Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
09/03/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα για ακόμη μία φορά!

Ας δούμε πως κύλισε η εβδομάδα που μας πέρασε και τι νέα μας επιφύλαξε… Δε χρειάζονται μεγάλες εισαγωγές μιας και ο χρόνος όλων όσων ασχολούμαστε με το επάγγελμα του φοροτεχνικού – λογιστή είναι πολύτιμος.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Η λίστα με τις εφτά μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη στο Eurogroup
 2. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς προσέλευση στα Υποκ/τα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
 3. Μέσω Διαδικτύου οι συναλλαγές επιχειρηματιών με το ΓΕΜΗ
 4. Όλοι οι κλάδοι που έρχονται πρώτοι στις προτιμήσεις του επιχειρηματικού κοινού
 5. Υπ. Οικονομικών: Αυτές είναι οι 3 επιλογές για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές
 6. Παράταση μέχρι τον Ιούνιο των διαγωνισμών ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη
 7. Ο καθηγητής Νίκος Φράγκος νέος γενικός γραμματέας του Υπ. Οικονομικών
 8. Το 12,9% των επιχειρήσεων απασχολούν αδήλωτους εργαζομένους
 9. «Δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση, εάν αντίτιμο είναι η συνέχεια της σκοτοδίνης που ζούμε τώρα» δήλωσε ο Βαρουφάκης
 10. Νέος Φόρος Ακινήτων: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση
 11. Υπό όρους η αναστολή πλειστηριασμών α΄ κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015
 12. Μείωση 6,5% το 2014 στα μεικτά κέρδη των επιχειρήσεων

 

 

1. Η λίστα με τις εφτά μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη στο Eurogroup

Για ένα εξαιρετικά δύσκολο Eurogroup ετοιμάζονται οι Βρυξέλλες και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει λάβει νέα επιστολή από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών με προτάσεις για επτά μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα η λίστα περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.

2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του Προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον Προϋπολογισμό

3. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα

4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

5. Άμεση ροή δημόσιων εσόδων μέσω της ρύθμισης του πλαισίου αδειοδότησης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών

6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών

7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς προσέλευση στα Υποκ/τα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και η αποστολή αυτοκόλλητων ετικετών για την ανανέωση καταργήθηκε, δεδομένου ότι οι Πάροχοι Υγείας έχουν ενημερωθεί ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική ικανότητα όλων των δικαιούχων (ασφαλισμένων που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι 31/12/14 τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας, συνταξιούχων καθώς και των μελών της οικογενείας τους -σύζυγοι και τέκνα μέχρι 18 ετών). Εξυπακούεται ότι οι συνταξιούχοι έχουν επ' αόριστον ασφαλιστική ικανότητα και δεν απαιτείται εκ μέρους τους καμία άλλη ενέργεια.

Επισημαίνεται ότι τα προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι και τέκνα) που αναγράφονται στο οικογενειακό βιβλιάριο ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΟΥΝ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τους Παρόχους Υγείας. Οι Πάροχοι Υγείας (νοσοκομεία, κλινικές, ιατροί, διαγνωστικά κέντρα) εξυπηρετούν όλους τους ανωτέρω αρκεί να επιδεικνύονται το ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Μέσω Διαδικτύου οι συναλλαγές επιχειρηματιών με το ΓΕΜΗ

Αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσα από την ιστοσελίδα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, γίνονται από την 1η Μαρτίου 2015 οι αιτήσεις για τη χορήγηση πιστοποιητικών, αντιγράφων και αποσπασμάτων πράξεων του ΓΕΜΗ, καθώς και για την καταχώριση μεταβολών των κεφαλαιουχικών εταιριών (ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ) στο ΓΕΜΗ.

Όπως ενημερώνουν τα επιμελητήρια, για την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών απαιτείται η καταβολή του ανάλογου τέλους διατήρησης μερίδας ΓΕΜΗ. Τόσο η καταβολή του κόστους χορήγησης πιστοποιητικού, αντιγράφου, αποσπασμάτων ΓΕΜΗ, όσο και του τέλους διατήρησης ΓΕΜΗ, γίνεται είτε με χρέωση πιστωτικής/χρεωστικής/prepaid κάρτας, είτε με χρήση κωδικών ΔΙΑΣ, αποκλειστικά μέσα από την ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ.

 

4. Όλοι οι κλάδοι που έρχονται πρώτοι στις προτιμήσεις του επιχειρηματικού κοινού

Αντιμετωπίζει το franchising ως λύση για την καταπολέμηση της ανεργίας και οραματίζεται μια επένδυση πρωτίστως στον χώρο της εστίασης: Αυτό είναι το προφίλ του υποψήφιου Ελληνα franchisee, όπως αποτυπώνεται στις έρευνες...

Ευκαιρίες στον κλάδο της εστίασης αναζητούν τρεις στους δέκα υποψήφιους επενδυτές που θέλουν να αξιοποιήσουν το σύστημα δικαιόχρησης για την έναρξη της προσωπικής τους επαγγελματικής ενασχόλησης, με τρεις στους τέσσερις να σχεδιάζουν να επενδύσουν έως 100.000 ευρώ ως αρχικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με έρευνα πραγματοποιήθηκε από την ΚΕΜ στο πλαίσιο της 16ης Διεθνούς Έκθεσης ΚΕΜ Franchise, που πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο MEC Παιανίας, υπό την αιγίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος, της Ευρωπαϊκής Oμοσπονδίας Franchise (EFF) και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Franchise (WFC), το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των υποψηφίων επενδυτών συγκεντρώνει η κατηγορία «Εστίαση - Τρόφιμα» (33,40%), η οποία συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο στόχο, με την «Παροχή Υπηρεσιών» να ακολουθεί με 16,50%, η κατηγορία «Διάφορα» να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 11,34% και στην τέταρτη η «Υγεία-Oμορφιά» με ποσοστό ενδιαφέροντος 10,66%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Υπ. Οικονομικών: Αυτές είναι οι 3 επιλογές για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τρεις επιλογές θα έχουν οι οφειλέτες του δημοσίου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους με βάση το νέο πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Η ρύθμιση θα αφορά χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα ως 31 Ιανουαρίου 2015 και θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις:

Στην πρώτη φάση όσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν το σύνολο του χρέους τους, έως το τέλος Μαρτίου, θα δικαιούνται τη διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων.

Η δεύτερη φάση θα έχει διάρκεια έως το τέλος Απριλίου διάστημα στο οποίοι οι οφειλέτες θα μπορούν εξοφλούν κάποιο μέρος της αρχικής οφειλής και να διαγράφεται αυτόματα ισόποσο τμήμα των προσαυξήσεων.

Τέλος, στην τρίτη φάση της ρύθμισης οι οφειλέτες θα μπορούν έως το τέλος Μαΐου να αποπληρώσουν το χρέος τους σε έως 100 δόσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Παράταση μέχρι τον Ιούνιο των διαγωνισμών ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη

Παρατείνονται μέχρι τον Ιούνιο οι διαγωνισμοί ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν πηγές του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μεταξύ άλλων πρόκειται για τους διαγωνισμούς των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αυτό ζητήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία είναι αρμόδια για το ΤΑΙΠΕΔ.

Την Τετάρτη επρόκειτο να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο του οποίου θα εξετάζονταν διαδικαστικού χαρακτήρα υποθέσεις. Η συνεδρίαση, όμως, αναβλήθηκε.

 

7. Ο καθηγητής Νίκος Φράγκος νέος γενικός γραμματέας του Υπ. Οικονομικών

Ο καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Φράγκος αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Φράγκος ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως λέκτορας στο Ohio State University Columbus.

Διετέλεσε ακολούθως αναπληρωτής καθηγητής στο HOFSTRA University της Νέας Υόρκης. Στην Νέα Υόρκη εργάστηκε και ως αναλογιστής (senior actuary). Ο κ. Φράγκος τα τελευταία χρόνια είναι υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Διαχείριση Ασφαλιστικών Οργανισμών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού διατμηματικού προγράμματος στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική Επιστήμη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου τους νέους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών.

 

8. Το 12,9% των επιχειρήσεων απασχολούν αδήλωτους εργαζομένους

Πάνω από μία στις δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα απασχολεί ανασφάλιστους εργαζομένους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του συστήματος «Εργάνη».

Συγκεκριμένα, στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Δεκεμβρίου 2014, διενεργήθηκαν στα πλαίσια του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «AΡΤΕΜΙΣ» έλεγχοι σε 34.150 επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διαδικασίας 4.404 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 12,90%).

Σε σύνολο 175.178 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 7.083 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 4,04%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 73.818.909 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. «Δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση, εάν αντίτιμο είναι η συνέχεια της σκοτοδίνης που ζούμε τώρα» δήλωσε ο Βαρουφάκης

«Δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση, εάν το αντίτιμο είναι η συνέχεια της σκοτοδίνης που ζούμε τώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας τη δήλωση Ντάισελμπλουμ πως πρέπει η Ελλάδα άμεσα να υιοθετήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της για να πάρει την πρώτη δόση από αυτό το μήνα.

Απαντώντας στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γιάννης Βαρουφάκης σημειώνει ότι για τα περί λάθους επιστολής που εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ακριβώς έτσι, ενώ υπογραμμίζει ότι «δεν θα πάρουμε τη δόση αν το αντίτιμο είναι η συνέχιση του μνημονίου. Θα μπορούσαμε να την είχαμε πάρει. Να υπογράψουμε το mail Χαρδούβελη και να είχαμε τα λεφτά. Ο λαός δεν ψήφισε αυτό όμως».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Νέος Φόρος Ακινήτων: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Σχέδια επί χάρτου για τον νέο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος... κάποια στιγμή θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ άρχισαν να καταστρώνουν στο υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός φορολογούμενων άφησε απλήρωτες τις δυο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έχει δηλώσει ότι οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα έρθουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και σε κάθε περίπτωση μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων η οποία σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Αυτό σημαίνει ότι πάνε πίσω και οι εισπράξεις από το φόρο στα ακίνητα και στην καλύτερη περίπτωση οι φορολογούμενοι θα αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις του νέου φόρου στην καλύτερη περίπτωση από τον Σεπτέμβριο ενώ ο προγραμματισμός που είχε γίνει για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 προέβλεπε την πληρωμή του σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι το τέλος Μαίου. Τις τελευταίες ημέρες, οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τον νέο φόρο στα ακίνητα δίνουν και παίρνουν εντείνοντας τη σύγχυση στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Υπό όρους η αναστολή πλειστηριασμών α΄ κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015

Την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015, για δανειολήπτες που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αναμένεται να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα κριτήρια που πρέπει σωρευτικά να πληροί ο δανειολήπτης, έτσι ώστε να προστατευθεί η κύρια κατοικία του είναι τα ακόλουθα:

• Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι έως 300.000 ευρώ.

• Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας έως 500.000 ευρώ.

• Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ

• Το σύνολο των καταθέσεων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Μείωση 6,5% το 2014 στα μεικτά κέρδη των επιχειρήσεων

Υπό πίεση παρέμειναν το 2014 τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων της χώρας. Η παρατεταμένη κάμψη της ζήτησης και η περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις και την κερδοφορία της αγοράς, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα από την έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό κόστος χρήματος.

Μια «πρώτη γεύση» για τις επιδόσεις των εταιρειών δίνει έρευνα της ICAP που παρουσιάζει σήμερα η «Η», σύμφωνα με την οποία σε δείγμα 630 ισολογισμών για τη χρήση 2013/2014 παρατηρείται κάμψη σε όλα τα μεγέθη, με εξαίρεση τα κέρδη προ φόρων, τα οποία ενισχύθηκαν χάρη στη δραστική άνοδο των μη λειτουργικών εσόδων (π.χ. εκποίηση ακίνητης περιουσιάς, πώληση σημάτων και θυγατρικών κ.ά.). Αρνητικές είναι οι προβλέψεις και για το 2015, καθώς, όπως επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς, αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει από πουθενά ότι μπορεί να υπάρξει θεαματική αύξηση της κατανάλωσης και αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Η υψηλή ανεργία είναι με διαφορά το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Και με αυτή την είδηση θα θέλαμε να κλείσουμε την σημερινή ματιά.

Την άλλη Δευτέρα, να είστε πιστοί στο ραντεβού μας για ακόμα μια ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων της εβδομάδας που πέρασε.

Καλή εβδομάδα!

 

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90