Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
16/03/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή σας εβδομάδα!

Όπως πάντα, ακόμη μία εβδομάδα πέρασε, ακόμη μια Δευτέρα ήρθε για να δούμε παρέα και να ξαναθυμηθούμε τις σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας αυτής.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Ολόκληρη η νομοθετική ρύθμιση για τις 100 δόσεις
 2. Έως 30 Απριλίου οι αιτήσεις για τις οφειλές εισφορών στα Ταμεία
 3. ΕΣΕΕ: 20 προτάσεις για αντιμετώπιση παραεμπορίου, λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής
 4. Τρεις "ανάσες" κυρίως για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ
 5. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας ηλεκτρονικά σε μακροχρόνια ανέργους και ασφαλισμένους υπηκόους τρίτων χωρών
 6. Αποκαλύψεις Βαρουφάκη - Τι είπε για ΦΠΑ, δανειστές - Νέα σενάρια για δημοψήφισμα
 7. Το σχέδιο για τη λοταρία με τις αποδείξεις - Πόσα θα κερδίζετε και πώς
 8. Θ. Φωτίου: Τι θα ισχύσει για ρεύμα, επίδομα ενοικίου, κάρτα σίτισης
 9. Κέρδη 5%-10% για τις εισηγμένες επιχειρήσεις το 2014
 10. Το σχέδιο Κατρούγκαλου για 40.000 δημόσιους υπαλλήλους
 11. Λαφαζάνης: Μειώσεις τιμών έναντι θέσεων εργασίας για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις
 12. Φυλάκιση για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ

 

 

1. Ολόκληρη η νομοθετική ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Άρθρο 1
Δόσεις και απαλλαγές ρύθμισης

1 Βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ.), τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και τον Τελωνειακό Κώδικα, δύνανται να ρυθμίζονται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, εφόσον έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015 και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν ως ακολούθως:

α) Εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).

β) από δύο (2) έως και πέντε (5) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%).

γ) από έξι (6) έως και δέκα (10) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%)…

2 Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των είκοσι (20) ευρώ. Σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου και είναι βεβαιωμένες σε περισσότερες της μιας υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης, το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης διαμορφώνεται σε δέκα (10) ευρώ.

3. Στη ρύθμιση του παρόντος κεφαλαίου υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως και την 1η Μαρτίου 2015 που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Άρθρο 2
Επιβαρύνσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά την υπαγωγή σε ρύθμιση

1 Οι απαλλαγές της παραγράφου 1 του άρθρου 1 υπολογίζονται επί των προσαυξήσεων και τόκων, όπως έχουν διαμορφωθεί την ημερομηνία της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση.

2 Βασικές συνολικές οφειλές μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000€) που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης του παρόντος άρθρου, από την υπαγωγή τους στη ρύθμιση, δεν επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Βασικές συνολικές οφειλές άνω των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000€) που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης του παρόντος άρθρου, αντί των κατά Κ.Ε.Δ.Ε. και κατά Κ.Φ.Δ. τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, από την υπαγωγή σε ρύθμιση, επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται σε τρεις εκατοστιαίες μονάδες (3%) ετησίως.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2.  Έως 30 Απριλίου οι αιτήσεις για τις οφειλές εισφορών στα Ταμεία

Μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Απριλίου (στις 30/4) μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να "μπουν" στις 100 δόσεις όσοι χρωστούν εισφορές, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής και χρέη έως 500.000 ευρώ από ενοίκια (αν νοικιάζουν ακίνητα) ή συντάξεις και επιδόματα που παρατύπως έχουν λάβει από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τις προϋποθέσεις και τις εκπτώσεις προβλέπει, μαζί με την αποποινικοποίηση των οφειλών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και τη δυνατότητα επιλογής από τους ελεύθερους επαγγελματίες έως και 3 χαμηλότερων ασφαλίστρων έως τα τέλη του 2016, το τελικό σχέδιο νόμου. Οι βασικές διατάξεις έχουν ως εξής:

1 Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές στα Ταμεία πλην του ΝΑΤ που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1η Φεβρουαρίου 2015 με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά από την 1η Φεβρουαρίου 2015 οι τρέχουσες εισφορές.

2 Οι εκπτώσεις στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα θα είναι 100% για εφάπαξ καταβολή, 70% έως 50 δόσεις και 50% για την περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις. Σε έως 150 δόσεις με έκπτωση επί των προσαυξήσεων κατά 50% θα μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ του δημοσίου και των ΟΤΑ που επιδιώκουν κοινωφελείς και άλλους δημόσιους σκοπούς, Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών κ.α

3 Το επιτόκιο αποπληρωμής των οφειλών, το οποίο επιβάλλεται για ποσό οφειλής άνω των 5.000 ευρώ ορίζεται σε 3% ετησίως, ενώ συγχωρείται η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης μέχρι του ενός μηνός ανά 12μηνο πρόγραμμα ρύθμισης. Οσοι χάνουν τη ρύθμιση θα μπορούν να μπαίνουν στην πάγια (12 δόσεις). Για ποσά οφειλής έως 5.000 ευρώ δεν θα επιβάλλεται ετήσια προσαύξηση (οφειλές έως 5.000 ευρώ έχει το 25% των ενεργών οφειλετών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, 89.700 ασφαλισμένοι).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. ΕΣΕΕ: 20 προτάσεις για αντιμετώπιση παραεμπορίου, λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής

Υπόμνημα με 20 προτάσεις αλλαγής, απλοποίησης και βελτίωσης της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορούν σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της αγοράς απέστειλε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Όπως σημειώνεται στο υπόμνημα, οι καταστροφικές συνέπειες του παραεμπορίου στην προσπάθεια ανάκαμψης της καταναλωτικής ζήτησης, στοιχειοθετούνται όχι μόνο από την απομύζηση δυνητικών πόρων που θα κατευθύνονταν στην αγορά και εκτιμάται σήμερα περίπου 18 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, αλλά και στην απώλεια κάρπωσης εσόδων από τη φορολογική διοίκηση, καθώς μόνο από το ΦΠΑ οι απώλειες υπολογίζονται στα 3,4 δισ. ευρώ ετησίως.

Προκειμένου, λοιπόν, να καταπολεμηθεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο και με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογικών μέσων το προς εξέταση ιδιαιτέρως ανησυχητικό φαινόμενο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έχει επανειλημμένως προτείνει τη τελευταία πενταετία τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε τρία πεδία:

- Σε πρώτο στάδιο, μέσω της γενικευμένης χρήσης ειδικών μηχανημάτων, όπως τα «X-Ray scanners», και τα εξελιγμένα «Electromagnetic field container scanners» στις πύλες εισόδου (τελωνεία και μεγάλα λιμάνια).

- Κατά δεύτερον, η εντατικοποίηση αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες χονδρικής διανομής και πώλησης όπου συγκεντρώνονται τα παράνομα εμπορεύματα. Οι τοποθεσίες που συγκεντρώνουν τέτοια κέντρα διακίνησης είναι γνωστά σε όλους μας και το μόνο που απομένει είναι η πολιτική βούληση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Τρεις "ανάσες" κυρίως για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Tρία άρθρα που αφορούν τoυς ασφαλισμένους και κυρίως εκείνους που είτε δυσκολεύονται είτε αδυνατούν να πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές του περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα προβλέπει:

• Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών ( Άρθρο 26).

Το σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης πλην ΝΑΤ, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1η Φεβρουαρίου 2015, υπάγεται σε ρύθμιση, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη προς την αρμόδια υπηρεσία του οικείου Φορέα. Η αίτηση για υπαγωγή προς τον οικείο φορέα ασφάλισης, υποβάλλεται μέχρι την 30η Απριλίου 2015. Στην παρούσα ρύθμιση δύναται να υπαχθούν μετά από αίτησή τους, οφειλέτες που έχουν ήδη υπαχθεί σε υφιστάμενες ρυθμίσεις.

• Επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΟΑΕΕ  (Άρθρο 27).

Με τη διάταξη αυτή μπορεί ο ασφαλισμένος να επιλέξει έως τρεις ασφαλιστικές κλάσεις  κάτω από εκείνη που βρίσκεται σήμερα (σ.σ. μέχρι τώρα μπορούσε έως δύο κλάσεις). Το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία σύμφωνα με την παρούσα ρύθμιση χορηγείται μέχρι δύο φορές.

• Κατάργηση ποινών για οφειλές ατομικής εισφορές στο ΕΤΑΑ και τον ΟΑΕΕ (άρθρο 28). Οφειλέτες που χρωστάνε τις δικές τους ασφαλιστικές εισφορές δεν θα μπορούν να διώκονται ποινικά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας ηλεκτρονικά σε μακροχρόνια ανέργους και ασφαλισμένους υπηκόους τρίτων χωρών

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεών μας, γνωστοποιούμε ότι μετά από ανταλλαγές δεδομένων και σχετικές διασταυρώσεις έγινε μαζικά αναγγελία χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε 37.514 μακροχρόνια ανέργους και σε 36.344 ασφαλισμένους υπηκόους τρίτων χωρών, που διαθέτουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης και κατά συνέπεια στους Παρόχους Υγείας.

Θα επακολουθήσουν αποδόσεις ασφαλιστικής ικανότητας και σε επιπλέον μακροχρόνια ανέργους, των οποίων το δικαίωμα της ικανότητας λήγει σε μεταγενέστερους χρόνους, μετά την παραλαβή και επεξεργασία των αρχείων που θα αποσταλούν από τον ΟΑΕΔ.

Προς αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας τους οι ασφαλισμένοι και αυτών των κατηγοριών μπορούν να επισκέπτονται το διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (www.ika.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους - Συνταξιούχους / Ασφαλιστική Ικανότητα) προκειμένου να επιβεβαιώνουν ότι διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα και να μην προσέρχονται προς τούτο στα Υποκ/τα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Αποκαλύψεις Βαρουφάκη - Τι είπε για ΦΠΑ, δανειστές - Νέα σενάρια για δημοψήφισμα

Απαντήσεις για όλους και για όλα έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης που μίλησε το βράδυ της Τετάρτης στη νέα εκπομπή του Mega “Online”, με την Όλγα Τρέμη και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Όπως είπε, η πρώτη ημέρα των συζητήσεων είχε να κάνει περισσότερο με το να σχεδιαστεί ο τρόπος των διαπραγματεύσεων και εξήγησε τη διαδικασία. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως στην Αθήνα θα έρχονται μόνο τεχνοκράτες των δανειστών και δεν θα έχουν πρόσβαση στα υπουργεία. Θα μένουν σε ξενοδοχεία και εκεί υπάλληλοι της ελληνικής κυβέρνησης θα τους δίνουν τα στοιχεία που θα θέλουν ανά περίπτωση να μελετήσουν, για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ανέφερε ότι στη διαπραγμάτευση υπάρχουν τρεις παράλληλοι στόχοι:

*Η εξειδίκευση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων, βάσει του οποίου θα κριθούμε ως χώρα

*Η διαδικασία που θα οδηγήσει έως τις 20 Απριλίου ή το τέλος Απριλίου σε μια συμφωνία Ελλάδας- Ευρώπης για την ανάκαμψη- ανάπτυξη της Ελλάδας

*Η ροή πληροφοριών προς την Κομισιόν για τα δημοσιονομικά και τον προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει αμφίπλευρη πληροφόρηση.

Στόχος της διαπραγμάτευσης, είπε ο υπουργός, είναι να υπάρξει συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις, να εξασφαλιστεί- με όποιον τρόπο προτείνουν οι εταίροι- ρευστότητα, και να υπάρξει συμφωνία για μετά τον Ιούνιο για πρωτογενές πλεόνασμα, αναδιάρθρωση χρέους και επενδύσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Το σχέδιο για τη λοταρία με τις αποδείξεις - Πόσα θα κερδίζετε και πώς

Ένα παλαιότερο σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επαναφέρει η σημερινή κυβέρνηση με σκοπό την είσπραξη εσόδων και μάλιστα σε μόνιμη βάση αλλά και την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης.

Μια από τις μεταρρυθμίσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση χθες στους δανειστές κάνει λόγο για «λοταρία» με τις αποδείξεις λιανικής.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Θ. Φωτίου: Τι θα ισχύσει για ρεύμα, επίδομα ενοικίου, κάρτα σίτισης

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης προχώρησε την Κυριακή η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Μιλώντας στο Mega, η κ. Φωτίου ανέφερε ότι η προκήρυξη για την έναρξη των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα εκδοθεί εντός Απριλίου και θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά όχι τεκμήρια. Τόνισε ακόμη ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση, προβλέπεται η επανασύνδεση του ρεύματος σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση, για παροχές που είχαν διακοπεί έως τις 31/12/2015, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν οφειλές ή όχι στη ΔΕΗ. Επίσης, θα υπάρξει ρύθμιση και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ θα δοθούν οι δικαιούχοι θα έχουν έως 300 kWh δωρεάν το μήνα έως το τέλος του έτους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Κέρδη 5%-10% για τις εισηγμένες επιχειρήσεις το 2014

Τα σωρευτικά κέρδη μετά τους φόρους εκτιμάται ότι στη χρήση 2014 θα είναι αυξημένα μεταξύ 5%-10% σε σχέση με το 2013, αν και όπως φαίνεται την καλή εικόνα χάλασαν τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου, με αρκετές εταιρείες να προχωρούν σε αλλαγές βραχυπρόθεσμων σχεδιασμών, περικοπές επενδύσεων και περιορισμό των κερδών προς διάθεση, προκειμένου να αυξήσουν τις προβλέψεις τους και τα κεφαλαιακά τους αποθέματα. Στη βελτίωση της συνολικής εικόνας των επιχειρήσεων συνεισέφεραν ιδιαίτερα τα έκτακτα (μη επαναλαμβανόμενα) αποτελέσματα είτε αυτά προέρχονται από πωλήσεις συμμετοχών, είτε από έκτακτα κεφαλαιακά έσοδα. Ιδιαίτερα ευνοημένες εμφανίζονται οι εισηγμένες, οι οποίες είχαν εισροές κεφαλαίων από δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Πολιτικές εξελίξεις

Μέχρι το 9μηνο (Ιανουάριο-Σεπτέμβριο 2014), τα αποτελέσματα των εισηγμένων ήταν σαφώς βελτιωμένα. Οι περισσότερες εταιρείες (μεταξύ αυτών και οι τράπεζες) βελτίωσαν σημαντικά (9,5%) τα λειτουργικά τους αποτελέσματα (EBITDA) στοχεύοντας σε μία οργανική ενίσχυσή τους, αφού πλέον οι συνεισφορές από άλλους τομείς φαίνεται ότι έχουν ατροφήσει. Επίσης αυξημένα είναι τα έκτακτα αποτελέσματα των εισηγμένων, οι οποίες μέχρι και το 2014 οι περισσότερες ολοκλήρωσαν προγράμματα πωλησεων συμμετοχών τους και έτσι αρκετές εξ αυτών θα ανακοινώσουν κέρδη, αν και τα αποτελέσματά τους ήταν αρνητικά. Οι πολιτικές εξελίξεις που κυοφορήθηκαν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, προβλημάτισαν συγκεκριμένους καταναλωτικούς κλάδους, ενώ επιδείνωσαν και την πιστοληπτική κατάσταση πολλών εισηγμένων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Το σχέδιο Κατρούγκαλου για 40.000 δημόσιους υπαλλήλους

Σχέδιο για την κατάργηση της σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου (ΙΔΑΧ) στο Δημόσιο και τη μετατροπή της σε συμβάσεις τακτικού (μόνιμου) προσωπικού επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους». Η πρόταση που αφορά τουλάχιστον 40.000 υπαλλήλους έχει κατατεθεί από τον αρμόδιο αν. υπουργό Γ.Κατρούγκαλο στην ΑΔΕΔΥ κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βρίσκει σύμφωνους τους συνδικαλιστές, καθώς ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της Συνομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, νομοθετική πρόβλεψη θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Λαφαζάνης: Μειώσεις τιμών έναντι θέσεων εργασίας για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις

Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μελετά τους τρόπους ώστε, στο άμεσο μέλλον, να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις ενεργοβόρες, με αντιστάθμισμα από τις τελευταίες την ουσιαστική αύξηση των θέσεων εργασίας. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά από συνάντηση που είχε απόψε με το Προεδρείο της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ επεσήμαναν ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, που καθιστά μη ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους στην αγορά.

Υπάρχουν σημεία στα οποία συμφωνούμε και άλλα που διαφωνούμε με την ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε η βοηθός γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενεργειακής διπλωματίας Ρούμπιν Ντάμπιγκαν μιλώντας σήμερα στο ενεργειακό forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα, αναφερόμενη στην ομιλία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο ίδιο συνέδριο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Φυλάκιση για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ

Δεκαπλασιάζονται πλέον τα όρια ληξιπρόθεσμης οφειλής πάνω από τα οποία ενεργοποιούνται οι ποινές φυλάκισης βάσει του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» που εγκρίθηκε χθες από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Μέχρι σήμερα, ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 5.000 ευρώ ενεργοποιούσε ποινικές διώξεις. Με τις αλλαγές ορίζεται ότι όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα χρέη του προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους για οφειλή άνω των 50.000 ευρώ και τουλάχιστον τριών ετών εφόσον η οφειλή υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Μάλιστα, η πράξη μη καταβολής του φόρου μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.

Με τις διατάξεις του άρθρου 20 του σχεδίου νόμου προβλέπεται η τροποποίηση των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του Ν 1882/1990 και ειδικότερα:

 • Αυξάνεται το κατώτερο ποσό συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής , συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων για μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του δημοσίου τομέα από 5.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ.
 • Ο προσδιορισμός του χρόνου τέλεσης του ανωτέρω εγκλήματος αφήνεται στη γενική διάταξη του άρθρου 17 του Ποινικού Κώδικα. Επομένως δεν αφήνονται περιθώρια για διαρκές αυτόφωρο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Και με αυτή την είδηση θα κλείσουμε τη ματιά της εβδομάδας και θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.

Ευχαριστούμε πολύ!

Καλή εβδομάδα σε όλους!!!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90