Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
19/01/2015
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σε όλους!

Καλή Εβδομάδα!

Άλλη μια Δευτέρα έφτασε και είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας. 7 μέρες μας χωρίζουν από τις εκλογές. Οι πολιτικές ειδήσεις υπερέχουν των οικονομικών με αποτέλεσμα η σημερινή μας «Ματιά» να μην είναι τόσο πλούσια όσο προηγούμενες. Τι μας απασχόλησε περισσότερο την προηγούμενη εβδομάδα;

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Παράταση υποβολής των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων ημερολογιακού έτους 2014
  2. Παράταση έως τις 20/2/15 χωρίς πρόστιμα για τη μεταβολή επαγγελματικής εγκατάστασης
  3. Ετήσιο χαράτσι έως 320 ευρώ για τις επιχειρήσεις υπέρ των Επιμελητηρίων
  4. ΓΓΔΕ: Οδηγίες για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ΕΝΦΙΑ
  5. Κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια - Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση
  6. Ηλεκτρονικά η ανανέωση δελτίων ανεργίας ΟΑΕΔ και οι αιτήσεις για παροχές
  7. Τι αλλάζει σε συντάξεις, όρια ηλικίας και εφάπαξ
  8. Κατάρρευση των τιμών των ακινήτων – Πιθανότητα επανεκκίνησης της αγοράς το 2015
  9. Στις 29 Ιανουαρίου η καταβολή των συντάξεων του Δημοσίου
  10. OAEE: Καταβολή δόσεων ρύθμισης Ν.4305/2014

 

1. Παράταση υποβολής των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων ημερολογιακού έτους 2014

Με σκοπό τη διευκόλυνση των πολιτών η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε απόφαση με την οποία δόθηκε παράταση στην υποβολή των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του ημερολογιακού έτους 2014, η οποία επρόκειτο να λήξει στο τέλος Ιανουαρίου 2015.

Ειδικότερα, οι καταστάσεις όλων των τριμήνων του 2014 θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο μέχρι και 2 Μαρτίου 2015.

Επισημαίνεται ότι οι τροποποιητικές καταστάσεις για τη διόρθωση αποκλίσεων των υποβληθέντων στοιχείων θα υποβάλλονται μέχρι το τέλος Απριλίου 2015.

 

2. Παράταση έως τις 20/2/15 χωρίς πρόστιμα για τη μεταβολή επαγγελματικής εγκατάστασης

Παρατείνεται μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2015, χωρίς κυρώσεις, η δυνατότητα των φυσικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών και φορολογούνται υπό προϋποθέσεις ως μισθωτοί, να προβούν σε τακτοποίηση της μεταβολής της επαγγελματικής τους εγκατάστασης. Δηλαδή να δηλώσουν, αν δεν το έχουν πράξει, την κατοικία τους ως επαγγελματική εγκατάσταση προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να φορολογούνται ως μισθωτοί. Αλλιώς θα φορολογηθούν με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Τη διευκόλυνση αυτή προς τους φορολογουμένους προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσιών Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.

Οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ορίζουν ότι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία παρέχουν υπηρεσίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε μέχρι τρία φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες, φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών υπηρεσιών υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και δεν διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση που διαφέρει από την κατοικία τους.

 

3. Ετήσιο χαράτσι έως 320 ευρώ για τις επιχειρήσεις υπέρ των Επιμελητηρίων

Κατάργησαν την υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες υποτίθεται για να μειωθεί το κόστος των επιχειρήσεων και τώρα τις υποχρεώνουν να πληρώσουν ετήσιο χαράτσι για να έχουν «μερίδα» στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, στο οποίο αναρτώνται τα αποτελέσματά τους.

Συγκεκριμένα, ετήσιο φόρο-«τέλος» υπέρ των Επιμελητηρίων ύψους από 20 ευρώ - 320 ευρώ (ανάλογα με τη νομική μορφή της επιχείρησης) καλούνται να καταβάλουν για πρώτη φορά από την 1η Μαρτίου -και στο εξής κάθε χρόνο- όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο φόρος υπέρ τρίτων επιβάλλεται επιπλέον των άλλων επιβαρύνσεων (5-10 ευρώ για χορήγηση πιστοποιητικών, καταχωρίσεις κ.α.) και προβλέπεται για την... τήρηση μερίδας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. ΓΓΔΕ: Οδηγίες για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ΕΝΦΙΑ

Οδηγίες για τη διαδικασία αποδοχής και εκκαθάρισης εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων παρέσχε με εγκύκλιό της η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αρμόδιος για την αποδοχή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΕΝΦΙΑ ετών 2014 και επομένων και την έκδοση πράξης διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, όταν συνολικά ανά έτος προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ από την τελευταία εκδοθείσα δήλωση ΕΝΦΙΑ, είναι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, από την οποία έχει εκδοθεί η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου. Η δε αρμοδιότητα αποδοχής εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ καθώς και έκδοσης πράξης διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου δεν μεταβιβάζεται. 

Η κ. Σαββαΐδου ξεκαθαρίζει πως εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ΕΝΦΙΑ υποβάλλονται μέχρι την έκδοση εντολής φορολογικού ελέγχου ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης για έλεγχο της δήλωσης ΕΝΦΙΑ πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου του οικείου έτους. 

Για την αποδοχή ή μη της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης πραγματοποιείται έλεγχος των δικαιολογητικών, που αποδεικνύουν τη μείωση του φόρου, για τη διενέργεια του οποίου δεν απαιτείται έκδοση εντολής ελέγχου, από τον αρμόδιο προϊστάμενο της εφορίας. Στην περίπτωση αποδοχής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΕΝΦΙΑ συντάσσεται έκθεση ελέγχου και εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, η οποία κοινοποιείται στο φορολογούμενο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια - Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν.4307/2014 για υπαγωγή στη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Με την ΚΥΑ ορίζεται το περιεχόμενο  και η ειδικότερη μορφή της αίτησης και των βεβαιώσεων που προβλέπονται στη παραπάνω διάταξη, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η απόφαση καθορίζει τη μορφή και το περιεχόμενο της αίτησης για ρύθμιση των υποχρεώσεων προς τους χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες κλπ.) που θα πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, καθώς και των βεβαιώσεων που συνυποβάλλονται αναφορικά με την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων. Ρυθμίζει επίσης τη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ χρηματοδοτικών φορέων, Φορολογικής Διοίκησης και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Ηλεκτρονικά η ανανέωση δελτίων ανεργίας ΟΑΕΔ και οι αιτήσεις για παροχές

Μέσω της ιστοσελίδας www.oaed.gr, του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ΟΑΕΔ, θα μπορούν να ανανεώνουν τα δελτία ανεργίας οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι.

Η ανανέωση των δελτίων πρέπει να γίνεται μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών πριν ή πέντε ημερών μετά την ημερομηνία υποχρεωτικής ανανέωσης τους.

Μέσω διαδικτύου θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις και οι δικαιούχοι των άλλων παροχών, εκτός από την τακτική επιδότηση της ανεργίας, το επίδομα των μακροχρονίως ανέργων και το βοήθημα των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων. Με τον ίδιο τρόπο, όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μπορούν να αντλούν άμεσα τις βεβαιώσεις ανεργίας.

Προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ οι δικαιούχοι θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Οργανισμού και αφού χρησιμοποιήσουν τους απαραίτητους κωδικούς να επιλέξουν το πεδίο «e-Υπηρεσίες» όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες που τους βοηθούν να ολοκληρώσουν τις ενέργειες τους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Τι αλλάζει σε συντάξεις, όρια ηλικίας και εφάπαξ

Δεκαοχτώ παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό έρχονται φέτος, με τις αλλαγές να υλοποιούνται σε... δόσεις. Η αρχή έγινε από τις κύριες συντάξεις, ενώ διαφορετικές ταχύτητες ισχύουν για επικουρικές συντάξεις, μερίσματα και εφάπαξ.

Μία σειρά θεμάτων -όπως είναι οι ενοποιήσεις των Ταμείων- παραμένουν ανοιχτά και θα πρέπει να βρεθεί λύση εντός του έτους. Την ίδια στιγμή προωθούνται μέτρα -όπως είναι η δημιουργία ενιαίου κέντρου απονομής συντάξεων- με στόχο να περιοριστεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Αναλυτικά οι αλλαγές που «τρέχουν» τη φετινή χρονιά είναι οι εξής:

Νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Με βάση τον νόμο Λοβέρδου/Κουτρουμάνη στις κύριες συντάξεις εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου ένα μεικτό σύστημα:

Τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 υπολογίζονται με βάση το «παλαιό» τρόπο.

Τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 υπολογίζονται με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. Η βασική σύνταξη διαμορφώνεται στα 360 ευρώ, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τον μισθό.

Τα δύο αυτά ποσά προστίθενται και προκύπτει η τελική σύνταξη.

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Κουτρουμάνης, «ο νέος τρόπος υπολογισμού ισχύει για όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου. Οσοι ''κλείδωσαν'' το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014 -ακόμα και αν παραμείνουν στην αγορά εργασίας- θα δουν τη σύνταξή τους να υπολογίζεται με το παλαιό σύστημα».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Κατάρρευση των τιμών των ακινήτων – Πιθανότητα επανεκκίνησης της αγοράς το 2015

Πέντε δύσκολα χρόνια για την ελληνική κτηματαγορά έκλεισαν με το τέλος του 2014 και, όπως εκτιμούν παράγοντες που δραστηριοποιούνται σε έναν από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, το 2015 μπορεί να αποτελέσει το έτος επανεκκίνησης της αγοράς ακινήτων, που και δουλειές προσφέρει και αύξηση του «τζίρου» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οι ευκαιρίες πλέον είναι πολλές και οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το ίδιο έχει συμβεί και στα ενοίκια, που έχουν επηρεαστεί σαφέστατα από την κρίση στην οικονομία και στην τσέπη των νοικοκυριών.

Όπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής», ο Στέλιος Σαμολαδάς, διευθύνων σύμβουλος του κτηματομεσιτικού δικτύου RE/MAX, η ελληνική κτηματαγορά έκλεισε πέντε πολύ δύσκολα χρόνια με συνεχή πτώση των τιμών των ακινήτων, τα οποία έχουν χάσει πλέον το ήμισυ κατά μέσον όρο της αξίας τους.

Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξής:

Πρώτον, η δραματική μείωση του τραπεζικού δανεισμού για αγορά ακινήτου.

Δεύτερον, η διαρκώς αυξανόμενη υπερπροσφορά ακινήτων, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών των ιδιοκτητών τους, σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό στοκ νεόδμητων ακινήτων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Στις 29 Ιανουαρίου η καταβολή των συντάξεων του Δημοσίου

Στις 29 Ιανουαρίου 2015 θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου για τον Φεβρουάριο του 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με τη σύνταξη του μηνός Φεβρουαρίου 2015 (κατάθεση την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιανουαρίου 2015 ''29/1/'') γίνεται γνωστό ότι θα πληρωθούν για πρώτη φορά:

Πολιτικοί συνταξιούχοι:

1) υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, πρώην ΥΕΝ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Πολιτισμού υπάλληλοι Βουλής, ΕΥΠ, κύριο προσωπικό ΝΣΚ, ΓΓΤΠ, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΕΘΙΑΓΕ, ΑΠΠΔ, ΕΡΤ (οι συνταξιοδοτούμενοι από το Δημόσιο) πρωτόκολλα μέχρι 31/08/2014.

2) υπουργείο Παιδείας (Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - καθηγητές ΑΕΙ) πρωτόκολλα μέχρι 10/07/2014.

3) υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης, Εθνικής Άμυνας, υπάλληλοι ΕΛ ΣΤΑΤ, ΜΤΠΥ, ΡΑΕ, πολιτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΣΕΙ πρωτόκολλα μέχρι 28/08/2014.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. OAEE: Καταβολή δόσεων ρύθμισης Ν.4305/2014

Σας γνωρίζουμε ότι την Τετάρτη 21.1.2015 καταβάλλονται οι δόσεις ρύθμισης Ν.4305/2014, μέσω ’μεσης Χρέωσης Τραπεζικού Λογαριασμού (πάγια εντολή).

Ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε, να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στο λογαριασμό τους για την εξόφληση της δόσης, κατά την ώρα εκτέλεσης παγίων εντολών της Τράπεζας επιλογής τους.

Δεδομένου ότι κατά το πρώτο εξάμηνο δεν παρέχεται δυνατότητα καθυστέρησης δόσεων, προτείνεται η έγκαιρη πίστωση του λογαριασμού από την προηγούμενη μέρα.

 

Αυτό ήταν και για σήμερα!

Ευχαριστούμε πολύ όσους διάβασαν το άρθρο μας.

Ευχόμαστε την Κυριακή που μας έρχεται να ψηφίσουμε αυτό που θα είναι καλύτερο για την Ελλάδα και να μην κοιτάξουμε προσωπικά συμφέροντα.

 

Καλή Εβδομάδα σε όλους!

 
Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90