Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
09/02/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα!

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Δευτέρα σήμερα και είμαστε πάλι εδώ για να σχολιάσουμε και παρουσιάσουμε όλα τα γεγονότα που μας απασχόλησαν τη προηγούμενη εβδομάδα. Μια εβδομάδα που είχαμε κατά κύριο λόγο πολιτικές εξελίξεις αλλά και πραγματική διαπραγμάτευση για πρώτη φορά μετά από χρόνια στο μνημόνιο, που θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Ενημέρωση μελών για τα τέλη ΓΕΜΗ και τις συνδρομές μελών ΕΒΕΑ
 2. Φόρος 13% από το πρώτο ευρώ στα κέρδη των αγροτών για το 2014
 3. Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα μέχρι και τον Μάρτιο
 4. Υπουργείο Εργασίας: Επαναφορά των ορίων για απολύσεις – Αλλαγές στις αποζημιώσεις
 5. Όλες οι αλλαγές στη φορολογία που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση
 6. Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου
 7. Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ - Νέα κίνητρα για τις 100 δόσεις
 8. ΟΑΕΕ: Βελτιωτικές κινήσεις με στόχο την αύξηση των εσόδων
 9.  «Παγώνουν» οι μειώσεις των συντάξεων, άμεσα παρεμβάσεις και για τις επικουρικές
 10. Γ. Στουρνάρας: Απολύτως ασφαλείς οι καταθέσεις
 11. Βαρουφάκης: Ανταλλαγή ομολόγων αντί για διαγραφή χρέους
 12. Το σχέδιο Σταθάκη για «κόκκινα» δάνεια και χρέη σε Εφορία και Ταμεία
 13. Φόρος υπεραξίας για κέρδη από το Χρηματιστήριο για τη χρήση 2014

 

 

1. Ενημέρωση μελών για τα τέλη ΓΕΜΗ και τις συνδρομές μελών ΕΒΕΑ

Θεσπίσθηκε, από 1/3/2015 «Η Ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών», αφού :

Ειδικώς, τα έγγραφα των κεφαλαιουχικών εταιρειών (που αναφέρονται στις παραγράφους 2α και 2β του άρθρου 6του Ν.3419/2005) υποβάλλονται σε ψηφιακή μορφή.

Για τη διαβίβαση των εγγράφων και των στοιχείων, οι υπόχρεοι (καταχώρησης στο ΓΕΜΗ) υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το ζεύγος κωδικού χρήστη και κωδικού πρόσβασης (username και password) που χορηγεί το Γ.Ε.ΜΗ., μέσω του διαδικτυακό τόπου του Γ.Ε.ΜΗ. www.businessportal.gr  

Όλοι οι υπόχρεοι, που είναι ανώνυμες εταιρίες ή εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, καθώς και οι υπόχρεοι των περιπτώσεων γ, δ, ε, ζ` και η` της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν. 3419/2005 όπως ισχύει, υποχρεούνται να λάβουν το ζεύγος κωδικού χρήστη και κωδικού πρόσβασης (username και password) από το Γ.Ε.ΜΗ., έως την 1.1.2015.»

Καθορίστηκε ότι «η χορήγηση αντιγράφων, αποσπασμάτων των πράξεων και στοιχείων που εμφανίζονται στη Μερίδα και πιστοποιητικών γίνεται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου που υποβάλλεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ.», με έναρξη εφαρμογής από 1/3/2015 όποτε θα γίνεται και η ηλεκτρονική έκδοση των και η υπογραφή των με ψηφιακή υπογραφή.

Καθορίστηκε ότι «η καταχώρηση και οποιαδήποτε μεταβολή αυτής στο Γ.Ε.ΜΗ., η χορήγηση αντιγράφων, αποσπασμάτων των πράξεων και στοιχείων που εμφανίζονται στη Μερίδα ή πιστοποιητικών, καθώς και η τήρηση της μερίδας του υπόχρεου στο Γ.Ε.ΜΗ., προϋποθέτουν την προηγούμενη καταβολή σχετικού τέλους, οι ενέργειες δε αυτές γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα »

Καθορίστηκαν οι διοικητικές κυρώσεις που παραβιάζουν τις διατάξεις του Νόμου περί ΓΕΜΗ και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Φόρος 13% από το πρώτο ευρώ στα κέρδη των αγροτών για το 2014

Με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ θα φορολογηθούν τα κέρδη των αγροτών για το 2014. Τα κέρδη θα προσδιοριστούν για πρώτη φορά λογιστικά ανεξάρτητα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων ή μη.

Ο τρόπος φορολόγησης των αγροτικών κερδών στη διάρκεια της περυσινής χρήσης περιγράφεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, στην οποία ερμηνεύονται οι ισχύουσες διατάξεις νόμου και αποτυπώνονται οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των αγροτών.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

Αυτό ισχύει για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά σε αντιδιαστολή με τους φορολογικούς συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ κερδών και 33% για το υπερβάλλον που ισχύει για τους υπόλοιπους, ειδικά για τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση επιβάλλεται συντελεστής 13%.

Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα αθροίζονται τα έσοδα από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Όλες οι κρίσιμες ημερομηνίες για την Ελλάδα μέχρι και τον Μάρτιο

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας προγραμματίζει μπαράζ συναντήσεων στην Ευρώπη, ενώ ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ζήτησε βοήθεια από την Αμερική και ξεκινάει συναντήσεις από το Παρίσι.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι:

7-9 Φεβρουαρίου. Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

12 Φεβρουαρίου.  Είναι η σύνοδος Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου. Εκεί ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τους Ευρωπαίους. Πρέπει να πληρωθούν 780 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

13 Φεβρουαρίου. Πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ λήγουν έντοκα 1,4 δισ. ευρώ.

16 Φεβρουαρίου θα είναι το πρώτο Eurorgoup του κ. Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες.

28η Φεβρουαρίου λήγει και η τεχνική παράταση του Μνημονίου. 

6 Μαρτίου. Λήγουν έντοκα 1,4 δισ. ευρώ. Πρέπει να πληρωθούν 310 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Υπουργείο Εργασίας: Επαναφορά των ορίων για απολύσεις – Αλλαγές στις αποζημιώσεις

Αλλαγές στην αποζημίωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα και την επαναφορά της στα προ Μνημονίου επίπεδα προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης προωθεί ρύθμιση ώστε να επανέλθει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση στα προ Μνημονίου επίπεδα, τα οποία σήμερα είναι - ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας - έως έξι μήνες, σύμφωνα με Τα Νέα.

Ταυτόχρονα προωθούνται αλλαγές προκειμένου να συνδέεται ανάλογα με τα χρόνια εργασίας το ύψος της αποζημίωσης που χορηγείται σε περίπτωση απόλυσης, καθώς σήμερα, από 16 έτη προϋπηρεσίας και άνω η αποζημίωση παραμένει σχεδόν ίδια.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Όλες οι αλλαγές στη φορολογία που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση

Ρόλο «κλειδί» στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων θα αποτελέσουν η ενεργοποίηση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των 100 δόσεων. Η ρύθμιση έχει ήδη ατονήσει σημαντικά λόγω των εκλογών και στο πεδίο αυτό θα αναζητηθούν παρεμβάσεις, προκειμένου να αρχίσουν και πάλι οι φορολογούμενοι να ρυθμίζουν τις οφειλές τους και να έρχεται «ζεστό χρήμα» στα δημόσια ταμεία.

Πάντως η αναστροφή της αρνητικής εικόνας των εσόδων είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που βρέθηκε στο τραπέζι των πρώτων συσκέψεων που πραγματοποίησε το νέο οικονομικό επιτελείο, το οποίο πρέπει σύντομα να λάβει αποφάσεις και για τα ζητήματα της φορολογικής πολιτικής και πιο συγκεκριμένα για:

Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από τον νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Με την πληρωμή και της έκτης δόσης στο τέλος Φεβρουαρίου, ο ΕΝΦΙΑ, όπως έχει υποσχεθεί η νέα κυβέρνηση, καταργείται.

Τότε η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα γνωρίζει και τα έσοδα που έφερε στα δημόσια ταμεία ο συγκεκριμένος φόρος. Σημειώνεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου είχαν εισπραχθεί 1,9 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να εισρεύσουν ακόμη 750 εκατ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ. Με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα στην κοινωνία ότι τηρεί μια από τις σημαντικές προεκλογικές δεσμεύσεις της.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να έχει έτοιμο το σχέδιο για την επιβολή του νέου ΦΜΑΠ, το οποίο όμως θα συνοδευτεί από οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου

Στις 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες έκτατο Eurogroup. Το ζήτημα της Ελλάδας θα είναι το βασικό θέμα που θα συζητηθεί, ανέφεραν πηγές της Ευρωζώνης. Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup θα ξεκινήσει στις 18.30 (ώρα Ελλάδος).

Οι λόγοι για το έκτακτο Eurogroup είναι βασικά δύο:

1ον, προκειμένου να είναι καλά προετοιμασμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής, στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται μεν το θέμα της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, αλλά η προσοχή θα πέσει στον νέο Ελληνα πρωθυπουργό και θα γίνει συζήτηση σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα.

2ον, καθώς το προγραμματισμένο Eurogroup είναι για τις 16 Φεβρουαρίου και το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κρίνουν αναγκαία άλλη μία συνάντηση σε επίπεδο Eurogroup, σε περίπτωση «ατυχήματος» που η Ελλάδα βρεθεί στο «κενό», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ - Νέα κίνητρα για τις 100 δόσεις

Ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων και της περιουσίας των φορολογούμενων σχεδιάζει η κυβέρνηση, οι οποίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση ενώ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το καλοκαίρι και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν χθες ότι στα κυβερνητικά σχέδια δεν περιλαμβάνεται η επιβολή φόρου μεγάλης περιουσίας στην κινητή και ακίνητη περιουσία κάθε φορολογούμενου που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, στον οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα θα υπάγονται όλα τα ακίνητα, οι τραπεζικές καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα, έργα τέχνης κ.λπ.

Άλλωστε όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, το στίγμα των φορολογικών αλλαγών αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Πάντως σε κάθε περίπτωση βασικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής αναμένεται να αποτελέσει το Περιουσιολόγιο, το οποίο όμως δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. ΟΑΕΕ: Βελτιωτικές κινήσεις με στόχο την αύξηση των εσόδων

Την κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), βελτίωση της δυνατότητας επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας και δυνατότητα συνταξιοδότησης με χρέη ακόμη και άνω των 20.000 ευρώ προς το ταμείο περιλαμβάνει η ατζέντα του νέου αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη, για τους χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

Παράλληλα, η διοίκηση του ταμείου συνεχίζει τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του Οργανισμού, καθώς από την 1η Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού φακέλου του κάθε ασφαλισμένου, θα γίνεται ηλεκτρονικά και η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τα περιφερειακά τμήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων που θα αφορούν την ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών, θα προωθηθεί η δυνατότητα επιλογής ακόμη και μικρότερης από αυτήν που προβλέπεται σήμερα, ασφαλιστικής κατηγορίας, για τα επόμενα δύο χρόνια. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα πέρασε διάταξη που παρέτεινε το δικαίωμα επιλογής μίας ή δύο κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών, για ασφαλισμένους που δεν έχουν οφειλές προς το ταμείο, ή έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση χρεών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. «Παγώνουν» οι μειώσεις των συντάξεων, άμεσα παρεμβάσεις και για τις επικουρικές

Υπό τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κ.Γιώργο Ρωμανιά, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αναλάβει να εντοπίσουν και να καταγράψουν όλες τις διατάξεις που προβλέπουν μείωση συντάξεων, τόσο κύριων όσο και επικουρικών. Εντός του επόμενου διαστήματος, αναμένεται η υπογραφή, πιθανότατα εγκυκλίου που θα αναστέλλει προσωρινά την εφαρμογή του νόμου 3863 του 2010, σύμφωνα με τον οποίο από 1/1/2015 όσοι θεμελίωναν δικαίωμα και κατέθεταν αίτημα για συνταξιοδότηση θα έβλεπαν τη σύνταξή τους μειωμένη, με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού. Η αντίστοιχη εγκύκλιος που προβλέπει την έναρξη εφαρμογής του νόμου, τέθηκε ήδη στο αρχείο.

Ηδη, στα Ταμεία έχουν κατατεθεί περισσότερες από 3.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες θα εξεταστούν με βάση το προηγούμενο σύστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, άμεσα θα υπάρξουν παρεμβάσεις ώστε να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, θα επανεξεταστεί ο μαθηματικός τύπος που προέβλεπε μειώσεις στο εφάπαξ για όσους είχαν κάνει αιτήσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2013, ενώ θα καταργηθεί και η «ρήτρα θανάτου». Ηδη, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ζήτησε από τις αρμόδιες διευθύνσεις να μην καταρτίσουν την απαιτούμενη υπουργική απόφαση που θα οδηγούσε στη μείωση των επικουρικών συντάξεων που χορηγεί το ΕΤΕΑ, το ενιαίο υπερ-επικουρικό των μισθωτών, σε περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους, κατά 8%, από την 1η Μαρτίου 2015. Σύμφωνα με το υπουργείο, βάσει του προϋπολογισμού του ΕΤΕΑ, άλλο ένα -7% στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα έπρεπε να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο και μετά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Γ. Στουρνάρας: Απολύτως ασφαλείς οι καταθέσεις

Οι ελληνικές καταθέσεις είναι απόλυτα ασφαλείς, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Οπως είπε, οι ελληνικές τράπεζες είναι «απόλυτα ασφαλείς» και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ρευστότητας και το τραπεζικό σύστημα σταθερό.

Είπε, επίσης, ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να μη δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, μπορεί να ανακληθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει με τους εταίρους της.

Ο κ. Στουρνάρας τόνθσε επίσης ότι η σημερινή ημέρα ήταν, παρά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήρεμη σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις και οι εκροές είναι απολύτως ελεγχόμενες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Βαρουφάκης: Ανταλλαγή ομολόγων αντί για διαγραφή χρέους

Η κυβέρνηση της Ελλάδας προτείνει τον τερματισμό της διένεξης με τους διεθνείς πιστωτές της διαμέσου της ανταλλαγής των ομολόγων της με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδαFinancial Times.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης ότι η Αθήνα δεν θα ζητήσει σε τέτοια περίπτωση την διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται σε 315 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντ' αυτού, θα επιδιώξει μια σειρά "ανταλλαγών χρεογράφων", προσφέροντας δύο είδη νέων ομολόγων: το ένα θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ενώ το δεύτερο, το οποίο αποκάλεσε "perpetual bond" (μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης που πληρώνουν διαρκώς τόκο), θα αντικαταστήσει αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

"Αυτό το οποίο θα πω στους εταίρους μας είναι ότι προετοιμάζουμε έναν συνδυασμό ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων", ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στους FT.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Το σχέδιο Σταθάκη για «κόκκινα» δάνεια και χρέη σε Εφορία και Ταμεία

Ρυθμίσεις - «πακέτο» για «κόκκινα» δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων προβλέπει το σχέδιο της νέας κυβέρνησης.

Ιδιαίτερα για τους δανειολήπτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας θα γίνεται κατά περίπτωση ακόμη και διαγραφή μέρους της οφειλής, ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες των πολιτών θα επιδιώκεται η αναπροσαρμογή των δόσεων τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το δημόσιο στο 1/3 του εισοδήματος. Δηλαδή για καθυστερούμενα χρέη από δάνεια καθώς και από ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ταμεία η μηνιαία καταβολή δεν θα είναι υψηλότερη από το 30% του εισοδήματος.

Το νομοσχέδιο ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ενώ λόγω και των οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται και η εμπλοκή των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπεται η δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα ή οργανισμού διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων - δεν πρόκειται για bad bank- όπου εκεί θα μεταφερθούν όλα τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ο Οργανισμός που θα έχει δημόσιο χαρακτήρα θα εποπτεύει την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου ρύθμισης που θα λαμβάνει υπόψη τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης. Να σημειωθεί ότι αυτές έχουν καθοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

13. Φόρος υπεραξίας για κέρδη από το Χρηματιστήριο για τη χρήση 2014

Φόρο εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι που το 2014 είχαν κέρδη από την πώληση μετοχών, παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και ολόκληρων επιχειρήσεων. Ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου:

Σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υπόκειται κάθε υπεραξία που προκύπτει από τη μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης, καθώς επίσης και από τη μεταβίβαση των ακόλουθων τίτλων:

- μετοχών σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά,

- μετοχών και άλλες κινητές αξίες εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5%,

- μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες,

- κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων

- παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Κάπου εδώ, φτάσαμε στο τέλος και κλείνουμε τη σημερινή «ματιά».

Όπως και κάθε Δευτέρα έτσι και την επομένη θα είμαστε εδώ.

Ευχαριστούμε πολύ όσους διάβασαν το άρθρο μας με την ανασκόπηση των γεγονότων της προηγούμενης εβδομάδας.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90