Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
02/02/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα!

Καλή Εβδομάδα και Καλό Μήνα!

Να’ μαστε πάλι εδώ για να σας υπενθυμίσουμε όλα τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε.  Αυτή η εβδομάδα ναι μεν είχε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αλλά και πολλά οικονομικού και φορολογικού περιεχομένου θέματα. Για να δούμε ποια ήταν αυτά;

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Ανακοίνωση για απογραφή στο ΓΕΜΗ
 2. ΓΓΠΣ: 27/2/2015 η καταληκτική ημ/νία και για τις δύο δόσεις ΦΠΑ στην περίπτωση επιλογής της καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις
 3. Παράταση μέχρι τις 27/2/15 για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ
 4. 37 ερωτήσεις & απαντήσεις για την συμπλήρωση και υποβολή του Ε9
 5. Ηλεκτρονική υποβολή των συμφωνητικών επιτηδευματιών
 6. Ολική επαναφορά για τις Συλλογικές Συμβάσεις - Νέα μέτρα για μισθούς και συντάξεις
 7. Intrastat: Στατιστικά κατώφλια έτους 2015
 8. Προθεσμία έως 31/3/2015 για μεταβολές του 2014 στο Ε9
 9. Επιστροφή της επιβάρυνσης 2% στο ποσό της δεύτερης δόσης του χρεωστικού υπολοίπου ΦΠΑ που έχει τυχόν επιβληθεί από 1/1/2014
 10. Βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
 11. Βαρουφάκης: Η Ελλάδα δεν θέλει τη δόση των 7 δισ. ευρώ - Στόχος πρωτογενή πλεονάσματα 1%-1,5% του ΑΕΠ
 12. Νέα νομοθετική ρύθμιση: Κούρεμα κόκκινων δανείων για τα φτωχά νοικοκυριά
 13. Μείωση αντικειμενικών αξιών ακινήτων και ΦΑΠ αντί για ΕΝΦΙΑ
 14. Βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
 15. Γιάνης Βαρουφάκης - ο νέος Υπουργός Οικονομικών

 

 

1. Ανακοίνωση για απογραφή στο ΓΕΜΗ

Από 02.02.2015 παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να ολοκληρώνουν μόνοι τους την ηλεκτρονική απογραφή εταιρειών στο ΓΕΜΗ και στη συνέχεια να προσκομίζουν τα σχετικά έγγραφα.

Σημειώνεται ότι η σχετική προθεσμία έχει λήξει ήδη την 31.12.2012, ωστόσο εξακολουθεί η δυνατότητα των υπόχρεων να απογράφονται μέσω του www.businessportal.gr και με χρήση κωδικών TAXIS.

 

2. ΓΓΠΣ: 27/2/2015 η καταληκτική ημ/νία και για τις δύο δόσεις ΦΠΑ στην περίπτωση επιλογής της καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής και καταβολής του φόρου, των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που η καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους είναι η 30η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου 2015.

Προσοχή! Η 27η Φεβρουαρίου 2015 είναι καταληκτική και για τις δύο δόσεις στην περίπτωση επιλογής της καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις.

 

3. Παράταση μέχρι τις 27/2/15 για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

Με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου δίνεται παράταση στην υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ όλων των υποκειμένων στο φόρο μέχρι την 27 Φεβρουαρίου 2015. Την ίδια ημέρα θα γίνει και η συνολική καταβολή του οφειλόμενου φόρου.

Η παράταση των δηλώσεων ΦΠΑ υπαγορεύτηκε τόσο από τις καθυστερήσεις στην υποβολή των δηλώσεων λόγω των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 όσο και από τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν κατά την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ από τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος.

Ειδικότερα, για όσους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, οι οποίοι υποχρεούνται σε υποβολή ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, δίνονται οι ακόλουθες οδηγίες:

• Μετά την κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης, ως ετήσια δήλωση θα λαμβάνεται η δήλωση του τελευταίου τριμήνου του 2014.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Δείτε το Ημερολόγιο Υποχρεώσεων

 

4. 37 ερωτήσεις & απαντήσεις για την συμπλήρωση και υποβολή του Ε9

Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στα Φυσικά πρόσωπα (ΦΠ) μέσω της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου;

Από την υπηρεσία αυτή τα Φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:

Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2015 και 2016 (διαρκούς ενημέρωσης)

• Τροποποιητική δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α). έτους 2014

• Αρχική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2014, εάν δεν έχει εκδοθεί πράξη Διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α.

• Αρχική και τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2010 έως 2013

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2014 εφόσον αυτά έχουν εκδοθεί και επιπλέον εκτύπωση δόσεων με ταυτότητες οφειλής (Τ.Ο.) για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2014.

Επίσης, στο έτος 2015, μπορείτε να εκτυπώσετε Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του ν. 4174/2013).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

Δείτε τον Οδηγό Συμπλήρωσης Ε9

 

5. Ηλεκτρονική υποβολή των συμφωνητικών επιτηδευματιών

Να μετριάσει τις αναχρονιστικές διατάξεις του Ν. 1882/1990 που προβλέπουν πως συμφωνητικά που καταρτίζονται μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων για οποιοδήποτε συναλλαγή θεωρούνται από την αρμόδια εφορία διαφορετικά είναι ανίσχυρα και δεν έχουν κανένα έννομο αποτέλεσμα επιχειρεί η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου εναρμονιζόμενη με δικαστικές αποφάσεις.

Σήμερα Πέμπτη ανακοινώθηκε πως η ΓΓΔΕ συνεχίζοντας τις προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία τα συμφωνητικά μεταξύ των επιτηδευματιών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Taxis μέχρι το τέλος των μηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου για το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Με την απόφαση αυτή καταλαμβάνονται όλα τα συμφωνητικά που υπογράφονται από 1η Ιανουαρίου 2015 και εφεξής.

Η ηλεκτρονική υποβολή είναι μεν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση , ωστόσο η σχετική πρόβλεψη για κοινοποίηση των συμφωνητικών στη εφορία κανονικά θα πρέπει να εκλείψει.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Ολική επαναφορά για τις Συλλογικές Συμβάσεις - Νέα μέτρα για μισθούς και συντάξεις

Δώδεκα μέτρα σταδιακής εξόδου των εργαζομένων και των συνταξιούχων «από τα όρια του στενού κορσέ του Μνημονίου» χωρίς, ωστόσο, να ανακοινώσουν τις «πηγές» χρηματοδότησης για την «κάλυψη» των παροχών ειδικά στα ασφαλιστικά ταμεία που εμφανίζουν έλλειμμα άνω των 2 δισ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων το 2015, εξήγγειλαν ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης, παραλαμβάνοντας χθες από τον Γ. Βρούτση τους «καυτούς» φακέλους του υπουργείου.

«Το κράτος έχει συνέχεια, όχι όμως και οι... πολιτικές. Οι δικές μας πολιτικές θα είναι στον αντίποδα των προηγούμενων, έξω από τα όρια του στενού κορσέ του Μνημονίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης, θέτοντας σε άμεση προτεραιότητα την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων (μέσω των οποίων θα καθοριστούν έως τα τέλη Μαρτίου τα νέα κατώτατα όρια) καθώς και την αντιμετώπιση της ανεργίας. «Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για την κοινωνική ασφάλιση, καταργούνται οι διατάξεις και οι δεσμεύσεις του e-mail Χαρδούβελη που οδηγούν σε μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας», τόνισε ο Δ. Στρατούλης παρουσία του υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Κουρουμπλή. «Ξεκινάτε δύσκολο έργο, εμείς λάβαμε αντιδημοφιλείς αλλά απολύτως αναγκαίες αποφάσεις», προειδοποίησε ο Γ. Βρούτσης. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Intrastat: Στατιστικά κατώφλια έτους 2015

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει ότι, βάσει του Κανονισμού της Ε.Ε. 638/2004, άρθρο 10 τα στατιστικά κατώφλια, τα οποία ισχύουν από 1/1/2015 έως 31/12/2015, πάνω από τα οποία οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση Intrastat διαμορφώνονται ως εξής:

ΑΦΙΞΕΙΣ: 150.000 €
ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ: 90.000 €

 

8. Προθεσμία έως 31/3/2015 για μεταβολές του 2014 στο Ε9

Προθεσμία ως τις 31 Μαρτίου 2015 για την υποβολή του Ε9 έχουν οι φορολογούμενοι που είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του 2014.

Παράλληλα μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά θα πρέπει να αποτυπωθούν στο Ε9 μέσα σε τριάντα ημέρες από τη μεταβολή εκτός από τις κληρονομιές ακινήτων, για τις οποίες ο κληρονόμος πρέπει να υποβάλλει δήλωση στοιχείων ακινήτων μέσα σε τριάντα ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης κληρονομιάς.

Δείτε τον Οδηγό Συμπλήρωσης Ε9

 

9. Επιστροφή της επιβάρυνσης 2% στο ποσό της δεύτερης δόσης του χρεωστικού υπολοίπου ΦΠΑ που έχει τυχόν επιβληθεί από 1/1/2014

Με σκοπό την άρση των αδικιών και την ορθή εφαρμογή του νόμου αναφορικά με την επιβάρυνση 2% στη δεύτερη δόση του χρεωστικού υπολοίπου ΦΠΑ και κατόπιν ερωτημάτων των φορολογουμένων,  η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζονται τα εξής:

Με το Ν. 4254/2014 καταργήθηκε αναδρομικά και από 1/1/2014 η επιβάρυνση του 2% που υπολογιζόταν στη δεύτερη δόση του χρεωστικού υπολοίπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Επειδή έχει παρατηρηθεί ότι το σύστημα υπολογίζει την εν λόγω επιβάρυνση, χωρίς να οφείλεται, όσοι φορολογούμενοι έχουν επιβαρυνθεί από 1/1/2014 με ποσοστό 2% επί της δεύτερης δόσης του χρεωστικού υπολοίπου ΦΠΑ δύνανται με αίτησή τους προς την αρμόδια για τη φορολογία τους Δ.Ο.Υ. να ζητήσουν την άμεση επιστροφή του ποσού αυτού.

 

10. Βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα αποτελεί βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, ξεκαθάρισε το πρωί της Τετάρτης ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας σε πρωϊνή εκπομπή..

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως «ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 751 ευρώ, προσθέτοντας πως θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την κοινωνική οικονομία και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενη αντίδραση των δανειστών στην προωθούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε πως «οι Ευρωπαίοι έχουν καταλάβει ότι υπάρχει μια νέα κατάσταση στην Ελλάδα με μια νέα δημοκρατικά εκλεγμένη και ισχυρή κυβέρνηση».

«Η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος δεν μπορεί να συνοδεύεται από την ισοπέδωση της ζωής και της αξιοπρέπειας των πολιτών» διεμήνυσε.

 

11. Βαρουφάκης: Η Ελλάδα δεν θέλει τη δόση των 7 δισ. ευρώ - Στόχος πρωτογενή πλεονάσματα 1%-1,5% του ΑΕΠ

Στην απόφαση της κυβέρνησης να επανεξετάσει συνολικά το οικονομικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, αλλά και να μη λάβει την εκκρεμούσα  δόση των 7 δισ. ευρώ που κρίνεται απαραίτητη για την καταβολή των υποχρεώσεων της χώρας έως τον Αυγούστου αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παρεχώρησε στους New York Times.

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της και ότι δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες, αλλά και τη Wall Street.

Όπως ανέφερε το μόνο που ζητάει η νέα κυβέρνηση είναι ένα σχέδιο που θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα και θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά τις πολιτικές των τελευταίων ετών που δημιούργησαν τεράστια κοινωνική διαφθορά.

Στο σχόλιο των New York Times ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να συμμορφωθεί με τους όρους των συμφωνιών διάσωσης, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει την ανάγκη της εκκρεμούσας δόσης των 7 δισ. ευρώ του προγράμματος, ώστε να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος που καθίσταται ληξιπρόθεσμο έως τον Αύγουστο ο κ Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα. Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου», η οποία όπως είπε, θα είναι απλώς μια μετάθεση του προβλήματος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

12. Νέα νομοθετική ρύθμιση: Κούρεμα κόκκινων δανείων για τα φτωχά νοικοκυριά

Νέα νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομίας, προανήγγειλε ο νέος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης στο περιθώριο της τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό Κωνσταντίνο Σκρέκα δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να προχωρήσει στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος νομοθετικά και θα το κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι και η νομοθετική ρύθμιση για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με 
Τα Νέα, ο σχεδιασμός της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας θα περιλαμβάνει βελτιώσεις στον νόμο για τις ρυθμίσεις χρεών των επιχειρηματικών δανείων, ενώ οι ρυθμίσεις για τα χρέη των νοικοκυριών θα προβλέπουν ακόμα και κούρεμα στις περιπτώσεις δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

13. Μείωση αντικειμενικών αξιών ακινήτων και ΦΑΠ αντί για ΕΝΦΙΑ

Τον δύσκολο τομέα της φορολογίας που την προεκλογική περίοδο αποτέλεσε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. αναλαμβάνει η κ. Νάντια Βαλαβάνη. Η νέα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών θα πρέπει άμεσα να αναδιατάξει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και να ετοιμάσει το έδαφος για τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και εισοδήματος.

Η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού κατά τον πρώτο μήνα του έτους θα απασχολήσει την κ. Βαλαβάνη, η οποία θα εξετάσει κατά πόσον είναι εφικτός ο στόχος για είσπραξη 4,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, καθώς και η στοχοθεσία που έχει τεθεί για τους επόμενους μήνες.

Στον τομέα της φορολογίας και συγκεκριμένα των ακινήτων το σχέδιο της νέας κυβέρνησης προβλέπει την κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Συγκεκριμένα, στις προθέσεις του νέου οικονομικού επιτελείου είναι η οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% και αντικατάστασή του από τον ΦΑΠ, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το ακριβές αφορολόγητο όριο. Από τις δηλώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα η πρώτη κατοικία σχεδόν θα εξαιρεθεί από τον φόρο και μόνο οι μεγάλης αξίας περιουσίες θα πληρώνουν φόρο. Οπως όλα δείχνουν, τα έσοδα από τον νέο φόρο θα προκύψουν από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και τις δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες. Στόχος, όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η είσπραξη περίπου 1,2 - 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερα κατά 1,1 - 1,45 δισ. ευρώ. Το αφορολόγητο όριο ενδέχεται να ξεκινάει με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες από τις 200.000 ευρώ για τον άγαμο και να κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθεί υπόψη και το οικογενειακό εισόδημα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

14. Βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα αποτελεί βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, ξεκαθάρισε το πρωί της Τετάρτης ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας σε πρωϊνή εκπομπή..

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως «ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 751 ευρώ, προσθέτοντας πως θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την κοινωνική οικονομία και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενη αντίδραση των δανειστών στην προωθούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε πως «οι Ευρωπαίοι έχουν καταλάβει ότι υπάρχει μια νέα κατάσταση στην Ελλάδα με μια νέα δημοκρατικά εκλεγμένη και ισχυρή κυβέρνηση».

«Η αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος δεν μπορεί να συνοδεύεται από την ισοπέδωση της ζωής και της αξιοπρέπειας των πολιτών» διεμήνυσε.

 

15. Γιάνης Βαρουφάκης - ο νέος Υπουργός Οικονομικών

Ο καθηγητής οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε την Τρίτη ότι θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιόφωνο, ο Βαρουφάκης είπε ότι θα ορκιστεί εντός της ημέρας. Ανώτατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δηλώσει στο Reuters την Δευτέρα ότι ο Βαρουφάκης θα ήταν ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης έχει εμφανιστεί τελευταία υπέρ της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές κι όχι υπέρ της ευθείας σύγκρουσης. Πρόσφατα στα Νέα είπε ότι δεν θα πάει η νέα κυβέρνηση με τη λογική του τσαμπουκά και της μπλόφας.

«Στην ευρωζώνη θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα ελαχιστοποιεί αυτή την ελληνική πανωλεθρία. Πρόκειται να θέσουμε τρία ή τέσσερα πράγματα στο τραπέζι: πραγματικές μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία ενός λογικού σχεδίου για την αναδιάρθρωση του χρέους... Θέλουμε να συνδέσουμε την αποπληρωμή μας με την ανάπτυξή μας» είχε πει στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιδιώξει αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος αναμένεται να αξιοποιηθεί στο οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης.

Ο γνωστός οικονομολόγος τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ, σημειώνοντας πως αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να συνδέσει τις πληρωμές με την ανάπτυξη.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος και της σημερινής «ματιάς» η οποία ήταν και πολύ πλούσια σε ειδήσεις αλλά και προθεσμίες. Ευχαριστούμε όσους διάβασαν το άρθρο μας…

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Δευτέρα.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90