οι μεσαίες επιχειρήσεις σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που πέρασαν από την πρόσφατη κρίση είναι αισιόδοξες, αναφέρει έρευνα της Ernst & Young. Το 47% των στελεχών ελληνικών μεσαίων επιχειρήσεων είναι απαισιόδοξο για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

Στον αντίποδα, το 87% στελεχών μικρομεσαίων εταιρειών από τα υπόλοιπα κράτη στην Ευρώπη θεωρεί την τρέχουσα επιχειρηματική συγκυρία καλή ή αρκετά καλή. Ο Παν. Παπάζογλου, επικεφαλής της ΕΥ στην Ελλάδα αναφέρει: «Η δυναμική των μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και την ευόδωση της προσπάθειας αντιμετώπισης της ανεργίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η έρευνα της ΕΥ σε ό,τι αφορά τη χώρα μας εκπέμπει ένα ανησυχητικό μήνυμα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Το σχέδιο των εισηγμένων για μείωση του δανεισμού τους

Με την ανάκαμψη της οικονομίας να απομακρύνεται και το κόστος χρήματος να παραμένει ακριβό, οι ελληνικές επιχειρήσεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη μείωση του δανεισμού τους.

Επιπλέον, οι ανάγκες για νέες επενδύσεις που αφορούν στην αναβάθμιση των υποδομών και την υποστήριξη των πωλήσεων είναι αισθητά λιγότερες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η «διάθεση» για νέα δάνεια. Η θωράκιση του ισολογισμού και η καλύτερη διαχείριση των εξόδων λειτουργίας, όπως εξηγούν αναλυτές της αγοράς, αποτελούν προτεραιότητα σε ένα περιβάλλον χαμηλής ζήτησης και παρατεταμένης κάμψης της κατανάλωσης, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Σε αυτή τη λογική συντάσσονται και οι περισσότερες εισηγμένες, οι οποίες από το 2010 και έπειτα έχουν λάβει σειρά μέτρων για να περιορίσουν την έκθεσή τους στον τραπεζικό δανεισμό, τα οποία κατά κύριο λόγο εστιάζουν στην περιστολή των εξόδων και την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. Mε εξαίρεση τα διυλιστήρια (Μότορ Οϊλ και ΕΛΠΕ) που έχουν αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, η πλειονότητα έχει να επιδείξει αξιόλογα αποτελέσματα, όπως φαίνεται και από τους πρώτους ισολογισμούς που δημοσιεύθηκαν για την οικονομική χρήση του 2014.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

13. Στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας ο ελληνικός στόλος

Αδιαφιλονίκητοι ηγέτες στον χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας παραμένουν και το 2015 οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι εξακολουθούν να διατηρούν το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα εμπορικό στόλο στον κόσμο. Τα πρωτεία επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα του ναυλομεσιτικού οίκου Clarkson για τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις του πλανήτη, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες πλοιοκτήτες βρίσκονται στην κορυφή με 5.057 πλοία ολικής χωρητικότητας 181,7 εκατ. gt και άλλα 522 πλοία 30 εκατ. gt υπό ναυπήγηση, παρότι η αξία του στόλου σημειώνει ελαφρά κάμψη καθώς πέφτει κάτω από τα 100 δισ. δολάρια (στα 99,5 δισ. δολάρια).

Εξίσου σημαντικό είναι οι επενδύσεις των Ελλήνων σε παραγγελίες για την ανέγερση νέων πλοίων κάθε τύπου, οι οποίες έφθασαν στο ποσό των 11 δισ. δολαρίων, με το μέσο συμβόλαιο νέας παραγγελίας να φθάνει σε 64 εκατ. δολάρια. Η επίδοση αυτή, τους κατατάσσει στη δεύτερη θέση πίσω από τους Αμερικανούς, ενώ για πρώτη φορά, μετά το 2009, τα δεξαμενόπλοια ήρθαν πρώτα στην προτίμηση των Ελλήνων και ακολούθησαν τα πλοία μεταφοράς αερίων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους, καθώς σχεδόν το 80% απάντησε ότι δεν επηρεάζει καθόλου ή επηρεάζει πολύ λίγο τις οικονομικές ανάγκες των ναυτιλιακών εταιρειών. \Σε κάθε περίπτωση το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Θ. Δρίτσα, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την ποντοπόρο ναυτιλία.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Αυτό ήταν και για σήμερα.

Ευχαριστούμε πολύ όσους διάβασαν το άρθρο μας. Ραντεβού την επόμενη Δευτέρα που είναι και η Μεγάλη Δευτέρα.

Ευχόμαστε καλή εβδομάδα σε όλους.

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90