Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
24/02/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα!

Καλή Σαρακοστή!

Χθες ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα καθώς ήταν η Καθαρά Δευτέρα.  Ελπίζω να περάσατε καλά, να ξεκουραστήκατε, να πετάξατε αετό αν και ο καιρός μας τα χάλασε λίγο.

Μπορεί σήμερα να μην είναι Δευτέρα αλλά εμείς θα δούμε τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Παράταση συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών 2014 έως 30/9/2015
  2. Σε συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης κατέληξε το Eurogroup
  3. Βαλαβάνη: Bonus στους συνεπείς φορολογουμένους
  4. Επανεξέταση στοιχείων από το Υπ.Οικονομικών για τη νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις
  5. Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα δεσμεύονται τραπεζικοί λογαριασμοί
  6. «Φρένο» σε νέες μειώσεις συντάξεων & στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
  7. Aύξηση του ορίου του ELA ενέκρινε η ΕΚΤ
  8. Σχέδιο-σκούπα για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια
  9. Νέα Ρύθμιση: Ανατροπές στην πληρωμή χρεών - Δόση από 20 ευρώ και «κούρεμα» προστίμων

 

1. Παράταση συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών 2014 έως 30/9/2015

Με σκοπό την ελάφρυνση του φόρτου εργασίας των λογιστών, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι θα δοθεί παράταση έως την 30 Σεπτεμβρίου 2015 των καταστάσεων πελατών-προμηθευτών του έτους 2014.

Αναφορικά με τις καταστάσεις πελατών - προμηθευτών έτους 2015, ανακοινώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα προβεί κατόπιν συνεργασίας και διαβούλευσης με όλα τα σωματεία των λογιστών, σε βελτιώσεις του τρόπου υποβολής των εν λόγω καταστάσεων προκειμένου να μειωθεί το διοικητικό κόστος στις επιχειρήσεις και να διευκολυνθεί το έργο των λογιστών.

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

 

2.  Σε συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης κατέληξε το Eurogroup

Σε συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας μέχρι τον Ιούνιο, κατέληξε το Eurogroup. Οι εργασίες της συνόδου ολοκληρώθηκαν πριν τις 10 το βράδυ όπου και ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέκλινγκ.

Οπως δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ:

Ο σκοπός του αιτήματος της Ελλάδας είναι να υπάρξει επιτυχής αναθεώρηση, εμείς θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι και αυτή η ευελιξία θα διευθετηθεί με την ελληνική πλευρά και τους θεσμούς. Η συμφωνία θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα όλα αυτά θα πρέπει να έχουν την επιτυχή κατάληξη του Eurogroup.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Βαλαβάνη: Bonus στους συνεπείς φορολογουμένους

Σύμφωνα με την υπουργό, η ρύθμιση που δεν έχει λάβει την οριστική της μορφή, θα κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια ή για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ή το φόρο εισοδήματος, και θα οδηγεί τους συνεπείς στην επόμενη φορολογική χρήση, να καταβάλλουν λιγότερο φόρο έναντι των υποχρεώσεών τους.

Η κα Βαλαβάνη υποστήριξε ότι η κατάθεση της ρύθμισης δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια καθώς δεν αυξάνει το δημοσιονομικό κόστος, αλλά αντίθετα αντιμετωπίζει τη δημοσιονομική βόμβα του ιδιωτικού χρέους, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 76 δισ.

Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι στόχος είναι με τη νέα ρύθμιση να εισπραχθούν περίπου 9 δισ. από αυτό το ποσό, ενώ επεσήμανε ότι τα 47 δισ από τα 76 δημιουργήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4.  Επανεξέταση στοιχείων από το Υπ.Οικονομικών για τη νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Κίτρινη κάρτα, αν όχι κόκκινη απευθείας, βγάζουν πηγές της τρόικας στα σχέδια της κυβέρνησης για τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν βέβαια μετά την επιχειρούμενη συμφωνία κυβέρνησης –εταίρων όταν και εφόσον οριστικοποιηθεί, θα δείξουνεάν θα υπάρξει «μπλοκάρισμα» της ρύθμισης από την κατάθεσή της στη Βουλή, ή ένεκα της ανάγκης αύξησης των εσόδων η τρόικα θα αφήσει να περάσει το νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση επί του παρόντος δεν κάνει πίσω. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το «κούρεμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και το άνοιγμα των εκατό δόσεων σε όλους τους φορολογούμενους ακόμα και αν χρωστούν εκατομμύρια ευρώ, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η φιλοσοφία της ρύθμισης δεν αλλάζει.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα δεσμεύονται τραπεζικοί λογαριασμοί

Όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί μέσω των οποίων φυσικά και νομικά πρόσωπα εισπράττουν ή καταβάλλουν μισθούς, αποζημιώσεις απολύσεων, αποζημιώσεις εφάπαξ, κοινωνικά επιδόματα και άλλες παροχές προστατεύονται πλέον πλήρως από το μέτρο της δέσμευσης το οποίο μπορεί να επιβάλει η εφορία, εφόσον μετά από φορολογικό έλεγχο διαπιστώσει ότι έχουν διαπραχθεί αδικήματα μεγάλης φοροδιαφυγής.

Την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου σε περίπτωση φοροδιαφυγής μεγάλου ύψους προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η εφορία σε κάθε περίπτωση κατά την οποία διαπιστώνει, κατόπιν ελέγχου, ότι έχουν διαπραχθεί παραβάσεις που αφορούν στη μη καταβολή ποσών ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και άλλων παρακρατούμενων φόρων συνολικού ύψους άνω των 150.000 ευρώ ή στην έκδοση ή στη λήψη πλαστών - εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ μπορεί, βάσει ειδικής έκθεσης ελέγχου, να επιβάλει σε βάρος του παραβάτη προληπτικά ή διασφαλιστικά μέτρα άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. «Φρένο» σε νέες μειώσεις συντάξεων & στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Την επικείμενη κατάθεση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ με την οποία συμφωνήθηκε να αναζητηθούν, από κοινού, νέες πηγές χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού.

Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις θα καταργηθούν, μεταξύ των άλλων, η αυτόματη (με βάση το προσδόκιμο ζωής) αύξηση πάνω από το 67ο έτος του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού (βασική + αναλογική) των κύριων συντάξεων από την 1/1/2015, η μείωση των επικουρικών συντάξεων και ο μαθηματικός τύπος για τα νέα εφάπαξ (θα αντικατασταθεί με άλλον, έτσι ώστε να μην προκύπτουν μεγάλες μειώσεις).

Θα ακολουθήσουν η επαναχορήγηση της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες και η καταβολή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 700 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Aύξηση του ορίου του ELA ενέκρινε η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ εντείνει τις πιέσεις προς τις τράπεζες για να διασφαλίσει ότι το Δημόσιο δεν θα απορροφήσει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα, για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του.

Την αύξηση του ορίου του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) κατά 3,3 δισ. ευρώ –έναντι 10 δισ. που ζητούσε η Αθήνα– ενέκρινε χθες η ΕΚΤ, καλύπτοντας οριακά και για διάστημα λίγων ημερών τις ανάγκες ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Με την κίνηση εντείνονται οι πιέσεις του ευρωσυστήματος προς την Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, το αργότερο έως αύριο Παρασκευή, διαφορετικά οι ελληνικές αρχές θα διακινδυνεύσουν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας απέρριψε αίτημα της ελληνικής πλευράς να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράσουν νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους 5 δισ. ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Σχέδιο-σκούπα για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Σχέδιο-σκούπα για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομίας και η κατάθεσή του στη Βουλή θεωρείται θέμα ωρών.

Το νομοσχέδιο που ετοίμασαν ο Γιώργος Σταθάκης και το επιτελείο του διευρύνει τις προϋποθέσεις για την ένταξη των δανειοληπτών στις υπό προώθηση ρυθμίσεις και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναβαθμίζει τα κριτήρια ασφάλειας απέναντι στους κακοπληρωτές.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τα κόκκινα δάνεια δεν παραβιάζει κάποιον όρο του Μνημονίου ούτε συνιστά μονομερή ενέργεια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιφυλάξεις για τις δρομολογούμενες ρυθμίσεις εκφράζει περισσότερο η ΕΚΤ παρά οι εταίροι μας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Νέα Ρύθμιση: Ανατροπές στην πληρωμή χρεών - Δόση από 20 ευρώ και «κούρεμα» προστίμων

Τη δυνατότητα για «κούρεμα» κατά 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως 31.12.2013, εφόσον αυτές εξοφληθούν εφάπαξ ή τμηματικά με ελάχιστη δόση τα 200 ευρώ, προβλέπει, μεταξύ άλλων, η νέα ρύθμιση που ανακοινώνει αυτή την ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Από τη διάταξη αυτή, εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Για τα χρέη έως 31.12.2014 προβλέπονται μεγάλες μειώσεις των προσαυξήσεων και 100 δόσεις.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μειώνεται η ελάχιστη δόση για υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων στα 20 ευρώ (10 ευρώ υπό προϋποθέσεις) από 50 ευρώ που ίσχυε.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Νομίζω ότι είναι αρκετά για σήμερα!

Δεν θέλουμε να σας κουράσουμε περισσότερο μετά το τριήμερο!

Από την άλλη εβδομάδα ξανά Δευτέρα θα είναι το ραντεβού μας.

Καλημέρα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90